duminică, 13 martie 2016

PRAJITURA RAPIDA





  •           Cand vreau o prajiturica simpla si buna , si nu vreau sa stau mult in bucatarie , schimb reteta de baza a prajiturii cu banane si ciocolata alba . 
  •            Ingrediente :
  • 2 oua ;
  • 1 pliculet de praf de copt ;
  • 1 ligurita de coaja de lamaie si portocale ;
  • 150gr unt ;
  • 150gr zahar ;
  • 150ml ulei ;
  • 50gr nuca macinata ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 30gr cacao ;
  • 170 gr faina de calitate ( nuca , faina si cacao = 250gr ) ;
  •              Preparare :
  • punem la incins cuptorul la 180grade ;
  • intr-un bol punem untul si il punem in microunde pentru 1min la topit , daca nu avem microunde intr-o craticioara pe foc ;
  • peste untul caldut , punem laptele , zaharul , pliculetele de zahar vanilat , coaja rasa si ouale si amestecam cu o spatula , apoi adaugam adaugam nuca macinata , cacao , faina si praful de copt si omogenizam bine totul ;
  • intr-o tava dreptunghiulara asternuta cu hartie de copt , punem aluatul obtinut si punem la cuptor pentru 35-45 min , in functie de cuptor , faceti testul scobitorii , daca ieste uscata este coapta , daca iese umeda o mai lasati 10 min ;
  • dupa ce s-a copt , scoateti tava din cuptor si o lasati la racit ;
  • o portionati cum va place si o optional o pudrati cu zahar pudra , eu am sarit pasul asta ca am vrut o prajitura simpla !
  •              Serviti prajiturica langa o cana cu lapte , sau cu ce va face placere !
  •              POFTA BUNA !

CARTOFI CU SPANAC SI SMANTANA




  •        Cartofii cu spanac si smantana sunt o mancare deliciasa , atat ca fel principal , dar si ca garnitura , langa peste , sau carnea preferata !
  •        Ingrediente :
  • 300-400gr spanac proaspat spalat bine si taiat marunt ;
  • ulei ;
  • 4 cartofi mari , curatati , spalati si taiati cubulete ;
  • 2 linguri de smantana ;
  • sare si piper ;
  • 1 ceapa medie , cuarata si taiata marunt .
  •         Preparare :
  • intr-o tigaie , punem un filet de ulei la incins si peste el punem spanacul si putina apa , amestecam si apoi punem capacul , se va innabusi  , apoi dupa ce apa se evapora , il scoatem intr-o farfurie si il tinem la cald ;
  • intr-o tigaie innalta , sau wok , punem ulei si punem la colorat frumos cartofii , cu capacul peste tigaie , sa se gateasca innabusit ;
  • dupa ce sau colorat frumos ,adaugam ceapa taiata marunt , amestecam si lasam la patruns si ceapa , dupa ce se gateste , scurgem din surplusul de ulei si adaugam spanacul deja gatit , lingurile de smantana , sarea si piperul si amestecam totul si mai lasam cateva minute pe foc si gata mancarica !
  •         Noi i-am servit cu filet mignon de porc ! Delicios ! Si o poza mai sugestiva !
  •         POFTA BUNA !
  •         

ARIPIOARE CU SOS




  •       Cu mamaliguta sau cu o garnitura , aripioarele cu sos sunt rapide , de gatit si de mancat !
  •        Ingrediente :
  • 10 aripioare spalate si taiate in 2 ;
  • 1 ardei gras rosu curatat , spalat si taiat marunt ;
  • 1 ceapa mare , curatata , spalata si taiata marunt ;
  • 1 lingura de bulion desfacuta intr-o cana cu apa ;
  • ulei ;
  • cimbru uscat ;
  • 2 catei de usturoi curatati si taiati marunt;
  • sare si piper .
  •          Preparare :
  • punem ulei la incins intr-un woc sau tigaie adanca , si punem la colorat aripioarele putin pe ambele parti , si apoi le scoatem intr-un recipient si le tinem la cald ;
  • in aceeasi tigaie , punem ceapa si ardeiul si le tinem putin , pana se inmoaie putin , apoi adaugam bulionul desfacut in cana de apa ;
  • cand ajunge la punctul de fierbere , adaugam usturoiul , cimbrul si sarea si piperul si lasam la fiert cu capac pana se evapora apa si se ingroasa sosul , si gata mancarea !
  •           Simplu , rapid si delicios !
  •           POFTA BUNA !


