duminică, 31 ianuarie 2016

CLATITE DE IARNA








  •             Marti , pe data de 2 februarie este sarbatoarea clatitelor in Franta , Chandeleur , exact 40 de zile dupa Craciun , aceasta sarbatoare se pastreaza din vechi timpuri , in perioada Romanilor era tinuta in cintea Dumnezeului Pan . Din anul 472 , aceasta sarbatoare ii este dedicata lui Iisus datorita lumanarilor aprinse  : CHANDELEUR (sarbatoarea)- CHANDELLE(lumanare) , dar aceasta chestie nu prea are nici o legatura cu clatitele , mai tarziu dezvoltandu-se traditia clatitelor . Dupa o veche superstitie , credinta , cine nu face clatite de Chandeleur , o sa aiba probleme cu graul in anii ce vor venii....Dar din acele timpuri sarbatoarea se pastreaza si este momentul propice pentru a manca clatite pe saturate , francezii fiind foarte atenti la silueta lor.....
  •             Sunt foarte multe retete de clatite in Franta , atat dulci cat si sarate . 
  •             Clatite cu zahar , miere , nuttela si simple dar atata timp cat vreti sa le mancati dulci , in compozitie puneti zahar si zahar vanilat sau esenta de vanilie . 
  •             Clatitele sarate din faina fluida alba , faina din grau negru si lista continua ....  Clatite cu jambon si emental , clatite  complete cu oua , bacon si branza........  
  •             Eu le-am postat simple , fara nici o garnitura si prea multe briz brizuri , simplu si delicios !   
  •             Ce m-a atras la aceasta reteta , a fost ca nu a trebuit sa-mi mai bat capul cu unsul tigaii ,   compozitia continand  unt .

  •             Ingrediente  :
  • 4 oua ;
  • 250gr faina fluida ;
  • 1 praf de sare ;
  • 2 linguri de zahar ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 50gr de unt topit  ;
  • 500ml de lapte sau poate plus in functie de consistenta data de faina .
  •            Preparare :
  • Intr-un bol amestecam faina , praful de sare , zaharul si zaharul vanilat , si in mijloc facem o gropita  in care vom pune ouale lejer batute cu furculita si amestecam bine pentru a nu face cocoloase , dar pentru a omogeniza compozitia ;
  • Apoi turnam cate putin lapte , si amestecam incet pentru a omogeniza bine , pana il terminam (daca va convine consistenta , numai adaugati , dar daca vi se pare prea groasa consistenta mai adaugati );
  • Apoi dupa ce aluatul devine fluid , adaugam untul topit si amestecam bine ;    
  • Incalzim 2 tigai de clatite (eu cu 2 lucrez ca termin mai repede ; )  , si incepem sa facem clatitele  si le coacem pana se coloreaza pe margini , apoi le intoarcem si le mai lasam cateva secunde si gata clatita ! Si tot asa , distractie placuta , pana terminam aluatul !
  •              Le serviti ca atare , cu gem , nuttela , zahar......Cu ce va face placere ! 
  •              POFTA BUNA !

miercuri, 27 ianuarie 2016

SPAGHETE CU NOIX ST JAQUES SI CREVETI





  •           Spaghetele cu noix de st jaques si creveti sunt pur si simplu un deliciu ! Aceste delicioase crustacee se mariaza perfect cu prazul si smantana ! 
  •            Ingrediente :
  • 500gr noix st jaques (proaspete de preferinta , dar merg si congelate) ;
  • 400gr creveti decorticati congelati ;
  • 500gr smantana fermentata ;
  • piper si sare de mare (eu folosesc Herbamare ,  sare de mare cu alge si legume uscate , o sare sanatoasa !);
  • un filet de ulei de masline ;
  • spaghete proaspete 300gr sau uscate 250 gr .
  •           Preparare :
  • spalam bine noix de st jaques si prazul , pt nu a gusta niste paste crocante din cauza nisipuilui ;
  • crevetii ii decongelam;
  • punem la incalzit apa cu sare , cand clocoteste puneti pastele si fierbeti in functie de cum va plac mai al dente sau mai fierte , apoi le scurgem si le tinem la cald ;
  • incingem uleiul intr-o tigaie adank wok ;
  • noix de st jaques o taiem marunt in 4 si pastram coraiul , si crevetii ii taiem in 2 sau nu in functie de marime si le punem in wok si le gatim pana numai au lichid ;
  • prazul il taiem inele si il punem peste crustacee , amestecam si punem peste capacul sa se inabuse apoi  adaugam smantana ,piperul si sarea si lasam sa se ingroase sosul apoi amestecam cu pastele si gata mancarea !
  •            Serviti pastele calde alaturi de un vin alb sec sau rose rece ! Cu mare pofta !
  •            POFTA  BUNA !

