sâmbătă, 9 august 2014

RULOURI DE PRIMAVARA SAU ROULEAUX DE PRINTEMPS (RETETA ORIGINALA)





  •       Cum spuneam in reteta de Nemuri , pe care la noi am gasit-o cu numele de Rulouri de primavara , este total eronat , este o confuzie totala , nemurile se prajesc , in timp ce rulourile de primavara se servesc  nature ! Aceasta este reteta mama a Rulourilor de primavara , se mai poate adauga carne de porc sau pui fiarta taiata feliute sau marunt , morcov taiat batonete subtiri  dar eu am ales sa le fac simple (pentru prima incercare) .
  •       Ingrediente : - 4 buc 
  • 4 foi de orez 16cm diametru  ;
  • 50g vermicele de orez ;
  • 100g germeni de soia ;
  • 8 frunze de menta spalate ;
  • 16 creveti mijlocii  curatati de carcasa si intestine (normal se pun 8 dar mi se pare ca la restaurant , adica mai fara nimik ) ;
  • 4 frunze de salata verde taiate potrivit de mare ;
  • apa fierbinte ;
  • sos Hosin cu alune prajite  macinate nesarate deasupra sau sos nuoc-mam pt. servit .
  •       Preparare :
  • intr-un bol adanc punem vermicelele de orez si peste ele turnam apa fierbinte , le lasam sa se hidrateze 5min , amestecand din cand in cand , apoi le rasturnati intr-o strecuratoare si le clatiti cu apa rece si le scurgeti bine ;
  • incercati sa va impartiti in mod egal germenii de soia , vermicelele de orez si salata in farfurii separate (sa va fie mai usor cand preparati rulourile ) ;
  • crevetii curatati ii taiati pe lung ;
  • atat nemurile cat si rulourile de primavara au acelasi stil de preparare , rulare , vedeti la reteta de nemuri ca este explicata in imagini ;
  • intr-un platou adanc , puneti apa calda apoi plonjati cate o foaie de orez si o intoarceti , o tineti in apa pana se inmoaie putin si devine maleabila 4-5-10sec(depinde de calitatea foii) , apoi o scoateti pe un prosop curat de bumbac , neted , si o intoarceti (prosopul treb sa absoarba surplusul de apa ) , apoi transferati foaia de orez pe un platou sau pe un tocator de sticla ;
  • formam rulourile : peste foaia de orez , undeva spre o margine punem cate 4 jumatati de crevete , 2 frunze de menta pe lung , peste frunzele de menta punem salata verde , peste salata vermicelele de orez si germenii de soia , iar undeva pe la jumatatea foii , asezam frumos 8 bucatete de crevetii  , apoi rulam cu grija prima parte , strangem marginile si rulam , si gata un rulou , si tot asa cu restul pana le facem pe toate , sa lasati loc intre ele sa nu se lipeasca unul de altul ;
  • daca nu le serviti imediat , le acoperiti cu folie alimentara si le puneti la frigider pana la servire , asa evitati sa se usuce ;
  •         Serviti Rulourile de primavara ca aperitiv , cu sos Hosin peste care puneti alune prajite  macinate nesarate sau cu sos Nuoc-mam cum le-am servit noi ! Sunt lejere si dietetice ! Delicioase !
  •         POFTA BUNA !    
  • P.S. Aici cateva poze !                                                                                                                                  
                                                                                                                                
  •                                        
        


                               





marți, 5 august 2014

MAMALIGUTA SUPRIZA





  •        Cand ne era pofta sau cand ramaneau prin frigider bucati de afumaturi si de branza , daca nu facea pizza sau pateuri , mama facea aceasta mamaliga super gustoasa , care ne placea foarte mult ! Stiu ca e vara , stiu ca e cald si aceasta reteta este mult mai adaptata sezonului rece , dar asa mi-a venit o pofta.....
  •         Ingrediente:
  • afumaturi : carnati , sunculita , salamuri - cantitatea dorita ;
  • branza cata doriti ( puteti folosii cas , telemea , cascaval chiar si branza topita ) , eu am folosit cas de oaie si un cubulet de branza topita pt. decor  ;
  • oua idem cu mai sus ;
  • malai grisat ;
  • sare (atentie , daca afumaturile si branza sunt sarate  , numai folositi ) ;
  • ulei.
  •         Preparare:
  • intr-un tuci , puneti apa  si un praf de sare la fiert , pt mamaliga ; dupa ce fierbe puneti malai si faceti o mamaliga mai moale nu vartoasa si o tineti pe foc mic ;
  • intre timp taiati afumaturile bucatele si le colorati intr-o tigaie cu putin ulei , vor mai lasa si ele grasime , apoi le scoateti cu o paleta si le adaugati la maliga si amestecati ;
  • in aceeasi tigaie , puneti la prajit ouale , de consistenta , trebuie sa fie moi , apoi le adaugati la mamaliguta , amestecand se vor zdrobii si amesteca ;
  • adaugati si cateva linguri de ulei din tigaie , pt. a da gustul mai bun ;
  • branza o dati pe razatoare sau o zdrobiti cu furculita sau mainile si o adaugati si pe ea , amestecati si rasturnati mamaliga pe o farfurie ;
  •        Serviti imediat ! Rasturnata pe o farfurie ca o mamaliga normala si fiecare se serveste sau  in portii individuale cum am facut eu  ! Un deliciu !
  •        POFTA BUNA!

