sâmbătă, 19 august 2017

PRAJITURA DELICIOASA SIMPLA



                     Din timpul anului scolar am vrut sa postez reteta aceasta ! Am pregatit-o pentru clasa lui , la saptamana gustului ! Invatatoarea si copiii au fost foarte incantati !
                     
                       Ingrediente :

  • blat :
  • 4 oua ;
  • 1 praf de sare ;
  • 1 cana de zahar ;
  • 1 cana de ulei ;
  • 1 cana lapte ;
  • 1 praf de copt ;
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu otet de mere ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 1 lingura de razatura de citrice ;
  • faina cat cuprinde ;
  • glazura :
  • 4 linguri de cacao ;
  • 80-100gr unt ;
  • 150-200ml lapte ;
  • 1 esenta de rom ;
  • 2 linguri de zahar ;
                         Preparare :

  • incepem cu glazura , pentru a avea timp sa se raceasca :
  • intr-un ibric sau craticioara , punem cacao , zaharul si putin lapte si amestecam bine sa se dizolve cocoloasele , apoi adaugam restul de lapte si punem craticoara pe foc , dupa ce incepe se fiarba punem si untul si amestecam bine , lasam sa fiarba pana capata o consistenta placuta nici prea groasa nici prea subtire , apoi lasam la racit , amestecand periodic pentru a nu se forma crusta deasupra glazurii ;
  • blatul :
  • punem la incins cuptorul la 200gr ;
  • captusim tava cuptorului cu doua bucati de hartie de copt suprapunandu-le in mijlocul tavii ;
  • intr-un bol innalt punem ouale , zaharul , praful de sare , zaharul vanilat , coaja de citrice si mixam pana se albeste si isi tripleaza volumul ;
  • apoi adaugam laptele si uleiul si mixam , apoi adaugam putina faina , praful de copt si bicarbonatul stins cu otet de mere si apoi mixam , tin sa mentionez ca faina adaugam pana ajungem la consisitenta dorita , cea a unei smantani groase , apoi turnam compozitia in tava captusita cu hartie de copt si punem la cuptor 15min, apoi scadem temperatura la 170grade si lasam inca 20min (sau dupa cum spuneam , depinde de cuptor) , daca trece testul scobitorii este ok , apoi lasam putin la racorit ;
  • dupa ce s-a racorit putin , taiem blatul cubulete si peste turnam glazura , apoi lasam sa se raceasca bine , apoi punem tava in frigider pentru minim 2 h , apoi o scoatem si pudram cu nuca de cocos sau cu ce va place , sau o lasati asa cum este , este delicioasa ; eu am ales varianta cu nuca de cocos pentru ca ador nuca de cocos !
  •                Serviti alaturi de cei dragi !
  •                POFTA BUNA !

IEPURE LA CUPTOR CU LEGUME



                       Carnea de iepure , e preferata mea - dupa cea de pui ;)) ! Si asa e cea mai sanatoasa  !              Imi place sa gatesc in felul acesta , in general , carnea la cuptor !
                     
                       Ingrediente :

  • carne de iepure ;
  • cartofi taiati cuburi ;
  • morcovi taiati rondele ;
  • 1 ceapa taiata rondele ;
  • 3 catei de usturoi taiati rondele ;
  • 4 fire de cimbru ;
  • paprika dulce si iute ;
  • piper si sare ;
  • apa ;
  • 1 lingura de ulei sau fara ;
  • patrunjel proaspat taiat pentru decor ;
                         Preparare :

  • in tava punem uleiul , morcovii , ceapa , usturoiul si cimbrul in toate cele 4 colturi ale tavii , apoi asezam carnea de iepure peste ;
  • condimentele(fara sare)  le amestecam si presaram frumos carnea de iepure , partea de sus ;
  • punem apa in care am dizolvat sarea , sa nu acopere carnea , apoi folie de aluminiu  pentru a acoperii tava (dar in vasul roman cred ca ar iesii mai bine , voi incerca pe viitor ) , apoi punem in cuptorul incins ;
  • dupa ce incepe sa fiarba bine , si carnea si-a schimbat culoarea , o intorcem pe partea cealalta si presaram iarasi cu condimente , apoi iarasi acoperim tava , vom tine la cuptor pana carnea devine frageda , apoi adaugam cartofii , ridicand carnea deasupra legumelor , si iarasi acoperim cu folia de aluminiu si punem din nou la cuptor sa se gateasca si cartofii ;
  • dupa ce si cartofii s-au gatit , indepartam folia , si punem cuptorul pe grill , sa coloram frumos minunatia asta delicioasa , apoi o scoate-ti din cuptor si o pesarati de patrunjel proaspat si apoi hai la masa !
  •                 Serviti cu mare pofta si cu un pahar de vin alb sec !
  •                 POFTA BUNA !

PASTE CU CABANOS SI CARNATI DE OAIE




                    Ce sa fac simplu si bun ? Uitandu-ma in frigider , observ niste cabanosi si niste carnati de oaie care ma strigau sa-i fac paste bune si  delicioase , si i-am ascultat si m-am apucat de treaba !

                     Ingrediente :

  • cabanosi si carnati de oaie taiati rondele  (cantitatea dupa bunul plac) ; 
  • 1 lingura de ulei ;
  • 1 ceapa mica curatata , spalata si taiata marunt ;
  • 2 linguri e bulion diluate intr-o cana de apa ;
  • 2 catei de ustoroi curatati si taiati marunt ;
  • paste torti , spirale ; 
  • piper sau chilli ;
  • apa cu sare pentru a fierbe pastele .
                      Preparare :

  • intr-o oala antiaderenta punem ma fiert apa cu sare , si fierbem pastele , dupa indicatiile de pe pachet , sincera sa fiu mie nu-mi plac al dente , mi se par crude ;
  • intr-o tigaie antiaderenta , punem lingura de ulei si apoi cabanosii si carnatii si ii coloram frumos , apoi peste punem usturoiul , ceapa si amestecam si il lasam putin sa inmiresmeze toata casa , apoi peste punem piperul ,  bulionul diluat si lasam sa fiarba pana se leaga bine sosul ;
  • pastele fierte se scurgem bine si le punem peste sos si amestecam bine ;
  •             Serviti cu nerabdare ! Cu parmezan sau simple si  cu un pahar vin de rosu sec !
  •             POFTA BUNA !

PRAJITURA CU CREMA DE VANILIE SI DULCEATA DE CAISE



         
                         Aceasta prajitura a rezultat , dintr-o pofta de ceva dulce si gustos , si sincera sa fiu , nici nu m-am asteptat cat de buna a iesit !

                         Ingrediente :

  • crema : 
  • 5 linguri de dulceata de caise rapida ;
  • 3 linguri de zahar ;
  • 400ml smantana semi-groasa ;
  • 1 plic de zahar vanilat ; 
  • 1 plic de frisca in pudra Dk.Oetker ;
  • crema de vanilie la microunde - 1 galbenus , 2 linguri de amidon alimentar , 250ml lapte  , 50gr zahar , 100gr unt ;
  • cocos pentru decor ;
  • blat:
  • 4 oua si un albus (albusul ramas de la oul pt crema );
  • un praf de sare ;
  • 1 cana de zahar ;
  • 1 cana de ulei ;
  • 1 cana de lapte ;
  • 1 lingura de razatura de citrice (eu dau pe razatoarea mica coaja de lamaie si portocale , apoi pun zahar peste ele si le pun in borcanele la frigider , de la mama am invatat );
  • 1 pliculet de praf de copt ;
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu otet ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • faina cat cuprinde pentru a obtine consistenta unei smantani groase ;
  • fanta -pentru a insiropa blatul ;
                        Preparare :

  • incepem cu crema de vanilie : 
  • intr-un vas yena , punem galbenusul , zaharul si zaharul vanilat , amestecam bine pana se albeste putin , apoi adaugam amidonul si putin lapte si amestecam sa nu fie cocoloase , apoi adaugam si restul de lapte si amestecam bine pentru a obtine un continut fin , apoi punem la microunde cate 1min la putere maxima , dupa fiecare minut amestecam bine , mie mi-au trebuit 4 min sa termin crema ;
  • dupa acest timp , adaugam untul taiat cubulete si amestecam bine pentru al integra si pe el in crema , daca aveti impresia ca se taie crema si se strang in bucati , adaugati putin lapte rece si amestecati energic , totul va reveni la normal , si gata crema de vanilie , peste recipient punem un servetel de hartie -sa fie tinut de pereti vasului-si peste servetel folie alimentara , pentru a se racii fara sa se usuce si ca vaporii formati sa nu curga in crema  ;
  • blatul :
  • incingem cuptorul la 200grade ;
  • in tava cuptorului , punem 2 fasii de hartie de copt , in mijlocul tavii , una peste alta ;
  • intr-un vas incapator punem ouale si albusul , zaharul , zaharul vanilat , razatura de citrice si un praf de sare si mixam pana obtinem un continut spumos si albicios , apoi adaugam laptele , uleiul si iarasi mixam , apoi adaugam faina , praful de copt si lingurita de bicarbont stinsa cu otet si mixam bine , pana obtinem un continut lis , fara cocoloase ;
  • continutul obtinut il punem in tava preparata anterior nivelad bine , apoi punem in cuptorul bine incins ,primele 15 min la 200gr iar urmatoarele 20min la 170gr , total 35min-(-dar depinde de cuptorul vostru ) , apoi lasam la racit blatul ;
  • dupa ce crema de vanilie s-a racit , terminam crema :
  • intr-un bol innalt si incapator punem smantana semi-lichida ,  zaharul , frisca pudra si mixam bine ca la frisca ;)) ;
  • dupa ce am ajuns la consistenta dorita , adaugam dulceata si cate o lingura din crema de vanilie si mixam bine , si tot asa pana terminam crema de vanilie ;
  • va rezulta o crema aerata si frumoasa la culoare dar nu in ultimul rand , lisa si fara cococloase ;
  • blatul rece , il taiem in doua si din cele 2 bucati formam 4  , taindu-le pe verticala ;
  • in aceeasi tava in care am copt blatul , captusim de folie alimentara , apoi punem inapoi 2 bucati de blat si le insiropam putin cu fanta apoi punem crema ( pastrand putin pentru decor) , niveland bine , apoi punem peste crema cele 2 bucati de blat ramase pe care le insiropam putin si terminam cu restul de crema pe care o intindem incet pt a nu strica fata prajiturii;)) , apoi peste pudram nuca de cocos si apoi punem prajitura la frigider , minim 3 h ;
  •                Serviti alaturi de cei dragi ! 
  •                POFTA BUNA !

vineri, 18 august 2017

DULCEATA DE CAISE RAPIDA , LA MICROUNDE



                   De foarte multe ori am cumparat fructe in exces....De multe ori le faceam compot , prajituri dar dulceata nu am facut niciodata , azi a venit momentul ! Si de acum inainte , voi face frecvent ! Nu-mi place dulceata foarte dulce , pentru mine este perfecta , putin acruta !
                   Ingrediente :

  • 500gr caise coapte bine ;
  • 250g zahar ;
  • 1 lingura de zeama de lamaie .
                    Preparare :

  • caisele le spalam si le rupem in bucati mari sau mici , cum ne place dulceata , mai fina sau cu bucati mai mari ( mie imi place mai fina asa ca le-am rupt mai mici ) si le punem intr-un vas de yena-sticla rezistenta innalt , punem lingurita de zeama de lamaie , amestecam , acoperim vasul cu plastic aderent (ce se poate utiliza in microunde ) si punem la putere maxima pentru 5-6min ;
  • dupa acest timp , scoatem recipintul din microunde , adaugam zaharul si amestecam bine , apoi punem din nou in microunde pentru 5-6 minute fara a acoperii vasul , apoi scoatem si amestecam , si tot asa inca de 2-3 ori pana ce incepe sa se prinda dulceata ; 
  • nu pot explica aromele din toata casa , abia asteptam sa se faca sa o gust !
  • dulceata inca fierbinte o punem intr-un borcan sterilizat , apoi strangem bine capacul si intoarcem borcanul invers , cu capacul in jos pana se raceste , din aceste ingrediente mi-a iesit un borcan ;
  •            Serviti dulceata pe paine , sau o adaugati in prajituri , este absolut nemaipomenita ;
  •            POFTA BUNA !  

SUPA DAL (DHAL SAU DAAL -INDIANA ) - SIMPLA



                         O supa simpla,  picanta si consistenta , alaturi de paratha (lipii indiene ) , o explozie de savoare ! Sunt foarte multe retete , dar eu pe asta am gustat-o si mi-a ramas intiparita in memoria papilelor gustative , si ori de cate ori mi-e pofta , o execut rapid !

                         Ingrediente :

  • 250gr linte corail (decorticata) , splata bine , pana apa iese curata ;
  • 1 ceapa curatata , spalata si taiata marunt ;
  • 1 rosie coapta bine spalata si taiata cubulete mici ;
  • 1 catel de usturoi curatat si taiat marunt ;
  • 1 lingutita de curcuma ;
  • 1 ardei iute , rosu sau verde ;
  • 1 lingura de ulei ;
  • sare dupa gust ;
  • apa ;
  • 1/2 legatura de corindru spalat si taiat marunt .
                           Preparare :

