sâmbătă, 2 august 2014

FRIGARUI DIN CARNE DE PORC A LA THAILANDAISE





  •          Gustul caramelizat sarat si  cel al ghimbirului si al usturoiului ... Pur si simplu delicios!
  •          Ingrediente :
  • 600g carne de porc putin grasa ;
  • 1/2 lingurita de sare ;
  • 5 catei de usturoi zdrobiti ;
  • 2 linguri de sos soia ;
  • 2 linguri de sos nuoc-mam (sos de peste ) ;
  • 2 linguri de zahar ;
  • 1 lingura de lapte de cocos ;
  • 1cm de ghimbir razuit ;
  • bete de frigarui din bambus ;
  • optional sos barbeque (in reteta originala nu se foloseste , sunt dulcege de la zahar , si putin caramelizate , mai mult se caramelizeaza gratarul ... ).
  •          Preparare :
  • taiati carnea in bucatele de 0,5 cm ;
  • intr-un bol amestecati ingredientelor , adaugati carnea si amestecati si acoperiti apoi dati la frigider pt. minim 5h , ideal ar fii sa lasati peste noapte ;
  • inainte de a va apuca de a pune la gratar frigaruile sau la cuptor , puneti in apa 1/2h betele de frigarui sa se umezeasca , apoi le scoateti si le stergeti ;
  • incingeti gratarul sau cuptorul ;
  • puneti carnea pe brochete si apoi punetile pe gratar sau la cuptor( in tava puneti hartie de copt), si din cand in cand le mai ungeti cu marinata ramasa( filtrata inainte) , pana se gatesc , se fac repede , nu le ardeti (sosul se va arde pe fratar si po sa aveti putin fum in bucatarie , daca le faceti pe gratar-tigaie , dar merita !) ;
  • dupa ce le-ati terminat le ungeti cu o pensula cu sos barbeque , eu am ales varianta asta pt. ca mi se pareau uscate si nu-mi place carnea uscata , dar asa au iesit super , parfumate de la usturoi ghimbir si laptele de cocos in interior si cu gustul dulceag la exterior de la sosul barbeque , o explozie de gusturi ! Un deliciu , merita incercat ;
  •          Servitile calde alaturi de orez nature , cantonais sau fidea cu legume , sunt incredibil de gustoase ! Dar va asigur ca se potrivesc de minune cu fideaua cu legume , noi asa le-am degustat ! Dar cu siguranta merg si cu niste cartofi prajiti , sau cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!                                                                                                                             

vineri, 1 august 2014

SARATELE




  •       Pentru mine , nici nu se mai discuta , saratelele sunt cu branza sarata , simple nu prea s-au gatit la noi in casa...  Asa le facea mama , si imi placeau , asa le fac si eu ! Ea nu cantarea la aceasta reteta niciodata , facea din ochi si mereu ii ieseu super ! Dar eu am incercat totusi sa cantaresc , acum ne mai gandim si la calorii ...
  •       Ingrediente:
  • 400 g branza sarata -atat a avut bucata mea de cas de oaie (cas la borcan , la saramura , congelat , telemea , cascaval si orice alta branza sarata va place ) ;
  • 3 oua ;
  • 150g  margarina , unt sau untura (mama facea cu untura si ce fragede mai erau...) ;
  • 1 iaurt gras mic 125-150g  sau de care aveti ;
  • faina cat cuprinde ;
  • pe deasupra puneti ce va place (chimen , susan , mac ) sau le lasati simple cum am facut eu ;
  •       Preparare:
  • intr-un bol incapator punem  branza sfaramata , 2 oua , margarina taiata bucatele mici  , iaurtul amestecati si incepeti sa incorporati faina , rezultatul final trebuie sa fie unul ferm si nelipicios ;
  • acoperiti cu folie bolul si il puneti la frigider pt. minim 1h ;
  • incingeti cuptorul la 180° ;
  • in tavile de copt puneti hartie de copt ;
  • si ne apucam de saratele : intindem aluatul in foaie putin mai groasa , si apoi taiem in fasii grosute si lungi pe care le asezam apoi in tava , le ungem si apoi le presaram cu ce ne place , apoi la cuptor cu ele pana se coloreaza frumos ;
  •       Serviti saratelele langa o bere rece ! Sau simplu de rontait cand va este pofta ! Le pastrati intr-o cutie metalica sau o cutie de carton cu capac !
  •        POFTA BUNA!
  • P.S. Si un alt aranjament de saratele la care acontribuit si ajutorul meu mic!                                                                          

MINI CROISANTE DELICIOASE




  •          Uitandu-ma la retete pe un site frantuzesc , am vazut aceste croisante minuscule , si m-a luat o pofta de pateurile mamei....Aceasta reteta mai schimba putin din simplul crenvusti  in aluat .
  •          Ingrediente:
  • 1 foaie de aluat de foietaj ;
  • 2 linguri ketchup de calitate ;
  • cascaval dat pe razatoarea mica (eu il cumpar deja razuit) ;
  • 4 cremvusti ;
  • 1 galbenus .
  •          Preparare:
  • etalam aluatul de foietaj (in franta este rotund de obicei ) , peste el intindeti lingurile de ketchup , branza rasa si apoi taiati aluatul ca la pizza sa obtineti 16 bucati , si cremvustii ii taiati in 4 pt a obtine 16 bucati ;
  • incingeti cuptorul la 180-200° ;
  • in tava cuptorului puneti hartie de copt ;
  • peste fiecare bucata de aluat , puneti o bucatica de cremvusti si rulati , apoi croasantele formate le puneti in tava , dupa ce le terminati pe toate , le ungeti cu galbenus(eu am uitat)  si le dati la cuptor pana se coc frumos , cca. 25-30min ;
  •          Serviti ca aperitiv !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. Am facut poza la ce a mai ramas ...

CARNE DE VITA CU CEAPA SI AREDEI IN STIL CHINEZESC




  •         Una din mancarurile mele preferate de la restaurantul chinezesc este carnea de vita cu ceapa , simpla , rapida si gustoasa .Dar acompaniata si de ardei , este mai delicioasa ! Am sa va impartasesc varianta simpla .
  •         Ingrediente:
  • 400g carne de vita macra ;
  • 1 lingurita ulei de susan (puteti folosii si de floarea soarelui );
  • 3 lingurite de sos soia ;
  • 3 lingurite de nuoc-mam ;
  • 1 lingurita bombata de amidon alimentar ;
  • 2 cepe mari ;
  • 1/2 ardei rosu si 1/2 verde;
  • 2 catei de usturoi ;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui ;
  • 5 lingura de sos soia ;
  • 1paharut mic de apa fierbinte ;
  • 1 praf de piper .
  •        Preparare:
  • carnea de vita se taie in lamele subtiri de 3-4 cm lungime si apoi se depoziteaza intr-un bol ;
  • peste carne se adauga cele 3 lingurite de sos soia , cele 3 lingurite de sos nuoc-mam si lingurita de ulei de susan si amestecam totul cu mainile , apoi adaugam si lingurita de amidon alimentar si amestecam bine , ca fiecare bucatica de carne sa fie imbracata de un strat albicios  apoi acoperim bolul si dam la rece marinata pentru 1/2 de ora ;
  • curatam , spalam si taiem : ceapa in filamente subtiri si ardeii julien ;
  • punem la incins un wok , in care punem 1 lingura de ulei apoi  usturoiul zdrobit si apoi carnea , si amestecam bine , ca toate bucatile de carne sa se gateasca frumos , fara sa se lipesca una de alta , nu tinem pe foc decat pana carnea isi schimba culoarea (2-3 min) , apoi o scoatem pe o farfurie ;
  • in acelasi wok la foc mare , adaugam si cealalta lingura de ulei si apoi ceapa si ardeii si  le tragem la tigaie pana ceapa devine transparenta , apoi adaugam paharutul de apa fiertbinte , punem capacul sii lasam sa fiarba putin , sa se inmoiaie putin legumele , apoi adaugam lingurile de sos soia si amestecam , peste legume adaugam carnea  si praful de piper , amestecam lasam putin sa fiarba sa se lege sosul si gata mancarea ! 
  •          Serviti cu orez cantonez sau fidea chinezeasca cu legume , aveti retetele pe blog  si cu baghete ! Sau cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. N-am mai apucat sa pun poze din farfurii....
  • Poate ati observat ca la reteta nu se adauga sare , sosul soia , are deja destul , va asezonati in farfurie . Probabil ati observat ca in reteta mea , preparatul final este cam deschis la culoare , am folosit sos soia light , cand folosim sos soia negru , iese mai inchis.
  • Si cu siguranta ati observat timpul scurt de gatire , datorita acestuia si marinarii carnii , iese gustoasa si frageda carnea , daca este gatita mult , carnea devine cauciucoasa .
  • In reteta originala se foloseste si ghimbir , dar cum am la masa unele persoane mai mofturoase , n-am mai folosit !

marți, 29 iulie 2014

TOCINI




  •           Nu stiu sub ce nume ii cunoasteti voi , dar eu de mica sub numele asta ii cunosc ! Prajiti la tigaie,sau copti la cuptor , de post sau cu branza , mi-au placut si imi plac foarte mult ! Aceste super chiftele de cartofi sunt absolut delicioase , cu sau fara smantana sau branza  in compozitie sau deasupra !
  •          Ingrediente:
  • 650g de cartofi dati pe razatoarea mica si scursi de zeama ( de obicei nu cantaresc , nu am o cantitate anume ), ii depozitam intr-un bol ;
  • 3 ou (sau fara daca sunt de post , dar lasati putin mai umezi cartofii);
  • piper si sare dupa gust (daca folositi branza sarata , numai adaugati sare ) ;
  • 200g cas de oaie (al meu a fost de la congelator si l-am sfaramat in mana , dar daca este proaspat il dati pe razatoaresau) sau branza uscata (la borcan sau de care aveti , mie imi place mult cu cas de oaie framantat sau cas de capra) , aceasta a fost cantitatea pe care am pus-o acum in ei , dar variaza in functie de cantitatea de cartofi ;
  • putina faina sau amidon alimentar , daca aluatul este prea moale , eu nu am mai folosit ;
  • 1 praf de piper ;
  • ulei pt prajit.
  •          Preparare:
  • peste cartofii rasi  punem restul ingredientelor si amestecam bine ;
  • punem la incins uleiul ;
  • din aluatul pregatit formam tocinii , precum chiftelele dar mai mari si plate , sau ca forma snitelelor , mie majoritatea  timpului asa imi ies , deci luam cam o mana buna de umplutura , o uniformizam in bila apoi o aplatizam intre palme si apoi o punem la prajit  pana ce se coloreaza frumos si marginile devin crocante , si asa pana terminati aluatul; 
  •          Ii serviti simplii , cu  smantana sau branza daca nu ati pus in ei , eu ii ador !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. Eu i-am cam bronzat pe tocinii mei de data asta !

PILAF CU LEGUME




  •           Ca garnitura sau ca mancare de post , simplu de facut si gustos cand nu stim ce sa mai gatim  , pilaful ne scoate din incurcatura !
  •            Ingrediente :
  • 1 cana de orez cu bobul rotund (pentru pilaf) ;
  • 4 cani apa fierbinte ;
  • delicat sau sare si piper dupa gust ;
  • 1/ ardei rosu si 1/2 ardei verde ;
  • 1 ceapa mare ;
  • 2 morcovi mici ;
  • un filet de ulei ;
  • patrunjel verde taiat marunt .
  •           Preparare:
  • curatam si spalam legumele , apoi le taiem marunt ;
  • intr-un tuci sau intr-o oala antiaderenta , puneti uleiul si il incingeti , apoi puneti legumele si le colorati frumos , apoi delicatul sau sarea , piperul  si orezul , si amestecati , pana acesta devine putin transparent apoi adaugati canile de apa fierbinte si amestecati apoi puneti la fiert cu capac ;
  • cand bobul de orez este aproape fiert , adaugati si patrunjelul si mai lasati pana orezul este fiert , si gata pilaful ;
  •          Serviti cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!

CIORBA DE CARTOFI CU OASE DE PORC SI LEGUME (CU SMANTANA)




  •           De fapt si de drept , mi-a fost pofta de o ciorba de cartofi cu smantana , delicioasa ce o facea mama , dar pentru ca aveam oase de porc in congelator , mi-am schimbat planurile si n-am mai facut-o simpla , dar rezultatul a fost delicios !
  •           Ingrediente:
  • oase de porc ;
  • 1/2 de telina mica ;
  • 1/2 ardei rosu si 1/2 verde ;
  • 1/2 dovlecel ;
  • 2 morcovi ;
  • 1 ceapa mare ;
  • 200ml smantana lichida ;
  • 1 1/2 lamaie pentru acrit , sau cu ce va place sa acriti ciorba ;
  • 1 lingura mare bulion ;
  • 2 cartofi mari ; 
  • patrunjel si leustean verde ;
  • sare sau delicat ;
  •           Preparare:
  • intr-o oala incapatoare , punem oasele de porc si acoperim bine cu apa apoi punem la fiert ;
  • dupa ce da in clocot , luam bine spuma si apoi lasam sa fiarba bine oasele ;
  • intre timp curatam si spalam legumele apoi le taiem marunt , mai putin cartofii , pe ei ii taiem mai marisor si il lasam deoparte , separat ;
  • dupa ce oasele au fiert bine , punem sare sau delicat si apoi adaugam legumele si le lasam sa fiarba pe jumatate apoi adaugam cartoful si lasam la fiert ;
  • dupa ce a fiert cartoful , adaugam bulionul si mai dam intr-un clocot ;
  • adaugam verdeata , acrim si apoi adaugam smantana lichida , mai dam intr-un clocot mic si gata ciobita !
  •           Serviti  fierbinte , cu ardei iute si painica proaspata , sau cum va place !
  •           POFTA BUNA!

vineri, 25 iulie 2014

TZATZIKI





  •              In bucataria greaca (cipriota ) , pentru a organiza un meze (masa cu aperitive variate , salate reci si calde , si diferite aperitive prajite , cum sunt crochetele si snitele la noi ) , avem neaparata nevoie pe masa si de tzatziki . Inainte de a prepara reteta , am vizionat mai multe retete video , pana am ajuns la Veritabilul tzatziki ce nu contine decat iaurt de oi (care se punea la scurs intr-un prosop timp de 3-4 h pt a ramane o creme de iaurt , ce este mai bun din el ) , putin usturoi taiat marunt , ulei de masline , sare si putin piper  cat si un condiment cu care eu nu ma inteleg prea bine , mete , are un gust anisat , eu nu am pus ca nu am avut in casa . Si totusi gustul de care m-am indragostit , este cel din magazin , care contine si marar si menta , asa ca asa il fac ! 
  •              Ingrediente :
  • 150g iaurt grec de oi (dar puteti folosii si alt fel de iaurt aveti);
  • 1 castravete mare , curatat de coaja si seminte (in reteta originala se lasa coaja , dar mie nu imi place);
  • 1 catel de usturoi degermat( caruia ii scoatem germenele , mijlocul );
  • sare si piper dupa gust ;
  • 1 filet de ulei de masline ; 
  • 3 frunze de menta verde (daca doriti);
  • cateva fire de marar (daca doriti).
  •              Preparare :
  • catravetele curatat de coaja si seminte , se taie marunt , se pune intr-o sita , presaram putina sare peste el , amestecam si il lasam sa-si lase zeama 1/2 de ora ;
  • catelul de usturoi , dupa ce l-am degermat , il taiem cat putem de marunt ;
  • spalam frunzele de menta si mararul si le taiem si pe ele cat putem de marunt ;
  • dupa ce castravetele si-a lasat zeama , il mai scoate pe un servet de hartie si mai absorbim putin din surplusul de zeama , apoi il depozitam intr-un castronel , peste el adaugam usturoiul , iaurtul de oi , un praf de piper , sare , mararul si menta , filetul de ulei si omogenizam bine totul , apoi il punem la rece macar pt. 1h inainte de servire , eu sincera sa fiu , il gasesc mai bun a 2-a zii ;
  •              Serviti in aperitiv , meze , cu ce va face placere ! Mie imi place si langa un gratar cu niste cartofi nature !
  •              POFTA BUNA!