sâmbătă, 2 august 2014

FRIGARUI DIN CARNE DE PORC A LA THAILANDAISE





  •          Gustul caramelizat sarat si  cel al ghimbirului si al usturoiului ... Pur si simplu delicios!
  •          Ingrediente :
  • 600g carne de porc putin grasa ;
  • 1/2 lingurita de sare ;
  • 5 catei de usturoi zdrobiti ;
  • 2 linguri de sos soia ;
  • 2 linguri de sos nuoc-mam (sos de peste ) ;
  • 2 linguri de zahar ;
  • 1 lingura de lapte de cocos ;
  • 1cm de ghimbir razuit ;
  • bete de frigarui din bambus ;
  • optional sos barbeque (in reteta originala nu se foloseste , sunt dulcege de la zahar , si putin caramelizate , mai mult se caramelizeaza gratarul ... ).
  •          Preparare :
  • taiati carnea in bucatele de 0,5 cm ;
  • intr-un bol amestecati ingredientelor , adaugati carnea si amestecati si acoperiti apoi dati la frigider pt. minim 5h , ideal ar fii sa lasati peste noapte ;
  • inainte de a va apuca de a pune la gratar frigaruile sau la cuptor , puneti in apa 1/2h betele de frigarui sa se umezeasca , apoi le scoateti si le stergeti ;
  • incingeti gratarul sau cuptorul ;
  • puneti carnea pe brochete si apoi punetile pe gratar sau la cuptor( in tava puneti hartie de copt), si din cand in cand le mai ungeti cu marinata ramasa( filtrata inainte) , pana se gatesc , se fac repede , nu le ardeti (sosul se va arde pe fratar si po sa aveti putin fum in bucatarie , daca le faceti pe gratar-tigaie , dar merita !) ;
  • dupa ce le-ati terminat le ungeti cu o pensula cu sos barbeque , eu am ales varianta asta pt. ca mi se pareau uscate si nu-mi place carnea uscata , dar asa au iesit super , parfumate de la usturoi ghimbir si laptele de cocos in interior si cu gustul dulceag la exterior de la sosul barbeque , o explozie de gusturi ! Un deliciu , merita incercat ;
  •          Servitile calde alaturi de orez nature , cantonais sau fidea cu legume , sunt incredibil de gustoase ! Dar va asigur ca se potrivesc de minune cu fideaua cu legume , noi asa le-am degustat ! Dar cu siguranta merg si cu niste cartofi prajiti , sau cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!                                                                                                                             

vineri, 1 august 2014

SARATELE




  •       Pentru mine , nici nu se mai discuta , saratelele sunt cu branza sarata , simple nu prea s-au gatit la noi in casa...  Asa le facea mama , si imi placeau , asa le fac si eu ! Ea nu cantarea la aceasta reteta niciodata , facea din ochi si mereu ii ieseu super ! Dar eu am incercat totusi sa cantaresc , acum ne mai gandim si la calorii ...
  •       Ingrediente:
  • 400 g branza sarata -atat a avut bucata mea de cas de oaie (cas la borcan , la saramura , congelat , telemea , cascaval si orice alta branza sarata va place ) ;
  • 3 oua ;
  • 150g  margarina , unt sau untura (mama facea cu untura si ce fragede mai erau...) ;
  • 1 iaurt gras mic 125-150g  sau de care aveti ;
  • faina cat cuprinde ;
  • pe deasupra puneti ce va place (chimen , susan , mac ) sau le lasati simple cum am facut eu ;
  •       Preparare:
  • intr-un bol incapator punem  branza sfaramata , 2 oua , margarina taiata bucatele mici  , iaurtul amestecati si incepeti sa incorporati faina , rezultatul final trebuie sa fie unul ferm si nelipicios ;
  • acoperiti cu folie bolul si il puneti la frigider pt. minim 1h ;
  • incingeti cuptorul la 180° ;
  • in tavile de copt puneti hartie de copt ;
  • si ne apucam de saratele : intindem aluatul in foaie putin mai groasa , si apoi taiem in fasii grosute si lungi pe care le asezam apoi in tava , le ungem si apoi le presaram cu ce ne place , apoi la cuptor cu ele pana se coloreaza frumos ;
  •       Serviti saratelele langa o bere rece ! Sau simplu de rontait cand va este pofta ! Le pastrati intr-o cutie metalica sau o cutie de carton cu capac !
  •        POFTA BUNA!
  • P.S. Si un alt aranjament de saratele la care acontribuit si ajutorul meu mic!                                                                          

MINI CROISANTE DELICIOASE




  •          Uitandu-ma la retete pe un site frantuzesc , am vazut aceste croisante minuscule , si m-a luat o pofta de pateurile mamei....Aceasta reteta mai schimba putin din simplul crenvusti  in aluat .
  •          Ingrediente:
  • 1 foaie de aluat de foietaj ;
  • 2 linguri ketchup de calitate ;
  • cascaval dat pe razatoarea mica (eu il cumpar deja razuit) ;
  • 4 cremvusti ;
  • 1 galbenus .
  •          Preparare:
  • etalam aluatul de foietaj (in franta este rotund de obicei ) , peste el intindeti lingurile de ketchup , branza rasa si apoi taiati aluatul ca la pizza sa obtineti 16 bucati , si cremvustii ii taiati in 4 pt a obtine 16 bucati ;
  • incingeti cuptorul la 180-200° ;
  • in tava cuptorului puneti hartie de copt ;
  • peste fiecare bucata de aluat , puneti o bucatica de cremvusti si rulati , apoi croasantele formate le puneti in tava , dupa ce le terminati pe toate , le ungeti cu galbenus(eu am uitat)  si le dati la cuptor pana se coc frumos , cca. 25-30min ;
  •          Serviti ca aperitiv !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. Am facut poza la ce a mai ramas ...