duminică, 6 decembrie 2015

CONOPIDA LA OTET



  •             Conopida la otet , este perfecta ca pentru a acompania ce ne place dar necesita o salata acrisoara langa!
  •             Ingrediente : pentru 1 borcan :
  • conopida ;
  • boabe de piper ;
  • frunze de telina ;
  • 100ml de otet la 1l apa ;
  • 1 lingura de zahar si 1 lingurita de sare .
  •              Preparare :
  • conopida se taie buchetele si se spala bine ;
  • otetul , apa , sarea si zaharul se fierb si se lasa la racit;
  • pe fundul borcanului punem cateva frunze de telina si cateva boabe de piper apoi incepem sa punem conopida alternand cu frunzele de telina si cu boabele de piper pana se umple borcanul si terminam telina , apoi apoi apasam putin telina si punem ceva sa tina apasat in borcan in cazul meu au fost tijele de telina pune in cruce , apoi turnam peste otetul rece si apoi inchidem bine borcanul :borcanele daca faceti cantitate mai mare si le depozitai intr-un loc racoros ;
  • telina se mureaza in aproximativ o luna ;
  •            Serviti telina cu ce va place !
  •            POFTA BUNA!

MURATURI

      
  •            Dupa cativa ani buni de cand sunt in Franta , am gasit intamplator  rosii verzi sau gogonele cum le spunea mama , si am executat rapid cateva borcane , cu ce am avut la indemana , stiu ca in muraturi se pune telina si hrean dar nu am avut , asa ca am facut simplu cu usturoi , morcov  si ardei iute !
  •           Ingrediente :
  • gogonele ;
  • dizolvam 1 lingura de sare mare , gema la 1 l de apa ;
  • cativa catei de usturoi ;
  • ardei iute ;
  • morcovi curatati , spalati si taiati felii .
  •           Preparare :
  • se pregatesc borcanele strerilizate prealabil ;
  • gogonelele , usturoiul , morcovii si ardeiul iute,  le  punem amestecate in borcan apoi peste punem ceva pentru a le tine apasate , in cazul meu au fost niste bete de sushii taiate si puse in cruce , apoi peste turnam apa cu sare pana acoperim betele si apoi inchidem borcanele si le depozitam intr-un loc racoros ;
  • dupa cam 4-5zile desfacem borcanele si vanturam muraturile timp de 1 luna la fiecare 5 zile , scoatem apa si o punem inapoi de vreo cateva ori , sau daca puneti cantitate mare in butoaie  , folositi un furtun pe care in introduceti pana in fundul butoiului cu care suflati bine , pentru a evita ca muraturile sa se inmoaie .
  • in mod normal , cam intr-o luna si ceva se mureaza , la mine s-au murat intr-o luna pentru ca le-am tinut in bucatarie si a fost putin cald.
  •           Le serviti cu ce va place si va face placere !
  •           POFTA BUNA!

CARTOFI NOI CU BACON


  •          Mancarea de cartofi noi cu bacon este rapida si delicioasa !
  •          Ingrediente :
  • cartofi noi ;
  • bacon ;
  • 2 cepe ;
  • ulei ;
  • 1 pahar de apa ;
  • patrunjel sau marar proaspat, eu am folosit patrunjel ;
  • sare si piper .
  •          Preparare:
  • cartofii noi se spala bine si apoi se taie cubulete potrivit de mari apoi se spala ;
  • intr-o tigaie wok antiaderenta se pune putin ulei si se incinge si se mentine focul la mare  , apoi se adauga cartofii , se amesteca si se pune capacul , pentru a se gati inabusiti , amestecandu-se periodic pentru a se colora frumos pe toate partile ;
  • intre timp , baconul de taie cubulete si se coloreaza frumos intr-o alta tigaie apoi se adauga la cartofi ;
  • ceapa se taie marunt si se adauga si ea in tigaia in care a fost colorat baconul apoi se adauga si ea la cartofi , se adauga paharul de apa , sare si piper se amesteca si se pune capacul pana se evapora apa si cartofii devin fermi la exterior si moi la interior , apoi adaugam patrunjelul taiat marunt , amestecam si apoi oprim focul lasand acoperit cu capacul pentru 10min pentru a se patrunde putin patrunjelul si pentru a nu ramane crud si gata mancarea !
  •          Serviti cu muraturi , salata sau cu ce va place !
  •          POFTA BUNA!

PILAF CU SPANAC




  •       Garnitura pentru peste sau carne , dar chiar si ca fel principal , pilaful cu spanac este pefect!
  •       Ingrediente :
  • 200gr spanac proaspat spalat bine in mai multe ape si apoi taiat fasii  ;
  • 1 pahar de orez rotund pentru pilaf ;
  • 2 cepe mari curatate si spalate , apoi taiate marunt ;
  • ulei ;
  • sare si piper ;
  • 4 pahare de apa fierbinte , acelasi pahar cu care am masurat orezul  .
  •         Preparare :
  • se pune ulei intr-o oala antiaderenta si se incalzeste bine , apoi se adauga ceapa si se coloreaza putin apoi se adauga orezul si se amesteca putin pentru ca acesta sa se imbrace frumos cu ulei , apoi adaugam cele 4 pahare de apa fierbinte , sare si piper dupa gust si se pune la fiert ;
  • intr-o alta tigaie antiaderenta punem putin ulei si in incalzim apoi adaugam spanacul proaspat si il gatim cu capacul pus ;
  • observam ca in momentul in care punem spanacul la gatit  este infoiat , apoi se va lasa , trebuie tinut pana se evapora tot lichidul ce se va lasa din spanac , apoi il lasam de o parte ;
  • dupa ce orezul este aproape gata , adaugam spanacul si lasam sa fiarba impreuna pana se gateste pilaful si gata mancarea !
  •           Serviti alaturi de ce va place , cu pofta mare !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 29 noiembrie 2015