SALATA DE VARZA ROSIE LA BORCAN




  •            Imi plac foarte mult salatele si muraturile , dar cu salata nu prea am chef mereu sa o fac , asa ca imi fac rezerve pentru acele zile , in care numai o scot in bol si pun putin ulei peste ea . Este buna si peste iarna , mama asa o facea naturala , nu folosea ea prea mult conservant .
  •            Ingrediente:
  • 1 kg varza rosie ;
  • 1 lingura de zahar ;
  • 1 lingura de sare mare ( pt muraturi) ;
  • 100 ml otet .
  •            Preparare:
  • varza rosie o taiem fideluta si o depozitam intr-un recipient mai mare ;
  • dupa ce am terminat de taiat toata varza , punem peste ea sarea si zaharul si o framantam putin apoi adaugam otetul si amestecam apoi o lasam sa-si lase zeama cca.1h-2 ;
  • dupa ce observam ca si-a lasat zeama , incepem sa punem varza in borcane sterilizate , apasand bine , ca varza sa se taseze si sa nu prinda aer , pana umplem borcanele si deasupra verzei observam ca ramane putina zeama , o lasam acolo si apoi inchidem bine borcanele si le punem in camara , beci sau un loc racoros ;
  •           Servim cu  gratar , fripturi , tocanite , cartofi prajiti sau cartofii deliciosi de pe blog  , sau cu ce va face placere !
  •            POFTA BUNA!

duminică, 20 iulie 2014

VARZA DULCE CU SUNCULITA SI CARNATI AFUMATI(fara usturoi)




  •            Dupa cum spuneam si in reteta anterioara de varza , mie imi place gustul dulceag al verzei , si sa fie zemoasa , dupa varza scazuta nu prea ma dau in vant... Dar fiecare cu gusturile lui...
  •            Ingrediente :
  • 1/2 varza alba taiata fideluta (va sfatuiesc sa o frecati bine inainte de a o gatii , sa nu aveti surprize si sa fierbeti mult , eu am uitat si am fiert-o mult );
  • 4 carnati afumati fara usturoi (400-450g) ;
  • 400g sunculita afumata taiata marunt (lardon) ;
  • ulei ;
  • 1 ardei rosu mare sau 1/2 rosu 1/2 verde taiat marunt  ;
  • 2 cepe mari taiate marunt ;
  • 2 linguri de bulion sau rosii proaspete taiate marunt(in cazul rosiilor , dupa ce se patrunde bine ceapa , o adaugati peste si o tineti putin pana se formeaza un sos );
  • sare si piper dupa gust (eu nu adaug multa sare , afumatura deja fiind deja destul de sarata).
  •            Preparare:
  • intr-o tigaie punem uleiul si il incingem bine apoi adaugam carnatii taiati dupa preferinta mai mari sau feliute si ii coloram frumos apoi ii depozitam in vasul roman ;
  • apoi in acelasi ulei coloram si sunculita afumata , apoi o depozitam si pe ea in vasul roman ;
  • adaugam in aceeasi tigaie ceapa si ardeiul taiate marunt si le patrundem putin  apoi le adaugam si pe ele in vasul roman ;
  • adaugam varza taiata , bulionul desfacut in apa piperul si amestecam , apoi mai adaugam apa dupa preferinte , de exemplu eu pun apa pana la nivelul verzei , o sa scada la cuptor , dar daca va place mai scazuta , faceti dupa reteta voastra ;
  • apoi punem capacul vasului roman si il punem in cuptorul rece , si il aprindem la jumatate din puterea lui (in cazum meu la4 , apoi il reglam pe maxim 8) , si asa pana se gateste varza , eu mai scot din cand in cand vasul si amestec varza , asa imi dau seama daca e fiarta varza sau dak a scazut apa , tinem la cuptor cca. 2h (daca varza fierbe repede , scoateti capacul vasului si lasati asa la cuptor sa se evapore lichidul in functie de preferintele voastre) ;
  •           Serviti cu ardei iute si painica proaspata !
  •           POFTA BUNA!

RATATOUILLE




  •          Personal , pana acum n-am mai facut Ratatouille , cumparam gata facut sau congelat si terminam eu procedeul de gatire , dar acum , dupa ce l-am preparat , nu cred ca am sa mai cumpar vreodata . Pofta mi-a venit cand am vazut reteta pe blogul Lenei , dar avand de mai multa vreme reteta de aici din  Franta mi-am spus sa o incerc, ingredientele sunt aceleasi inafara de ierburile aromate , in reteta mea se foloseste cimbru , rozmarin si dafin ( bouquet garni) , si se fierbe mai mult , ceva in genul  zacustei .
  •          Ingrediente:
  • 2 dovlecei ;
  • 1 vanata ;
  • 3 rosii coapte bine ;
  • 2 ardei - rosu si verde ;
  • 1 ceapa mare ;
  • 3 catei de usturoi ;
  • 1 bouquet garni - cimbru , dafin si rozmarin ( acest buchet garni este de fapt un buchetel din ierburile aromate uscate , care sunt legate cu un ata de bucatarie , si se folosesc in mancare apoi se scot si se arunca ) ;
  • ulei de masline sau de care aveti ( legumele vor fii ca o sugativa cu uleiul , nu ezitati sa mai adaugati de cate ori trebuie , daca nu are destul ulei nu iese gustos , dar pt. prima data va sfatuiesc sa incercati cu ulei de masline , gustul e divin...) ;
  • sare si piper dupa gust .
  •          Preparare:
  • spalati si taiati in cubulete potrivit de mari , pe rand si separat  vanata , dovleceii  , ardeii  si rosiile(in reteta zicea ca trebuie taiate in sferturi dar mie nu-mi place sa vad bucati mari de rosie in mancare)  , ceapa o taiati marunt ;
  • intr-o tigaie , varsati putin ulei si colorati legumele pe rand timp de 5 min , incepand cu ardeii , apoi  vanata , dovleceii si la sfarsit adaugati ceapa si dupa ce se caleste singura vreo 3 min adaugati rosiile(aici iar am schimbat reteta , ceapa si rosiile trebuiau calite impreuna , dar fiecare cu gusturile lui :)) ;
  • dupa ce se calesc  putin si rosiile , adaugam restul legumelor calite inainte , amestecam adaugam bouquetul garni si saram si piperam dupa gust , punem capacul si lasam la foc mic pentru 40min ;
  • cu 10min inaite de a fii gata , adaugam si usturoiul zdrobit , amestecam si punem din noul capacul ;
  • nu ezitati sa mai asezonati dupa gust ;
  • eu dupa ce am terminat de fiert , am pus rezultatul in 2 borcane sterilizate , le-am pus capac si le-am intors cu capacul in jos :)) , si asa au stat pana s-au racit apoi le-am pus in frigider , se pastreaza mai bine ;
  •            Serviti alaturi de un gratar de vita cum imi place mie , intinsa pe paine ca zacusca sau puteti folosii ratatouille ca sos pentru paste , sau cu ce va place si va face placere !
  •            POFTA BUNA !
  • P.S. Si o poza mai de aproape , eu ador zacusca , probabil de asta imi place si ratatouille ca e fiert bine si gustos !                                                                                                                                                                                  
                  

luni, 14 iulie 2014

COVRIGI BRETZEL




  •         Fiindu-mi o pofta nebuna de covrigii de la noi , am zis sa caut pe net o reteta care sa ma apropie cat mai mult de reteta originala si am gasit pe blogul Bucatarasilor carora le multumesc pentru ca am reusit sa-mi fac pofta ! Gustul si crocantul covrigului este acelasi , doar ca sunt mult mai buni , pentru ca  stim ce am pus in ei . 
  •         Ingrediente:
  • pt covrigi :
  • 500g faina ;
  • 1 lingura de drojdie uscata ( reteta originala era cu drojdie proaspata 12g , dar eu n-am avut ca nu prea folosesc prospata cea uscata se pastreaza mai bine );
  • 1 lingurita de sare ;
  • 1 lingurita de zahar ;
  • 300ml apa ;
  • 1-2 linguri de ulei;
  • susan , mac sau granule de sare (eu ador si susanul si macul asa ca le amestec );
  • pt oparit:
  • 1l apa ;
  • 6 lingurite de bicarbonat ;
  • 2 lingurite de sare ;
  •          Preparare:
  • intr-un castronel punem apa calduta zaharul si drojdia , amestecam bine si lasam la activat drojdia aprox.10min ;
  • intr-un bol mai mare , punem faina cernuta si facem o gropita in mijloc apoi punem drojdia activata in apa si framantam putin pana se formeaza aluatul apoi adaugam si sarea si mai framantam sa sa incorporeze si aceasta ;
  • si intr-un sfarsit adaugam si uleiul si il incorporam si pe el , trebuie sa obtinem un aluat elstic care nu se lipeste de maini apoi punem bolul acoperit la cald pt. aprox. 1h la crescut , pana isi dubleaza volumul ;
  • dupa ce a crescut ( punem la fiert apa cu bicarbonatul si sarea , si incingem cuptorul la 220°) , scoatem aluatul pe masa si il impartim in 12 bucati egale sau mai putine depinde de cat de mari vreti covrigii ;
  • din fiecare bucatica formati un snur lung pe care apoi il modelati in covrig , si asa unul cate unul ii cufundati in apa ce fierbe pt. 30sec , nu mai mult , apoi ii scoateti pe o farfurie cu susan , mac sau granule de sare si apoi ii puneti in tava asternuta cu hartie de copt ( in reteta de baza se scoteau direct in tava , dar daca ii scoatem asa macul sau susanul ramane bine lipit de covrig , cum imi place mie...);
  • dupa ce ati terminat toti covrigii , ii puneti la copt pt.25-30min ;
  •           Serviti cu iaurt sau sana , daca aveti un lapte batut de casa si mai bine ! Si va aduceti aminte de copilarie....Delicios !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 13 iulie 2014

