joi, 4 august 2016

CARTOFI NOI CU USTUROI SI CEAPA VERDE



            Cartofii noi , imi place sa-i gatesc simplu , fara prea multe complicatii , si alaturi de usturoi si ceapa verde , constituie o mancare de post sau o garnitura  delicioasa !
             Ingrediente :
-cartofi noi , spalati si curatati cu un burete adeziv nou de vase , sau cu un cutit , doar pentru a razui coaja fina , sau daca nu va deranjeaza coaja , doar ii spalati bine , mie nu prea imi place sa vad coaja , asa ca i-am curatat cu buretele adeziv , apoi i-am spalat bine ;
-ceapa si usturoi verde , spalate  bine si taiate rondele;
-ulei ;
-sare si piper ;
             Preparare :
-intr-o tigaie adanca se pune putin ulei si se incalzeste bine ;
-cartofii curatati se taie cuburi si se spala bine , apoi se scurg si se pun in tigaia cu ulei si se coloreaza frumos , cu capacul pus , la aburi ;
-dupa ce s-au colorat frumos , se adauga : ceapa si usturoiul , sarea si piperul , amestecam bine si mai lasam la foc 5 min acoperit , si gata mancarea
              Serviti cu ce va face placere !
              POFTA BUNA !

FASOLE BOB MARE SCAZUTA



          Fasolea bob mare , mi-a placut mereu  , din punctul meu de vedere , este cea mai delicioasa .

          Ingrediente :
-fasole bob mare , dupa preferinta , uscata sau deja fiarta ;
-2 cepe medii ;
-1 ardei kapia ;
-patrunjel verde;
-ulei ;
-cimbru dupa gust ;
-sare si piper ;
-1 catel de usturoi taiat marunt ;
-1 lingura de bulion .

          Preparare :
- fasolea bob mare uscata se spala bine si se pune la hidratat de seara in apa rece , pana a doua zii , apoi se fierbe bine ;
-fasolea bob mare fiarta la borcan se clateste in apa rece  , apoi se scurge ;
- ceapa si ardeiul , se curata si se spala , apoi se taie marunt , apoi se trag la tigaie in putin ulei , apoi adaugam usturoiul si bulionul desfacut intr-o cana de apa , adaugam fasolea , cimbrul , sarea si piperul si lasam sa fiarba , pana ce legumele se patrund bine , si scade apa , apoi adaugam patrunjelul verde si lasam putin sa se patrunda si gata mancarea .
           Noi am servit fasolea , cu o coasta de porc in stil american (barbeque ribs) si murarturi , absolut un deliciu !


           POFTA MARE !

STRUT IN SOS DE CEAPA



             Revin cu o reteta simpla si delicioasa . Cum sunt gurmanda , si imi place sa gust     noutati , am incercat si carnea de strut . Este o carne ferma si gustoasa care trebuie incercata . Am cumparat carne in vid , in sucul propiu .

            Ingrediente :
- 500g carne de strut in sucul propriu ;
-2 linguri de ulei ;
-4 cepe medii curatate , spalare si taiate marunt ;
-sare si piper dupa gust ;
            Preparare :
-intr-o tigaie anti-adeziva punem lingurile de ulei si lasam la incins , apoi adaugam  bucata de carne de strut si o coloram frumos pe ambele fete , apoi adaugam ceapa si o coloram putin si pe ea , apoi adaugam sucul de la carne , sarea si piperul dupa gust , acoperim cu un capac si lasam la foc mic pana ce se gateste ceapa , intorcand carnea periodic (aproximativ 20min)  .
            Noi am servit carnea de strut in sos de ceapa cu piure de cartofi si un vin alb sec , simplu si delicios !
             POFTA BUNA !
      

duminică, 13 martie 2016

SARMALE CU VARZA MURATA SI SUNCA AFUMATA (LA OALA MINUNE)