CARNE DE RATA MARINATA , LA CUPTOR



  •            Carnea de rata , este foarte sanatoasa , contine fier si multe chestii benefice sanatatii , chiar si grasimea ratei se spune ca este o grasime sanatoasa , in bucataria chinezeasca rata este folosita ca medicament pentru a trata unele boli , fiind gatita in diferite modalitati .

  •           Ingrediente :
  • carne de rata , eu am folosit pulpe , pe care le-am portionat ;
  • vin rose sau alb ;
  • foi de dafin ;
  • sare si piper ;
  • 2 catei de usturoi taiati cubulete ;
  • un pahar de apa .

  •           Preparare :
  • intr-un vas yena cu capac , se pune carnea spalata si uscata cu vinul si toate mirodeniile si se unge frumos peste tot cu baitul format si se lasa la rece pentru cateva ore sau peste noapte intorcandu-se carnea periodic ;
  • cand o gatim , punem la incalzit o tigaie antiaderenta si punem bucatile de carne cu partea cu piele in jos , pielea fiind grasa , nu folosim ulei , intorcand-o periodic pana se coloreaza frumos pe toate partile ;
  • dupa ce sau colorat frumos bucatile de carne le punem inapoi in marinata in vasul de yena si mai adaugam paharul de apa apoi punem capacul vasului si dam la cuptor , pana ce carnea se gateste bine si este frageda si dupa ce marinata se evapora ;
  •            Serviti alaturi de o garnitura cu cartofi deliciosi de pe blog , sau pastai , sau ce va face placere !
  •             POFTA BUNA! 

PLACINTA REGILOR SAU GALETTE DE ROI




  •         Aceasta  Galette de Roi o cunosc de cand sunt in franta , se degusteaza de 6 ianuarie dupa sarbatori , de Sainte l'Epiphanie . Are o poveste lunga si foarte frumoasa ! Se face cu crema de migdale sau cu piure de mere , si se ascunde in ea o figurina din portelan , si cand se taie cine o gaseste , se spune ca acea persoana este regele si i se da o coroana facuta din hartie aurie , foarte draguta , eu nu am avut ca baietelul lea rupt pe toate , asa ca voi revenii cu alte poze dupa ! Tin sa spun ca este putin pacatoasa placinta , dar merita sa o incercati !

  •          Ingrediente:
  • 2 foi de foietaj rotunde ;
  • 200g de pudra de migdale ;
  • 150g de zahar ;
  • 2 oua si 1 galbenus cu putina apa ;
  • 1 strop de esenta de migdale ;
  • 50g unt ;
  • 1 figurina de portelan .

  •       Preparare :
  • cuptorul se pune la incalzit la 210 grade ;
  • intr-o tava de tarta se pune prima foaie de foietaj si se intinde frumos lasand marginile afara apoi o intepam cu furculita pe toata suprafata ;
  • se topeste untul si se amesteca bine cu toate ingredientele  apoi se toarna si se niveleaza frumos in tava apoi punem cealalta foaie de foietaj , lipim bine marginile si apoi taiem surplusul de foietaj ;
  • facem frumos niste taieturi si intepam foaia de deasupra pentru a evita sa se usuce inauntru si sa se coaca frumos , apoi ungem frumos cu galbenusul amestecat cu apa cu o  pensula frumos peste tot apoi punem placinta la cuptor pesntru 30-45 min pana se rumeneste frumos ;
  • dupa ce se coace se scoate pe o farfurie  , se lasa putin la racit apoi se portioneaza  ;

  •              Si acesta este rezultatul final ! Delicios si aromat ! Se serveste atat calduta cat si rece alaturi de un vin sec bun!
  •              POFTA BUNA!

PILAF CU CARNE DE VITA




  •              Dupa un timp indelungat , revin cu noi retete pe blog !

  •              Preferatul meu , la  capitolul preparate din orez  este Pilaful cu carne de vita .

  •            Ingrediente :
  • 500gr carne de vita ;
  • 3 morcovi (curatati si spalati) ;
  • 3 cepe (curatate si spalate);
  • 1 pahar de orez rotund , pentru pilaf (in functie de paharul de orez , adaugam apa , 4 pahare de apa/supa la un pahar de orez , dar cate odata , in functie de orez mai trebuie agaugata supa/apa );
  • ulei ;
  • patrunjel (spalat si taiat marunt) ;
  • sare si piper .