CIORBA DIN COASTA DE PORC PROASPATA CU LEGUME




  •        Ciorba de porc este buna si gustoasa ! Din cand in cand...... Calorii multe , dar placerea gustativa 100% !
  •         Ingrediente:
  • 500-700g coasta de porc proaspata ;
  • 2 felii de telina ;
  • 2 cepe ;
  • 1 ardei rosu sau 1/2 rosu 1/2 verde ;
  • 2 morcovi mici sau 1 mare ;
  • 1/2 de dovlecel ;
  • patrunjel si leaustean verde (sau la borcan cu sare , de care aveti ) ;
  • sare sau delicat ;
  • bors , bors magic sau lamaie proaspata (eu in ultima vreme folosesc lamaie proaspata , neavand bors de putina...) ;
  • 1 lingura mare de bulion , 3 rosii proaspete date pe razatoare ori taiate marunt sau 1-2 pahare de suc de rosii ;
  • taietei de casa (reteta de pe blog , sau cea care va place) ;
  •         Preparare:
  • intr-o oala incapatoare punem apa si apoi punem coasta spalata bine si portionata dupa preferinte si punem la fiert ;
  • dupa ce incepe sa fiarba , o sa iasa spuma , o indepartam bine apoi adaugam delicatul sau putina sare (in functie de carne , a mea a fiert repede , asa ca nu am mai stat sa o fierb suplimentar ) ;
  • curatam si spalam dovlecelul , telina , ceapa , ardeiul si  morcovul apoi le taiem marunt si le adaugam la fiert; 
  • dupa ce legumele sunt  fierte adaugam bulionul (sucul de rosii si 1 rosie taiata cubulete in cazul meu ) si lasam sa dea in clocot , dupa ce bulionul a dat in clocot adaugam taieteii si lasam sa fiarba cca.10min ,  apoi acrim ciorba cu ce va place , si apoi adaugam verdeata spalata bine si  taiata marunt si oprim focul si punem capacul sa se infuzeze bine verdeata;
  •           Serviti cu smantana(daca tot ne calcam pe inima si papam calorii macar sa ne satisfacem apetitul dar incercati cu un aport mai mic de grasime 5% e la fel de buna ) , ardei iute si painica prosapata ! 
  •            POFTA BUNA!

joi, 10 iulie 2014

MANCARICA DIN CARNE DE PUI CU PRAZ




  •               Inca o mancarica delicioasa din carne de pui ! Cu praz ! Sau mai bine spus varianta mea de pui cu praz !
  •               Ingrediente:
  • 2 pulpe mari  (le curatam bine , le spalam si apoi le taiem in 6 bucati ) ;
  • 3 cepe curatate spalate taiate si marunt ;
  • 1 ardei gras rosu curatat spalat si taiat marunt ;
  • 500g de praz congelat (taiat inele) , sau partea alba de la 3buc de  praz ;
  • ulei ;
  • 2 linguri de bulion desfacut in apa (250ml);
  • 2 lingurite de amidon alimentar desfacute in putina apa rece ;
  • 1 cub de maggi gaina sau sare si piper dupa gust ;
  • marar si patrunjel verde taiate marunt.
  •                 Preparare:
  • intr-o tigaie putin inalta , punem putin ulei , si cand acesta este bine incins punem bucatile de pui si le coloram frumos pe toate partile ;
  • dupa ce carnea este frumos colorata adaugam in tigaie , ceapa taiata marunt , prazul taiat inele subtiri si ardeiul gras , calim totul impreuna apoi adaugam bulionul desfacut in apa , cubuletul de maggi si piperul apoi amestecam , punem capacul si lasam la fiert pana scade bine si prazul este gatit bine ;
  • cu vreo 5 min inainte de a stinge focul , adaugati mararul si patrunjelul si amestecati apoi puneti capacul si lasati pana este fata mancarea ;
  • consistenta mancarii o reglam cu amidonul alimentar , daca vi se pare prea lichida , adaugati amidonul desfacut in putina apa rece si mai lasati sa fiarba 1min pana se leaga mancarea , daca totul este ok si va place asa cum este numai adaugati amidonul , eu de obicei folosesc atunci cand mi se pare prea lichida mancarea , nu mereu ;
  •               Serviti cu mamaliguta calda , piure , cartofi nature sau paste , cu ce va face placere !
  •               POFTA BUNA!

marți, 8 iulie 2014

SUPA DE ROSII CU GALUSTE





  •           In copilarie , cand venea vara si incepeau sa se coaca rosiile sau iarna cu suc de rosii , mama ne rasfata cu delicioasa supa de rosii , cu sau fara galuste , taietei sau de post  , era un rasfat pentru papilele gustative ! 
  •           Ingrediente:
  • 1 ceapa mare ;
  • 2 felii mari de telina ;
  • 1 morcov mare ;
  • 750-1000g rosii coapte bine sau suc de rosii (eu am folosit suc de rosii cumparat ) ;
  • 2 l apa :
  • 1-2 oua , depinde cum va place supa , cu mai multe sau mai putine galuste ;
  • 1 praf sare ;
  • 3-6 linguri de gris ;
  • ulei ;
  • patreunjel proaspat tocat ;
  • 1-2 lingurite de zahar ;
  • sare si piper ;
  •            Preparare:
  • curatam , spalam si taiem cubulete mici telina si morcovul , ceapa o taiem marunt ;
  • intr-o oala punem ulei si legumele , si le calim putin , apoi peste punem apa si le fierbem bine ;
  • intre timp , ce legumele fierb , punem rosiile in apa clocotita pt cateva secunde , sa le putem curata bine si simplu , apoi ori le taiem cubulete mici , ori le trecem prin blender , mama le trecea prin masina de rosii , scotea si pielea si samburii ;
  • daca legumele au fiert , punem si rosiile cuburi sau transformate in suc si mai punem la fiert cam 10min ;
  • intre timp , preparam aluatul de galuste : intr-un bol , punem ouale , si un praf de sare putin ulei si batem bine pana emulsionam putin , apoi adaugam grisul in ploaie ;
  • cu lingurita pregatim galustele :  umezim lingurita in apa rece sau in supa , luam din aluat si cand punem lingurita in supa , normal ar fii ca aceasta sa se desfaca de pe lingurita :))  , dar daca se desface galusca in bucatele inseamna ca mai trebuie gris , mai adaugati , depinde de greutatea oului (pt un ou de 60g trebuie 3 linguri ) , si tot asa pana terminati galustele ;
  • lasati sa fiarba cu capac la foc mic pt cca. 20-25min , apoi incercati galustele , daca sunt fierte opriti focul si mai lasati supa acoperita pt 20 min sa se mai patrunda galustele , daca nu sunt fierte bine , le mai lasati cam 10min pe foc apoi opriti focul apoi adaugati sarea zaharul si patrunjelul dupa gust ;
  •           Serviti cu multa pofta si  mult piper , asa imi place mie !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 6 iulie 2014

SOS DE USTUROI CU SMANTANA




  •                Acest delicios sos , l-am gustat prima data facut de cumnata mea draga ! Si de atunci il fac si eu cu mare drag si mare pofta ca tare bun este !
  •                Ingrediente:
  • usturoi zdrobit ;
  • sare ;
  • ulei ;
  • smantana.
  •                Preparare:
  • intr-un bol micut , zdrobim usturoiul , peste usturoi punem sare si amestecam bine , apoi ca la maioneza punem ulei si amestecam bine (ulei punem cat vrem sa facem de multa maioneza) , apoi punem smantana si iar amestecam bine si gata !
  •                Servim cu gratar , cartofii deliciosi de pe blog si cu ce va mai place !
  •                POFTA BUNA!

marți, 1 iulie 2014

TORT CU CACAO , MASCARPONE SI FRUCTE DE PADURE




  •         Acesta a fost tortul aniversar pentru cei 3 anisori ai fiului meu . Am vrut sa fac un tort Mikey Mouse , dar nu am vrut sa folosesc colorant alimentar , asa ca m-am reprofilat spre altceva . Am plecat de la reteta de tort Tiramisu al Lenei pe care am transformat-o in acest tort delicos ! 
  •         Ingrediente:
  • Pentru crema:
  • 400g lapte ;
  • 2 galbenusuri ;
  • 80g zahar ;
  • 50g unt sau margarina ;
  • 3 linguri de faina sau amidon alimentar ;
  • 3 linguri cacao ( in reteta Lenei , nu era ) ;
  • 500g mascarpone ;
  • 1/2 pahar de zahar pudra ;
  • 18g gelatina ;
  • frisca pt ornat si scris pe tort , eu am folosit hulala ;
  • Pentru blat:
  • 5 oua si 2 albusuri (cum mi-au ramas de la crema , am spus sa le folosesc la blat) ;
  • 180g faina si cacao (30 g pt fiecare ou , si cacao o cantarim in aceeasi cantitate );
  • 180g zahar ;
  • 1 praf de copt , pe care il amestecam cu faina ;
  • Pentru sirop :
  • apa;
  • coaja rasa de la o lamaie ;
  • zahar dupa gust ;
  • sucul de la fructele de padure;
  •          Preparare:
  • prima a fost crema , pt a se racii in voie ;
  • intr-un recipient termorezistent , punem galbenusurile si zaharul si amestecam bine pt a nu avea cocoloase , apoi faina si amestecam bine , adaugam putin lapte si apoi cacao , amestecam bine si tot asa cate putin lapte pana il incorporam pe tot apoi punem 3-4min la micronde , dar dupa fiecare minut o scoatem si amestecam bine , iar dupa cele 4 min , dupa ce s-a prins bine incorporam untul sau margarina taiate cubulete , si lasam la racit acoperita cu folie alimentara ;
  • blatul:
  • in bolul robotului punem ouale si zaharul si 1 praf de sare si batem bine pana compozitia se albeste si creste , apoi incorporam faina putin cate putin cu o spatula amestecand de jos in sus , apoi punem aluatul obtinut intr-o tava de tort de 28diametru , nivelam si o dam de masa sa iasa bulele suplimentare , apoi o punem la cuptor la 180_200° pt 40-45min , pana trece testul scobitorii , apoi il lasam la racit si il taiem in 3 foi (2 folosim , 1 ne ramane);
  • pt sirop , punem la fiert ingredientele apa , coaja si zaharul , si apoi il lasam la racit , dupa ce s-a racit adaugam sucul lasat de fructele de padure;
  • fructele de padure congelate le lasam la decongelat in voie intr-o sita deasupra unui castron pt a-si lasa sucul ;
  • crema:
  • in bolul robotulri punem mascarponele(rece din frigider) si il batem cu 1/2 de pahar de zahat pudra , apoi incorporam cate putin din crema de ciocolata preparata mai devreme , apoi adaugam gelatina dizolvata in lapte caldut , si gata crema ;
  • ansamblare:
  •  tava in care am copt blatul , o captusim cu folie alimentara , apoi punem putina crema si nivelam , apoi prima foaie de blat si insiropam , apoi iar punem crema , apoi cu o lingura fructele de padure bine scurse de zeama si apoi iarasi crema (dar mai pastrati putin pt ultimul strat ) , a doua foaie de blat si iarasi insiropam , apoi nivemlam cu restul de crema , si apoi peste punem folie alimentara , si marginile le aducem deasupra ( acelasi procedeu de la tortul diplomat cu portocale al Lenei , pe care pur si simplu il ador ) , si apoi dam la rece , pana a doua zii ;
  • a doua zii , am preparat frisca si am ornat tortul ;
  •         Serviti cu pofta alaturi de cei dragi !
  •         POFTA BUNA !                                                                           
  • P.S. Si o felie reprezentativa !                                                                                                                                                                                                                                                                            

MANCARE DE FICATEI CU BACON




  •          Aceasta reteta este de pe blogul Lenei , ca de obicei , cand imi este pofta de ceva bun , pe blogul ei caut ! Mai schimb putin cate odata putin retetele sa fie exact pe gustul nostru ! Merci Lena , inca o reteta delicioasa !
  •         Ingrediente:
  • 500g ficatei de pui (eu am avut 750g) ;
  • 3 cepe , curatate spalate si taiate pestisori ;
  • 100ml ulei ;
  • 100 ml vin rosu (eu am avut alb);
  • sare si piper , si ce condimente va mai plac ;
  • 200g bacon , kaiser (taiate marunt , eu am folosit lardon );
  •         Preparare:
  • intr-o tigaie punem la incins uleiul si apoi ficateii , ii tinem pana isi schimba culoarea si se evapora apa lasata de ficatei apoi punem vinul si lasam putin la innabusit pana la evaporarea vinului ;
  • eu nu am mai lasat la colorat ficateii , asa trebuia , am pus si lardonul si ceapa impreuna (trebuiau pe rand , intai lardonul si apoi ceapa ) si le-am calit bine cu capac si apoi l-am ridicat , nu am uscat tare ficateii ca nu imi plac uscati ;
  •         Serviti cu mamaliguta si mujdei ! Sau cum spunea Lena , cu scrob si muraturi ! Sunt pur si simplu deliciosi !
  •        POFTA BUNA!

luni, 30 iunie 2014

FASOLE BATUTA




  •       Mancarea mea preferata de post , este  fasolea batuta ! Atat cand tin post , sau cand imi este pofta , fasolea batuta nu-si pierde locul din inima mea!
  •       Ingrediente:
  • fasole (eu cumpar deja fiarta in cutie sau borcan , acasa o puneam de cu seara la umflat , apoi a doua zii o fierbeam in 4 ape , acum nu-mi mai bat capul);
  • ulei;
  • usturoi( dupa gust);
  • 1 ceapa mare;
  • 1 lingura mare de bulion desfacuta in apa (pentru sos);
  • sare dupa gust.
  •         Ne apucam de treaba:
  • ceapa o curatam si o spalam, apoi o taiem marunt si o punem la prajit in ulei , cand devine bine transparenta , adaugam bulionul desfacut in apa si lasam sa fiarba impreuna pana se formeasa un sos si iese uleiul la iveala :)) ;
  • intre timp , desfacem conserva sau borcanul de fasole , il rasturnam intr-o strecuratoare si clatim bine fasolea , apoi o punem intr-o oala cu apa si o dam intr-un clocot , apoi scurgem apa intr-o cana , fasolea o punem intr-un bol , o zdrobim bine si adaugam cata putina apa din cana pana ajunge la consistenta pe care o doriti ;
  •  curatam usturoiul si il zdrobim , apoi il punem peste fasole si putina sare , apoi incet incet ,ca la maioneza , incorpoam uleiul , si acesta dupa preferinte;
  • aranjam fasolea intr-un recipient , apoi ,punem peste ea sosul de ceapa si nivelam bine ;
  •       Putem servii imediat , dar eu prefer dupa ce sta cateva ore la frigider si se patrund gusturile ! Serviti cu paine prospata si cu multa pofta! Daca nu tineti post , puteti servii si cu carnaciori prajiti sau kaiser prajit si muraturi !
  •       POFTA BUNA!

luni, 23 iunie 2014

OMLETA CU CEAPA VERDE SI SUNCULITA AFUMATA (LARDON)



  •          Imi place foarte multe omleta , simpla sau garnisita ! Asta este una din variantele pe care o gatesc cel mai des , cu ceapa verde si sunculita afumata !
  •          Ingrediente:
  • 8 oua ;
  • sunculita afumata taiata marunt ;
  • 3 cepe verzi mari , partea alba o taiem marunt , iar cea verde inele ;
  • sare si piper ;
  • ulei ;
  •           Preparare:
  • intr-o tigaie punem la calit sunculita si partea alba de la ceapa pana se coloreaza frumos ;
  • intr-un bol , punem ouale , ceapa verde(inelele) , sarea si piperul si batem bine ;
  • dupa ce s-au colorat frumos sunculita cu ceapa le rasturnam in bol peste oua si batem bine(asa numai ramane ceapa sau sunculita care sa nu fie incorporata in omleta) , apoi rasturnam totul in tigaie si coloram frumos pe ambele parti ;
  •            Serviti cu ce va place !
  •            POFTA BUNA!

SALATA DE PASTAI




  •       Atat simpla dar si ca garnitura , salata de pastai este delicioasa si usoara !
  •       Ingrediente:
  • pastai , eu am avut haricot coco , pastai late verzi ;
  • usturoi zdrobit ;
  • ulei si otet ;
  • sare si piper ;
  • verdeata ;
  •     Preparare:
  • curatati si spalati bine pastaile , apoi le fierbeti bine si le lasati la racit ;
  • intr-un bol , puneti  toate ingredientele si amestecati bine ;
  •     Serviti alaturi de ce va place !
  •     POFTA BUNA!

MACAROANE CU BRANZA LA CUPTOR SAU BUDINCA




  •      Mama cand facea , ii spunea budinca . Eram foarte incantata cand facea pentru ca mi-a placut inca de mica aceasta bunatate , cand simteam mirosul de coptura cu branza si vanilie , un adevarat rasfat ! Imi place atat fierbinte cand o scot din cuptor , dar si rece din frigider ! Deci sunt fan declarat budinca!
  •      Ingrediente:
  • 300 melcisori ;
  • 550g branza sarata (eu cumpar de la magazinul de turci un fel de telemea la saramura, de aia folosesc);
  • 7 oua ;
  • zahar cat va place de dulce ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 1/2 de esenta de vanilie ;
  • 100g margarina sau unt ;
  •      Preparare:
  • intr-o oala punem apa cu sare si dam in clocot , apoi punem melcisorii si ii fierbem bine sa fie moi nu al dente ;
  • intr-un castron , punem branza si o strivim bine cu o furculita , apoi adaugam zahar dupa gust , esenta de vanilie , zaharul vanilat si 5 oua , amestecam bine (daca vreti ca aceasta compozitie sa fie mai fina o pregatiti in blender , mie imi place asa cum o facea mama) ; 
  • dupa ce au fiert , ii rasturnam intr-o strecuratoare , si dupa ce s-a scurs bine apa ii rasturnam in oala in care i-am fiert si ii amestecam cu margarina , aceasta trebuie sa se topeasca frumos si sa imbrace bine melcisorii ;
  • peste melcisori adaugam branza preparata si amestecam bine ;
  • ne pregatim o tava , a mea a fost de yena (25-19-7) , eu am captusit-o fu folie de aluminiu , apoi am rasturnam compozitia si apoi am pus-o la cuptor la 200° cam 25min , apoi am pus pe deasupra cele 2 oua ramase batute bine si am tinut-o la cuptor pana am vazut ca e coapta bine pe deasupra , pana devine aurie ; 
  • dupa ce se coace , o scoateti din cuptor si o lasati putin la racorit si apoi o taiati ;
  •       Serviti atat calda cat si rece , daca vreti o pudrati , mie imi place asa simpla  !
  •       POFTA BUNA!   
  • P.S. Asta a fost budincuta mea !                                                                                                                          
                                                                                                                                             

joi, 19 iunie 2014

OSTROPEL DE PUI 2





  •       Dupa cum spuneam in reteta precedenta de pe blog , ostropelul de pui este una din mancarurile mele preferatele  dar cum rivalizeaza cu mancarica de pui cu praz , a rezultat acest ostropel care m-a multumit deplin ca gust si savoare !
  •       Ingrediente:
  • 2 pulpe si 2 aripioare de pui fermier ;
  • 2 cepe taiate marunt ;
  • 1 fir de praz , curatat si spalat bine , apoi taiat rondele ;
  • 1/2 ardei rosu  taiat marunt ;
  •  2 linguri de bulion ;
  • 2 cuburi maggi de pui ;
  • piper ;
  • 6 catei de usturoi zdrobiti (sau o capatana mica);
  • cimbru uscat ;
  • 1 lingura de amidon alimentar ;
  • ulei ;
  • 1 pahar de vin alb.
  •       Preparare:
  • in 2 tigai punem cate putin ulei la incins , apoi in una din tigai punem carnea si o coloram frumos pe toate partile , iar in cealalta punem ceapa , ardeiul si prazul si le tragem bine la tigaie ;
  • dupa ce carnea s-a colorat si ceapa a devenit transparenta , tigaia cu ceapa o rasturnam peste cea cu pui , amestecam si apoi stingem cu paharul de vin si acoperim sa se inabuseasca bine cam 10 min ;
  • dupa aceste 10 min , desfacem bulionul in apa si il adaugam peste carne , adaugam si cuburile de maggi , piperul si amestecam apoi punem la fiert pana carnea devine frageda ;
  • dupa ce carnea s-a fragezit si sosul a mai scazut , adaugam usturoiul si cimbrul si mai dam intr-un clocot ; 
  • daca sosul este prea lichid , adaugam 1 lingura de amidon alimentar desfacut in putina apa , si mai fierbem putin pana se leaga ;
  •         Serviti cu mamaliguta calda !
  •         POFTA BUNA!

miercuri, 18 iunie 2014

NUGGETS DE PUI STIL SNITEL



  •      Mancarea fast food , este gustoasa , dar nu prea sanatoasa (continutul nu prea coincide cu ce este scris la ingrediente) , asa ca m-am hotarat sa pregatesc acasa nuggets de pui in stil snitel . La nuggets se foloseste si pesmet dar noi nu ne omoram dupa el , asa ca nu am pus . La fast food , nuggets-ii sunt micuti , dar eu am ales sa ii fac precum snitelele , mai mari , de aceea spun stil snitel. 
  •       Ingrediente:
  • 500g carnee tocata de pui ;
  • 1 lingura faina ;
  • sare si piper dupa gust ;
  • 1 ou ;
  • mustar;
  • faina cat cuprinde;
  • sare;
  • pesmet optional;
  • ulei pt prajit.
  •        Preparare:
  • carnea tocata o amestecam bine cu sarea si piperul dupa gust si o lasam la marinat cam o ora fa frigider , apoi adaugam si lingura de faina si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen ;
  • batem oul cu putin mustar si un praf de sare si apoi adaugam faina si amestecam bine , trebuie sa obtinem un aluat ca o smantana groasa ;
  • punem la incins o tigaie cu ulei ;
  • din acest aluat formam niste chiftele mai subtiri si mari (ce forma doriti , eu am vrut sa arate cat de cat a snitel) pe care le trecem prin faina si apoi prin aluatul de ou ( si aici daca va place pesmetul , dupa ce ati dat snitelul prin aluatul de ou , il dati apoi prin pesmet), apoi le punem la prajit pana se coloreaza frumos pe ambele parti , apoi le scotem pe o farfurie pe care am pus in prealabil servetele de bucatarie , pt a absoarbe excesul de ulei , si tot asa pana ce terminati toate snitelele ;
  •          Serviti alaturi de cartofi pai , piure , salata ....tot ce va place ! Sunt delicioase aceste snitele nuggets , i-au placut chiar si celui mai mofturos membru al familiei caruia nu-i prea place carnea !
  •          POFTA BUNA!

sâmbătă, 14 iunie 2014

ARDEI UMPLUTI ( CU SOS )




  •            Vara , pentru a nu petrece mult timp in bucatarie , schimbam sarmalele pe ardei ! 
  •            Ingrediente:
  • umputura de sarmale (cum va place , eu o folosesc mereu pe a mea de la reteta de sarmale de pe blog);
  • ardei micuti , eu am gasit intr-un sfarsit ca la noi la magazinul de turci);
  • ulei;
  • bulion;
  • 2 linguti de faina;
  •         Preparare:
  • dupa ce am pregatit umplutura , umplem ardeii si ii asezam frumos in oala , punem apa pana la 3/4 din arrdei ,putin ulei si o lingura de bulion si punem la fiert ;
  • dupa ce au fiert , intr-o tigaie , punem putin ulei la incins si lingurile de faina , amestecam bine si apoi turnam zeama ramasa de ardei , lasam sa fiarba pana se leaga , apoi turnam totul in oala cu ardeii ;
  •         Serviti cu sos , smantanica , painica proaspata si ardei iute ! Eu in poza am uitat sa pun sos.....
  •         POFTA BUNA!  

FRUCTE DE MARE - MARINATE




  •        Fructele de mare sunt printre preferatele mele la capitolul crustacee . Sunt lejere si delicioase ! Numai bune in zilele astea toride!
  •        Ingrediente:
  • 400g fructe de mare congelate(le decongelam);
  • 3 catei de usturoi taiati marunt;
  • 3  linguri ulei de masline;
  • marar uscat;
  • sare si piper;
  • zeama de la o lamaie.
  •        Preparare:
  • intr-un bol amestecam toate ingredientele bine , apoi le de depozitam intr-o cutie cu capac si le punem la frigider pentru  24h ;
  •       Serviti rece ca aperitiv alaturi de un vin alb sec!
  •       POFTA BUNA!

marți, 3 iunie 2014

SOMON IN CRUSTA DE MALAI CU OREZ BASMATI NATURE , BROCOLI SI SOS OLANDEZ





  •         Noua ne place foarte mult pestele si incercam sa mancam mai des si pentru ca este sanatos ! De data aceasta am ales sa fac somonul in crusta de malai , sa fie mai gustos! De obicei il fac la coptor cu legume sau in papiota de silicon , nature ! Incercati sa pregatiti totul in acelasi timp pt a nu se racii si a fii nevoiti sa incalziti !
  •         Ingrediente:
  • somon file dezosat si fara piele ( il taiati in cate bucati aveti nevoie , cate o buc de pers );
  • malai;
  • ulei pt prajit;
  • 500g brocolii ;
  • 1 pahar de orez basmati ;
  • sos olandez(eu l-am cumparat).
  •         Preparare:
  • puneti uleiul intr-o tigaie sau wok si puneti la incalzit , incins;
  • spalati pestele il scurgeti de apa , il sarati putin si apoi il treceti prin malai si il puneti la colorat frumos in tigaie , scoateti pestele pe un platou , pe care in prealabil ati pus hartie de bucatarie , pt a absorbii excesul de ulei ;
  • intr-o oala potrivit de mare , puneti apa si putina sare , si aduceti la punctul de fierbere , apoi adaugati paharul de orez in ploaie , amestecati si lasati sa fiarba conform intructiunilor de pe pachet , apoi il scoateti intr-o strecuratoare , dupa ce s-a scurs bine , il pastrati la cald , intr-un bol;
  • intr-o alta oala , puneti apa si sare si dupa ce incepe sa fiarba , adaugati brocoli , prealabil desfacut buchetele si spalat , il lasati sa fiarba cam 10min , eu l-am lasat mai mult si si-a pierdut din culoare si vitamine , apoi il scoateti cu o spumiera si il tineti si pe el la cald intr-un bol;
  • sosul olandez , il puneti intr-un bol mic si il incalziti la microunde sau intr-un recipient mic pe aragaz ;
  • acum ca totul este gata , aranjam pe farfurii ,sau fiecare se serveste din boluri;
  •           Serviti cu un pahar de vin bun si alaturi de cei dragi !
  •           POFTA BUNA!

