- Marti , pe data de 2 februarie este sarbatoarea clatitelor in Franta , Chandeleur , exact 40 de zile dupa Craciun , aceasta sarbatoare se pastreaza din vechi timpuri , in perioada Romanilor era tinuta in cintea Dumnezeului Pan . Din anul 472 , aceasta sarbatoare ii este dedicata lui Iisus datorita lumanarilor aprinse : CHANDELEUR (sarbatoarea)- CHANDELLE(lumanare) , dar aceasta chestie nu prea are nici o legatura cu clatitele , mai tarziu dezvoltandu-se traditia clatitelor . Dupa o veche superstitie , credinta , cine nu face clatite de Chandeleur , o sa aiba probleme cu graul in anii ce vor venii....Dar din acele timpuri sarbatoarea se pastreaza si este momentul propice pentru a manca clatite pe saturate , francezii fiind foarte atenti la silueta lor.....
- Sunt foarte multe retete de clatite in Franta , atat dulci cat si sarate .
- Clatite cu zahar , miere , nuttela si simple dar atata timp cat vreti sa le mancati dulci , in compozitie puneti zahar si zahar vanilat sau esenta de vanilie .
- Clatitele sarate din faina fluida alba , faina din grau negru si lista continua .... Clatite cu jambon si emental , clatite complete cu oua , bacon si branza........
- Eu le-am postat simple , fara nici o garnitura si prea multe briz brizuri , simplu si delicios !
- Ce m-a atras la aceasta reteta , a fost ca nu a trebuit sa-mi mai bat capul cu unsul tigaii , compozitia continand unt .
- Ingrediente :
- 4 oua ;
- 250gr faina fluida ;
- 1 praf de sare ;
- 2 linguri de zahar ;
- 2 pliculete de zahar vanilat ;
- 50gr de unt topit ;
- 500ml de lapte sau poate plus in functie de consistenta data de faina .
- Preparare :
- Intr-un bol amestecam faina , praful de sare , zaharul si zaharul vanilat , si in mijloc facem o gropita in care vom pune ouale lejer batute cu furculita si amestecam bine pentru a nu face cocoloase , dar pentru a omogeniza compozitia ;
- Apoi turnam cate putin lapte , si amestecam incet pentru a omogeniza bine , pana il terminam (daca va convine consistenta , numai adaugati , dar daca vi se pare prea groasa consistenta mai adaugati );
- Apoi dupa ce aluatul devine fluid , adaugam untul topit si amestecam bine ;
- Incalzim 2 tigai de clatite (eu cu 2 lucrez ca termin mai repede ; ) , si incepem sa facem clatitele si le coacem pana se coloreaza pe margini , apoi le intoarcem si le mai lasam cateva secunde si gata clatita ! Si tot asa , distractie placuta , pana terminam aluatul !
- Le serviti ca atare , cu gem , nuttela , zahar......Cu ce va face placere !
- POFTA BUNA !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu