vineri, 16 mai 2014

NEMURI (APERITIVE CHINEZESTI)



  •         Dupa cum spuneam , din toate tipurile de mancare , mancarea chinezeasca este preferata mea ! Nemurile , au fost printre primele preparate care m-au cucerit , necesita putina bataie de cap , dar rezultatul este pe masura ! Ideale cand aveti musafiri (carora le place mancarea chinezeasca)! Nemurile sunt mai mici , Pateurile imperiale mai mari , umplutura este aceeasi !
  • Tin sa mentionez ca la noi , am gasit aceasta reteta cu numele de  PACHETELE DE PRIMAVARA , ceea ce este total eronat , acele ROULEAUX DE PRINTEMS-RULOURI DE PRIMAVARA au aceeasi forma precum nemurile dar mai mari si nu se prajesc (nu au aceeasi umplutura , sunt lejere), voi posta cand voi avea timp si acea reteta . 
  •          Ingrediente:
  • foi de orez 16cm diametru ;
  • carne tocata de pui 250g (puteti folosi si porc, creveti , crab , legume ce va place);
  • 1 legatura de coriandru verde, o curatam si spalam apoi taiem marunt si o depozitam intr-un bol;
  • 1 ceapa marisoara, o curatam, spalam si taiem marunt, apoi si ea la coriandru;
  • 1 morcov mare, il curatam , spalam si il dam pe razatoarea mica, apoi tup si el in bol;
  • 2 catei de usturoi , ii curatam si zdrobim , apoi si ei in bol;
  • 12g de ciuperci negre chinezesti uscate, le punem la hidratat in apa calda, cam pt vreo 10-20min(incepem cu ele) , apoi le clatim cu apa rece si le taiem marunt , sau le trecem prin robot;
  • 50g vermicele de orez(paste de orez ft subtiri , taietei), si pe ei ii hidratam in apa calda , ca pe ciuperci , apoi le scurgem si taiem marunt , apoi si ele in bol ;
  • 100g germeni de soia , ii punem intr-un bol , si turnam apa clocotitata peste ei , apoi ii scurgem si taiem marunt , apoi si ei in bol ;
  • 1 ou , in bol;
  • 2 linguri de sos nem-uoc(chinezesc) , in bol , si pt servit;
  • 2 linguri de sos soi , in bol;
  • 1 cubulet de maggi pui , in bol;
  • ulei pt prajit , baie de ulei ;
  • salata verde, pt servit;
  • foi de menta proaspata, pt servit;
  • amestecam bine ingredientele din bol , apoi dam bolul la frigider pt 1h ;
  • ne pregatim 3 prosoape curate de bucatarie , pe unul il punem pe un tocator si pe celalalte le punem in 2 tavi de cuptor , pe ele vom pune nemurile dupa ce le rulam;
  • presupunand ca a trecut ora de stat la frigider , incepem sa preparam nemurile :
  • 1. intr-un platou rotund mare, punem apa calda , apoi o foaie de orez si o umezim bine pe ambele parti cam 3,4 sec , se inmoaie repede , cand o simtim maleabila in mana                                                                                  
                
  • 2. o scoatem pe prosop si o netezim bine cu mana , prosopul trebuie sa absoarba excesul de apa                          
  • 3. apoi punem foia de orez pe o planseta de taiat(de preferat din sticla) , si incepem montarea pateului : pe 1/3 din marginea foii , punem 1 lingura de umplutura                                                                                          
  • 4. apoi peste umplutura aducem marginea de foaie si starngem putin sa aiba aparenta unui cilindru, sarmalute                                                                                                                                                          


  • 5. apoi marginile le impaturim peste el nu exagerat de strans (pt ca vor crapa la prajit)                                        
  • 6.apoi le rulam , tot la fel nu exagerat de strans                                                                                                                                                       

  •  7. apoi punem nemul in tava de cuptor tapitata cu prosopul de bucatarie ,  si tot asa pana terminam umplutura , atentie sa lasati loc intre nemuri pt ca se lipesc si le rupeti cand le dezlipiti (mai bine evitati)! o sa va iasa 20-30 nemuri , i,n functie de marimea diametrului foii de orez ;                                          
  • dupa ce ati terminat de facut toate nemurile , incingeti un wok sau tigaie mai innalta cu ulei si le puneti la prajit cate 5-6 , dar tot cu mare grija sa nu se lipesca unul de celalalt si le colorati frumos apoi le scoateti pe hartie absorbanta (daca le prajiti la tigaie in ulei mai putin , le prajiti frumos pe toate partile) , tot asa panle terminati de prajit pe toate;                                                                                                       
  • eu cand fac ,fac o cantitate mai mare si le prajesc putin(precuit cum se spune in franceza, le gatim putin ) si apoi cand vrem sa le mancam , le pun la cuptor si le rumenesc bine ;
  •            Le serviti calde : pe mijlocul unei foi de salata punem 2 frunze de menta si apoi un nem , rulam si apoi inmuiem in sosul nem-uoc si degustam cu pofta , pana mancam si degetele ! Se poate si fara salata si menta , numai cu sos ! Delicioase! 
  •           POFTA BUNA!                                                                                                      
                                                                                                                                                                                                 
            
                                                 
          



miercuri, 14 mai 2014

POGACE PAINE SARBEASCA




  •                 De cand a postat-o D-na Lena pe blogul sau , mi-a facut cu okiul ! Frumoasa dar si gustoasa ! Simplu de facut si de efect ! Singurul ingredient pe care l-am adaugat , este macul , in rest este reteta ei 100%! De mirosul din bucatarie nu pot sa va mai spun nimic ! Pur si simplu magic !
  •                 Ingrediente:
  • faina de calitate 350g (eu folosesc fluida);
  • 250ml lapte (eu am folosit de soia k l-am cumparat si tot il tineam in frigider);
  • 10g sau o lingura de drojdie uscata sau umeda 15-20g;
  • 1 lingura de zahar;
  • 1 lingurita de sare;
  • 2 linguri de susan ( sau cum am pus eu o lingura de susan si una de mac);
  • 100g unt topit sau margarina;
  • 1 galbenus amestecat cu 1 strop de lapte (Lena in reteta nu il desfacea cu lapte dar eu asa am facut sa pot unge).
  •               Preparare:
  • se incalzeste laptele si apoi punem drojdia uscata si zaharul , amestecam si lasam 15min la activat drojdia , pana face bulbucei;
  • intr-un bol , punem faina si sarea , le amestecam , apoi adaugam drojdia activata si amestecam la inceput cu lingura si apoi cu mana(asa fac eu), pana obtinem un aluat molicel dar nu lipicios(eu am mai adaugat faina) , apoi il punem la crescut acoperit sau incalzim o cana de apa in microunde si apoi punem bolul , eu asa fac , pt 1h;
  • dupa ce a crescut , scoatem pe masa aluatul (lucrati cu faina , aluatul este lipicios), il modelam intr-un baton si apoi impartim in 12 bilute
  • fiecare biluta o intindem cu facaletul sa obtinem discuri de aprox.10 cm si nu prea subtiri ;
  • apoi fiecare disc il trecem prin untul topit si apoi le asezam in tava rotunda , alternand feliile , una peste alta pt a obtine o floare , cand ajungem la ultima felie , o asezam dedesuptul primei felii (ceva putin mai complicat ca aluatul este moale, dar am reusit intr-un sfarsit);
  • o lasati la crescut 20min apoi o ungeti cu galbenusul  si apoi puneti deasupra susanul si macul in ploaie apoi  puneti la copt in cuptorul preincalzit la 180° pt 30-40min , pana se rumeneste bine ;
  • o scoteti dupa ce s-a copt si o lasati in tava la racit , apoi o scoateti pe un platou ;
  •               Serviti desfacand fiecare felie in parte , procedeu placut cum spunea Lena si avea dreptate ! 
  •               POFTA BUNA!
  • P.S. Si aici ce a mai ramas de seara , 2 felii , la cat de delicioasa a fost !                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                 

marți, 13 mai 2014

MAZARE CU PULPE DE PUI




  •                   Mazarea cu , carne de pui , este una din mancarurile mele preferate , dulceaga , cu carnea de pui frageda , din punctul meu de vedere , delicioasa !
  •                   Ingrediente:
  • 1 conserva de 850g mazare;
  • 2-3 pulpe de pui (eu am facut din 2 , nu prea sunt fan de carne in mancare , dar pt gust....);
  • 1 lingura mare bulion;
  • ardei gras si verde (cat va place , curatat spalat si taiat marunt);
  • 2 cepe , curatate spalate si taiate marunt;
  • ulei ;
  • sare si piper dupa gust;
  • marar si patrunjel (verde si dupa gust ,spalate bine si taiate marunt).
  •                  Preparare:
  • intr-o tigaie innalta , punem un filet de ulei la incins , apoi pulpele curatate, spalate bine si taiate bucati (eu tai pulpa in 3) , si le coloram frumos pe toate partile , apoi peste carne , punem la calit ceapa si ardeiul , si amestecam bine , cand ceapa devine transparenta adaugam mazarea , bulionul desfacut in apa (2 castronele), sarea , piperul , mararul si patrunjelul si punem la fiert ;
  • la fiert tinem in functie de cat de zemoasa sau scazuta vrem mazarea , mie imi place sa fie ceva in genul fasolii prajite asa k o fac putin mai scazuta , o tin mai mult la fiert;
  •                   Serviti cu salata sau cu acriturile ce va plac!
  •                   POFTA BUNA!

luni, 12 mai 2014

OREZ CANTONEZ (GARNITURA -RETETA CHINEZEASCA)




  •             Revin cu o noua reteta chinezeasca pe blog , garnitura , pe care o gatesc de cativa ani , alaturi de sosurile cu carne chinezesti , delicioase de care m-am atasat si nu pot sa ma mai despart ! 
  •             Ingrediente:
  • 1 pahar de orez thai ;(daca nu aveti thai , merge si cu basmati 250g);
  • 3 felii sunca presata , le taiem cubulete mici ;
  • 2 oua ;
  • 1 cascuta mazare congelata sau in conserva ,sau cat incape intr-un pumn ;
  • ulei ;
  • sare.
  •             Preparare:
  • punem la fiert o oala cu apa si sare , cand incepe sa clocoteasca , punem orezul si amestecam , fierbem conform instructiunilor de pe pachet , apoi il punem la scurs intr-o strecuratoare  , daca folosim mazare congelata , o punem fa fiert cu orezul;
  • intr-o tigaie antiaderenta incapatoare , punem un filet de ulei si il incingem ;
  • ouele le batem si apoi le punem in tigaia incinsa pentru a face o omleta bine colorata pe ambele parti , apoi o scoatem pe o farfurie la racit , dupa ce s-a racit o taiem cubulete ;
  • in aceeasi tigaie , mai adaugam putin ulei si punem la colorat putin cubuletele de sunca presata , si daca folosim mazare la cutie , punem si mazarea ;
  • dupa ce sunca s-a colorat putin alaturi de prietena sa mazarea , adaugam si restul ingredientelor orezul , omleta taiata cubuletesi mai tragem putin la tigaie , pentru a usca putin orezul ;
  • asezonati de sare , dar cu mare atentie , daca serviti alaturi de un sos ce contine deja sos soia, nu faceti gafe , ca o sa fie prea sarat ;
  • daca vreti sa il serviti simplu , il asezonati cu sos soia , si numai adaugati sare ;
  •            Serviti cu sosul de carne de porc de pe blog , cu frigarui yakitori , sau cu ce va face placere!  Mie imi place si ca garnitura dar si ca fel pricipal cu sos soia , servit cu bete , un deliciu !
  •            POFTA BUNA!
  • P.S. Si o poza mai de aproape !                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                  

sâmbătă, 10 mai 2014

CHEC PUFOS CU ALUNE MACINATE




  •               Desertul preferat al copilariei ! Pufos si delicios !  Simplu , sau cu cacao si nuci sau alune , sau cu alte diferite ingrediente , checul ramane gravat in inimile noastre ! Tin sa spun ca nu este reteta mea , am gasit-o pe net , dar am ramas placut impresionata de rezultat ! Seamana mult cu checul pe care il facea mama mea ! 
  •              Ingrediente:
  • 4 oua;
  • 1 cana faina;
  • 1 cana zahar;
  • 1 praf de sare;
  • 1/2 cana sau 3/4 de alune macinate;
  • 2 pliculete de zahar vanilat;
  • 1 esenta de vanilie si altele ce va plac , eu am pus si cateva picaturi de esenta de lamaie;
  • 3 linguri de lapte rece;
  • 5 linguri de ulei;
  • 1 lingura de cacao (eu am pus cu cutia si am scapat mai mult...);
  • 2 linguri de smantana sau iaurt;
  • 1 praf de copt stins cu otet sau zeama de lamaie;
  • coaja rasa de lamaie si portocala.
  •             Preparare:
  • separam albusurile de galbenusuri;
  • folositi mixerul sau robotul , eu am ales robotul , asa timpul de preparare a fost mai scurt;
  • in bolul robotului , punem albusurile , jumatate de cana de zahar si 1 praf de sare , si batem spuma tare albusurile apoi le scoatem din bolul robotului si le punem usor in alt bol;
  • in bolul robotului punem galbenusurile si cealalta jumatate de cana de zahar si le batem bine pana ajung la o consistenta cremoasa si se albesc putin , apoi adaugam esentele , zaharul vanilat , coaja de citrice rasa , uleiul , laptele si apoi amestecam bine , apoi praful de copt stins si  faina apoi amestecam , alunele macinate si  smantana sau iaurtul amestecam bine ;
  • in bolul cu albusurile batute spuma tare adaugam bolul cu galbenusurile(punem intr-o  parte toata aceasta compozitie si amestecam bine cu o spatula de jos in sus cu grija pt a nu distruge albusurile , pana incorporam bine cele 2 boluri (eu sincera sa fiu , prefer cand nu trebuie separate galbenusurile de albusuri , pt pandispan merge , dar la chec nu am incercat !) ;
  • incingem cuptorul la 180° , tapetam o tava de cozonac , cu hartie de copt , si rasturnam acest aluat spumos , pastrand putin pt aluatul colorat , si amestecam cu cacao , apoi il turnam peste aluatul din tava facand modele sau asa simplu  si il dam la cuptor pana creste frumos si se bronzeaza frumos cca. 40min sau in functie de cuptor ;
  • dupa aceast timp , incercati cu scobitoarea , daca iese uscata este copt , daca nu , il mai lasati cateva minute in cuptor 5-10 ;
  • daca este copt , il lasati la racit si apoi ii scoateti hartia de copt , il pudrati cu zahar pudra si il feliati ;
  •               Serviti alaturi de o cana cu lapte , cu ceai sau o cafeluta buna ,  sau ca atare ! Este delicios !
  •               POFTA BUNA!    

joi, 24 aprilie 2014

PIZZA DE CASA ( 2 BUC)





  •             Pizza mai buna ca in casa , cu ingredientele care ne plac ,  nu prea gasim , asa ca mai bine o facem decat sa avem surprize cand suntem livrati !
  •              Ingrediente:
  • aluatul de pizza rapida de pe blog;
  • sos pentru pizza de pe blog;
  • cabanosi si carnaciori picanti  , muschiulet , kaiser si tot ce va mai place taiate marunt , cantitatea care o doriti , dar nu prea mult totusi , k numai creste cum treb aluatul si ramane crud;
  • emental ras sau cascaval;
  • masline.
  •                   Preparare:
  • dupa ce am incins 10 min cuptorul , si am intins foaia de aluat de aluat in tava(o sa observati k drojdia nu s-a dizolvat complet, e normal) , ungem bine cu sos , apoi adaugam mezelurile si cascavalul sau ementalul rase , si dam la cuptor la putere maxima pt 15-30min (difera in functie de fiecare cuptor);
  •                    Serviti cu pofta si o bere rece ! 
  •                    POFTA BUNA!                                                                                             
  • P.S. Aceasta este cea de-a doua pizza , nu prea ma agit eu sa fie rotunde ci gustoase !                                                               