PRAJITURA DELICIOASA




  •         O prajitura simpla si delicioasa ! Insiropata ! Mie asa imi plac prajiturile , sa fie umede , nu uscate ! 
  •         Ingrediente:
  • 6 oua;
  • 180g zahar;
  • 180g faina si cacao ( cand le cantaresc , pun inainte o lingura de cacao si apoi completez cu faina pana la 180g);
  • 1 praf de copt;
  • 1 crema cu cafea si brandy dk.oetker (o preparam dupa intructiuni);
  • 250g ciocolata cu lapte(am folosit niste iepurasi si oua de la paste);
  • 1 lingura de margarina;
  • 5 linguri de lapte;
  • 1 pahar de cola pt insiropat;
  • nuca maruntita sau cocos;
  •          Preparare:
  • punem la incalzit cuptorul la 180°;
  • in bolul robotului , punem ouale intregi , 1 praf de sare si zaharul si batem pana compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare;
  • amestecam bine faina cu cacao si praful de copt si incorporam cate putin , cu miscari de jos in sus , si tot asa pana terminam toata faina;
  • asternem hartie de copt intr-o tava (a mea este putin mai mica de cat cea de cuptor) , apoi punem aluatul si dam la cuptor pt 30-35min , privim prin usa cuptorului , trebuie sa creasca frumos , si va veti da seama ca este copt si de la miros , incercati cu scobitoarea , dak este copt , iese curata ; 
  • daca pandispanul este copt , intredeschideti usa cuptorului pt 10min , sa se obisnuiasca cu atmosfera din bucatarie(sa nu se lase) , apoi scoateti tava si lasati la racit ;
  • scoateti foaia de copt si taiati in 2 pandispanul pe lung pt a obtine 2 foi (pt a nu avea surprize , taiti pandispanul in 2 , apoi taiati sa obtineti 4 felii , pt ca taietura sa fie mai sigura);
  • pregatiti crema dupa intructiunile de pe plic;
  • puneti in aceaasi tava in care ati copt folie de aluminiu si apoi prima foaie de pandispan (taiata in 2) apoi insiropati si apoi puneti crema , niveland-o bine , sa fie uniforma peste tot , apoi acoperiti cu foaia de pandispan ramasa , apasand-o usor , sa faca priza cu crema , apoi o insiropati si pe aceasta , apoi acoperiti cu folie de aluminiu si puneti la rece pt cateva ore , sau cum fac eu , peste noapte ;
  • pregatim glazura : punem ciocolata , margarina si laptele , intr-un recipient mic(ibric , oala mica) si apoi punem pe foc si le amestecam bine , dupa ce da in fiert ,oprim focul si lasam putin sa se racoreasca ;
  • scoatem prajitura din frigider , o portionam , si apoi trecem fiecare bucatica de prajitura prin glazura , apoi o asezam pe un platou asternut cu hartie de copt , si tot asa pana terminam toate prajiturelele ( puteti sa le glazurati numai pe deasupra , cum vreti );
  • apoi puneti peste ele nuca maruntita sau cocos si le dati la frigider ;
  •            Serviti cu mare pofta!
  •            POFTA BUNA!

sâmbătă, 24 mai 2014

CHEC CU LAMAIE DIN ALBUSURI





  •        Aveam in congelator , de la Paste , 9 albusuri , si ma tot intrebam ce sa fac din ele , am cautat pe net si am gasit pe blogul Cu Mimi in bucatarie , acest minunat chec din albusuri , aerat si delicios ! Multumesc Mimi ! Doar k la mine a fost mai mult de o cana , un borcan !
  •        Ingrediente:
  • 1 cana de albusuri (la mine a fost un borcan , asa le-am avut in congelator);
  • 1 cana de zahar;
  • 1 cana de faina;
  • coaja si zeama de la o lamaie;
  • 1/2 de cana de ulei;
  • 1 praf de copt (eu am pus unul intreg , normal trebuia 1/2 pt o cana de 250g) ;
  • 1 praf de sare;
  • 1 pliculet de zahar vanilat.
  •        Preparare:
  • punem la incalzit cuptorul , la 180°-200° , foc mediu;
  • in bolul robotului , punem albusurile cu un praf de sare si zaharul , le batem bine ca la bezea;
  • apoi adaugam uleiul ca la maioneza , mixand incontinuu , aici mie mi s-au cam lasat albusurile , dar este normal;
  • apoi adaugati coaja si zeama de lamaie si iarasi mixati ;
  • faina o amestecati cu praful de copt si o adaugati cate putina in amestec , cu o spatula , amestecand de jos in sus , pana incorporati toata faina;
  • daca aveti tava mare de cozonac , o asterneti cu hartie si puneti aluatul de chec si il puneti la cuptor pt cca.40min , faceti testul cu scobitoarea si daca iese uscata este copt;
  • daca aveti tavi mai mici ca mine , puneti in 2 tavi , eu am folosit una normala si una din silicon;
  • dupa ce se raceste il pudrati cu zahar pudra si il taiati ;
  •         Serviti cu o cana mare ce cafaea , ceai sau cu ce va place !
  •         POFTA BUNA!

marți, 20 mai 2014

CHEC CU BANANE





  •            Aveam in frigider , un stoc de 3 banane incepute , fiul meu vrea sa manance banana, ii desfac , musca o gura , apoi numai vrea , e mic si el....Si ma gandeam ce sa fac cu ele , am intrat la Lena pe blog si bine inteles ca mi-am gasit reteta ideala , chec cu banane , si m-am si apucat de treaba ! Rezultatul , unul pe masura asteptarilor ! Un chec pufos , umed si delicios !Exact cum imi place ! Merci Lena! Cu toate ca am mai adaugat si eu ceva personal la care nu pot renunta la chec : coaja de lamaie rasa si zaharul vanilat !
  •            Ingrediente:
  • 3 banane;
  • 1 cana/pahar zahar ( 1 cana de 250g);
  • 2 cani faina;
  • 2 oua;
  • 150g unt sau margarina la temp camerei (sau putin topita la micro cum am facut eu);
  • 1/3 de cana de nuci sau alune maruntite sau macinate;
  • 1 zahar vanilat;
  • coaja rasa de la 1 lamaie;
  • 1 praf de copt.
  •             Preparare:
  • incingem cuptorul la 180°;
  • pasati cu furculita cele 3 banane;
  • in bolul robotului punem margarina , zaharul si zaharul vanilat si mixam bine , apoi adaugam ouale si iarasi mixam , apoi bananele si coaja de lamaie -mixam , apoi faina amestecata cu praful de copt si mixam , apoi sfertul de cana de alune sau nuci si mixam;
  • o tava incapatoare de chec/cozonac sau rotunda , o ungem cu unt si apoi o infainam bine sau folosim hartie de copt sau folosim o tava de silicon ca in cazul meu si numai ne batem capul , apoi punem aluatul , nivelam bine si punem la copt pt cca. 1h , pana se rumeneste frumos si inmiresmati toata casa!
  • dupa ce s-a copt , il mai lasati in tava 10min , apoi il scoateti la racit pe un platou , il pudrati si il taiati rece ;
  •            Serviti alaturi de o cana cu cafea , ceai , lapte sau ca atare ! Este delicios ! Este a doua oara cand fac o prajitura cu banane , prima data am fost dejamagita , dar de data asta sunt foarte incantata ca din asa putine ingrediente a iesit un chec super delicios , ca orice reteta de pe blogul Lenei !
  •              POFTA BUNA!
  • P.S. Si o poza cu checul taiat , sa observati pufosenia !                                                                                                          

luni, 19 mai 2014

SALATA DE ROSII CU MOZZARELA (SIMPLA)




  •           Una dintre preferatele mele , la capitolul salate , este salata de rosii cu mozzarela . Simpla si rapida , fara prea multe calorii si bataie de cap ! Ideala pt un picnic , gratar sau masa familiala ! 
  •            Ingrediente:
  • 3-4 rosii ( le spalam si apoi le taiem felii , le punem pe o farfurie pe care am pus in prealabil servetele de bucatarie , pt aabsorbii sucul lasat de rosii;
  • 3 bule de mozzarela , dupa ce desfacem pungulitele , lasam putin la scurs bulele de branza intr-o sita , apoi le taiem felii , de aceeasi dimensiune ca pe rosii ;
  • ulei de masline;
  • busuioc uscat;
  • sare .
  •           Preparare:
  • intr-un recipient (cutie cu capac , pt picnic , sau platou pt acasa)  , asezam feliile de rosii intercalate cu cele de branza , deci rosie branza si tot asa pana terminam randul , si o luam de la capat pana terminam ingredientele;
  • peste rosiile si branza frumos aranjate , punem sare dupa gust si busuioc uscat , apoi adaugam ulei de masline , si gata salata !
  •          Serviti ca antreu rece !
  •          POFTA BUNA! 

