marți, 8 iulie 2014

SUPA DE ROSII CU GALUSTE





  •           In copilarie , cand venea vara si incepeau sa se coaca rosiile sau iarna cu suc de rosii , mama ne rasfata cu delicioasa supa de rosii , cu sau fara galuste , taietei sau de post  , era un rasfat pentru papilele gustative ! 
  •           Ingrediente:
  • 1 ceapa mare ;
  • 2 felii mari de telina ;
  • 1 morcov mare ;
  • 750-1000g rosii coapte bine sau suc de rosii (eu am folosit suc de rosii cumparat ) ;
  • 2 l apa :
  • 1-2 oua , depinde cum va place supa , cu mai multe sau mai putine galuste ;
  • 1 praf sare ;
  • 3-6 linguri de gris ;
  • ulei ;
  • patreunjel proaspat tocat ;
  • 1-2 lingurite de zahar ;
  • sare si piper ;
  •            Preparare:
  • curatam , spalam si taiem cubulete mici telina si morcovul , ceapa o taiem marunt ;
  • intr-o oala punem ulei si legumele , si le calim putin , apoi peste punem apa si le fierbem bine ;
  • intre timp , ce legumele fierb , punem rosiile in apa clocotita pt cateva secunde , sa le putem curata bine si simplu , apoi ori le taiem cubulete mici , ori le trecem prin blender , mama le trecea prin masina de rosii , scotea si pielea si samburii ;
  • daca legumele au fiert , punem si rosiile cuburi sau transformate in suc si mai punem la fiert cam 10min ;
  • intre timp , preparam aluatul de galuste : intr-un bol , punem ouale , si un praf de sare putin ulei si batem bine pana emulsionam putin , apoi adaugam grisul in ploaie ;
  • cu lingurita pregatim galustele :  umezim lingurita in apa rece sau in supa , luam din aluat si cand punem lingurita in supa , normal ar fii ca aceasta sa se desfaca de pe lingurita :))  , dar daca se desface galusca in bucatele inseamna ca mai trebuie gris , mai adaugati , depinde de greutatea oului (pt un ou de 60g trebuie 3 linguri ) , si tot asa pana terminati galustele ;
  • lasati sa fiarba cu capac la foc mic pt cca. 20-25min , apoi incercati galustele , daca sunt fierte opriti focul si mai lasati supa acoperita pt 20 min sa se mai patrunda galustele , daca nu sunt fierte bine , le mai lasati cam 10min pe foc apoi opriti focul apoi adaugati sarea zaharul si patrunjelul dupa gust ;
  •           Serviti cu multa pofta si  mult piper , asa imi place mie !
  •           POFTA BUNA!

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...