SUPA DE PUI FERMIER CU TAIETEI DE CASA





  •                Parca dupa atatea bunatati de sarbatori , iti mai doresti si ceva simplu si delicios , precum o supa fierbinte de pui cu taietei de casa ! 
  •                 Ingrediente:
  • 2 buc de spate de pui fermier ( voi folositi ce va place);
  • 2 morcovi , curatati, spalati si taiati marunt;
  • 3cepe, curatate, spalate si taiate marunt;
  • 2 felii de telina, curatate spalate si taiate marunt;
  • patrunjel verde, spalat si taiat marunt;
  • taietei de casa(eu am facut dintr-un ou);
  • sare sau delicat;
  • daca puiul este fermier sau de casa numai adaugati ulei , daca este din comert , cand adaugati legumele , adaugati si un filet de ulei ;
  •                 Preparare:
  • intr-o oala incapatoare , punem spatele de pui spalat bine si taiat bucati mici , apoi acoperim bine cu apa , punem capacul si punem oala pe foc;
  • dupa ce incepe sa fiarba , o sa iasa spuma , o curatati bine si apoi mai lasati putin(20min) sa fiarba carnea singura , apoi puneti o lingura de sare sau delicat si legumele taiate marunt si mai lasati la fiert vreo 20min;
  • dupa ce au fiert legumele , adaugati in ploaie taieteii amestecand bine , sa nu se lipeasca intre ei , si mai lasati la fiert vreo 10min , apoi adaugati patrunjelul taiat marunt ,, amestecati , puneti capacul si stingeti focul , mai lasati asa putin sa se patrunda putin patrunjelul apoi serviti.
  •                 Serviti cu piper prospat macinat , sau cum va place !
  •                 POFTA BUNA!

miercuri, 23 aprilie 2014

MICI DIN CARNE DE PUI





  •              Ce poate fii mai delicios la gratar , decat niste mici buni ? Si mai ales daca mai sunt si putin dietetici , din carne de pui . Reteta originala , am gasit-o undeva pe net , dar sincera sa fiu cine si cum numai stiu , dar persoana respectiva o facea din carne de porc mai grasa . Am sa va impartasesc acum  reteta care am adoptat-o de cativa ani si care nu ma dezamageste niciodata ! 
  •               Ingrediente:
  • 1 kg de carne de pui tocata (eu dezosez si toc pulpe , fara piele);
  • 3 lingurite sare (dupa gust);
  • 1 lingurita bicarbonat;
  • 1 capatana de usturoi , o curatam si zdrobim;
  • cimbru uscat dupa gust ,eu pun o lingurita;
  • 2 linguri de boia dulce;
  • 1/2 lingurita de ienibahar macinat ;
  •  apa minerala.
  •              Preparare:
  • intr-un bol incapator cu capac, punem carnea tocata , sarea si bicarbonatul si amestecam bine , apoi punem capacul si dam la frigider cateva ore bune sau mai bine pana a doua zii;
  • dupa acest timp , punem in bol si restul ingredientelor si cate putina apa minerala si framantam bine aluatul ,  in functie de consistenta aluatului mai adaugati apa sau nu ;
  • gustati si mai rectificati daca trebuie cu arome , dar nu cu sare(eu am patit-o si am pus odata sare de 2 ori , ca nu mi se parea de ajuns de sarat ) , apoi dati la frigider pentru inca 24h , eu sincer asa fac si aromele intra bine in carne , apoi inainte de folosire o mai dati odata prin masina de tocat sau robot;
  •  dupa ce astat bine in frigider , pasta de mici o puteti folosii cand doriti , se poate si congela ;
  • pentru a forma micii , va ungeti o tava cu putin ulei , si puneti putin ulei intr-o farfurie pt a va unge mainile(sa nu se lipesca pasta de maini) , si formati micii pana terminati toata pasta de mici , apoi ii puneti pe gratarul incins si ii frigeti bine pe toate partile ;
  •                 Serviti cu mustar si painica proaspata ! Si de ce nu cu o bere rece!
  •                 POFTA BUNA!

marți, 22 aprilie 2014

RACITURA DIN PUI FERMIER





  •              De sarbatori , nelipsita de pe masa , este racitura ! De pui sau porc , cu gustu-i delicios de usturoi , este o nebunie pentru papilele gustative ! Eu o prefer pe cea de pui , pentru ca este mai usoara si mai dietetica !
  •             Ingrediente:
  • pulpele si aripile de la 2 pui fermier(de casa);
  • 3 morcovi mici , ii curatam si spalam;
  • 1 ceapa mare sau 2 mai mici , curatate si spalate ;
  • 1 lingura de sare sau delicat;
  • 1 frunza de dafin ;
  • 5-6 boabe de piper;
  • gelatina;
  •               Preparare:
  • in oala minune, punem carnea curatata si spalata bine si o acoperim  bine cu apa , apoi punem la fiert , scoatem bine spuma, apoi adaugam in oala : morcovul , ceapa , frunza de dafin , boabele de piper , punem capacul oalei si dupa ce incepe sa cante , dam focul la mic , si lasam la fiert 1h;
  • dupa acest timp, aprim focul si lasam putin oala pt a elibera toata presiunea , apoi o deschidem si incercam carnea , daca este fiarta cum ne place , o scoatem si o asezam in vasele dorite pt racituri , dak nu , o mai punem la fiert;
  • pt mine au fost de ajuns 60min , asa ca am asezat carnea in boluri si caserole , am ornat cu morcovel fiert si am lasat la racorit lichidul ;
  • dupa ce s-a racorit putin , am adugat usturoil zdrobit , si gelatina si am incalzit putin , am rectificat de sare, apoi am strecurat lichidul si am pus peste carne in recipiente ;
  • lasam la racit fara a le acoperii , apoi le acoperim cu capace(caserolele), si le dam la frigider pt cateva ore , ideal este sa stea pana a 2-a zii ;
  • eu nu o degresez , asa ca in poza o sa se vada ! eu o gasesc mai buna asa!
  •               Serviti cum va place ! 
  •               POFTA BUNA!

MAIONEZA DE USTUROI




  •                 Pe langa sosul de usturoi , maioneza de usturoi este in topul preferintelor mele ! Pentru gratar sau fripturi , este ideal ! Si chiar pentru cartofii deliciosi !
  •                  Ingrediente:
  • usturoi , curatat ;
  • sare;
  • ulei.
  •                   Preparare:
  • intr-un castronel , zdrobim usturoiul , punem peste el sare , il strivim putin cu lingurita si apoi incepem sa incorporam putin cate putin uleiul , pana ajungem la cantitatea dorita de maioneza de usturoi ;
  •                  Servim alaturi de gratar , fripturi , si tot ce ne place ! Este foarte gustos !
  •                  POFTA BUNA!