CARNE DE VITA CU CEAPA SI AREDEI IN STIL CHINEZESC




  •         Una din mancarurile mele preferate de la restaurantul chinezesc este carnea de vita cu ceapa , simpla , rapida si gustoasa .Dar acompaniata si de ardei , este mai delicioasa ! Am sa va impartasesc varianta simpla .
  •         Ingrediente:
  • 400g carne de vita macra ;
  • 1 lingurita ulei de susan (puteti folosii si de floarea soarelui );
  • 3 lingurite de sos soia ;
  • 3 lingurite de nuoc-mam ;
  • 1 lingurita bombata de amidon alimentar ;
  • 2 cepe mari ;
  • 1/2 ardei rosu si 1/2 verde;
  • 2 catei de usturoi ;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui ;
  • 5 lingura de sos soia ;
  • 1paharut mic de apa fierbinte ;
  • 1 praf de piper .
  •        Preparare:
  • carnea de vita se taie in lamele subtiri de 3-4 cm lungime si apoi se depoziteaza intr-un bol ;
  • peste carne se adauga cele 3 lingurite de sos soia , cele 3 lingurite de sos nuoc-mam si lingurita de ulei de susan si amestecam totul cu mainile , apoi adaugam si lingurita de amidon alimentar si amestecam bine , ca fiecare bucatica de carne sa fie imbracata de un strat albicios  apoi acoperim bolul si dam la rece marinata pentru 1/2 de ora ;
  • curatam , spalam si taiem : ceapa in filamente subtiri si ardeii julien ;
  • punem la incins un wok , in care punem 1 lingura de ulei apoi  usturoiul zdrobit si apoi carnea , si amestecam bine , ca toate bucatile de carne sa se gateasca frumos , fara sa se lipesca una de alta , nu tinem pe foc decat pana carnea isi schimba culoarea (2-3 min) , apoi o scoatem pe o farfurie ;
  • in acelasi wok la foc mare , adaugam si cealalta lingura de ulei si apoi ceapa si ardeii si  le tragem la tigaie pana ceapa devine transparenta , apoi adaugam paharutul de apa fiertbinte , punem capacul sii lasam sa fiarba putin , sa se inmoiaie putin legumele , apoi adaugam lingurile de sos soia si amestecam , peste legume adaugam carnea  si praful de piper , amestecam lasam putin sa fiarba sa se lege sosul si gata mancarea ! 
  •          Serviti cu orez cantonez sau fidea chinezeasca cu legume , aveti retetele pe blog  si cu baghete ! Sau cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. N-am mai apucat sa pun poze din farfurii....
  • Poate ati observat ca la reteta nu se adauga sare , sosul soia , are deja destul , va asezonati in farfurie . Probabil ati observat ca in reteta mea , preparatul final este cam deschis la culoare , am folosit sos soia light , cand folosim sos soia negru , iese mai inchis.
  • Si cu siguranta ati observat timpul scurt de gatire , datorita acestuia si marinarii carnii , iese gustoasa si frageda carnea , daca este gatita mult , carnea devine cauciucoasa .
  • In reteta originala se foloseste si ghimbir , dar cum am la masa unele persoane mai mofturoase , n-am mai folosit !

marți, 29 iulie 2014

TOCINI




  •           Nu stiu sub ce nume ii cunoasteti voi , dar eu de mica sub numele asta ii cunosc ! Prajiti la tigaie,sau copti la cuptor , de post sau cu branza , mi-au placut si imi plac foarte mult ! Aceste super chiftele de cartofi sunt absolut delicioase , cu sau fara smantana sau branza  in compozitie sau deasupra !
  •          Ingrediente:
  • 650g de cartofi dati pe razatoarea mica si scursi de zeama ( de obicei nu cantaresc , nu am o cantitate anume ), ii depozitam intr-un bol ;
  • 3 ou (sau fara daca sunt de post , dar lasati putin mai umezi cartofii);
  • piper si sare dupa gust (daca folositi branza sarata , numai adaugati sare ) ;
  • 200g cas de oaie (al meu a fost de la congelator si l-am sfaramat in mana , dar daca este proaspat il dati pe razatoaresau) sau branza uscata (la borcan sau de care aveti , mie imi place mult cu cas de oaie framantat sau cas de capra) , aceasta a fost cantitatea pe care am pus-o acum in ei , dar variaza in functie de cantitatea de cartofi ;
  • putina faina sau amidon alimentar , daca aluatul este prea moale , eu nu am mai folosit ;
  • 1 praf de piper ;
  • ulei pt prajit.
  •          Preparare:
  • peste cartofii rasi  punem restul ingredientelor si amestecam bine ;
  • punem la incins uleiul ;
  • din aluatul pregatit formam tocinii , precum chiftelele dar mai mari si plate , sau ca forma snitelelor , mie majoritatea  timpului asa imi ies , deci luam cam o mana buna de umplutura , o uniformizam in bila apoi o aplatizam intre palme si apoi o punem la prajit  pana ce se coloreaza frumos si marginile devin crocante , si asa pana terminati aluatul; 
  •          Ii serviti simplii , cu  smantana sau branza daca nu ati pus in ei , eu ii ador !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. Eu i-am cam bronzat pe tocinii mei de data asta !