  •            La niste sarmalute delicioase si aburinde eu nu pot spune nu , niciodata ! 
  •            Ingredinte :
  • 1,5 kg carne tocata ;
  • 2 cepe curatate , spalate si taiete marunt ;
  • 3 morcovi curatati si rasi pe razatoarea mica ;
  • ulei ;
  • 2 linguri de bulion (1 pentru umplutura si una pentru deasupra la fiert ) ;
  • 1 legatura de patrunjel spalata si taiata marunt ;
  • 1 legatura de marar spalata si taiata marunt ;
  • 1 varza murata , o punem la desarat cu o seara inainte in apa rece ;
  • 2 oua ;
  • un pumn de orez ;
  •  sare si piper ;
  • afumatura : sunca afumata sau costita ;
  • putin cimbru uscat .
  •              Preparare :
  • intr-o tigaie cu putin ulei punem la colorat putin morcovul si ceapa , apoi peste punem orezul , amestecand periodic ;
  • cand orezul devine translucid punem si bulionul amestecam si stingem cu o canita de apa si lasam sa fiarba , pana se umfla putin orezul si apoi lasam deoparte la racit ;
  • pe fundul oalei minune , sub presiune , punem o farfurie , si pe marginea ei punem varza taiata marunt ;
  • dupa ce aceasta compozitie s-a racit adaugam restul ingredientelor dupa gust formam sarmalele si le asezam frumos in oala sub forma de cerc , peste ele adaugam afumatura , putin cimbru uscat si lingura de bulion desfacuta in apa , putin ulei , apa pana la nivelul sarmaleleor ,varza taiata marunt si o farfurie deasupra , apoi punem capacul oalei , si de cand incepe sa fluiere lasam la fiert 1h ;
  • dupa aceasta ora , incercam o sarma , daca sarmalele sunt ok , opriti focul , daca mai trebuie fierte le ma puneti 10-15 min la foc ;
  •                Le serviti cu smantanica , mamaliguta si ardei iute !
  •                POFTA BUNA !

MUCENICI MOLDOVENESTI




  •           Toata lumea stie povestea mucenicilor . Am reusit sa-i fac anul acesta , dar n-am mai apucat sa-i postez , pentru ca era prea tarziu , dar mai bie mai tarziu decat niciodata ! Pentru ca nu am avut mult timp la dispozitie , am cautat o reteta simpla si rapida , si am gasit pe blogul Laurei Adamache tocmai reteta dorita , adaptata dupa preferintele mele : eu am si insiropat mucenicii , ca asa ii facea mama ! Si cu ultima cantitate de miere bio , de la unchiul meu am facut acesti mucenici deliciosi !
  •           Ingrediente :
  • 500gr faina alba ;
  • 1 lingura de drojdie uscata ;
  • 70gr ulei ;
  • 6 linguri rase de zahar ;
  • 260ml lapte sau apa , lapte de soia sau cocos, eu am folosit lapte de vaci ;
  • 1 varf de sare ;
  • 2 lingurite de coaja de portocala si lamaie ; 
  • 100-150gr nuca  macinata ;
  • 3-4 linguri de miere ;
  •           Preparare :
  • intr-o craticioara am pus apa , 1 lingura de zahar si 1 lingurita de coaja de citrice si am pus la fiert pentru sirop ;
  • incalzim laptele intr-un bol si punem peste lingura de drojdie , 1 lingurita de zahar si 1 lingurita de faina , amestecam si lasam la activat drojdia intr-un loc cald ;
  • intr-un bol punem faina si in centrul eu punem drojdia activata in lapte , uleiul , ouale  , zaharul si coaja de citrice si framantam pana ce prinde consistenta si apoi adaugam sarea si framantam pana ce obtinem un aluat elastic :
  • modelam mucenicii si ii punem intr-o tava asternuta cu hartie de copt si ii punem la crescut 1 ora (eu incalzesc putin cuptorul si apoi il inchid , apoi pun in cuptor ce trebuie sa creasca si asa cres super , fara sa-mi fac griji de curent ) ;
  • dupa acest timp , i-am scos din cuptor , am pus la incins cuptorul la 180grade , si i-am uns cu lapte , apoi i-am pus la copt , timpul variaza in functie de cuptor , 30-45min ;
  • dupa ce s-au copt , asa fierbinti ii trecem prin siropul preparat in prealabil si apoi ii punem pe un gratar sa se usuce la exterior ;
  • mierea se incalzeste intr-o craticioara sau la microunde , apoi ungem mucenicii cu o pensula si ii dam prin nuca ;
  •              Sunt deliciosi , si bine crescuti !
  •              POFTA BUNA !