  • intr-un tuci , sau oala antiaderenta , punem lintea si punem palma pe ea , adaugam apa doar cat sa ne acopere degetele , dosul palmei , adaugam ceapa , rosia , adreiul rupt in doua , curcuma si putina sare si punem la fiert , amestecam periodic ( daca apa scade prea mult , mai adaugati putin );
  • o sa observati ca dupa ce incepe sa fiarba  supa , isi va schimba culoarea si consistenta , lintea va incepe sa fiarba , sa se sfarame  si sa se ingroase , asta este si scopul ;
  • dupa ce lintea si legumele au fiert , intr-o tigaie puneti lingura de ulei si o incingeti si trageti la tigaie rapid usturoil taiat marunt , apoi il adaugati cu tot cu ulei peste supa , si adaugati si coriandrul si amestecati bine , si gata deliciul ;
  • poate o sa spuneti ca ce cauta usturoiul in supa , dar el si coriandrul dau gustul supei de fapt ;
  •            Serviti supa dal cu paratha  , sau simpla , e minunata !
  •            POFTA BUNA !

CARTOFI DELICIOSI CU CHIVES



                 Reteta de cartosi deliciosi , ramane neschimbata , doar ca adougam niste chives , pentru a fii mai delicosi !
                 Ingrediente :

  • cartofi , curatati , spalati si taiati cubulete , si iar spalati ;
  • 1 ceapa mica , curatata , spalata si taiata marunt ;
  • 1sfert de ardei galben si 1 sfert de ardei rosu , ambele bucati spalate si taiate cubulete :
  • 1/2 de legatura de chives , spalata si taiata marunt ;
  • sare si piper ;
  • ulei .
                 Preparare :

  • intr-o tigaie antiadeziva punem ulei la incalzit , apoi punem cubuletele de cartofi , amestecam bine si punem capacul , trebuie sa le rumenim frumos pe toate partile , din cand in cand amestecam , tin sa mentionez ca dam focul la mare ; 
  • dupa ce cartofii s-au gatit , ii scoatem intr-un bol , apoi in aceeasi tigaie adaugam ardeiul si il tragem la tigaie pana se inmoaie putin ,apoi adaugam chivesul , sarea , piperul si cartofii si amestecam bine , si gata mancarica sau garnitura !
  •          Servim ca fel principal in perioada postului , sau ca garnitura langa carnea preferata !
  •          POFTA BUNA !

SALATA DE TON CU CHIVES



              Intr-o seara , uitandu-ma in frigider , am dat de legatura proaspata de chives , si repede mi-a venit ideea geniala - SALATA DE TON CU CHIVES !
              Ingrediente :

  • 1/2 legatura de chives spalata si taiata marunt ;
  • 2 conserve de ton in ulei (dupa ce deschidem cutiile , punem intr-o strecuratoare tonul si il  apasam bine cu o lingura , sa scoatem tot uleiul si lichidul ) ;
  • maioneza , eu folosesc Heinz ;
  • zeama de lamaie ;
  • sare si piper .
                Preparare :

  • intr-un bol adaugam toate ingredintele si amestecam bine , sunt persoane care mixeaza continutul fara chives si apoi adauga chivesul , dar mie imi place mai mult asa nemixat .
  •        Si apoi serviti pe felii de paine proaspata sau prajita !
  •        POFTA BUNA !

SALATA DE ICRE ( CU GRIS )




            Mama mea facea cele mai bune icre din cate am gustat ! Si eu incerc subtil , si incet sa ii calc pe urme !
             Ingrediente :

  • 1 lingura mare de icre sarate (ale mele au fost de cabillaud-cod );
  • ulei cat cere ;
  • gris fiert rece 150-200gr;
  • 1 ceapa echalote sau rosie taiata marunt ;
  • zeama de lamaie .
              Preparare:

  • intr-un bol incapator , punem icrele si le batem putin cu mixerul , apoi adaugam putin ulei si mixam pana isi schimba putin culoarea , vor incepe sa se albeasca incet incet ;
  • apoi adaugam cate 1 lingura buna de gris si amestecam bine , apoi ulei , si tot asa pana terminam grisul ;
  • adaugam ceapa si amestecam bine ;
  • la sfarsit , icrele vor fii putin tari , dar dupa ce adaugam zeama de lamaie , se mai lasa putin , apoi le punem la frigider minim 1 ora ;
  •        Le servim cu mare pofta , intinse pe paine proaspata si cu rosii !
  •        POFTA BUNA!

sâmbătă, 3 iunie 2017

PIEPT DE PUI LA GRATAR CU LEGUME GATITE LA VAPORI-RETETA DIETA SANATOASA



            Simplu si rapid , daca vrem sa mancam sanatos , este posibil , trebuie doar sa vrem .