PILAF CU LEGUME




  •           Ca garnitura sau ca mancare de post , simplu de facut si gustos cand nu stim ce sa mai gatim  , pilaful ne scoate din incurcatura !
  •            Ingrediente :
  • 1 cana de orez cu bobul rotund (pentru pilaf) ;
  • 4 cani apa fierbinte ;
  • delicat sau sare si piper dupa gust ;
  • 1/ ardei rosu si 1/2 ardei verde ;
  • 1 ceapa mare ;
  • 2 morcovi mici ;
  • un filet de ulei ;
  • patrunjel verde taiat marunt .
  •           Preparare:
  • curatam si spalam legumele , apoi le taiem marunt ;
  • intr-un tuci sau intr-o oala antiaderenta , puneti uleiul si il incingeti , apoi puneti legumele si le colorati frumos , apoi delicatul sau sarea , piperul  si orezul , si amestecati , pana acesta devine putin transparent apoi adaugati canile de apa fierbinte si amestecati apoi puneti la fiert cu capac ;
  • cand bobul de orez este aproape fiert , adaugati si patrunjelul si mai lasati pana orezul este fiert , si gata pilaful ;
  •          Serviti cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!

CIORBA DE CARTOFI CU OASE DE PORC SI LEGUME (CU SMANTANA)




  •           De fapt si de drept , mi-a fost pofta de o ciorba de cartofi cu smantana , delicioasa ce o facea mama , dar pentru ca aveam oase de porc in congelator , mi-am schimbat planurile si n-am mai facut-o simpla , dar rezultatul a fost delicios !
  •           Ingrediente:
  • oase de porc ;
  • 1/2 de telina mica ;
  • 1/2 ardei rosu si 1/2 verde ;
  • 1/2 dovlecel ;
  • 2 morcovi ;
  • 1 ceapa mare ;
  • 200ml smantana lichida ;
  • 1 1/2 lamaie pentru acrit , sau cu ce va place sa acriti ciorba ;
  • 1 lingura mare bulion ;
  • 2 cartofi mari ; 
  • patrunjel si leustean verde ;
  • sare sau delicat ;
  •           Preparare:
  • intr-o oala incapatoare , punem oasele de porc si acoperim bine cu apa apoi punem la fiert ;
  • dupa ce da in clocot , luam bine spuma si apoi lasam sa fiarba bine oasele ;
  • intre timp curatam si spalam legumele apoi le taiem marunt , mai putin cartofii , pe ei ii taiem mai marisor si il lasam deoparte , separat ;
  • dupa ce oasele au fiert bine , punem sare sau delicat si apoi adaugam legumele si le lasam sa fiarba pe jumatate apoi adaugam cartoful si lasam la fiert ;
  • dupa ce a fiert cartoful , adaugam bulionul si mai dam intr-un clocot ;
  • adaugam verdeata , acrim si apoi adaugam smantana lichida , mai dam intr-un clocot mic si gata ciobita !
  •           Serviti  fierbinte , cu ardei iute si painica proaspata , sau cum va place !
  •           POFTA BUNA!

vineri, 25 iulie 2014

TZATZIKI





  •              In bucataria greaca (cipriota ) , pentru a organiza un meze (masa cu aperitive variate , salate reci si calde , si diferite aperitive prajite , cum sunt crochetele si snitele la noi ) , avem neaparata nevoie pe masa si de tzatziki . Inainte de a prepara reteta , am vizionat mai multe retete video , pana am ajuns la Veritabilul tzatziki ce nu contine decat iaurt de oi (care se punea la scurs intr-un prosop timp de 3-4 h pt a ramane o creme de iaurt , ce este mai bun din el ) , putin usturoi taiat marunt , ulei de masline , sare si putin piper  cat si un condiment cu care eu nu ma inteleg prea bine , mete , are un gust anisat , eu nu am pus ca nu am avut in casa . Si totusi gustul de care m-am indragostit , este cel din magazin , care contine si marar si menta , asa ca asa il fac ! 
  •              Ingrediente :
  • 150g iaurt grec de oi (dar puteti folosii si alt fel de iaurt aveti);
  • 1 castravete mare , curatat de coaja si seminte (in reteta originala se lasa coaja , dar mie nu imi place);
  • 1 catel de usturoi degermat( caruia ii scoatem germenele , mijlocul );
  • sare si piper dupa gust ;
  • 1 filet de ulei de masline ; 
  • 3 frunze de menta verde (daca doriti);
  • cateva fire de marar (daca doriti).
  •              Preparare :
  • catravetele curatat de coaja si seminte , se taie marunt , se pune intr-o sita , presaram putina sare peste el , amestecam si il lasam sa-si lase zeama 1/2 de ora ;
  • catelul de usturoi , dupa ce l-am degermat , il taiem cat putem de marunt ;
  • spalam frunzele de menta si mararul si le taiem si pe ele cat putem de marunt ;
  • dupa ce castravetele si-a lasat zeama , il mai scoate pe un servet de hartie si mai absorbim putin din surplusul de zeama , apoi il depozitam intr-un castronel , peste el adaugam usturoiul , iaurtul de oi , un praf de piper , sare , mararul si menta , filetul de ulei si omogenizam bine totul , apoi il punem la rece macar pt. 1h inainte de servire , eu sincera sa fiu , il gasesc mai bun a 2-a zii ;
  •              Serviti in aperitiv , meze , cu ce va face placere ! Mie imi place si langa un gratar cu niste cartofi nature !
  •              POFTA BUNA!