SOS DE PIZZA





  •             Cand facem pizza , un sos bun , nu prea se gaseste in comert ca cel facut de noi , in care stim ce am pus. Eu cand fac pizza , imi fac mereu sosul innainte , sa aiba timp sa se raceasca !
  •            Ingrediente: (pt.2 pizza):
  • 2 linguri de bulion;
  • 2 catei crestati de usturoi;
  • 1 lingurita de ulei de masline;
  • 1 praf de sare;
  • 2 cubulete de zahar (pt a corecta aciditatea din bulion);
  • cimbru uscat , oregano uscat si busuioc uscat , toate dupa gust.
  •           Preparare:
  • intr-o oala mica , pun uleiul de masline si cei 2 catei de usturoi , la calit putin ;
  • intr-un castronel , punem cele 2 linguri de bulion si le desfacem cu apa ( cam 1 cana) , apoi rasturnam peste cateii de usturoi , adaugam restul ingredientelor si lasam la fiert pana obtinem un sos grosut si apoi lasam la racit ;
  • dupa ce s-a racit il intindem cu o pensula sau cu o lingura pe foaia de pizza , apoi adaugam ce ne mai place , si tup la cuptor!
  •            Serviti o super delicioasa pizza casa!
  •            POFTA BUNA!

ALUAT RAPID DE PIZZA (PT 2 BUCATI)




  •          Acest aluat rapid de pizza , l-am gasit aici in franta , cand imi era pofta de pizza ,dar nu vroiam sa-mi bat capul cu un aluat care trebuie tinut mult la crescut , si apoi , cand facem pizza , crestea  foarte mult , am dat cautare la aluat rapid de pizza si am gasit aluatul visurilor mele , rapid si simplu !
  •           Ingrediente:
  • 250g faina de calitate;
  • 150 ml apa calduta;
  • 1 lingurita de sare;
  • 10g de drojdie uscata;
  • 3 linguri de ulei de masline.
  •            Preparare:
  • intr-un bol , cu o lingura de lemn , amestecam faina si sarea , apoi drojdia uscata  si turnam apa calduta , amestecam cca.1 min tot cu lingura de lemn , apoi punem cele3 linguri de ulei de masline si framantam cu mana pt cca.5min , o sa obtineti un aluat molicel dar nelipicios ;
  • il punem la crescut acoperit pt 30min ;
  • dupa acest timp , incalziti cuptorul la putere maxima timp de 10min , scoateti aluatul pe masa , il framantati 1 min, formati o bula pe care o taiati in 2 ;
  • fiecare bucata de aluat , o intindeti cu sucitorul si formati o foaie subtire pe care o puneti in tava de cuptor asternuta cu foaie de copt , apoi peste puneti ce va face placere , si coaceti pt cca.30min;
  •            Serviti o pizza delicioasa , cu aluat subtire , ca de pizza livrata acasa !
  •            POFTA BUNA!
  • P.S. Chiar si dupa cele 30min , o sa observati ca in aluat au mai ramas bilute de drojdie , este nomal , cand o coacem , dispar !

CHICKEN WINGS (ARIPIOARE DE PUI PICANTE)




  •              Cunosc aripioarele picante din romania , dar cele mai bune aripiore picante le-am mancat aici in franta , la un chicken(restaurant tinut de indieni) , cu un sos delicios picant-iute din coriandru si ardei iute , din pacate acel restaurant s-a inchis , multe altele am mai incercat dar sos asa delicios n-am mai mancat , oricum timpul a trecut si datorita unor probleme de sanatate numai pot manca asa iute , asa ca adaptez dupa gusturile  de acum. 
  •              Ingrediente:
  • 20 aripioare , le taiem in 2 si le curatam bine si le spalam , apoi le punem intr-o oala potrivit de mare (presupunand ca aripa este fara partea care trebuie aruncata, daca nu , o taiati si aruncati);
  • 2 linguri de usturoi granulat;
  • 1 lingura de ceapa granulata;
  • 1 1/2 cana jumatate de faina;
  • 2 oua;
  • 1 1/2 cana de lapte;
  • 2 linguri boia dulce;
  • 2 lingurite boia iute sau chili in pudra , sau orice altceva picant (sau cat va place de picant, variati);
  • optional eu am mai pus putin susan , asa de frumusete;
  • 2-3 lingurite delicat;
  • 1 lingura sare;
  • baie de ulei pt prajit;
  • 3 cani de apa;
  •               Preparare:
  • peste bucatile de aripi din oala , adaugati : apa , in care ati dizolvat delicatul si 1 lingura de usturoiul granulat , apoi amestecati bine sa fie arome peste tot, apoi dati la frigider pt cateva ore bune , sau cum fac eu le pregatesc , cu o zii inainte;
  • presupunand ca timpul a trecut , scoateti oala din frigider si o puneti pe foc , dupa ce incepe sa fiarba, tineti pe foc 10-15min apoi le scoateti si le lasati putin la racorit;
  • dupa ce s-au racorit putin , le tamponati cu hartie de bucatarie pt a absorbii excesul de apa;
  • pregatiti o friteoza cu ulei(baie de ulei), daca aveti si acel cos pt prajit ft bine daca nu faceti si fara si le scoateti sau le intoarceti cu o ustensila de bucatarie;
  • va pregatiti 2 recipiente : unul in care sa puneti ouale batute , peste care incorporati laptele bine si unul cu capac(cutie de pastrare alimente) in care puneti faina, boia dulce si iute, lingura de sare, ceapa granulata , susanul si amestecati bine;
  • incepem agitatia : aripioarele , cate 5-6 la numar , le trecem prin recipientul cu faina , punem capacul si le zdruncinam bine , apoi le scoatem in recipientul cu ou si lapte apoi inapoi in recipientulcu faina si iar le zdruncinam , apoi le punem in friteoza la prajit 3-4min intorcandu-le periodic , apoi le scoatem pe hartie absorbanta , apoi le pastram intr-un alt recipient, platou , si tot asa pana terminam toate aripioarele;
  •               Serviti cu cartofi prajiti si ce sosuri va plac , noi am servit cu ketckup, maioneza, sos barbeque si un sos facut si maioneza cu usturoi proaspat zdrobit , un deliciu !
  •               POFTA BUNA!

CIUPERCI UMPLUTE ( APERITIV)




  •         Imi plac ciupercile foarte mult si incer sa le gatesc in mai multe retete , pentru a le diversifica ! Pentru un aperitiv cald , aceste ciupercute sunt foarte nimerite ! Am vazut reteta , la emisiunea mea preferata Un Diner Presque Parfait ( Un dineu  aprope perfect), si de atunci am adoptat-o !
  •          Ingrediente:
  • 500g ciupercute albe (potrivite ca marime);
  • 250 g kaiser taiat fideluta sau sunculita afumata cu carne ( lardon in cazul meu - sunculita afumata cu carne);
  • cascaval ras sau dintr-o bucata de cascaval , taiati feliute (nu pot sa dau o cantitate anume ,sa aveti cam 250-300g) ;
  •          Preparare:
  • ciupercutele se spala , se curtata de pielite si li se desface piciorusul , curatati sporii apoi le asezati pe hartie de copt (cu gurile in sus :)) ), in tava de copt si le puneti in cuptor , le tineti 10 min la 180° , cuptorul incalzit in prealabil , apoi le scoateti si veti observa ca au lasat apa , pregatiti o farfurie cu hartie de bucatarie , si le puneti pe hartie cu gura in jos sa se scurga;
  • intre timp , intr-o tigaie antiadeziva incalzita prealabil , puneti la calit putin kaizerul lardonul , ce aveti , pana numai lasa apa , apoi stingeti focul si lasati la racit ;
  • asezati , din nou ciupercutele in tava de cuptor pe hartie de copt , si incepeti sa le umpleti : putin kaiser si  pe deasupra cascaval ras sau feliute , si asa pana terminati toate ciupercutele ;
  • le puneti in cuptorul preincalzit la 180° , pana ce se coloreaza frumos;
  • puteti sa le pregatiti din timp si le pastrati la frigider , si sa le bagati la cuptor cand v-au ajuns invitatii , pentru ca sunt cel mai bune calde!
  •            Serviti alaturi de un pahar de vin bun , si in compania familei , invitatilor!
  •            POFTA BUNA!
  • P.S. Piciorusele ciupecutelor le puteti folosii la o ciulama , sau la niste chiftelute de post , sau sarmalute de post , la ce va place!

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...