CIORBA DE BURTA




  •              Una din clasicile ciorbe romanesti , este ciorba de burta ! Mie mi-a placut mereu , si o gatesc mereu cu placere atat pentru mine cat si pentru cei dragi !
  •               Ingrediente:
  • 2,5kg burta de vita curatata si pre fiarta ;
  • 500g morcovi , ii curatam spalam si apoi ii dam pe razatoarea mica;
  • 1,5 capatani de usturoi , il curatam si il zdrobim ;
  • otet ;
  • 5galbenusuri crude;
  • 3 linguri de faina;
  • 500g smantana grasa ;
  • patrunjel pentrut pus deasupra;
  • sare sau cub knor de vita , eu asta folosesc.
  •                 Preparare:
  • spalam bin burta si apoi o punem in oala minune si punem apa rece peste ea , sa  acoperita bine dar sa nu depaseasca 3 sferturi in oala , apoi punem capacul si punem la fiert pentru 1h , dupa ce incepe sa fiarba si sa cante oala dam focul la mic ;
  • intre timp , punem o tigaie cu ulei la incins si punem morcovul , si il coloram bine; 
  • dupa ce s-a fiert burta , o scoateti si o taiati fideluta (daca este bucati mai mari , dar daca este fideluta deja , cu atat mai bine pt voi) ;
  • oala cu supa ramasa , o puneti pe foc si puneti in ea , morcovul calit , cubul de knor , otet dupa gust si usturoiul zdrobit si puneti sa fiarba bine ;
  • dupa ce a fiert bine lichidul , pregatiti o alta oala sau bol si puneti peste o sita , si rasturnati supa , si cu o lingura apasati morcovul si usturoiul , pt a recupera tot lichidul , apoi rasturnati din nou in oala minune si puneti la fiert ;
  • intr-un bol incapator , puneti cele 5 galbenusuri , un praf de sare si cele 3 linguri de faina , una cate una , si amestecati bine , apoi puneti smantana tot putin cate putin , luati din oala o cana de supa si turnati putin cate putin pana omogenizati bine , apoi turnati in oala , si puneti si burta taiata si lasati la fiert bine cam 20-30min , amestecand periodoc;
  • dupa acest timp , gustati si mai adaugati daca trebuie sare , dar numai puneti otet mai puneti doar in farfurie !
  •                 Serviti cu patrunjel prospat taiat , ardei iute , painica proaspata si poate usturoi zdrobit si smantana ! Un deliciu !
  •                  POFTA BUNA!

SALATA BEOUF




  •              Nu exista sarbatoare fara salata beouf ! Place tuturor ! Mai ales strainilor carora am dat sa guste , au ramas placut impresionati si m-au intrebat cand mai fac....
  •               Ingrediente:
  • 2 piepti de pui fermier ;
  • 2 pulpe fermier ;
  • cartofi , ii curatam si spalam;
  • morcov , il curatam si spalam;
  • 1/2 de telina , o curatam si spalam , apoi o taiem in 2;
  • 1 conserva de mazare ;
  • castraveti la otet ;
  •  kapia la otet ;
  • ulei pt maioneza ;
  • 4 galbenusuri fierte si 4 crude ;
  • zeama de lamaie ;
  • sare si piper dupa gust ;
  • 2 linguri de mustar iute ;
  • patrunjel pt decor ;
  •                Preparare:
  • in oala minune , punem carnea spalata si apoi punem apa rece peste ea , o punem pe foc si dupa ce incepe sa iasa spuma , o spumuim bine , apoi punem si legumele(cartofii, morcovul si telina) peste carne , putina sare sau delicat , si 4 oua crude spalate bine , apoi punem capacul si dam la fiert , dupa ce incepe sa cante oala , dam focul la mic si lasam sa fiarba intre 30-45min ;
  • dupa primele 30min, opriti focul , si asteptati vreo 10 minute pana iese presiune din oala si apoi deschideti capacul , sau stiti voi mai bine cum sunt oalele voastre , si incercati legumele si carnea , daca sunt fierte le scoateti la racit , dak nu sunt destul de fierte le mai puneti la fiert , la mine au fost de ajuns 30min;
  • in timp ce legumele si carnea se racores putin , trecem oale sub jet de apa rece , si apoi le curatam , galbenusurile le trecem prin sita de ceai , apoi peste ele punem galbenusurile crude, facem o cruce mare , amestecam si incepem sa punem ulei putin cate putin , apoi spre sfarsit punem si zeama de lamaie si sare dupa gust , facem maioneza cat ne trebuie , eu sincer am folosit 1,5l de ulei , am facut mai multa , apoi o punem la frigider pana la folosire;
  • pregatim un bol incapato in care vom pune carnea si legumele taiate cubulete mici , castravetii , si ardeii tot cubulete mici , conserva de mazare scursa si clatita bine , apoi sare si piperul dupa gust , cele 2 linguri de mustar , maioneza(atentie, nu pe toata , oprim si pentru decor!) si amestecam bine , gustam si mai adaugam ce lipseste ;
  • ne pregatim platourile sau farfuriile si ne apucam de ornat , punem salata , o nivelam frumos si apoi punem peste maio , o nivelam si apoi ornam cu ce ne place !
  •                 Aceasta este reteta cu care am crescut , si cred ca nu am s-o schimb niciodata pentru ca asa o facea mama si imi place mult !
  •                   POFTA BUNA!

CARNE DE MIEL LA BAIT PENTRU GRATAR




  •               Hristos A Inviat! Nu pot sa spun ca mi-a placut carnea de miel din totdeauna la nebunie , dar acum o ador ! Fara prea multe grasimi , la gratar , un deliciu ! Si mai ales acum , cand am incercat reteta fratelui si a cumnatei mele , carora le multumesc din toata inima ! 
  •                Ingrediente:
  • 1,5kg pulpa de miel dezosata  si degresata (cand am cumparat-o pulpa mea a avut 2kg si , dar dupa ce am scos pielea si grasimea , apoi dupa ce am dezosat-o , produsul finit a avut 1,5kg);
  • 130ml vin alb (o canita);
  • 65ml apa minerala ;
  • 65ml ulei ;
  • 3 frunze de dafin , le maruntim;
  • 6 cuisoare , si pe astea le rupem in buktele mai mici;
  • 4 catei de usturoi , curatati si taiati feliute ;
  • 2,5 lingurite de boia dulce;
  • chili sau boia iute dupa gust
  • 1 lingurita de piper proaspat macinat;
  • sare ,
  • putin patrunjel verde spalat si taiat marunt;
  • cimbru dupa gust ;
  •                   Preparare:
  • dupa ce am dezosat si degresat pulpa de miel , o taiem felii subtiri pe care le crestam putin si apoi le batem cu ciocanul de snitetele pt a fragezii carnea ;
  • intr-un bol incapator punem toate ingredientele si amestecam bine , apoi ne pregatim o caserola de plastic cu capac ;
  • trecem fiecare felie de carne prin baitul format, apoi o asezam in caserola cu capac , astfel inkt sa nu ramana aer intre bucatile de carne si tot asa pana terminam carnea , dak va mai ramane bait , il turnati peste carne , apoi puneti capacul si dati la frigider cateva zile , intorcand carnea in fiecare zii , apoi folositi carnea la gratar ;
  •                   Va spun cu mana pe inima ca ceva mai bun din carne de miel nu am mai mancat ! Am servit gratarul cu maioneza de usturoi ! Delicios , carnea frageda de se topea in gura ! Foarte buna !
  •                    POFTA BUNA!
  • P.S.    Si o portie din aceasta bunatate de carne la gratar ! O ador !                                                                                    

miercuri, 16 aprilie 2014

CIORBA DE AFUMATURA CU TAIETEI DE CASA





  •           Ciorba de afumatura cu taietei de casa , este buna , foarte buna ! Acrisoara , cu gustul de afumat si legume si verdeata ! Super buna !
  •            Ingrediente:
  • 500g scarita afumata , o spalam putin si apoi o taiem bucati mici ;
  • 1 ardei gras rosu , il curatam si spalam apoi il taiem marunt , si il punem intr-un bol;
  • 2 cepe , le curatam spalam si taiem marunt , apoi tup in bol la ardei ;
  • 1 morcov mare , il curatam spalam si taiem marunt , apoi si el in bol la legume ;
  • 1/2 de dovlecel , il curatam spalam si taiem marunt apoi si el in bol la legume ;
  • 3 frunze de telina , le spalam si taiem marunt apoi si ele cu legumele in bol;
  • leustean si patrunjel , spalate bine si apoi taiate marunt (eu am avut leustean la sare , asa k l-am clatit bine bine );
  • taietei de casa ;
  • un filet de ulei ;
  • bors ( bors magic in cazul meu).
  •            Preparare:
  • intr-o oala potrivit de incapatoare(nici prea mare nici prea mica , fiecare stie cantitatea de ciorba ce vrea sa o faca) , punem scarita taiata si apoi umplem bine oala , apoi punem la fiert , 1.30h , in acest timp , apa o sa mai scada ;
  • dupa ce a fiert bine , si poate a cazut de pe oase carnea , punem legumele si lasam fiert pana devin tandre;
  • dupa ce legumele au fiert , punem bulionul , dam in clocot si apoi punem taieteii in ploaie si mai fierbem putin apoi punem verdeata si acrim ciorba , si gata ! am terminat ! eu nu am mai adaugat sare , pt ca scarita mea a fost cam sarata si plus k leusteanul a fost de la sare ! voi faceti dupa gust !
  •              Serviti cu paine proaspata , smantanica si ardei iute ! sau cum va place ! este delicoasa !
  •              POFTA BUNA!

marți, 15 aprilie 2014

VARZA DULCE CU CIOLAN AFUMAT DEZOSAT




  •            Varza dulce este preferata noastra ! Zemoasa , carnea suculenta , ce sa mai spunem , gustoasa tare !
  •             Ingrediente:
  • 500-600g ciolan afumat dezosat (eu cumpar intreg si are 1kg, 1kg si ceva ,apoi il tai in 2 , dar daca avem invitati , il las intreg  si pun varza mai multa);
  • 1 varza mica , curatam primele frunze , apoi o taiem marunt ;
  • 3 cepe , curatata si spalata, apoi taiata marunt ;
  • 1 ardei gras rosu , il curatam si spalam apoi il taiem marunt ;
  • sare si piper dupa gust ;
  • 2 linguri mari bulion ;
  • ulei.
  •             Preparare:
  • intr-o oala antiaderenta punem ulei , il punem la incalzit si apoi punem bucata de ciolan afumat la colorat putin ;
  • dupa ce ciolanul s-a colorat , il scoatem pe o farfurie si in aceeasi oala punem ceapa si ardeiul si le calim putin , cand ceapa devine transparenta , punem inapoi ciolanul , varza taiata fideluta , bulionul desfacut in apa si piperul , punem apa pana la nivelul carnii si verzei , amestecam bine , punem capacul si dam la fiert la foc mijlociu pt circa 1.30h-2h , dar mai amestecati din cand in cand si intorceti ciolanul sa se fiarba bine peste tot;
  • dupa acest timp , normal ar fii sa fie super bine fiarta carnea , dar o intepati cu un cutit sau furculita , ar trebui sa intre usor , dak este asa opriti focul si potriviti de sare , dak nu mai fierbeti pana intra cum trebuie cutitul;
  •            Varza dulce , din punctul meu de vedere , este buna cand este zemoasa ! dar cum gusturile nu se discuta , fiecare face cum ii place ! Sunt persoane care o acresc putin , dar noua asa ne place ! Serviti cu painica prospata si ardei iute , un deliciu !
  •             POFTA BUNA!

TAIETEI DE CASA





  •          Cui nu-i plac taieteii cu lapte ? Sau ciorbele cu taietei ? Eu nu as da o ciorba cu taietei de casa pe un cu taietei cumparati ! Parol ! Mai in gluma , mai in serios , m-am gandit ca ar fii buna pe blog reteta de taietei de casa , asa ca am executat-o !
  •            Ingrediente:
  • faina alba de grau , punem intr-un castronel innalt ;
  • sare;
  • 1 ou.
  •             Preparare:
  • in castronelul innalt , peste faina , punem sarea , amestecam bine si apoi spargem oul si amestecam cu o furculita pana devine mai consistent aluatul , apoi cu mana ;
  • dupa ce este destul de consistent , rasturnam pe masa aluatul cu tot cu faina ce a mai ramas in bol si intindem cu sucitorul o foaie subtire ,pe care o taiem in 2 sau o lasam asa cum este , apoi o rulam si taiem taietei fini , pe care apoi ii punem pe un platou putin la uscat , si apoi ii folosim la ce ne trebuie !
  •             Eu ii folosesc la ciorbe , supe si taietei cu lapte ! Sunt deliciosi !
  •             POFTA BUNA!

TORT CU 2 CREME SI TRANDAFIRI DIN CIOCOLATA




  •                Acesta a fost tortul de la aniversarea mea , am vrut sa mi-l fac singura sa fie pe gustul meu ! Nu am fost foarte complicata de data asta si l-am facut cu creme si frisca cumparate ! Pentru reteta glazurii de ciocolata am intrat pe blogul d-nei  Lena ,pentru reteta de trandafiri de ciocolata , am intrat pe blogul Caietul Cu Retete , acolo am gasit-o super bine explicata , si pandispanul de pe blogul d-nei Laura Adamache , am ales acest blat pt ca imi este rapid , pt mine asta inseamna ca ouale sunt intregi , deci nu le separam )! 
  •                Ingrediente:
  • 6 oua , 3 si 3 pt k am facut 2 pandispane;
  • 40g cacao;
  • 140g faina (daca il faceam alb , trebuia sa pun 180g , 30g faina la 1ou);
  • 180g zahar (30g la un ou);
  • trandafiri de ciocolata ;
  • glazura (4linguri de lapte,8linguri de zahar,100g unt si 6 linguri de cacao , puneti la fiert intr-o craticoara si dupa ce incepe sa fiarba amestecati bine si apoi stingeti focul sa se racoreasca bine);
  • 1 crema de ciocolata la plic , cumparata de la magazinul de turci in care am adaugat 100g unt si 4 esente de rom-fiole;
  • 1 crema de cafea cu brandy de la Dr.Oetker;
  • sirop facut din cola si 1 esenta de rom;
  • frisca la plic.
  •             Preparare:
  • am facut 2 blaturi , am pus in bolul robotului , 3 oua si 90g zahar zaharul si un praf de sare , si i-am dat drumul la putere mica pana ce a incorporat ingredientele , apoi la putere mare pana aceasta compozitie a devenit ca o spuma si si-a triplat volumul ,cam 20min ;
  • intre timp am amestecat faina cu cacao si acest amestec l-am impartit in 2 , 90g fiecare ;
  • dupa ce compozitia a devenit a crescut si a devenit spumoasa , am oprit robotul si am pus la incins cuptorul la 180-200° , si intre timp am incorporaat faina cu cacao , de jos in sus , putin cate putin pana ce am incorporat toata faina ,apoi am pus aluatul intr-o forma de prajituri cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt , si am pus la cuptor pt circa 30-45min  , pana a crescut frumos si a trecut testul scobitorii , dupa ce s-a copt , inchideti focul si intre deschideti usa cuptorului vreo 10min si apoi scoateti blatul din forma , asa nu riscati sa se lase cand il scoateti din cuptor ;
  • si tot la fel si pt cel de-al doilea blat ;
  • dupa ce blaturile s-au racit , le-am taiat in 2 si le-am pus pe farfurii  ;
  • am facut cremele dupa indicatiile de pe plic ;
  • forma de prajituri cu pereti detasabili am tapetat-o cu folie alimentara , si am pus prima foaie de blat, am insiropat , apoi am pus jumatate din crema de ciocolata , apoi a doua foaie de blat am insiropat si am pus crema de cafea cu brandi , am pus a3a foaie de blat , am insiropat si am pus restul cremei de ciocolata si ultima foaie de blat pe care am insiropat-o , apoi am acoperit cu folie alimetara si am dat la frigider ,o zii ;
  • dupa ce a stat destul la frigi , sau mai bine spus in ziua in care aveti nevoie de tort , pregatiti glazura si o lasati putin la racit , scoteti tortul din frigider , pregatiti un platou incapator si puneti hartie de copt pe margini pt a nu murdarii cu glazura peste tot( idee preluata de pe blogul meu preferat, LaLena.ro) , apoi platoul il puneti peste tava de praji si rasturnati , desfaceti inelul detasabil si apoi scoateti folia  alimentara , turnati glazura si o etalati peste tot tortul si pe margini , apoi dati la frigider ;
  • dupa ce glazura era intarita si uscata , am ornat cu trandafirii de ciocolata si cu frisca batuta rapid cu robotul , apoi l-am dat la frigider pana i-a venit randul pe masa !
  •              L-am servit langa un pahar de aperitiv (sirop sirop si vin spumos) , alaturi langa persoane dragi ! Nu prea am fost atenta la taiat si a iesit putin cu frimituri dar a placut tuturor !
  •             POFTA BUNA!
  • P.S. O felie pentru persoanele dragi care sunt departe: fratele , cumnata , cumnata si prietena noastra, prietena si fosta mea colega ! va pupacesc si aveti grija de voi ! dar si pt toti care urmaresc blogul !                                                                                                                                                                                                                          