SALATA DE VARZA ROSIE LA BORCAN




  •            Imi plac foarte mult salatele si muraturile , dar cu salata nu prea am chef mereu sa o fac , asa ca imi fac rezerve pentru acele zile , in care numai o scot in bol si pun putin ulei peste ea . Este buna si peste iarna , mama asa o facea naturala , nu folosea ea prea mult conservant .
  •            Ingrediente:
  • 1 kg varza rosie ;
  • 1 lingura de zahar ;
  • 1 lingura de sare mare ( pt muraturi) ;
  • 100 ml otet .
  •            Preparare:
  • varza rosie o taiem fideluta si o depozitam intr-un recipient mai mare ;
  • dupa ce am terminat de taiat toata varza , punem peste ea sarea si zaharul si o framantam putin apoi adaugam otetul si amestecam apoi o lasam sa-si lase zeama cca.1h-2 ;
  • dupa ce observam ca si-a lasat zeama , incepem sa punem varza in borcane sterilizate , apasand bine , ca varza sa se taseze si sa nu prinda aer , pana umplem borcanele si deasupra verzei observam ca ramane putina zeama , o lasam acolo si apoi inchidem bine borcanele si le punem in camara , beci sau un loc racoros ;
  •           Servim cu  gratar , fripturi , tocanite , cartofi prajiti sau cartofii deliciosi de pe blog  , sau cu ce va face placere !
  •            POFTA BUNA!

duminică, 20 iulie 2014

VARZA DULCE CU SUNCULITA SI CARNATI AFUMATI(fara usturoi)




  •            Dupa cum spuneam si in reteta anterioara de varza , mie imi place gustul dulceag al verzei , si sa fie zemoasa , dupa varza scazuta nu prea ma dau in vant... Dar fiecare cu gusturile lui...
  •            Ingrediente :
  • 1/2 varza alba taiata fideluta (va sfatuiesc sa o frecati bine inainte de a o gatii , sa nu aveti surprize si sa fierbeti mult , eu am uitat si am fiert-o mult );
  • 4 carnati afumati fara usturoi (400-450g) ;
  • 400g sunculita afumata taiata marunt (lardon) ;
  • ulei ;
  • 1 ardei rosu mare sau 1/2 rosu 1/2 verde taiat marunt  ;
  • 2 cepe mari taiate marunt ;
  • 2 linguri de bulion sau rosii proaspete taiate marunt(in cazul rosiilor , dupa ce se patrunde bine ceapa , o adaugati peste si o tineti putin pana se formeaza un sos );
  • sare si piper dupa gust (eu nu adaug multa sare , afumatura deja fiind deja destul de sarata).
  •            Preparare:
  • intr-o tigaie punem uleiul si il incingem bine apoi adaugam carnatii taiati dupa preferinta mai mari sau feliute si ii coloram frumos apoi ii depozitam in vasul roman ;
  • apoi in acelasi ulei coloram si sunculita afumata , apoi o depozitam si pe ea in vasul roman ;
  • adaugam in aceeasi tigaie ceapa si ardeiul taiate marunt si le patrundem putin  apoi le adaugam si pe ele in vasul roman ;
  • adaugam varza taiata , bulionul desfacut in apa piperul si amestecam , apoi mai adaugam apa dupa preferinte , de exemplu eu pun apa pana la nivelul verzei , o sa scada la cuptor , dar daca va place mai scazuta , faceti dupa reteta voastra ;
  • apoi punem capacul vasului roman si il punem in cuptorul rece , si il aprindem la jumatate din puterea lui (in cazum meu la4 , apoi il reglam pe maxim 8) , si asa pana se gateste varza , eu mai scot din cand in cand vasul si amestec varza , asa imi dau seama daca e fiarta varza sau dak a scazut apa , tinem la cuptor cca. 2h (daca varza fierbe repede , scoateti capacul vasului si lasati asa la cuptor sa se evapore lichidul in functie de preferintele voastre) ;
  •           Serviti cu ardei iute si painica proaspata !
  •           POFTA BUNA!

RATATOUILLE




  •          Personal , pana acum n-am mai facut Ratatouille , cumparam gata facut sau congelat si terminam eu procedeul de gatire , dar acum , dupa ce l-am preparat , nu cred ca am sa mai cumpar vreodata . Pofta mi-a venit cand am vazut reteta pe blogul Lenei , dar avand de mai multa vreme reteta de aici din  Franta mi-am spus sa o incerc, ingredientele sunt aceleasi inafara de ierburile aromate , in reteta mea se foloseste cimbru , rozmarin si dafin ( bouquet garni) , si se fierbe mai mult , ceva in genul  zacustei .
  •          Ingrediente:
  • 2 dovlecei ;
  • 1 vanata ;
  • 3 rosii coapte bine ;
  • 2 ardei - rosu si verde ;
  • 1 ceapa mare ;
  • 3 catei de usturoi ;
  • 1 bouquet garni - cimbru , dafin si rozmarin ( acest buchet garni este de fapt un buchetel din ierburile aromate uscate , care sunt legate cu un ata de bucatarie , si se folosesc in mancare apoi se scot si se arunca ) ;
  • ulei de masline sau de care aveti ( legumele vor fii ca o sugativa cu uleiul , nu ezitati sa mai adaugati de cate ori trebuie , daca nu are destul ulei nu iese gustos , dar pt. prima data va sfatuiesc sa incercati cu ulei de masline , gustul e divin...) ;
  • sare si piper dupa gust .
  •          Preparare:
  • spalati si taiati in cubulete potrivit de mari , pe rand si separat  vanata , dovleceii  , ardeii  si rosiile(in reteta zicea ca trebuie taiate in sferturi dar mie nu-mi place sa vad bucati mari de rosie in mancare)  , ceapa o taiati marunt ;
  • intr-o tigaie , varsati putin ulei si colorati legumele pe rand timp de 5 min , incepand cu ardeii , apoi  vanata , dovleceii si la sfarsit adaugati ceapa si dupa ce se caleste singura vreo 3 min adaugati rosiile(aici iar am schimbat reteta , ceapa si rosiile trebuiau calite impreuna , dar fiecare cu gusturile lui :)) ;
  • dupa ce se calesc  putin si rosiile , adaugam restul legumelor calite inainte , amestecam adaugam bouquetul garni si saram si piperam dupa gust , punem capacul si lasam la foc mic pentru 40min ;
  • cu 10min inaite de a fii gata , adaugam si usturoiul zdrobit , amestecam si punem din noul capacul ;
  • nu ezitati sa mai asezonati dupa gust ;
  • eu dupa ce am terminat de fiert , am pus rezultatul in 2 borcane sterilizate , le-am pus capac si le-am intors cu capacul in jos :)) , si asa au stat pana s-au racit apoi le-am pus in frigider , se pastreaza mai bine ;
  •            Serviti alaturi de un gratar de vita cum imi place mie , intinsa pe paine ca zacusca sau puteti folosii ratatouille ca sos pentru paste , sau cu ce va place si va face placere !
  •            POFTA BUNA !
  • P.S. Si o poza mai de aproape , eu ador zacusca , probabil de asta imi place si ratatouille ca e fiert bine si gustos !                                                                                                                                                                                  
                  