duminică, 6 martie 2016

PASTE CU FRUCTE DE MARE




  •          Pentru ca imi plac mancarurile simple si gustoase , prefer sa nu adaug multe ingrediente  si sa pastrez gustul fin al fructelor de mare ! 
  •          Ingrediente :
  • 500gr fructe de mare congelete , le decongelam  ;
  • partea alba de la 1 praz, spalata si taiata rondele ;
  • un filet de ulei ;
  • 250gr smantana ;
  • sare si piper ;
  • 250gr de paste uscate ;
  •           Preparare :
  • fierbem pastele in functie de indicatiile de pe pachet , apoi le scurgem si le tinem la cald ;
  • int-un wok , punem filetul de ulei si tragem putin prazul la tigaie , apoi peste punem fructele de mare si le amestecam , vor lasa apa , dar trebuie sa se evapore toata ;
  • apoi adaugam smantana , sarea si piperul si lasam sa dea in clocot , pentru a se lega sosul , apoi adaugam pastele fierte , amestecam bine si gata delicatesa !
  •          Serviti pastele cu mare pofta , sunt delicioase ! Serviti langa un vin alb sec !
  •          POFTA BUNA !

duminică, 28 februarie 2016

CASSOULET DE NOIX DE PETONCLE






  •            Aceasta specialitate franceza , se face  de sarbatori , de obicei cu scoici- Noix de St.Jaques , servindu-se ca aperitiv cald sau ca fel principal cu garnitura de orez nature . Se poate face si cum am facut eu cu surioara mai mica , dar la fel de delicioasa , Noix de petancle, 
  •           Ingrediente :
  • 500gr noix de petoncle ;
  • 2 albituri de praz ;
  • 1 morcov potrivit ;
  • 8 ciuperci de paris proastete ;
  • 2 cepe echalote sau 1 ceapa mare rosie ;
  • 100ml de vin ;
  • 200gr smantana ;
  • unt ;
  • 1 lingura de amidon alimentar dizolvat cu putina apa ;
  • o ploaie e emental ras sau cascaval ras pt a gratina putin ;
  • sare si piper (in loc de sare , se folosete fumet de poisson , dar daca nu avem , folosim ce avem , in cazul meu Herbamare , o sare condiment ) ;
  •             Preparare :
  • ciupercile se spala bine si se taie feliute apoi de trag la tigaie cu unt pana se coloreaza frumos si se pastreaza intr-un vas la cald ;
  • morcovul se da pe razatoarea mare si se pune peste ciuperci ;
  • echalote se taie marunt ;
  • incingem cuptorul la 240-260grade ;
  • prazul bine spalat se taie inele si impreuna cu echalote se trag la tigaie pana se inmoaie putin , apoi stingem cu vinul si cand vinul ajunge la punctul de fierbere adaugam noix de petoncle si punem capacul 5 minute si lasam sa fiarba innabusit , si apoi adaugam smantana si mai dam intr-un clocot , saram si piperam apoi amestecam cu ciupercile si morcovul si lingura de amidon dizolvata prealabil in apa , apoi distibuim compozitia intr-o tava familiala sau in tavite individuale cum vedeti in poza , eu tin sa mentionez ca am facut cassouletul intr-o tava mai mare si ce a mai ramas am postat , si apoi puneti pe deasupra ementalul sau cascavalul ras si punem tava in cuptor ;
  • este gata cand se gratineaza putin pe deasupra si compozitia se leaga  , sa fie ca o ciualama la consistenta ;
  •               Serviti cassouletul cald , daca il puneti in tavite , forme individuale ca aperitiv cald sau daca il faceti in tava familiala , cum l-am servit noi cu orez basmatii nature , va asigur ca este un deliciu ce merita incercat !
  •                POFTA MARE !
  • P.S. Asa arata tava mea cand am scos-o din cuptor !  