luni, 14 aprilie 2014

CROCHETE DIN CARNE DE PUI





  •        Pentru aniversari si sarbatori , crochetelele arata frumos pe farfurie si dispar rapid ! Aceasta este reteta mea pe care o fac mereu , si susanul deasupra este preluat de la restaurantul unde am lucrat (trebuia sa pun mai mult , dar am scapat mai multa faina , asta este , si asa au disparut rapid) !
  •        Ingrediente:
  • 500g carne tocata de pui (eu dezosez pulpe si le toc);
  • 2 cartofi , ii curatam, spalam si dam pe razatoarea mica , apoi ii scurgem de zeama plina de amidon!
  • 1 ou ;
  • sare si piper dupa gust ;
  • marar si patrunjel , spalate si taiate marunt, dupa gust;
  • usturoi , curatat si zdrobit , dupa gust ;
  • faina si susan ;
  • ulei pt prajit (baie de ulei).
  •            Preparare:
  • va pregatiti un platou cu faina si susanul ;
  • intr-un bol amestecam toate ingredientele , apoi formam crochetelele , cu mainile mereu cu ulei pe ele , pentru ca aluatul se lipeste si pt a face priza mai bine cu faina si susanul , dupa ce formati una cate una le puneti in platoul cu faina , cand platoul este plin va apucati de prajit , decvi in prealabil , incingeti uleiul ;
  • si asa pana terminati toata umplutura ;
  •              Sunt delicioase si rapide ! Si frumoase pe platou , eu trebuia sa pun mai mult susan , pe data viitoare !
  •                POFTA BUNA!

sâmbătă, 12 aprilie 2014

CHIFTELE CU SOS





  •              Mie mereu mi-au placut chiftelele cu sos ! Gustoase , simple cu paine sau cu garnitura ,sunt delicioase !
  •              Ingrediente:
  • chiftele ;
  • uleiul lor strecurat de impuritati;
  • 1 lingura faina ;
  • 1 lingura bulion ;
  • sare;
  • piper;
  • 2 foi dafin;
  •             Preparare:
  • punem la incins uleiul , apoi peste el punem faina , cand se coloreaza putin , punem bulionul si amestecam putin , apoi punem apa calda , condimentele si chiftelele si punem la fiert pana sosul ajunge la consistenta dorita.
  •              Serviti ca fel principal sau cu garnitura langa!
  •              POFTA BUNA!

vineri, 11 aprilie 2014

CHIFTELE

 




  •           Simple si rapide , chiftelele plac tuturor , cu sos sau fara !
  •           Ingrediente:
  • 500g carne tocata de pui (folositi ce va place);
  • 2 cepe curatate , spalate si taiate marunt ;
  • 1 capatana mica de usturoi ;
  • sare ;
  • piper ;
  • marar si patrunjel spalate si taieate marunt ;
  • ulei ;
  • 2 oua ;
  • 2 felii paine ;
  •           Preparare:
  • punem apa intr-un bol si punem cele 2 felii de paine la inmuiat;
  • intr-un bol adanc , punem carnea, ceapa , usturoiul zdrobit , mararul , patrunjelul , piperul , sarea , ouale si painea scursa bine de apa si amestecam bine acest aluat ;
  • punem la incins o tigaie cu baie de ulei , formam chiftelele si le punem la prajit la foc mijlociu pana se prajesc bine pe ambele parti , si pana terminam aluatul ;
  •            Serviti ca atare sau cu piure , sau cu cepa verde , rosii , cas.... sau cu ce va place !
  •            POFTA BUNA!

PAINE DE CASA STIL BAGHETA FRANTUZEASCA





  •                  Am incercat sa fac bagheta , dupa toate retetele posibile ,dar ca cea din comert nu arata , asa ca nu este bagheta originala ci forma baghetei ! Dar gustul este super bun ! Tin sa mentionez ca reteta o am de pe un blog frantuzesc , si rezultatul era asemanator cu al meu !
  •                 Ingrediente:
  • 500-600g faina fluida (de calitate);
  • 10-12g drojdie uscata (o lingura cu varf);
  • 1 lingurita de sare;
  • 300ml apa calduta;
  •                  Preparare:
  • punem intr-un castronel apa si drojdia , amestecam bine si punem la cald pana face spuma deasupra ;
  • intr-un bol adanc , punem faina 500g si sarea si amestecam bine ;
  • dupa ce drojdia a facut balonase , o rasturnam peste faina si la inceput amestecam cu lingura apoi cu mana , iese un aluat placut , daca mai aveti nevoie , mai puneti faina , nu trebuie sa fie lipicios , depinde calitatea fainii , cat o sa ia aluatul , il fasonam in bula apoi il punem la crescut la cald, acoperit cu un prosop curat 20min (eu pun apa intr-o cana si o bag in microunde 2min , apoi o scot repede si bag in microunde bolul cu aluatul , asa stiu sigur k este la caldutica si fara curenti , creste super bine , il las 20min );
  • dupa cele 20min , punem la incalzit cuptorul la 180-220g , variaza in functie de cuptor (asta este pt a pune baghetele la crescut)
  • in timp ce cuptorul se incalzeste , preparam painile baghete , scoatem din bol pe masa infainata bila de aluat o framantam putin apoi impartim aluatul in 3 bucati egale , din care formam cele 3 baghete , apoi le punem in tava cu hartie de copt , apoi inchidem cuptorul si bagam tava in cuptor cu usa intre deschisa , tot cam 20min ;
  • dupa ce observam ca baghetele au crescut frumos , scoatem tava si punem din nou la incins cuptorul la 180-220grade;
  • in timp ce cuptorul se incinge , fasonam baghetele , le facem mici taieturi apoi le ungem cu pensula cu apa si apoi le punem la copt aprox. 30-45min , in functie de cuptor ;
  • dupa ce sa copt , scoateti tava si o acoperiti cu un prosop pentru 10-15min ;
  •                Serviti alaturi de ce va place , crocanta si gustoasa ! Noua ne place mai mult ca cea din comert , cu toate ca nu are aceeasi fata !
  •                 POFTA BUNA!