luni, 14 iulie 2014

COVRIGI BRETZEL




  •         Fiindu-mi o pofta nebuna de covrigii de la noi , am zis sa caut pe net o reteta care sa ma apropie cat mai mult de reteta originala si am gasit pe blogul Bucatarasilor carora le multumesc pentru ca am reusit sa-mi fac pofta ! Gustul si crocantul covrigului este acelasi , doar ca sunt mult mai buni , pentru ca  stim ce am pus in ei . 
  •         Ingrediente:
  • pt covrigi :
  • 500g faina ;
  • 1 lingura de drojdie uscata ( reteta originala era cu drojdie proaspata 12g , dar eu n-am avut ca nu prea folosesc prospata cea uscata se pastreaza mai bine );
  • 1 lingurita de sare ;
  • 1 lingurita de zahar ;
  • 300ml apa ;
  • 1-2 linguri de ulei;
  • susan , mac sau granule de sare (eu ador si susanul si macul asa ca le amestec );
  • pt oparit:
  • 1l apa ;
  • 6 lingurite de bicarbonat ;
  • 2 lingurite de sare ;
  •          Preparare:
  • intr-un castronel punem apa calduta zaharul si drojdia , amestecam bine si lasam la activat drojdia aprox.10min ;
  • intr-un bol mai mare , punem faina cernuta si facem o gropita in mijloc apoi punem drojdia activata in apa si framantam putin pana se formeaza aluatul apoi adaugam si sarea si mai framantam sa sa incorporeze si aceasta ;
  • si intr-un sfarsit adaugam si uleiul si il incorporam si pe el , trebuie sa obtinem un aluat elstic care nu se lipeste de maini apoi punem bolul acoperit la cald pt. aprox. 1h la crescut , pana isi dubleaza volumul ;
  • dupa ce a crescut ( punem la fiert apa cu bicarbonatul si sarea , si incingem cuptorul la 220°) , scoatem aluatul pe masa si il impartim in 12 bucati egale sau mai putine depinde de cat de mari vreti covrigii ;
  • din fiecare bucatica formati un snur lung pe care apoi il modelati in covrig , si asa unul cate unul ii cufundati in apa ce fierbe pt. 30sec , nu mai mult , apoi ii scoateti pe o farfurie cu susan , mac sau granule de sare si apoi ii puneti in tava asternuta cu hartie de copt ( in reteta de baza se scoteau direct in tava , dar daca ii scoatem asa macul sau susanul ramane bine lipit de covrig , cum imi place mie...);
  • dupa ce ati terminat toti covrigii , ii puneti la copt pt.25-30min ;
  •           Serviti cu iaurt sau sana , daca aveti un lapte batut de casa si mai bine ! Si va aduceti aminte de copilarie....Delicios !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 13 iulie 2014

CIORBA DIN COASTA DE PORC PROASPATA CU LEGUME




  •        Ciorba de porc este buna si gustoasa ! Din cand in cand...... Calorii multe , dar placerea gustativa 100% !
  •         Ingrediente:
  • 500-700g coasta de porc proaspata ;
  • 2 felii de telina ;
  • 2 cepe ;
  • 1 ardei rosu sau 1/2 rosu 1/2 verde ;
  • 2 morcovi mici sau 1 mare ;
  • 1/2 de dovlecel ;
  • patrunjel si leaustean verde (sau la borcan cu sare , de care aveti ) ;
  • sare sau delicat ;
  • bors , bors magic sau lamaie proaspata (eu in ultima vreme folosesc lamaie proaspata , neavand bors de putina...) ;
  • 1 lingura mare de bulion , 3 rosii proaspete date pe razatoare ori taiate marunt sau 1-2 pahare de suc de rosii ;
  • taietei de casa (reteta de pe blog , sau cea care va place) ;
  •         Preparare:
  • intr-o oala incapatoare punem apa si apoi punem coasta spalata bine si portionata dupa preferinte si punem la fiert ;
  • dupa ce incepe sa fiarba , o sa iasa spuma , o indepartam bine apoi adaugam delicatul sau putina sare (in functie de carne , a mea a fiert repede , asa ca nu am mai stat sa o fierb suplimentar ) ;
  • curatam si spalam dovlecelul , telina , ceapa , ardeiul si  morcovul apoi le taiem marunt si le adaugam la fiert; 
  • dupa ce legumele sunt  fierte adaugam bulionul (sucul de rosii si 1 rosie taiata cubulete in cazul meu ) si lasam sa dea in clocot , dupa ce bulionul a dat in clocot adaugam taieteii si lasam sa fiarba cca.10min ,  apoi acrim ciorba cu ce va place , si apoi adaugam verdeata spalata bine si  taiata marunt si oprim focul si punem capacul sa se infuzeze bine verdeata;
  •           Serviti cu smantana(daca tot ne calcam pe inima si papam calorii macar sa ne satisfacem apetitul dar incercati cu un aport mai mic de grasime 5% e la fel de buna ) , ardei iute si painica prosapata ! 
  •            POFTA BUNA!