PRAJITURA RAPIDA





  •           Cand vreau o prajiturica simpla si buna , si nu vreau sa stau mult in bucatarie , schimb reteta de baza a prajiturii cu banane si ciocolata alba . 
  •            Ingrediente :
  • 2 oua ;
  • 1 pliculet de praf de copt ;
  • 1 ligurita de coaja de lamaie si portocale ;
  • 150gr unt ;
  • 150gr zahar ;
  • 150ml ulei ;
  • 50gr nuca macinata ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 30gr cacao ;
  • 170 gr faina de calitate ( nuca , faina si cacao = 250gr ) ;
  •              Preparare :
  • punem la incins cuptorul la 180grade ;
  • intr-un bol punem untul si il punem in microunde pentru 1min la topit , daca nu avem microunde intr-o craticioara pe foc ;
  • peste untul caldut , punem laptele , zaharul , pliculetele de zahar vanilat , coaja rasa si ouale si amestecam cu o spatula , apoi adaugam adaugam nuca macinata , cacao , faina si praful de copt si omogenizam bine totul ;
  • intr-o tava dreptunghiulara asternuta cu hartie de copt , punem aluatul obtinut si punem la cuptor pentru 35-45 min , in functie de cuptor , faceti testul scobitorii , daca ieste uscata este coapta , daca iese umeda o mai lasati 10 min ;
  • dupa ce s-a copt , scoateti tava din cuptor si o lasati la racit ;
  • o portionati cum va place si o optional o pudrati cu zahar pudra , eu am sarit pasul asta ca am vrut o prajitura simpla !
  •              Serviti prajiturica langa o cana cu lapte , sau cu ce va face placere !
  •              POFTA BUNA !

CARTOFI CU SPANAC SI SMANTANA




  •        Cartofii cu spanac si smantana sunt o mancare deliciasa , atat ca fel principal , dar si ca garnitura , langa peste , sau carnea preferata !
  •        Ingrediente :
  • 300-400gr spanac proaspat spalat bine si taiat marunt ;
  • ulei ;
  • 4 cartofi mari , curatati , spalati si taiati cubulete ;
  • 2 linguri de smantana ;
  • sare si piper ;
  • 1 ceapa medie , cuarata si taiata marunt .
  •         Preparare :
  • intr-o tigaie , punem un filet de ulei la incins si peste el punem spanacul si putina apa , amestecam si apoi punem capacul , se va innabusi  , apoi dupa ce apa se evapora , il scoatem intr-o farfurie si il tinem la cald ;
  • intr-o tigaie innalta , sau wok , punem ulei si punem la colorat frumos cartofii , cu capacul peste tigaie , sa se gateasca innabusit ;
  • dupa ce sau colorat frumos ,adaugam ceapa taiata marunt , amestecam si lasam la patruns si ceapa , dupa ce se gateste , scurgem din surplusul de ulei si adaugam spanacul deja gatit , lingurile de smantana , sarea si piperul si amestecam totul si mai lasam cateva minute pe foc si gata mancarica !
  •         Noi i-am servit cu filet mignon de porc ! Delicios ! Si o poza mai sugestiva !
  •         POFTA BUNA !
  •         

ARIPIOARE CU SOS




  •       Cu mamaliguta sau cu o garnitura , aripioarele cu sos sunt rapide , de gatit si de mancat !
  •        Ingrediente :
  • 10 aripioare spalate si taiate in 2 ;
  • 1 ardei gras rosu curatat , spalat si taiat marunt ;
  • 1 ceapa mare , curatata , spalata si taiata marunt ;
  • 1 lingura de bulion desfacuta intr-o cana cu apa ;
  • ulei ;
  • cimbru uscat ;
  • 2 catei de usturoi curatati si taiati marunt;
  • sare si piper .
  •          Preparare :
  • punem ulei la incins intr-un woc sau tigaie adanca , si punem la colorat aripioarele putin pe ambele parti , si apoi le scoatem intr-un recipient si le tinem la cald ;
  • in aceeasi tigaie , punem ceapa si ardeiul si le tinem putin , pana se inmoaie putin , apoi adaugam bulionul desfacut in cana de apa ;
  • cand ajunge la punctul de fierbere , adaugam usturoiul , cimbrul si sarea si piperul si lasam la fiert cu capac pana se evapora apa si se ingroasa sosul , si gata mancarea !
  •           Simplu , rapid si delicios !
  •           POFTA BUNA !