miercuri, 9 aprilie 2014

PLACINTELE CU CARNE







  •               Cand imi este pofta de ceva delicios ca la mama acasa si nu-mi amintesc reteta , intru pe blogul d-nei Lena (LaLena.ro) , si acolo gasesc pe alese ! Tin sa mentionez ca este singurul blog , in care am incredere 100% ! Spun asta , pentru ca am incercat foarte multe din retetele ei si au fost un succes tot timpul ! Si daca am avut o nelemurire ,d-na  Lena mi-a raspuns mereu rapid ! Nu vreau sa supar pe nimeni , dar eu sunt fan 100% LaLena.ro !
  •             Azi am incercat aluatul ei delicios , de la Placintelele Foietate , rapid , economic si intradevar foietat! Eu care nu am mai facut acest tip de aluat de foarte multa vreme , am ramas surprinsa de cat de rapid si de gustos este ! Multumesc d-na Lena !
  •             Ingrediente:
  • 1 ou;
  • 200g smantana (100 pt aluat si 100pt uns);
  • 1 lingurita de sare;
  • 100ml apa;
  • 450g faina de calitate , eu am folosit faina fluida ;
  • 80g unt sau margarina , eu am folosit margarina la temp camerei (eu l-am topit la microunde ) ;
  • 500g umplutura , Lena asa spune in reteta , dar eu am pus din ochi , dar mi-a ajuns la fix umplutura ,ea folosise umplutura de  branza dulce ; pe viitor voi masura sa nu am surprize ;
  • carne de pui facuta la cuptor ,pe care o aveam in frigi de 2 zile ;
  • 1 mana de emental dat pe razatoare ;
  •  2 oua;
  • 1 iaurt ;
  • marar , spalat si taiat marunt ;
  • 1 ardei curata , spalat si taiat marunt ;
  • 2 cepe curatate spalate si taiate marunt ;
  • piper ;
  • ulei ;
  •               Preparare:
  • incepem cu aluatul : intr-un bol ,punem oul , sarea si smantana si le amestecam putin ,apoi punem apa ,amestecam din nou , apoi incorporam faina cu o lingura la inceput apoi framantam un aluat placut , nelepicios , pe care il impartim in 3 bilute pe care le lasam la odihnit 5min , apoi ,  fiecare bila de aluat o intindem cu facaletul bine , pe mesa infainata , apoi ungem aluatul cu unt sau margarina (topita putin in cazul meu , cum se numeste aici , beurre pommade) si apoi rulam , asa facem si cu celelalte 2 bilute ramase , apoi rulourile formate le punem pe o tava si le dam la frigider pt minimum 30min ;
  • umplutura : intr-o tigaie punem un filet de ulei apoi ceapa si ardeiul si calim putin , apoi rasturnam intr-un bol incapator din sticla (sa se raceasca ) , intre timp , am scos carnea de pe pulpe si am taiat-o marunt si tup si ea in bol , apoi am adaugat si restul ingredientelor si am amestecat bine (sare nu am mai pus , pt ca am cam exagerat cu condimentul la carnea de pui , asa k nu a mai trebuit sa adaug) ;
  • dam drumul la cuptor sa se incalzeasca la 180° ;
  • cum cele 30min trecuse , m-am apucat de treaba , scoatem pe rand cate un rulou , pe care il taiem in bucatele de cate 1cm , pe care le dam prin faina , apoi le intindem rotund cu facaletul , eu tin sa mentionez ca mi se lipea si am adaugat faina , apoi in mijlocul fiecarui cerc de aluat punem cate o lingurita de umplutura si stragem marginile spre mijloc , atat aluat cat sa se lipeasca bine si apoi le punem in tava tapetata cu hartie de copt , cu partea unde am prins aluatul dedesupt (asa am facut eu , Lena a incercat si invers ) , pana terminati aluatul si umplutura , apoi le ungeti cu smantana si le dati la cuptor pana se rumenesc frumos 30-45min , aici difera putea cuptorului, al meu ma mai enerveaza cate odata !
  • eu am montat o tava , apoi cat a stat la copt , am montat-o pe a doua ;
  •              Dupa un timp interminabil , am gustat rezultatul delicios , niste placintele cu carne super super bune , cand le-am scos erau crocante , dar apoi am acoperit tava cu un prosop curat , si s-au fragezit . Nu am cuvinte , mi-am adus aminte de copilarie , cand mama facea din nimic ceva extraordinar si ne rasfata mereu cu ceva bun ! Le puteti servii ca aperitiv , mic dejun sau cum doriti , sunt extraordinare !
  •               POFTA BUNA!
  • P.S. Aici aveti un pateu sectionat , sa observati putin foietajul !                                                                                                                                                                                                         

luni, 7 aprilie 2014

CIORBA DE FASOLE ROSIE (DE POST)






  •               Cu gustul ei acrisor , simpla cu o ceapa verde alaturi sau cu putin kaizer calit pe deasupra , sau poate cu afumatura , ciorba de fasole , place tuturor (asa cred) ! In post si nu numai ,rece sau fierbinte , este delicioasa !
  •                 Ingrediente:
  • 1 conserva mare de fasole rosie , o desfaceti puneti intr-o sita si clatiti bine ;
  • 2 cepe le curatam , spalam si taiem marunt , apoi pe una din ele o pastram separat si un o punem intr-un bol;
  • 1 ardei mare gras , il curatam si spalam apoi il taiem marunt , si tup in bol la ceapa ;
  • 3 fire de telina (sau o felie de telina) le spalam bine si le taiem marunt , apoi si ele in bol la legume ;
  • 1 morcov mare , il curatam si spalam apoi il taiem marunt apoi si el in bol ;
  • patrunjel verde , spalat si taiat marunt ;
  • leustean ,de care aveti , al meu a fost la sare ,asa k l-am clatit bine ;
  • cimbru uscat (daca aveti dinacela tufa , pus la uscat ,este perfect , eu ma multumesc , cu cel uscat...de la magazin);
  • 1/2 dovlecel , il curam si spalam apoi il taiem marunt ,apoi si apoi si el in bol la legume ;
  • 2 linguri de bulion ;
  • sare ;
  • ulei;
  • bors (magic in cazul meu);
  •                 Preparare :
  • intr-o oala incapatoare punem la fiert apa cu putina sare si un filet de ulei , apoi cand apa clocoteste , punem legumele din bol , si lasam la fiert pana sunt al dente legumele ;
  • dupa ce au fiert putin legumele , intr-o tigaie punem un filet de ulei si punem ceapa pusa deoparte mai devreme si o speriem pana devine trasparenta , apoi peste ea punem bulionul si amestecam bine , tinem pe foc vreo 5min , apoi aceasta preparatie o puneti in ciorba si amestecati bine ;
  • aadaugati in oala si fasolea rosie , cimbrul , patrunjelul si leusteanul si lasati sa fiarba cateva clocote , vreo 10min;
  • dupa ce a clocotit putin adaugati borsul si rectificati de sare , mai lasati putin la fiert si gata ciorba !
  •             Serviti cu painica , simpla sau cu ceapa verde , cu afumatura sau nu , o sa va placa !
  •             POFTA BUNA!

SALATA DE VINETE (DE POST)




  •            Buna si lejera , atat in post dar si cand numai avem chef sa facem maioneza , salata de vinete este foarte buna ! Alaturi de o bagheta proaspata sau o delicoasa franzela , cu rosii sau rosiute chery este un deliciu !
  •            Ingrediente :
  • 1kg de vinete , le coacem , le curatam si le punem la scurs , apoi le tocam marunt bine bine !
  • 1 ceapa , o curatam si taiem marunt ,cat putem de mic ;
  • ulei;
  • sare;
  •           Preparare :
  • vinetele , tocate bine , le punem intr-un bol , si incepem sa punem ulei cate putin si sa le amestecam bine bine cu o lingura de lemn , ca la maioneza pana se albesc putin , si tot asa pana ajungeti la concluzia ca ajunge si numai trebuie ulei , eu nu fac dupa o cantitate anume ;
  • apoi punem ceapa taiata marunt si sare dupa gust si amestecam bine , apoi dam la frigider cateva ore ;
  •           Serviti cu painica proaspata si rosii , sau cu ce va place !
  •           POFTA BUNA!
  • P.S. Eu prefer sa fac asa vinetele de o vreme , fara mixer sau robot pt ca prefer sa gasesc si mici bucatele pe felie !