joi, 10 iulie 2014

MANCARICA DIN CARNE DE PUI CU PRAZ




  •               Inca o mancarica delicioasa din carne de pui ! Cu praz ! Sau mai bine spus varianta mea de pui cu praz !
  •               Ingrediente:
  • 2 pulpe mari  (le curatam bine , le spalam si apoi le taiem in 6 bucati ) ;
  • 3 cepe curatate spalate taiate si marunt ;
  • 1 ardei gras rosu curatat spalat si taiat marunt ;
  • 500g de praz congelat (taiat inele) , sau partea alba de la 3buc de  praz ;
  • ulei ;
  • 2 linguri de bulion desfacut in apa (250ml);
  • 2 lingurite de amidon alimentar desfacute in putina apa rece ;
  • 1 cub de maggi gaina sau sare si piper dupa gust ;
  • marar si patrunjel verde taiate marunt.
  •                 Preparare:
  • intr-o tigaie putin inalta , punem putin ulei , si cand acesta este bine incins punem bucatile de pui si le coloram frumos pe toate partile ;
  • dupa ce carnea este frumos colorata adaugam in tigaie , ceapa taiata marunt , prazul taiat inele subtiri si ardeiul gras , calim totul impreuna apoi adaugam bulionul desfacut in apa , cubuletul de maggi si piperul apoi amestecam , punem capacul si lasam la fiert pana scade bine si prazul este gatit bine ;
  • cu vreo 5 min inainte de a stinge focul , adaugati mararul si patrunjelul si amestecati apoi puneti capacul si lasati pana este fata mancarea ;
  • consistenta mancarii o reglam cu amidonul alimentar , daca vi se pare prea lichida , adaugati amidonul desfacut in putina apa rece si mai lasati sa fiarba 1min pana se leaga mancarea , daca totul este ok si va place asa cum este numai adaugati amidonul , eu de obicei folosesc atunci cand mi se pare prea lichida mancarea , nu mereu ;
  •               Serviti cu mamaliguta calda , piure , cartofi nature sau paste , cu ce va face placere !
  •               POFTA BUNA!

marți, 8 iulie 2014

SUPA DE ROSII CU GALUSTE





  •           In copilarie , cand venea vara si incepeau sa se coaca rosiile sau iarna cu suc de rosii , mama ne rasfata cu delicioasa supa de rosii , cu sau fara galuste , taietei sau de post  , era un rasfat pentru papilele gustative ! 
  •           Ingrediente:
  • 1 ceapa mare ;
  • 2 felii mari de telina ;
  • 1 morcov mare ;
  • 750-1000g rosii coapte bine sau suc de rosii (eu am folosit suc de rosii cumparat ) ;
  • 2 l apa :
  • 1-2 oua , depinde cum va place supa , cu mai multe sau mai putine galuste ;
  • 1 praf sare ;
  • 3-6 linguri de gris ;
  • ulei ;
  • patreunjel proaspat tocat ;
  • 1-2 lingurite de zahar ;
  • sare si piper ;
  •            Preparare:
  • curatam , spalam si taiem cubulete mici telina si morcovul , ceapa o taiem marunt ;
  • intr-o oala punem ulei si legumele , si le calim putin , apoi peste punem apa si le fierbem bine ;
  • intre timp , ce legumele fierb , punem rosiile in apa clocotita pt cateva secunde , sa le putem curata bine si simplu , apoi ori le taiem cubulete mici , ori le trecem prin blender , mama le trecea prin masina de rosii , scotea si pielea si samburii ;
  • daca legumele au fiert , punem si rosiile cuburi sau transformate in suc si mai punem la fiert cam 10min ;
  • intre timp , preparam aluatul de galuste : intr-un bol , punem ouale , si un praf de sare putin ulei si batem bine pana emulsionam putin , apoi adaugam grisul in ploaie ;
  • cu lingurita pregatim galustele :  umezim lingurita in apa rece sau in supa , luam din aluat si cand punem lingurita in supa , normal ar fii ca aceasta sa se desfaca de pe lingurita :))  , dar daca se desface galusca in bucatele inseamna ca mai trebuie gris , mai adaugati , depinde de greutatea oului (pt un ou de 60g trebuie 3 linguri ) , si tot asa pana terminati galustele ;
  • lasati sa fiarba cu capac la foc mic pt cca. 20-25min , apoi incercati galustele , daca sunt fierte opriti focul si mai lasati supa acoperita pt 20 min sa se mai patrunda galustele , daca nu sunt fierte bine , le mai lasati cam 10min pe foc apoi opriti focul apoi adaugati sarea zaharul si patrunjelul dupa gust ;
  •           Serviti cu multa pofta si  mult piper , asa imi place mie !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 6 iulie 2014

SOS DE USTUROI CU SMANTANA




  •                Acest delicios sos , l-am gustat prima data facut de cumnata mea draga ! Si de atunci il fac si eu cu mare drag si mare pofta ca tare bun este !
  •                Ingrediente:
  • usturoi zdrobit ;
  • sare ;
  • ulei ;
  • smantana.
  •                Preparare:
  • intr-un bol micut , zdrobim usturoiul , peste usturoi punem sare si amestecam bine , apoi ca la maioneza punem ulei si amestecam bine (ulei punem cat vrem sa facem de multa maioneza) , apoi punem smantana si iar amestecam bine si gata !
  •                Servim cu gratar , cartofii deliciosi de pe blog si cu ce va mai place !
  •                POFTA BUNA!