duminică, 6 martie 2016

PASTE CU FRUCTE DE MARE




  •          Pentru ca imi plac mancarurile simple si gustoase , prefer sa nu adaug multe ingrediente  si sa pastrez gustul fin al fructelor de mare ! 
  •          Ingrediente :
  • 500gr fructe de mare congelete , le decongelam  ;
  • partea alba de la 1 praz, spalata si taiata rondele ;
  • un filet de ulei ;
  • 250gr smantana ;
  • sare si piper ;
  • 250gr de paste uscate ;
  •           Preparare :
  • fierbem pastele in functie de indicatiile de pe pachet , apoi le scurgem si le tinem la cald ;
  • int-un wok , punem filetul de ulei si tragem putin prazul la tigaie , apoi peste punem fructele de mare si le amestecam , vor lasa apa , dar trebuie sa se evapore toata ;
  • apoi adaugam smantana , sarea si piperul si lasam sa dea in clocot , pentru a se lega sosul , apoi adaugam pastele fierte , amestecam bine si gata delicatesa !
  •          Serviti pastele cu mare pofta , sunt delicioase ! Serviti langa un vin alb sec !
  •          POFTA BUNA !

duminică, 28 februarie 2016

CASSOULET DE NOIX DE PETONCLE






  •            Aceasta specialitate franceza , se face  de sarbatori , de obicei cu scoici- Noix de St.Jaques , servindu-se ca aperitiv cald sau ca fel principal cu garnitura de orez nature . Se poate face si cum am facut eu cu surioara mai mica , dar la fel de delicioasa , Noix de petancle, 
  •           Ingrediente :
  • 500gr noix de petoncle ;
  • 2 albituri de praz ;
  • 1 morcov potrivit ;
  • 8 ciuperci de paris proastete ;
  • 2 cepe echalote sau 1 ceapa mare rosie ;
  • 100ml de vin ;
  • 200gr smantana ;
  • unt ;
  • 1 lingura de amidon alimentar dizolvat cu putina apa ;
  • o ploaie e emental ras sau cascaval ras pt a gratina putin ;
  • sare si piper (in loc de sare , se folosete fumet de poisson , dar daca nu avem , folosim ce avem , in cazul meu Herbamare , o sare condiment ) ;
  •             Preparare :
  • ciupercile se spala bine si se taie feliute apoi de trag la tigaie cu unt pana se coloreaza frumos si se pastreaza intr-un vas la cald ;
  • morcovul se da pe razatoarea mare si se pune peste ciuperci ;
  • echalote se taie marunt ;
  • incingem cuptorul la 240-260grade ;
  • prazul bine spalat se taie inele si impreuna cu echalote se trag la tigaie pana se inmoaie putin , apoi stingem cu vinul si cand vinul ajunge la punctul de fierbere adaugam noix de petoncle si punem capacul 5 minute si lasam sa fiarba innabusit , si apoi adaugam smantana si mai dam intr-un clocot , saram si piperam apoi amestecam cu ciupercile si morcovul si lingura de amidon dizolvata prealabil in apa , apoi distibuim compozitia intr-o tava familiala sau in tavite individuale cum vedeti in poza , eu tin sa mentionez ca am facut cassouletul intr-o tava mai mare si ce a mai ramas am postat , si apoi puneti pe deasupra ementalul sau cascavalul ras si punem tava in cuptor ;
  • este gata cand se gratineaza putin pe deasupra si compozitia se leaga  , sa fie ca o ciualama la consistenta ;
  •               Serviti cassouletul cald , daca il puneti in tavite , forme individuale ca aperitiv cald sau daca il faceti in tava familiala , cum l-am servit noi cu orez basmatii nature , va asigur ca este un deliciu ce merita incercat !
  •                POFTA MARE !
  • P.S. Asa arata tava mea cand am scos-o din cuptor !  



joi, 25 februarie 2016

CIUPERCI PLEUROTUS SOTE






  •           De cand ma stiu mi-au placut ciupercile ! Mama , facea foarte multe feluri de mancare cu ciuperci , mai exact ghebe , le punea si pentru iarna la borcane cu sare , le gatea ca pe carne in perioada postului . 
  •           Ingrediente :
  • 500gr de ciuperci pleurotus ;
  • 1 ceapa alba ;
  • 1/2 de ardei rosu ;
  • un filet de ulei ;
  • sare si piper ;
  •          Preparare :
  • se pune la incins o tigaie cu un filet de ulei ;
  • se taie in julien ceapa si ardeiul si apoi se trag la tigaie bine si apoi se scot cu o spumiera pe o farfurie ;
  • se spala ciupercile pleurotus si se taie in lamele , apoi si ele se trag la tigaie , cand lichidul se evapora si se coloreaza putin se pun inapoi in tigaie ceapa si ardeiul si se mai trag putin la tigaie impreuna si apoi le condimentam dupa gust si gata mancarea !
  •          Serviti ciupercile sote in perioada postului ca fel principal , si ca garnitura langa carnea preferata , noi le-am servit alaturi de prepelite la cuptor ! Sunt pur si simplu delicioase !

PREPELITE LA CUPTOR





  •         Pana astazi , n-am mai gatit si nici servit prepelite , azi mergand la cumparaturi , mi-am spus ca niciodata nu este tarziu de incercat si gustat .
  •         Ingrediente :
  • 6 prepelite ;
  • 6 catei de usturoi ;
  • ulei pt colorat prepelitele ;
  • condimente sau sare si piper .
  •          Preparare :
  • punem la incins cuptorul la maxim ;
  • se curata prepelitele si se spala bine ;
  • cateii de usturoi se taie marunt si se pun inauntrul prepelitelor si condimentam putin inafara si in interiorul prepelitelor ;
  • incingem o tigaie cu putin ulei si coloram frumos prepelitele frumos pe toate partile ;
  • apoi le asezam frumos intr-o tava dreptunghiulara de yena , turnand peste ele uleiul din tigaie si le dam la cuptor pana se patrunde carnea bine , in jur de 25min ;
  •          Serviti prepelitele calde alaturi de o garnitura delicioasa ! Le-am servit alaturi de ciuperci pleurotus sote , cartofi nature si sos de usturoi cu smantana ! Si un vin rosu sec !
  •          POFTA BUNA !

PRAJITURA CU MAR SI SCORTISOARA




  •           Pentru ca imi era pofta de o prajitura buna , si nu prea imi venea sa stau o eternitate in bucatarie , am incropit repede aceasta prajiturica  ! Ingredientele sunt aceleasi ca la prajitura cu banane si ciocolata alba , doar ca n-am mai pus ciocolata alba si am inlocuit bananele cu mar .
  •           Ingrediente :
  • 1 mar curatat si taiat cubulete ; 
  • scortisoara si 1 lingurita de zahar ;
  • 150gr zahar ;
  • 150ml ulei ;
  • 150ml lapte ;
  • 1 praf de copt ; 
  • 1 zahar vanilat ;
  • 2 oua ;
  • 1 lingurita razatura de portocale si lamai ;
  • zahar pudra ;
  • 250gr faina .
  •           Preparare :
  • punem la incins cuptorul la 180grade ;
  • intr-un bol , punem marul , scortisoara si lingurita cu zahar si le amestecam bine ;
  • intr-un alt bol punem ouale , zaharul , zaharul vanilat , uleiul , laptele  si razatura de citrice si amestecam bine , apoi peste punem faina si praful de copt si amestecam bine , pana consistenta devine ca o smantana groasa ;
  • intr-o tava tapitata cu hartie de copt( poate fii cea a cuptorului, in cazul asta prajitura nu va fii foarte innalya , eu am facut-o intr-o tava de yena , cam jumatate cat tava cuptorului si mi-a iesit mai innalta) ,  punem umplutura si punem la copt pentru 40 50min ;
  • dupa acest timp , incercam prajitura cu scobitoarea , daca este coapta o lasam la racit , daca nu este coapta bine o mai lasam 5-10 min ;
  • dupa ce s-a racit , o putem portiona si pudra ;
  •             Servim prajitura cu multa pofta ! Ca atare sau langa un ceai fierbinte sau langa o cafea aburinda !
  •             POFTA BUNA !