  •            Preparare :
  • carnea de vita o spalam si o portionam , cum ne place , eu o prefer bucati mai mici , apoi o punem in oala cu presiune , apoi punem apa peste si o ceapa taiata in 4 si un morcov taiat rondele mari si punem la fiert ;
  • dupa ce incepe sa fiarba va aparea spuma , o indepartam , si apoi punem capacul oalei si dupa ce aceasta incepe sa suiere frumos , lasam la fiert 30-45min , apoi scoatem supapa capacului si asteptam sa iasa toata presiunea ;
  • punem ulei intr-o oala antiaderenta si il punem la incalzit ;
  • intre timp , pregatim restul preparatelor , ceapa o taiem marunt si morcovul il dam pe razatoarea mica apoi le adaugam in uleiul incalzit in prealabil si le tragem putin in ulei , apoi adaugam orezul si cand devine putin transparent adaugam carnea fiarta si 4 pahare din supa in care a fiert carnea  , amestecam si punem la fiert ;
  • cand bobul de orez este aproape fiert , adaugam patrunjelul sarea si piperul si amestecam si mai lasam la fiert ;
  • dupa ce orezul este fiert in totalitate  , este gata pilaful !
  •             Servim pilaful cald , cu muraturi sau salata !
  •             POFTA BUNA!

duminică, 21 septembrie 2014

SUPA PEKINOISE - POTAGE PEKINOISE ( 4 portii ) - RETETA CHINEZEASCA




  •             Aceasta supa super buna -Potage Pékinoise, putin exotica , am descoperit-o la restaurantele chinezesti , la inceput eram sceptica sa o gust , dar am servit-o , si am adoptat-o ! Este acruta , putin picanta si gustoasa ! Mie personal imi place foarte mult ! 
  •             Ingrediente :
  • 4 ciuperci parfumate chinezesti Shitake ;
  • 150g muguri de bambus la borcan , conserva ;
  • 120g umar de porc (carne putin grasa ) ;
  • 1l de supa de pui (daca aveti , daca nu masurati 1l de apa si 2 cuburi maggi gaina, pui ) ;
  • 2 linguri de sos soia ;
  • 1/4 lingurita de piper alb proaspat macinat ;
  • 3 linguri de otet alb (de preferat de orez dar merge si cu normal ) ;
  • 2 linguri de amidon alimentar ;
  • 1 ou ;
  • 1 lingurita de ulei de susan (puteti folosii si de floarea soarelui ) ;
  • 1 ciboule optional (este un fel de ceapa verde , la gust este intre ceapa verde si echalote ) , cred ca merge si o ceapa verde mica normala eu n-am mai folosit.
  •             Preparare:
  • intr-un bol cu apa calda , puneti pt. 15min la hidratat ciupercile , dupa acest timp , scurgetile de apa , inlaturati radacina dura si apoi taiati-le lamele  subtiri ;
  • conserva de muguri de bambus rasturnati-o intr-o strecuratoare sa se scurga bine apa , si apoi taiati mugurii in lamele subtiri ;
  • cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit , taiati carnea de porc felii subtiri , si apoi aceste felii in lamele  subtiri si lungi de cca.4 cm ( ca niste taietei de casa ) ;
  • intr-un bol amestecati amidonul alimentar cu 3 linguri de apa rece , pastrati-l deoparte ;
  • bateti lejer oul cu uleiul intr-un bol ;
  • curatati ciboule-ul (sau ceapa verde ), apoi spalati-l si lasati-l putin la scurs , apoi taiati-l marunt , rondele ;
  • intr-o oala incapatoare , amestecati supa de pui cu sosul soia , carnea de porc , ciupercile si mugurii de bambus si puneti la fiert , cand ajunge la punctul de fierbere , faceti mic focul , acoperiti si lasati sa fiarba 3min ;
  • adaugati piperul si otetul ;
  • amestecati amidonul si apoi incorporati-l si pe el in supa ;
  • amestecati supa cateva secunde si apoi adaugati si oul batut si opriti focul  ;
  •           Serviti supa imediat , fierbinte , calda ,  intr-o soupiera peste care ati pus deasupra ciboulelul  taiat marunt sau ceapa verde  si putin piper proaspat macinat ,  se serveste fiecare sau serviti  in boluri individuale ! O supa delicioasa !
  •            POFTA BUNA !  