marți, 1 iulie 2014

TORT CU CACAO , MASCARPONE SI FRUCTE DE PADURE




  •         Acesta a fost tortul aniversar pentru cei 3 anisori ai fiului meu . Am vrut sa fac un tort Mikey Mouse , dar nu am vrut sa folosesc colorant alimentar , asa ca m-am reprofilat spre altceva . Am plecat de la reteta de tort Tiramisu al Lenei pe care am transformat-o in acest tort delicos ! 
  •         Ingrediente:
  • Pentru crema:
  • 400g lapte ;
  • 2 galbenusuri ;
  • 80g zahar ;
  • 50g unt sau margarina ;
  • 3 linguri de faina sau amidon alimentar ;
  • 3 linguri cacao ( in reteta Lenei , nu era ) ;
  • 500g mascarpone ;
  • 1/2 pahar de zahar pudra ;
  • 18g gelatina ;
  • frisca pt ornat si scris pe tort , eu am folosit hulala ;
  • Pentru blat:
  • 5 oua si 2 albusuri (cum mi-au ramas de la crema , am spus sa le folosesc la blat) ;
  • 180g faina si cacao (30 g pt fiecare ou , si cacao o cantarim in aceeasi cantitate );
  • 180g zahar ;
  • 1 praf de copt , pe care il amestecam cu faina ;
  • Pentru sirop :
  • apa;
  • coaja rasa de la o lamaie ;
  • zahar dupa gust ;
  • sucul de la fructele de padure;
  •          Preparare:
  • prima a fost crema , pt a se racii in voie ;
  • intr-un recipient termorezistent , punem galbenusurile si zaharul si amestecam bine pt a nu avea cocoloase , apoi faina si amestecam bine , adaugam putin lapte si apoi cacao , amestecam bine si tot asa cate putin lapte pana il incorporam pe tot apoi punem 3-4min la micronde , dar dupa fiecare minut o scoatem si amestecam bine , iar dupa cele 4 min , dupa ce s-a prins bine incorporam untul sau margarina taiate cubulete , si lasam la racit acoperita cu folie alimentara ;
  • blatul:
  • in bolul robotului punem ouale si zaharul si 1 praf de sare si batem bine pana compozitia se albeste si creste , apoi incorporam faina putin cate putin cu o spatula amestecand de jos in sus , apoi punem aluatul obtinut intr-o tava de tort de 28diametru , nivelam si o dam de masa sa iasa bulele suplimentare , apoi o punem la cuptor la 180_200° pt 40-45min , pana trece testul scobitorii , apoi il lasam la racit si il taiem in 3 foi (2 folosim , 1 ne ramane);
  • pt sirop , punem la fiert ingredientele apa , coaja si zaharul , si apoi il lasam la racit , dupa ce s-a racit adaugam sucul lasat de fructele de padure;
  • fructele de padure congelate le lasam la decongelat in voie intr-o sita deasupra unui castron pt a-si lasa sucul ;
  • crema:
  • in bolul robotulri punem mascarponele(rece din frigider) si il batem cu 1/2 de pahar de zahat pudra , apoi incorporam cate putin din crema de ciocolata preparata mai devreme , apoi adaugam gelatina dizolvata in lapte caldut , si gata crema ;
  • ansamblare:
  •  tava in care am copt blatul , o captusim cu folie alimentara , apoi punem putina crema si nivelam , apoi prima foaie de blat si insiropam , apoi iar punem crema , apoi cu o lingura fructele de padure bine scurse de zeama si apoi iarasi crema (dar mai pastrati putin pt ultimul strat ) , a doua foaie de blat si iarasi insiropam , apoi nivemlam cu restul de crema , si apoi peste punem folie alimentara , si marginile le aducem deasupra ( acelasi procedeu de la tortul diplomat cu portocale al Lenei , pe care pur si simplu il ador ) , si apoi dam la rece , pana a doua zii ;
  • a doua zii , am preparat frisca si am ornat tortul ;
  •         Serviti cu pofta alaturi de cei dragi !
  •         POFTA BUNA !                                                                           
  • P.S. Si o felie reprezentativa !                                                                                                                                                                                                                                                                            

MANCARE DE FICATEI CU BACON




  •          Aceasta reteta este de pe blogul Lenei , ca de obicei , cand imi este pofta de ceva bun , pe blogul ei caut ! Mai schimb putin cate odata putin retetele sa fie exact pe gustul nostru ! Merci Lena , inca o reteta delicioasa !
  •         Ingrediente:
  • 500g ficatei de pui (eu am avut 750g) ;
  • 3 cepe , curatate spalate si taiate pestisori ;
  • 100ml ulei ;
  • 100 ml vin rosu (eu am avut alb);
  • sare si piper , si ce condimente va mai plac ;
  • 200g bacon , kaiser (taiate marunt , eu am folosit lardon );
  •         Preparare:
  • intr-o tigaie punem la incins uleiul si apoi ficateii , ii tinem pana isi schimba culoarea si se evapora apa lasata de ficatei apoi punem vinul si lasam putin la innabusit pana la evaporarea vinului ;
  • eu nu am mai lasat la colorat ficateii , asa trebuia , am pus si lardonul si ceapa impreuna (trebuiau pe rand , intai lardonul si apoi ceapa ) si le-am calit bine cu capac si apoi l-am ridicat , nu am uscat tare ficateii ca nu imi plac uscati ;
  •         Serviti cu mamaliguta si mujdei ! Sau cum spunea Lena , cu scrob si muraturi ! Sunt pur si simplu deliciosi !
  •        POFTA BUNA!

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...