  •    Ingrediente :
  • 1/2 piept de pui ;
  • 1 praf de usturoi granulat sau pudra ;
  • sare si piper ;
  • 200gr legume - mazare , pastai , brocolli si spanac (eu am cumparat saculeti congelati pregatiti deja) ;
  • zeama de lamaie ;
  • Preparare :
  • pieptul de pui il condomentam si apoi il gatim la fratar sau intro tigaie anti aderenta fara ulei ;
  • legumele le gatim la vapori , (eu amurmat instructiunile de pe ambalaj si am pus saculetul in microunde , asa s-a gatit ) ;
  • pe o farfurie , aranjati pieptul de pui si legumele asezonati cu zeama de lamaie si ........
  • POFTA BUNA!

PASTE DIN FAINA INTEGRALA CU PIEPT DE PUI LA GRATAR SI SOS PROASPAT -RETETA DIETA SANATOASA



               Sincera sa fiu , cand vedeam in raioane pastele integrale , asa urate , nici nu-mi venea sa ma           uit la ele , dar cu timpul am inteles ca tocmai ele , te ajuta sa te mentii in forma (nici nu vroiam           sa aud de ele , si acum nu pot trai fara ele ) . Si da , pastele , nu ingrasa ci sosurile cu care le                  acompaniati , daca sunt grase .


  • Ingrediente :
  • paste integrale 60gr portia pentru o persoana ;
  • 1/2 piept de pui ;
  • sare si piper ;
  • 1 rosie coapta bine ;
  • 1 catel de usturoi ;
  • condimente : cimbru sau ce va place ;
  • Preparare :
  • pastele se pun la fiert in apa cu sare , timpul indicat pe pachet ;
  • pieptul de pui se cresteaza si se condimenteaza si se gateste la gratar , cum va place ;
  • in paharul blenderului vertical puneti rosia o taiata bucati si catelul de usturoi si mixati bine si eventual condimentele ce va plac , cimbru in cazul meu ;
  • dupa ce pastele sau fiert , le scurgeti de apa si le puneti intr-o farfurie , peste ele adaugati sosul proaspat si amestecati apoi pieptul de pui taiat bucatele , ornati cu ce va place , coriandru si rosii cherry in farfuria mea ! Rapid si sanatos , fara ulei ! Dar daca doriti , puteti adauga la sos o lingurita de ulei de masline 
  • POFTA BUNA !

SMOTHIE 1 - RETETE DIETA SANATOASA

                             

               In viata , trebuie sa mai fim atenti la sanatatea noastra , si sa imbinam utilul cu placutul !                      Mai putine grasimi , si cand sunt , sa fie sanatoase , mai multe fructe si legume , fara prea               multe prelucrari termice , carne slaba , inlocuita sarea pe unde se poate cu , condimente , si                 zaharul  poate fii inlocuit cu stevia sau curmale .
               Nu ne dam seama  uneori , ca ce ni se pare foarte gustos (mancarea noastra traditionala , si             in special  preparatele de la noi ) , este foarte daunator pentru organism si pentru sanatatea                   noastra ! Si nu in ultimul rand , trebuie sa ne gandim sa facem miscare !
          ADOPTATI UN STIL DE VIATA SANATOS !
                Din puntul meu de vedere , aceste smothie's , sunt satioase si delicioase !

  •  Ingrediente :
  • 1/2 banana ;
  • 1/2 kiwi ;
  • 1/2 grepfruit ;
  • 1/2 portocala ;
  • 3 curmale ( fara samburi ) ;
  • apa , optional daca il vreti mai subtire , mie imi place mai dens , ca un piure ;
  • optional cuburi de gheata sau gheta zdrobita .
  •  Preparare :
  • datorita faptului ca blenderul meu si-a dat duhul , a trebuit sa folosesc blenderul vertical ( am pus ingredientele in paharul innalt de la blenderul vertical si am mixat), dar in mod obisnuit , toate ingredientele le puneti in blender si mixati bine (apoi daca vreti il diluati) , apoi savurati ! In cazul meu , din cand in cand in locul micului dejun .
  • POFTA BUNA !

duminică, 7 mai 2017

NAPOLITANE CU CREMA DE CARAMEL , NUCI SI ALUNE DE PADURE


       
               Mereu , pentru sarbatorile de iarna , mama pregatea tot felul de prajituri delicioase , printre care si napolitanele ! Stiu ca sarbatorile au trecut , dar in perioada sarbatorilor nu am timp pentru a posta , asa ca mai bine mai tarziu decat niciodata !
               Ingrediente :

  • 2 cani de zahar ;
  • 1 cana de nuci si alune zdrobite ;
  • 1 pachet de unt ;
  • 200ml lapte ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 4 linguri de faina sau amidon alimentar  ;
  • 1 pachet de foi de napolitana ;
  • coaja rasa de la o lamaie si zeama ;