CHIFTELE INDIENE






  •          Dupa o indelungata perioada , am revenit si eu cu o reteta care imi place foarte mult ! 
  •       Ingrediente:
  • 1 cutie de ton medie scursa de zeama sau ulei ;
  • 4-6 cartofi medii , curatati spalati si fierti ;
  • 1/2 de legatura de coriandru spalat si taiat marunt ;
  • zeama de la 1/2 de lamaie verde ;
  • 2 ardei iuti curatati de seminte si taiati marunt ;
  • 2 cepe echalote potrivite , curatate , taiate in 4 si apoi filamente subtiri ;
  • sare si piper ;
  • 2 oua ;
  • pesmet ;
  • cateva linguri de ulei pt. prajit , nu mult ;
  •         Preparare :
  • cartofii fierti si putin calduti ii zdrobim ca pt piure , peste ei adaugam conserva de ton , coriandrul taiat marunt , sare si piper , filamentele de echalote , ardeiul iute taiat marunt si zeama de lamaie si amestecam bine pana ajungem la o consistenta omogena ;
  • incingem wokul  cu ulei ;
  • cele 2 oua le batem intr-o farfurie , intr-o alta farfurie punem pesmet ;
  • din aluatul preparat , formam chiftele  pe care le dam prima data prin ouale batute apoi prin pesmet , le asezam prima data intr-o farfurie si cand avem mai multe formate le punem la prajit pana se coloreaza frumos apoi le scoatem pe o farfurie sau platou , si tot asa pana terminam aluatul !
  •         Serviti alaturi de o salata verde , lamaie verde sau ce va face placere ! Mancarea indiana este si ea printre preferatele mele , picanta si cu gusturi surprinzatoare ! Dar delicioasa ! Normal , seserveste alaturi de orez basmati si cu multe alte sosuri langa ! Am sa revin si cu alte retete !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. Pentru pitici nu puneti ardei iute !!!!!  

marți, 12 august 2014

SOS DE USTUROI CU ROSII




  •        Acest sos de usturoi cu rosii , merge de minune la peste ! De mica il stiu , cand vroia mama sa mai schimbe mujdeiul de usturoi , facea acest sos gustos si bun ! Cand amestecam rosia cu maioneza de usturoi se formeaza o emulsie frumoasa care se vede si in poza retetei !
  •        Ingrediente:
  • usturoi curatat si zdrobit (cantitatea dorita ) ;
  • sare ;
  • ulei ;
  • 1-2 rosii coapte mari spalate si date pe razatoarea mica ;
  • optional ardei iute taiat marunt (eu nu am folosit de data aceasta) .
  •        Preparare:
  • intr-un castronel , punem usturoiul zdrobit si peste el sare si il amestecam bine , ca la mujdei , apoi incorporam putin cate putin ulei ca la maioneza ;
  • dupa ce am ajuns la consistenta dorita a maionezei de usturoi , adaugam rosiile date pe razatoarea mica si amestecam bine , si gata sosul de usturoi cu rosii !
  •       Serviti la peste , gratar , cartofi prajiti si la ce va mai place ! Cu gustul de usturoi si putin acrisor de la rosii , o minune gustativa !
  •       POFTA BUNA!

PESTE PANE



  •          Peste pané , poisson pané , fish and chips - peste pane cu cartofi prajiti ..... Si cine mai stie cum se numeste in alte limbi .... Dar cred ca toata lumea este incantata de gustul delicios al pestelui gatit in acest fel!
  •           Ingrediente:
  • 600g peste file (eu am avut 1 file de lieu noir si 1 file de lieu jeune) ;
  • 2 oua ;
  • faina ;
  • ulei ;
  • sare , piper , delicat ;
  • zeama de la 1 lamaie .
  •           Preparare:
  • pestele se portioneaza , se pune pe un platou si se condimenteaza cu sare , piper si se stropeste cu zeama de lamaie ;
  • intr-un castron , batem ouale cu putin delicat si putina apa , apoi adaugam faina si batem bine pt. a obtine aluatul ca pt. snitele , nici prea moale dar nici foarte dens ;
  • intr-o farfurie , punem faina ;
  • intr-o tigaie punem ulei pt prajit si il incalzim bine ;
  • pestele , bucata cu bucata , il trecem prin faina , apoi prin aluatul pregatit mai devreme si apoi il punem la prajit , pana se coloreaza frumos pe ambele parti , eu il intorc de 2 ori :))  , apoi il scoatem pe servetele de bucatatrie pt a absoarbe excesul de ulei , apoi le asezam frumos pe un platou ;
  •             Servim pestele pane cu sos de usturoi si sos de usturoi cu rosiisi si cartofi prajiti , sau cu ce va face placere !
  •             POFTA BUNA!

luni, 11 august 2014

COUSCOUS CU LEGUME , PUI SI CARNATI DE OAIE





  •          Simplu de facut si super bun ! Pana sa il gatesc in casa , il cumparam deja gatit de la un magazin de produse congelate , Picard , dar intr-o zii m-am gandit ca ar fii mult mai delicios daca l-as face acasa , si n-am gandit rau , de atunci il fac cu drag si cu multa pofta , abia astept sa il termin sa il putem degusta ! Sunt multe reteta dar aceasta ne place cel mai mult !
  •           Ingrediente : 
  • 4 pulpe de de pui , le curatam , spalam si taiem in 3 sau 2 ( noi de multe ori lasam deoparte carnea pt legume...asa ca de multe ori diminuez cantitatea de carne ) ;
  • 6 -12 carnati de oaie -mie imi plac picanti ( in franta se numesc merguez) ;
  • 1 kg de legume pt. couscous congelate (sau 1 gulie-navet  taiata cubulete , 3 morcovi mari taiati bucati  mai mari , 1 ardei rosu taiat cubulete mai mari , 1-2 dovlecei taiati cuburi mai mari , 2-3 fire de telina fara frunze taiate bucati mai mari , 1 cutie de 250-300g naut ) ;
  • 1 1/2  lingura de condiment pt. couscous ;
  • 2 linguri de bulion ;
  • 1 ceapa mare taiata marunt ;
  • 2 cuburi de maggi de vita ;
  • 2 saculeti de couscous rapid , (Tipiak - 1 saculet 1-2 pers) ;
  • ulei pt.prajit ;
  • ulei de masline pt couscous ;
  • harissa , pt cei carora le place mai picant ( este o pasta de ardei iute )!
  •            Preparare :
  • in uleiul pt prajit incins punem la colorat carnea de pui , dupa ce s-a colorat frumos , o scoatem si o depozitam in oala minune sau daca ne place carnea simpla prajita pe couscous o lasam deoparte la cald , in acelasi ulei coloram putin ceapa apoi cu tot cu ulei o schimbam si pe ea in oala minune , adaugam condimentul pt. couscous , bulionul , cuburile de vita si legumele cat si cantitatea de apa indicata pe pachetul de legume pt couscous 1l , apoi punem capacul oalei minune si punem la fiert , dupa ce incepe sa cante lasam 10-15min , apoi scoatem supapa oalei , lasam sa iasa toti aburii apoi deschidem linistiti oala si vedem daca totul este ok , mai asezonam daca trebuie si gata couscousul ! 
  • intr-o tigaie sau tigaie de gratar pregatim carnatii de oaie ;
  • intr-o oala punem apa cu sare la fiert si apoi , plonjam saculetii cu couscous pt. 3min pt a fii moale si bun (daca va place mai al-dente il lasati mai putin) , dupa acest timp , scoatem saculetii , ii scurgem si ii desfacem si ii punem intr-un bol , punem putin ulei de masline peste si desfacem couscousul cu o furculita ;
  •             Serviti : 
  •             Pe un platou mare si adanc , puneti legumele si carnea pentru couscous , carnatii de oaie pe o farfurie si couscousul in bolul in care l-ati pregatit cu uleiul de masline si fiecare se serveste in farfuria sa cu couscous , legume cu carne si carnati ! Este pur si simplu o nebunie gustativa ! Mie imi place sa servesc in farfurii adanci , dar fiecare seveste cum ii place !
  •              POFTA BUNA!

sâmbătă, 9 august 2014

PRAJITURA CU BANANE SI CIOCOLATA ALBA




  •          Vroiam o prajitura rapida , si am gasit pe situl Lenei , doar ca am inlocuit visinele cu banane si ciocolata alba !
  •           Ingrediente:
  • 2 oua ; 
  • 150ml lapte ; 
  • 150ml ulei ;
  • 150g zahar ;
  • 250g faina ;
  • 1 praf de copt ;
  • coaja de lamaie ;
  • 2-3 banane ;
  • 1 ciocolata alba (100g) .
  •            Preparare :
  • incingeti cuptorul la 180° ;
  • in tava de cuptor puneti hartie de copt ;
  • intr-un bol puneti ouale , uleiul , zaharul si laptele si bateti bine cu un tel , apoi adaugati faina si praful de copt si amestecati bine , trebuie sa fie de consistenta smantanii , apoi adaugati coaja de lamaie apoi puneti aluatul format in tava si deasupra puneti bananele taiate feliute si bucatele de ciocolata alba si puneti la cuptor pt. 30-40min , sau pana se rumeneste deasupra , fiecare isi cunoaste puterea cuptorului , mie mi-a copt mai repede cuptorul  ;
  • dupa ce o incercati cu scobitoarea si iese curata , este gata prajitura , o scoateti si o lasatoi la racit apoi o pudrati si portionati , dupa dorinta! Eu n-am mai apucat sa pun decat poza de la scosul din cuptor !
  •           Serviti prajiturica langa o ceasca de cafea sau cu lapte ! Delicioasa !
  •           POFTA BUNA!

RULOURI DE PRIMAVARA SAU ROULEAUX DE PRINTEMPS (RETETA ORIGINALA)