duminică, 21 februarie 2016

SUPA CREMA DE DOVLEAC BUTTERNUT




  •         Sincera sa fiu , pana a venii in Franta , nu am mancat dovleac , aveam o retinere de a gatii dovleacul , dar dupa ce l-am gatit si gustat , am observat cat de mult m-am inselat ! Acum il ador , cu gustul fin si dulceag!
  •          Ingrediente:
  • 1 dovleac butternut (curatat si taiat cuburi );
  • 3 cartofi ;
  • un filet de ulei de masline ;
  • 2 cepe ;
  • 200ml smantana dulce stil Dorna ;
  • sare sau kub maggi . 
  •        Preparare:
  • intr-o oala sub presiune punem un filet de ulei de masline si il incalzim , intre timp taiem marunt ceapa si o tragem putin in ulei , peste ceapa adaugam si cartofii taiati cuburi si mai lasam putin pe foc apoi adaugam dovleacul , adaugam apa pana la nivelul legumelor si un praf de sare , punem capacul si lasam la fiert , 30min dupa ce oala incepe sa cante , fluiere.
  • dupa ce legumele au fiert , le mixati cu mixerul orizontal , adaugati smantana lichida si mai potriviti de sare , si gata supica delicioasa !
  •         Serviti supa calda , cu mare pofta ! Este perfecta pentru periada asta rece !
  •         POFTA BUNA !
  • P.S.  Aceasta este dovleacul Butternut !

duminică, 31 ianuarie 2016

CLATITE DE IARNA








  •             Marti , pe data de 2 februarie este sarbatoarea clatitelor in Franta , Chandeleur , exact 40 de zile dupa Craciun , aceasta sarbatoare se pastreaza din vechi timpuri , in perioada Romanilor era tinuta in cintea Dumnezeului Pan . Din anul 472 , aceasta sarbatoare ii este dedicata lui Iisus datorita lumanarilor aprinse  : CHANDELEUR (sarbatoarea)- CHANDELLE(lumanare) , dar aceasta chestie nu prea are nici o legatura cu clatitele , mai tarziu dezvoltandu-se traditia clatitelor . Dupa o veche superstitie , credinta , cine nu face clatite de Chandeleur , o sa aiba probleme cu graul in anii ce vor venii....Dar din acele timpuri sarbatoarea se pastreaza si este momentul propice pentru a manca clatite pe saturate , francezii fiind foarte atenti la silueta lor.....
  •             Sunt foarte multe retete de clatite in Franta , atat dulci cat si sarate . 
  •             Clatite cu zahar , miere , nuttela si simple dar atata timp cat vreti sa le mancati dulci , in compozitie puneti zahar si zahar vanilat sau esenta de vanilie . 
  •             Clatitele sarate din faina fluida alba , faina din grau negru si lista continua ....  Clatite cu jambon si emental , clatite  complete cu oua , bacon si branza........  
  •             Eu le-am postat simple , fara nici o garnitura si prea multe briz brizuri , simplu si delicios !   
  •             Ce m-a atras la aceasta reteta , a fost ca nu a trebuit sa-mi mai bat capul cu unsul tigaii ,   compozitia continand  unt .