               Preparare :

  • intr-un tuci (ceaun) , se pun la caramelizat cele 2 cani de zahar , dupa ce s-a caramelizat , se adauga untul taiat bucatele , si amestecam bine , pana se topeste caramelul , apoi adaugam nucile si alunele taiate ;
  • amestecam faina cu laptele , apoi adaugam in compozitia de caramel si unt ,amestecan periodic ,  si apoi lasam sa dea in clocot pana se ingroasa ;
  • dupa ce a ajuns la consistenta dorita , impartiti crema  fierbinte (in boluri) in cate straturi doriti sa aiba napolitana 3-4 straturi , in cazul meu 3 ;
  • asezati pe un platou 1 foaie de napolitana , pe care intinde-ti uniform 1 cantitate de crema , apoi presati usor cu cea de-a doua foaie de napolitana , apoi procesul se repeta pana terminati foile de napolitana ;
la sfarsit , peste napolitana , puneti un alt platou plat peste care puneti o greutate(in cazul meu platourile sunt plate din plastic) , si lasati pana a doua zii , apoi portionati si degustati ;

  •   POFTA BUNA ! 

luni, 1 mai 2017

PLACINTA CU MERE (STIL STRUDEL) 2

                                   
              

  •         Placinta cu mere , a ramas gravata in sufletul meu de cand eram mica ! Ce buna era , dupa ce o scotea mama din cuptor , cand o mancam inca putin calduta ! Un deliciu ! 
  •         Ingrediente:
  • 2.5 kg mere (le curatam si apoi le dam pe razatoarea mare sau pe cea a robotului) , sau piure de mere pe care il amestecati cu scortisoara , el deja fiind dulce nu cred ca mai trebuie adaugat zahar ;
  • zahar;
  • scortisoara;
  • 500-600 g faina (cat cuprinde);
  • 1 lingurita de sare;
  • apa calda;
  • ulei;
  • 1 ou batut;
  •         Preparare:
  • intr-o tigaie , punem un putin ulei , merele , zaharul si scortisoara si calim bine , pana se inmoaie merele si se evapora din sucul lor , apoi lasam la racit;
  • intr-un bol , punem faina si sarea , le amestecam apoi turnam apa calda si framantam un aluat mai tare dar maleabil , apoi la sfarsit punem ulei in palma si iarasi framantam putin pana nu se mai lipeste de maini;
  • impartim alutul in 3 sau 4 ;
  • fiecare bila de aluat o intindem bine pe masa unsa cu ulei , apoi punem peste merele , si le aranjam frumos in strat uniform , apoi rulam cu grija , daca ruloul este prea mare si nu incape in tava (pe lung) , o taiem in 2 si o punem (pe lat) , si tot asa pana terminam toate placintele (vorbesc de tava de cuptor cand spun lung si lat , sper ca se intelege) ;
  • apoi dam la cuptorul incins la 180° pt cca. 45min-1h;
  • dupa ce se coloreaza  frumos placinta , o scoatem din cuptor si o acoperim cu un prosop de bucatarie sa se abureasca si sa nu se usuce  ;
  • cand se mai racoreste putin , o pudrati daca vreti si o portionati ;
  •          Serviti langa o cana ce ceai sau lapte , sau cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!

PLACINTA CU MERE






                   Placinta cu mere , este un desert simplu si economic , dar foarte bun si parfumat !
                
                   Ingrediente :
  • 1,5 kg mere , curatate , date pe razatore si scurde de zeama ;
  • 1 cub de  unt si un strop ulei ;
  • foi de placinta cumparate (sau daca vreti sa faceti , spor la munca) ;
  • scortisoara pudra ;
  • zahar dupa gust ;
  • 1 galbenus amestecat cu 1lingura de lapte pentru uns.
                   Preparare :
  • intr-o tigaie antiaderenta , se pune untul si uleiul si se pune pe foc , apoi se adauga merele , scortisoara si zaharul , si se calesc , pana merele se inmoaie , apoi se lasa la racit ;
  • se incinge cuptorul la 180 grade ;
  • foile de placinta se scot din frigider , se intind si peste ele se pun merele calite apoi se ruleaza si se pun in tava ; 
  • se ung ruladele cu galbenusul amestecat cu lapte si apoi se pun la copt pana devin aurii , circa 30min , dupa ce se raceste se pudreaza sau nu .
  •            POFTA BUNA !