  •       Cum spuneam in reteta de Nemuri , pe care la noi am gasit-o cu numele de Rulouri de primavara , este total eronat , este o confuzie totala , nemurile se prajesc , in timp ce rulourile de primavara se servesc  nature ! Aceasta este reteta mama a Rulourilor de primavara , se mai poate adauga carne de porc sau pui fiarta taiata feliute sau marunt , morcov taiat batonete subtiri  dar eu am ales sa le fac simple (pentru prima incercare) .
  •       Ingrediente : - 4 buc 
  • 4 foi de orez 16cm diametru  ;
  • 50g vermicele de orez ;
  • 100g germeni de soia ;
  • 8 frunze de menta spalate ;
  • 16 creveti mijlocii  curatati de carcasa si intestine (normal se pun 8 dar mi se pare ca la restaurant , adica mai fara nimik ) ;
  • 4 frunze de salata verde taiate potrivit de mare ;
  • apa fierbinte ;
  • sos Hosin cu alune prajite  macinate nesarate deasupra sau sos nuoc-mam pt. servit .
  •       Preparare :
  • intr-un bol adanc punem vermicelele de orez si peste ele turnam apa fierbinte , le lasam sa se hidrateze 5min , amestecand din cand in cand , apoi le rasturnati intr-o strecuratoare si le clatiti cu apa rece si le scurgeti bine ;
  • incercati sa va impartiti in mod egal germenii de soia , vermicelele de orez si salata in farfurii separate (sa va fie mai usor cand preparati rulourile ) ;
  • crevetii curatati ii taiati pe lung ;
  • atat nemurile cat si rulourile de primavara au acelasi stil de preparare , rulare , vedeti la reteta de nemuri ca este explicata in imagini ;
  • intr-un platou adanc , puneti apa calda apoi plonjati cate o foaie de orez si o intoarceti , o tineti in apa pana se inmoaie putin si devine maleabila 4-5-10sec(depinde de calitatea foii) , apoi o scoateti pe un prosop curat de bumbac , neted , si o intoarceti (prosopul treb sa absoarba surplusul de apa ) , apoi transferati foaia de orez pe un platou sau pe un tocator de sticla ;
  • formam rulourile : peste foaia de orez , undeva spre o margine punem cate 4 jumatati de crevete , 2 frunze de menta pe lung , peste frunzele de menta punem salata verde , peste salata vermicelele de orez si germenii de soia , iar undeva pe la jumatatea foii , asezam frumos 8 bucatete de crevetii  , apoi rulam cu grija prima parte , strangem marginile si rulam , si gata un rulou , si tot asa cu restul pana le facem pe toate , sa lasati loc intre ele sa nu se lipeasca unul de altul ;
  • daca nu le serviti imediat , le acoperiti cu folie alimentara si le puneti la frigider pana la servire , asa evitati sa se usuce ;
  •         Serviti Rulourile de primavara ca aperitiv , cu sos Hosin peste care puneti alune prajite  macinate nesarate sau cu sos Nuoc-mam cum le-am servit noi ! Sunt lejere si dietetice ! Delicioase !
  •         POFTA BUNA !    
  • P.S. Aici cateva poze !                                                                                                                                  
                                                                                                                                
  •                                        
        


                               





marți, 5 august 2014

MAMALIGUTA SUPRIZA





  •        Cand ne era pofta sau cand ramaneau prin frigider bucati de afumaturi si de branza , daca nu facea pizza sau pateuri , mama facea aceasta mamaliga super gustoasa , care ne placea foarte mult ! Stiu ca e vara , stiu ca e cald si aceasta reteta este mult mai adaptata sezonului rece , dar asa mi-a venit o pofta.....
  •         Ingrediente:
  • afumaturi : carnati , sunculita , salamuri - cantitatea dorita ;
  • branza cata doriti ( puteti folosii cas , telemea , cascaval chiar si branza topita ) , eu am folosit cas de oaie si un cubulet de branza topita pt. decor  ;
  • oua idem cu mai sus ;
  • malai grisat ;
  • sare (atentie , daca afumaturile si branza sunt sarate  , numai folositi ) ;
  • ulei.
  •         Preparare:
  • intr-un tuci , puneti apa  si un praf de sare la fiert , pt mamaliga ; dupa ce fierbe puneti malai si faceti o mamaliga mai moale nu vartoasa si o tineti pe foc mic ;
  • intre timp taiati afumaturile bucatele si le colorati intr-o tigaie cu putin ulei , vor mai lasa si ele grasime , apoi le scoateti cu o paleta si le adaugati la maliga si amestecati ;
  • in aceeasi tigaie , puneti la prajit ouale , de consistenta , trebuie sa fie moi , apoi le adaugati la mamaliguta , amestecand se vor zdrobii si amesteca ;
  • adaugati si cateva linguri de ulei din tigaie , pt. a da gustul mai bun ;
  • branza o dati pe razatoare sau o zdrobiti cu furculita sau mainile si o adaugati si pe ea , amestecati si rasturnati mamaliga pe o farfurie ;
  •        Serviti imediat ! Rasturnata pe o farfurie ca o mamaliga normala si fiecare se serveste sau  in portii individuale cum am facut eu  ! Un deliciu !
  •        POFTA BUNA!