vineri, 4 aprilie 2014

FASOLE RAPIDA CU SUNCULITA SI CARNATI AFUMATI






  •          Atat in perioada postului , dar nu numai , fasolea este foarte mult utilizata in bucataria romaneasca si nu numai , in fasole cu ciolan - carnati, ciorba , fasole batuta si multe altele precum sosul pentru couscous tunisian cu fasole alba , menta si carnati osbana , cassouletul francez cu pulpe de rata confiate in grasime de rata sau gasca , si multe multe alte retete . Fasolea este delicioasa si satioasa ! De cand am plecat din tara , odata sau de 2 ori am fiert fasole , prefer sa cumpar deja fiarta , nu-mi mai bat capul cu pusul la umflat , schimbat 4 ape , gata ! Dar cu mana pe inima spun ca aia pe care o fierbem , este mai gustoasa decat cea in cutie !
  •         Ingrediente:
  • 1 conserva mare de fasole 850g;
  • 2 cepe , le curatam , spalam si taiem marunt apoi le pastram intr-un bol;
  • 1 ardei mare rosu (sau 1/2 rosu 1/2 verde cum am folosit eu) , curatam , spalam si taiem marunt apoi in bol peste ceapa;
  • 3 carnati afumati , ii taiem marunt ;
  • 200g sunculita afumata ( taiata deja in cazul meu , am folosit lardon afumat) , daca e intreaga o taiati marunt;
  • 2 linguri bulion (eu am folosit 3 si a iesit prea rosie);
  • piper; 
  • sare daca mai este nevoie, lardonul si carnatii sunt deja sarate , mai e si bulionul putin sarat , deci gustati la sfarsit;
  • marar spalat si taiat marunt;
  • patrunjel spalat si taiat marunt;
  • ulei;
  • cimbru;
  • 1 catel de usturoi;
  • 1 foaie dafin.
  •              Preparare:
  • conserva de fasole o desfacem si rasturnam intr-o sita , si o clatim bine cu apa rece;
  • intr-o tigaie (wok ) inalta , punem un filet de ulei si apoi punem la colorat lardonul si carnatii , dupa ce s-au colorat frumos , le scoatem pe o farfurie ;
  • in acceasi tigaie , punem ceapa si ardeiul si le tragem la tigaie , pana ceapa devine transparenta ;
  • bulionul il desfacem intr-o cana cu apa , apoi il rastunam in tigaie ;
  • punem carnatii si lardonul , fasolea , catelul de usturoi curatat si taiat marunt , foaia de dafin , piperul , cimbrul , mararul si patrunjelul , amestecam , mai adaugam apa sa fie la nivel cu fasolea si apoi punem la fiert pana ce se leaga , cam 20min maxim , este o fasole express ! gustati daca mai trebuie sare si la masa !
  •               Serviti cu muraturi si painica , sau mamaliguta , cu ce va face placere ! 
  •                POFTA BUNA !

joi, 3 aprilie 2014

BRIOSE CIOCOLATOASE (12 buc)





  •           De cand au aparut Madelenele cu ciocolata , am fost fascinata de ele , mi-au placut la nebunie (si akm imi plac...dar sunt mai atenta cate mananc...)!  Madelene , Muffins , Briose cum le cunoasteti dupa nume , nu stiu daca cineva le poate rezista....Eu una , nu pot , chiar si la regim sa fiu , dupa o briosa salivez....Eu am luat aceasta reteta de pe un site francez , erau nature , dar pentru a diversifica se pot adauga fructe , ciocolata , fructe confiate; dar am ami schimbat putin , ca nu mi-a placut gustul. Pentru ca in ultimul moment , m-am gandit sa le umplu , ale mele au iesit cam crapacioase , dar precum ratusca cea urata , gustul este fenomenal ! Daca urmariti pasii retetei ,voua o sa va iasa fara crapaturi , eu dupa ce am pus tot aluatul am pus deasupra nuttela si apoi am intors cu lingurita , deci voi sa nu faceti la fel ! Nu le-am mai glazurat , sunt delicioase si asa !
  •            Ingrediente: 
  • 2 oua;
  • 275g faina ( 255 faina si 20g cacao - pt culoare , dar daca le faceti fara cacao, puneti 275g) ;
  • 100g zahar;
  • 100 ml ulei floarea soarelui (in reteta originala , era de masline , si in deserturi nu-mi place sa folosesc);
  • 175ml lapte;
  • 4 lingurite -2 pliculete praf de copt;
  • 1 zahar vanilat;
  • esenta de portocale;
  • nuttela;
  •              Preparare:
  • se amesteca ingredientele uscate intr-un bol : faina , cacao , zaharul , zaharul vanilat , preaful de copt ;
  • in alt bol puneti oul , il bateti putin , apoi laptele , uleiul si esenta de portocale si amestecati;
  • in bolul lichid incepeti sa puneti cate putin din bolul cu faina , amestecand bine , incorporati tot amestecul uscat , veti observa ca iese un aluat elastic si tare , este normal ;
  • daca folositi forme de silicon , numai puneti nimic ,dar daca folositi forme normale , va sfatuiesc sa folositi hartiute sau sa le ungeti bine cu unt sau margarina si sa le infainati bine! eu am forme de silicon , asa k numai le ung .
  • incingeti cuptorul la 180°;
  • umpleti formele pe jumatate , puneti 1/2 de lingurita de nutettela , apoi acoperiti cu aluat , atentie : formele nu trebuie sa fie pline pt ca la crescut vor da afara ! le umpleti 3/4 - trei sferturi ;
  • apoi le dati la cuptor pt 35-40min , pana vor creste frumos si o sa inmiresmati toata casa !
  • dupa ce s-au copt , le scoateti si le lasati la racit apoi le scoateti din formele de silicon simplu - daca umblati la ele cand sunt calde , se pot rupe si nu se desfac frumos , dar daca folositi hrtiute , le scoateti cand vreti ! le depozitati pe un platou ;
  •                 Le serviti ca atare , ori  cu o cafeluta buna sau cu o cana mare de ceai ! Va garantez ca nu o sa va opriti la o singura briosa!
  •                 POFTA BUNA!
  • P.S. Aici aveti o sectiune ! sunt delicioase!

miercuri, 2 aprilie 2014

PASTE CU TON






  •           Rapide , simple dar delicioase ! Reteta pe care o folosesc pentru pastele cu ton , o am de la cumnata mea , dar adaptata dupa gusturile noastre ! 
  •           Ingrediente:
  • 3 cutii de ton in ulei (sau 2 in ulei si una nature);
  • 500g smantana 15% grasime (eu de asta folosesc pt gatit);
  • 250g paste fusilli (4-5 maini ,masura mea);
  • 1 ceapa , o curatam spalam si taiem marunt;
  • piper;
  • sare;
  •            Preparare:
  •            Intr-o oala marisoara , punem apa cu sare la fiert , cand apa incepe sa fiarba , punem pastele si lasam la fiert conform intructiunilor de pe pachet ;
  • dupa ce au fiert , le rasturnam intr-o strecuratoare sa le scurgem apa , apoi le pastram la cald , punem peste ele putin unt sau ulei de masline si le amestecam , sa nu se lipeasca intre ele ( daca terminam mai repede pastele ca sosul , in general sunt gata cam in acelasi timp , sau incepeti prin a face sosul);
  • desfacem cutiile de ton , si intr-o tigaie antiaderenta , scurgem uleiul 2 din conserve , incalzim bine, punem ceapa si calim putin , pana ce devine transparenta , apoi punem tonul din conserve (uleiul din a3a conserva il aruncam ) , si il prajim si pe el putin ;
  • dupa ce tonul s-a colorat putin , punem sarea , piperul si smantana (la capitolul smantana eu oscilez la cantitate , imi place ca sosul sa fie mai onctuos , asa ca daca 500g nu ajung , mai pun , din ochi...) , si lasam sa fiarba totul pana cand observati ca se ingroasa si se leaga sosul ;
  • daca pastele sunt gata (fierte si scurse) , le rasturnati peste sos si amestecati bine ;
  •               Serviti cu mare pofta ! Puteti presara daca va place pe deasupra , patrunjel verde ; puteti servii cu putina zeama de lamaie (asa imi place mie) , sau cu ce va face  placere !
  •               POFTA BUNA!

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...