CARNE DE VITA PARFUMATA



              Din capitolul , bun si gustos , face parte si aceasta delicatesa picanta si inmiresmata ! Ce poate fii servita cu orez basmati nature , cu  Paratha sau Chapati , painite plate  indiene . 
              Ingrediente :
  • 500gr carne de vita putin grasa ;
  • 5-6 pastai cardamom drobite cu latul cutitului ;
  • 2-3 ardei iuti  rupti in bucati ;
  • 3 cepe taiate marunt ;
  • 2-3 linguri ulei ;
  • 1 baton de scortisoara zdrobit ;
  • 4-5 catei de usturoi razuiti ;
  • 1 bucata de ghimbir de 2-3 cm data pe razatoare ; 
  • 1 lingurita turmeric ;
  • 1 lingurita de garam masala ;
  • 1 lingurita de coriandru in pudra ;
  • 1 lingurita de chimen in pudra ; 
  • 1/2 lingurita de sare sau 1/2 cub Maggy cu vita.
              Preparare :
  • intr-o  tigaie innalta anti-adeziva , punem la incalzit uleiul , si adaugam peste ceapa , ghimbirul si usturoiul , le tragem bine la tigaie apoi adaugam condimentele si amestecam , apoi adaugam carnea , ardeii , amestecam , si lasam sa se gateasca cu capac in aburii sai , la foc mic ,  amestecand din cand in cand  ;
  • este gata cand carnea devine frageda si uleiul iese la suprafata .
  •       POFTA BUNA ! 

BIRYANI CU VITA





           Acest preparat delicoas , la baza avand orezul si condimente , este specific tarilor arabe si asiei , declinandu-se in mai multe retete specifice fiecarei tari . Din punctul meu de vedere , este o nebunie pentru  papilele gustative ! Il ador !

           Ingrediente :

  • 500gr carne de vita putin grasa ;
  • 1 lingura de ghee sau unt clarificat(fara zer) dar daca nu aveti , puteti folosii doar ulei ;
  • 2 linguri ulei ;
  • 5 pastai cardamom zdrobite cu latul cutitului ;
  • 1 rulou scortisoara zdrobit ;
  • 6 cuisoare ;
  • 3 ardei iuti rupti in bucati ;
  • 1 lingurita de garam masala ;
  • 1 lingurita de coriandru in pudra ;
  • 1 lingurita de chimen in pudra ;
  • 1 lingurita de turmeric in pudra ;
  • 2 cepe mari taiate marunt ;
  • 5 catei de usturoi dati pe razatoarea mica ;
  • 1 bucata de 3 cm de ghimbir curatata si data pe razatoare ;
  • 1 cana de orez basmati TILDA , este cel mai bun orez , din cate am gustat ( cantitatea de orez , depinde de cata cantitate doriti sa faceti , sau cat de mult va place orezul , pentru mine cantitatea asta este ideala)  ;
  • 1 cana 1/2 de apa clocotita ;
  • 1 lingurita de sare sao 1 cub Maggi vita .
  • 1 lime de persoana la servire ;
  •   Preparare :
  • intr-o oala antiadeziva , adugam ghee-ul si uleiul si le punem la incalzit , apoi adaugam ceapa , usturoiul , ghimbirul si le tragem la tigaie putim apoi adaugam condimentele si amestecam , apoi adaugam carnea , sarea si ardeii iuti , amestecam , punem capacul si dam focul la mic , carnea se va gatii in sucul sau la foc mic , amestecand din cand in cand , va fii gata cand carnea va fii frageda si uleiul , grasimea va iesii la suprafata ;
  • orezul il spalam in cateva ape , apoi il punem in preparatul anterior , adaugam cana si 1/2 de apa , amestecam  si dam focul la mic pentru circa 20min , amestecam din cand in cand , dar cu atentie pentru a nu zdrobii orezul ;
  • dupa acest timp , incercati orezul si dak este fiert bine opriti focul si il nivelati cu o lingura si puneti peste el o folie de aluminiu si acoperiti oala cu capac pentru 15-20min , inainte de servire .
  •          POFTA BUNA ! 
  •          Serviti Biryni fierbinte , cu zeama de lime si rosii si castraveti taiate felii sau marunt fara ulei ! Sunt tari in care se serveste cu o salata de rosii cu castraveti ceapa si iaurt ce se numeste Raita , sincera sa fiu nu am incercat .

SALATA FRESH ( GUACAMOLE )





            Guacamole , este o pasta de avocado , aromata . Aceasta salata este aproximativ aceeasi chestie dar in bucatele. Rapida si delicioasa !