  •             Ingrediente  :
  • 4 oua ;
  • 250gr faina fluida ;
  • 1 praf de sare ;
  • 2 linguri de zahar ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 50gr de unt topit  ;
  • 500ml de lapte sau poate plus in functie de consistenta data de faina .
  •            Preparare :
  • Intr-un bol amestecam faina , praful de sare , zaharul si zaharul vanilat , si in mijloc facem o gropita  in care vom pune ouale lejer batute cu furculita si amestecam bine pentru a nu face cocoloase , dar pentru a omogeniza compozitia ;
  • Apoi turnam cate putin lapte , si amestecam incet pentru a omogeniza bine , pana il terminam (daca va convine consistenta , numai adaugati , dar daca vi se pare prea groasa consistenta mai adaugati );
  • Apoi dupa ce aluatul devine fluid , adaugam untul topit si amestecam bine ;    
  • Incalzim 2 tigai de clatite (eu cu 2 lucrez ca termin mai repede ; )  , si incepem sa facem clatitele  si le coacem pana se coloreaza pe margini , apoi le intoarcem si le mai lasam cateva secunde si gata clatita ! Si tot asa , distractie placuta , pana terminam aluatul !
  •              Le serviti ca atare , cu gem , nuttela , zahar......Cu ce va face placere ! 
  •              POFTA BUNA !

miercuri, 27 ianuarie 2016

SPAGHETE CU NOIX ST JAQUES SI CREVETI





  •           Spaghetele cu noix de st jaques si creveti sunt pur si simplu un deliciu ! Aceste delicioase crustacee se mariaza perfect cu prazul si smantana ! 
  •            Ingrediente :
  • 500gr noix st jaques (proaspete de preferinta , dar merg si congelate) ;
  • 400gr creveti decorticati congelati ;
  • 500gr smantana fermentata ;
  • piper si sare de mare (eu folosesc Herbamare ,  sare de mare cu alge si legume uscate , o sare sanatoasa !);
  • un filet de ulei de masline ;
  • spaghete proaspete 300gr sau uscate 250 gr .
  •           Preparare :
  • spalam bine noix de st jaques si prazul , pt nu a gusta niste paste crocante din cauza nisipuilui ;
  • crevetii ii decongelam;
  • punem la incalzit apa cu sare , cand clocoteste puneti pastele si fierbeti in functie de cum va plac mai al dente sau mai fierte , apoi le scurgem si le tinem la cald ;
  • incingem uleiul intr-o tigaie adank wok ;
  • noix de st jaques o taiem marunt in 4 si pastram coraiul , si crevetii ii taiem in 2 sau nu in functie de marime si le punem in wok si le gatim pana numai au lichid ;
  • prazul il taiem inele si il punem peste crustacee , amestecam si punem peste capacul sa se inabuse apoi  adaugam smantana ,piperul si sarea si lasam sa se ingroase sosul apoi amestecam cu pastele si gata mancarea !
  •            Serviti pastele calde alaturi de un vin alb sec sau rose rece ! Cu mare pofta !
  •            POFTA  BUNA !

duminică, 6 decembrie 2015

CONOPIDA LA OTET



  •             Conopida la otet , este perfecta ca pentru a acompania ce ne place dar necesita o salata acrisoara langa!
  •             Ingrediente : pentru 1 borcan :
  • conopida ;
  • boabe de piper ;
  • frunze de telina ;
  • 100ml de otet la 1l apa ;
  • 1 lingura de zahar si 1 lingurita de sare .
  •              Preparare :
  • conopida se taie buchetele si se spala bine ;
  • otetul , apa , sarea si zaharul se fierb si se lasa la racit;
  • pe fundul borcanului punem cateva frunze de telina si cateva boabe de piper apoi incepem sa punem conopida alternand cu frunzele de telina si cu boabele de piper pana se umple borcanul si terminam telina , apoi apoi apasam putin telina si punem ceva sa tina apasat in borcan in cazul meu au fost tijele de telina pune in cruce , apoi turnam peste otetul rece si apoi inchidem bine borcanul :borcanele daca faceti cantitate mai mare si le depozitai intr-un loc racoros ;
  • telina se mureaza in aproximativ o luna ;
  •            Serviti telina cu ce va place !
  •            POFTA BUNA!

