duminică, 31 ianuarie 2016

CLATITE DE IARNA








  •             Marti , pe data de 2 februarie este sarbatoarea clatitelor in Franta , Chandeleur , exact 40 de zile dupa Craciun , aceasta sarbatoare se pastreaza din vechi timpuri , in perioada Romanilor era tinuta in cintea Dumnezeului Pan . Din anul 472 , aceasta sarbatoare ii este dedicata lui Iisus datorita lumanarilor aprinse  : CHANDELEUR (sarbatoarea)- CHANDELLE(lumanare) , dar aceasta chestie nu prea are nici o legatura cu clatitele , mai tarziu dezvoltandu-se traditia clatitelor . Dupa o veche superstitie , credinta , cine nu face clatite de Chandeleur , o sa aiba probleme cu graul in anii ce vor venii....Dar din acele timpuri sarbatoarea se pastreaza si este momentul propice pentru a manca clatite pe saturate , francezii fiind foarte atenti la silueta lor.....
  •             Sunt foarte multe retete de clatite in Franta , atat dulci cat si sarate . 
  •             Clatite cu zahar , miere , nuttela si simple dar atata timp cat vreti sa le mancati dulci , in compozitie puneti zahar si zahar vanilat sau esenta de vanilie . 
  •             Clatitele sarate din faina fluida alba , faina din grau negru si lista continua ....  Clatite cu jambon si emental , clatite  complete cu oua , bacon si branza........  
  •             Eu le-am postat simple , fara nici o garnitura si prea multe briz brizuri , simplu si delicios !   
  •             Ce m-a atras la aceasta reteta , a fost ca nu a trebuit sa-mi mai bat capul cu unsul tigaii ,   compozitia continand  unt .

  •             Ingrediente  :
  • 4 oua ;
  • 250gr faina fluida ;
  • 1 praf de sare ;
  • 2 linguri de zahar ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 50gr de unt topit  ;
  • 500ml de lapte sau poate plus in functie de consistenta data de faina .
  •            Preparare :
  • Intr-un bol amestecam faina , praful de sare , zaharul si zaharul vanilat , si in mijloc facem o gropita  in care vom pune ouale lejer batute cu furculita si amestecam bine pentru a nu face cocoloase , dar pentru a omogeniza compozitia ;
  • Apoi turnam cate putin lapte , si amestecam incet pentru a omogeniza bine , pana il terminam (daca va convine consistenta , numai adaugati , dar daca vi se pare prea groasa consistenta mai adaugati );
  • Apoi dupa ce aluatul devine fluid , adaugam untul topit si amestecam bine ;    
  • Incalzim 2 tigai de clatite (eu cu 2 lucrez ca termin mai repede ; )  , si incepem sa facem clatitele  si le coacem pana se coloreaza pe margini , apoi le intoarcem si le mai lasam cateva secunde si gata clatita ! Si tot asa , distractie placuta , pana terminam aluatul !
  •              Le serviti ca atare , cu gem , nuttela , zahar......Cu ce va face placere ! 
  •              POFTA BUNA !

Niciun comentariu:

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...