         Ingrediente :
  • 1 avocado copt ;
  • 1/2 de rosie coapte bine ;
  • 1 ceapa echalote taiata marunt  ;
  • 1 catel de usturoi zdrobit ;
  • cateva frunze de coriandru taiate marunt ;
  • 1 ardei iute taiat marunt ;
  • sare ;
  • optional 1 lingurita de ulei de masline , nu este obligatoriu ;
        Preparare :
  • pregatim o farfurie adanca sau bol ;
  • ceapa , usturoiul , ardeiul iute si coriandrul le punem in bol ;
  • rosia o taiem cubulete mici si o punem in bol si pe ea  ;
  • taiem avocado il taiem in 2 , apoi pulpa o taiem fasii , si apoi invers tot fasii , in asa fel incat sa obtinem cubulete , apoi cu o lingurita le scoatem in bol , astfel incat sa scoatem toata pulpa avocado-ului , apoi il stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida si devenii inestetic ;
  • adaugam un praf de sare ( optional uleiul de masline ) si amestecam ;
  •       POFTA BUNA!

duminică, 16 octombrie 2016

APERITIVE CU FOIETAJ




                      Pentru aniversari , sarbatori , evenimente sau pur si simplu ca ne este pofta de ceva bun , foile de foietaj sunt un aliat de incredere . La gradinita fiului meu , in fiecare an in luna octombrie se organizeaza Saptamana gustului , si parintii duc un preparat fie dulce sau sarat , Anul trecut , am pregatit prajitura cu bananane si ciocolata alba , anul acesta , am ales aceste aperitive cu foietaj ,si tuturor le-a placut !
                      Ingrediente :
-2 foi de foietaj dreptunghiulare ;
-6 rosii uscate si scurse bine de ulei ;
-2 oua  ;
-emmental dat pe razatoare sau cascaval ;
-optional , puteti adauga sare piper ceva picantsau susan mac , eu nu am adaugat , datorita copiilor cu alergii ;
                       Preparare :
Spirale :
-se incalzeste cuptorul la 180grade ;
-intr-un bol mic , bateti 1 ou ;
-in tava cuptorului puneti foaie de copt si peste desfaceti foaia de foietaj , ungeti toata foaia de foietaj cu ou batut , si peste jumatate de foaie pe lung , puneti ementalul sau cascaval apoi , pliati foaia de foietaj si inchideti dreptunghiul , apoi taiati fasii lungi si subtiri 0,5 cm , cu un cutit bine ascutit ;
-dupa ce ati terminat de taiat toate fasiile , le rasuciti pentru a forma spiralele , le asezati in tava cu spatiu intre ele , apoi le ungeti cu ou si le puneti la cuptor , atentie ca se coc repede , durata coptului , depinde de fiecare cuptor in parte , 20-35 min ;
Melcisori :
-in timp ce spiralele se coc , pregatiti melcisorii  ;
-in paharul mixerului vertical , puneti rosiile uscate , 1 ou si emmental sau cascaval si apoi mxati pentru a obtine o compozitie omogena ;
-in tava cuptorului , puneti hartie de copt , si peste ea , desfaceti foaia de copt , o taiati pe mijloc pe lung, o sa obtineti doua dreptunghiuri alungite ;
-pe fiecare dreptunghi , etalati jumatate de compozitie uniform , pastrand 1cm pe lungime fara compozitie , apoi rulati , partea cu 1 cm fara compozitie , sprea exteror ;
-dupa ce ati rulat , taiati felute de 0,5 cm pe care le asezati in tava cu spatiu intre ele , si aceeasi procedura si cu celalalt dreptunghi ;
-dupa ce ati termnat , ungeti melcisorii cu ou batut si ii bagati la cuptor , se coc repede , asa ca atentie , durata coptului depnde de cuptor , 20-35mn.
                          Serviti cu mare pofta ! Alaturi de cei dragi !

GRIS CU LAPTE SI DULCEATA DE VISINE


                   Unul dintre deserturile copilariei , simplu si economic , grisul cu lapte , ne imbie papilele cu gustul delicios si fin !
                    Ingrediente :
-la 100ml de lapte se cantaresc 10gr de gris , 1l - 100gr ;
-zahar dupa gust ;
-zahar vanilat ;
-1 praf de sare .
                    Preparare :
-intr-un tuci sau o oala antiaderenta , se pune la fiert laptele cu un praf de sare , zaharul si zaharul vanilat , dupa ce da in clocot se adauga grisul in ploaie si amestecam ;
-lasam sa fiarba la foc mic , pana grisul este fiert bine .
                   Servim grisul atat cald cat si rece , noi l-am servit cu dulceata de visine , si ne-am amintit de copilarie ! 

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...