MURATURI

      
  •            Dupa cativa ani buni de cand sunt in Franta , am gasit intamplator  rosii verzi sau gogonele cum le spunea mama , si am executat rapid cateva borcane , cu ce am avut la indemana , stiu ca in muraturi se pune telina si hrean dar nu am avut , asa ca am facut simplu cu usturoi , morcov  si ardei iute !
  •           Ingrediente :
  • gogonele ;
  • dizolvam 1 lingura de sare mare , gema la 1 l de apa ;
  • cativa catei de usturoi ;
  • ardei iute ;
  • morcovi curatati , spalati si taiati felii .
  •           Preparare :
  • se pregatesc borcanele strerilizate prealabil ;
  • gogonelele , usturoiul , morcovii si ardeiul iute,  le  punem amestecate in borcan apoi peste punem ceva pentru a le tine apasate , in cazul meu au fost niste bete de sushii taiate si puse in cruce , apoi peste turnam apa cu sare pana acoperim betele si apoi inchidem borcanele si le depozitam intr-un loc racoros ;
  • dupa cam 4-5zile desfacem borcanele si vanturam muraturile timp de 1 luna la fiecare 5 zile , scoatem apa si o punem inapoi de vreo cateva ori , sau daca puneti cantitate mare in butoaie  , folositi un furtun pe care in introduceti pana in fundul butoiului cu care suflati bine , pentru a evita ca muraturile sa se inmoaie .
  • in mod normal , cam intr-o luna si ceva se mureaza , la mine s-au murat intr-o luna pentru ca le-am tinut in bucatarie si a fost putin cald.
  •           Le serviti cu ce va place si va face placere !
  •           POFTA BUNA!

CARTOFI NOI CU BACON


  •          Mancarea de cartofi noi cu bacon este rapida si delicioasa !
  •          Ingrediente :
  • cartofi noi ;
  • bacon ;
  • 2 cepe ;
  • ulei ;
  • 1 pahar de apa ;
  • patrunjel sau marar proaspat, eu am folosit patrunjel ;
  • sare si piper .
  •          Preparare:
  • cartofii noi se spala bine si apoi se taie cubulete potrivit de mari apoi se spala ;
  • intr-o tigaie wok antiaderenta se pune putin ulei si se incinge si se mentine focul la mare  , apoi se adauga cartofii , se amesteca si se pune capacul , pentru a se gati inabusiti , amestecandu-se periodic pentru a se colora frumos pe toate partile ;
  • intre timp , baconul de taie cubulete si se coloreaza frumos intr-o alta tigaie apoi se adauga la cartofi ;
  • ceapa se taie marunt si se adauga si ea in tigaia in care a fost colorat baconul apoi se adauga si ea la cartofi , se adauga paharul de apa , sare si piper se amesteca si se pune capacul pana se evapora apa si cartofii devin fermi la exterior si moi la interior , apoi adaugam patrunjelul taiat marunt , amestecam si apoi oprim focul lasand acoperit cu capacul pentru 10min pentru a se patrunde putin patrunjelul si pentru a nu ramane crud si gata mancarea !
  •          Serviti cu muraturi , salata sau cu ce va place !
  •          POFTA BUNA!

PILAF CU SPANAC




  •       Garnitura pentru peste sau carne , dar chiar si ca fel principal , pilaful cu spanac este pefect!
  •       Ingrediente :
  • 200gr spanac proaspat spalat bine in mai multe ape si apoi taiat fasii  ;
  • 1 pahar de orez rotund pentru pilaf ;
  • 2 cepe mari curatate si spalate , apoi taiate marunt ;
  • ulei ;
  • sare si piper ;
  • 4 pahare de apa fierbinte , acelasi pahar cu care am masurat orezul  .
  •         Preparare :
  • se pune ulei intr-o oala antiaderenta si se incalzeste bine , apoi se adauga ceapa si se coloreaza putin apoi se adauga orezul si se amesteca putin pentru ca acesta sa se imbrace frumos cu ulei , apoi adaugam cele 4 pahare de apa fierbinte , sare si piper dupa gust si se pune la fiert ;
  • intr-o alta tigaie antiaderenta punem putin ulei si in incalzim apoi adaugam spanacul proaspat si il gatim cu capacul pus ;
  • observam ca in momentul in care punem spanacul la gatit  este infoiat , apoi se va lasa , trebuie tinut pana se evapora tot lichidul ce se va lasa din spanac , apoi il lasam de o parte ;
  • dupa ce orezul este aproape gata , adaugam spanacul si lasam sa fiarba impreuna pana se gateste pilaful si gata mancarea !
  •           Serviti alaturi de ce va place , cu pofta mare !
  •           POFTA BUNA!

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...