sâmbătă, 2 august 2014

FRIGARUI DIN CARNE DE PORC A LA THAILANDAISE





  •          Gustul caramelizat sarat si  cel al ghimbirului si al usturoiului ... Pur si simplu delicios!
  •          Ingrediente :
  • 600g carne de porc putin grasa ;
  • 1/2 lingurita de sare ;
  • 5 catei de usturoi zdrobiti ;
  • 2 linguri de sos soia ;
  • 2 linguri de sos nuoc-mam (sos de peste ) ;
  • 2 linguri de zahar ;
  • 1 lingura de lapte de cocos ;
  • 1cm de ghimbir razuit ;
  • bete de frigarui din bambus ;
  • optional sos barbeque (in reteta originala nu se foloseste , sunt dulcege de la zahar , si putin caramelizate , mai mult se caramelizeaza gratarul ... ).
  •          Preparare :
  • taiati carnea in bucatele de 0,5 cm ;
  • intr-un bol amestecati ingredientelor , adaugati carnea si amestecati si acoperiti apoi dati la frigider pt. minim 5h , ideal ar fii sa lasati peste noapte ;
  • inainte de a va apuca de a pune la gratar frigaruile sau la cuptor , puneti in apa 1/2h betele de frigarui sa se umezeasca , apoi le scoateti si le stergeti ;
  • incingeti gratarul sau cuptorul ;
  • puneti carnea pe brochete si apoi punetile pe gratar sau la cuptor( in tava puneti hartie de copt), si din cand in cand le mai ungeti cu marinata ramasa( filtrata inainte) , pana se gatesc , se fac repede , nu le ardeti (sosul se va arde pe fratar si po sa aveti putin fum in bucatarie , daca le faceti pe gratar-tigaie , dar merita !) ;
  • dupa ce le-ati terminat le ungeti cu o pensula cu sos barbeque , eu am ales varianta asta pt. ca mi se pareau uscate si nu-mi place carnea uscata , dar asa au iesit super , parfumate de la usturoi ghimbir si laptele de cocos in interior si cu gustul dulceag la exterior de la sosul barbeque , o explozie de gusturi ! Un deliciu , merita incercat ;
  •          Servitile calde alaturi de orez nature , cantonais sau fidea cu legume , sunt incredibil de gustoase ! Dar va asigur ca se potrivesc de minune cu fideaua cu legume , noi asa le-am degustat ! Dar cu siguranta merg si cu niste cartofi prajiti , sau cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!                                                                                                                             

vineri, 1 august 2014

SARATELE




  •       Pentru mine , nici nu se mai discuta , saratelele sunt cu branza sarata , simple nu prea s-au gatit la noi in casa...  Asa le facea mama , si imi placeau , asa le fac si eu ! Ea nu cantarea la aceasta reteta niciodata , facea din ochi si mereu ii ieseu super ! Dar eu am incercat totusi sa cantaresc , acum ne mai gandim si la calorii ...
  •       Ingrediente:
  • 400 g branza sarata -atat a avut bucata mea de cas de oaie (cas la borcan , la saramura , congelat , telemea , cascaval si orice alta branza sarata va place ) ;
  • 3 oua ;
  • 150g  margarina , unt sau untura (mama facea cu untura si ce fragede mai erau...) ;
  • 1 iaurt gras mic 125-150g  sau de care aveti ;
  • faina cat cuprinde ;
  • pe deasupra puneti ce va place (chimen , susan , mac ) sau le lasati simple cum am facut eu ;
  •       Preparare:
  • intr-un bol incapator punem  branza sfaramata , 2 oua , margarina taiata bucatele mici  , iaurtul amestecati si incepeti sa incorporati faina , rezultatul final trebuie sa fie unul ferm si nelipicios ;
  • acoperiti cu folie bolul si il puneti la frigider pt. minim 1h ;
  • incingeti cuptorul la 180° ;
  • in tavile de copt puneti hartie de copt ;
  • si ne apucam de saratele : intindem aluatul in foaie putin mai groasa , si apoi taiem in fasii grosute si lungi pe care le asezam apoi in tava , le ungem si apoi le presaram cu ce ne place , apoi la cuptor cu ele pana se coloreaza frumos ;
  •       Serviti saratelele langa o bere rece ! Sau simplu de rontait cand va este pofta ! Le pastrati intr-o cutie metalica sau o cutie de carton cu capac !
  •        POFTA BUNA!
  • P.S. Si un alt aranjament de saratele la care acontribuit si ajutorul meu mic!                                                                          

MINI CROISANTE DELICIOASE




  •          Uitandu-ma la retete pe un site frantuzesc , am vazut aceste croisante minuscule , si m-a luat o pofta de pateurile mamei....Aceasta reteta mai schimba putin din simplul crenvusti  in aluat .
  •          Ingrediente:
  • 1 foaie de aluat de foietaj ;
  • 2 linguri ketchup de calitate ;
  • cascaval dat pe razatoarea mica (eu il cumpar deja razuit) ;
  • 4 cremvusti ;
  • 1 galbenus .
  •          Preparare:
  • etalam aluatul de foietaj (in franta este rotund de obicei ) , peste el intindeti lingurile de ketchup , branza rasa si apoi taiati aluatul ca la pizza sa obtineti 16 bucati , si cremvustii ii taiati in 4 pt a obtine 16 bucati ;
  • incingeti cuptorul la 180-200° ;
  • in tava cuptorului puneti hartie de copt ;
  • peste fiecare bucata de aluat , puneti o bucatica de cremvusti si rulati , apoi croasantele formate le puneti in tava , dupa ce le terminati pe toate , le ungeti cu galbenus(eu am uitat)  si le dati la cuptor pana se coc frumos , cca. 25-30min ;
  •          Serviti ca aperitiv !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. Am facut poza la ce a mai ramas ...

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...