joi, 25 februarie 2016

CIUPERCI PLEUROTUS SOTE






  •           De cand ma stiu mi-au placut ciupercile ! Mama , facea foarte multe feluri de mancare cu ciuperci , mai exact ghebe , le punea si pentru iarna la borcane cu sare , le gatea ca pe carne in perioada postului . 
  •           Ingrediente :
  • 500gr de ciuperci pleurotus ;
  • 1 ceapa alba ;
  • 1/2 de ardei rosu ;
  • un filet de ulei ;
  • sare si piper ;
  •          Preparare :
  • se pune la incins o tigaie cu un filet de ulei ;
  • se taie in julien ceapa si ardeiul si apoi se trag la tigaie bine si apoi se scot cu o spumiera pe o farfurie ;
  • se spala ciupercile pleurotus si se taie in lamele , apoi si ele se trag la tigaie , cand lichidul se evapora si se coloreaza putin se pun inapoi in tigaie ceapa si ardeiul si se mai trag putin la tigaie impreuna si apoi le condimentam dupa gust si gata mancarea !
  •          Serviti ciupercile sote in perioada postului ca fel principal , si ca garnitura langa carnea preferata , noi le-am servit alaturi de prepelite la cuptor ! Sunt pur si simplu delicioase !

PREPELITE LA CUPTOR





  •         Pana astazi , n-am mai gatit si nici servit prepelite , azi mergand la cumparaturi , mi-am spus ca niciodata nu este tarziu de incercat si gustat .
  •         Ingrediente :
  • 6 prepelite ;
  • 6 catei de usturoi ;
  • ulei pt colorat prepelitele ;
  • condimente sau sare si piper .
  •          Preparare :
  • punem la incins cuptorul la maxim ;
  • se curata prepelitele si se spala bine ;
  • cateii de usturoi se taie marunt si se pun inauntrul prepelitelor si condimentam putin inafara si in interiorul prepelitelor ;
  • incingem o tigaie cu putin ulei si coloram frumos prepelitele frumos pe toate partile ;
  • apoi le asezam frumos intr-o tava dreptunghiulara de yena , turnand peste ele uleiul din tigaie si le dam la cuptor pana se patrunde carnea bine , in jur de 25min ;
  •          Serviti prepelitele calde alaturi de o garnitura delicioasa ! Le-am servit alaturi de ciuperci pleurotus sote , cartofi nature si sos de usturoi cu smantana ! Si un vin rosu sec !
  •          POFTA BUNA !

PRAJITURA CU MAR SI SCORTISOARA




  •           Pentru ca imi era pofta de o prajitura buna , si nu prea imi venea sa stau o eternitate in bucatarie , am incropit repede aceasta prajiturica  ! Ingredientele sunt aceleasi ca la prajitura cu banane si ciocolata alba , doar ca n-am mai pus ciocolata alba si am inlocuit bananele cu mar .
  •           Ingrediente :
  • 1 mar curatat si taiat cubulete ; 
  • scortisoara si 1 lingurita de zahar ;
  • 150gr zahar ;
  • 150ml ulei ;
  • 150ml lapte ;
  • 1 praf de copt ; 
  • 1 zahar vanilat ;
  • 2 oua ;
  • 1 lingurita razatura de portocale si lamai ;
  • zahar pudra ;
  • 250gr faina .
  •           Preparare :
  • punem la incins cuptorul la 180grade ;
  • intr-un bol , punem marul , scortisoara si lingurita cu zahar si le amestecam bine ;
  • intr-un alt bol punem ouale , zaharul , zaharul vanilat , uleiul , laptele  si razatura de citrice si amestecam bine , apoi peste punem faina si praful de copt si amestecam bine , pana consistenta devine ca o smantana groasa ;
  • intr-o tava tapitata cu hartie de copt( poate fii cea a cuptorului, in cazul asta prajitura nu va fii foarte innalya , eu am facut-o intr-o tava de yena , cam jumatate cat tava cuptorului si mi-a iesit mai innalta) ,  punem umplutura si punem la copt pentru 40 50min ;
  • dupa acest timp , incercam prajitura cu scobitoarea , daca este coapta o lasam la racit , daca nu este coapta bine o mai lasam 5-10 min ;
  • dupa ce s-a racit , o putem portiona si pudra ;
  •             Servim prajitura cu multa pofta ! Ca atare sau langa un ceai fierbinte sau langa o cafea aburinda !
  •             POFTA BUNA !

duminică, 21 februarie 2016

SUPA CREMA DE DOVLEAC BUTTERNUT




  •         Sincera sa fiu , pana a venii in Franta , nu am mancat dovleac , aveam o retinere de a gatii dovleacul , dar dupa ce l-am gatit si gustat , am observat cat de mult m-am inselat ! Acum il ador , cu gustul fin si dulceag!
  •          Ingrediente:
  • 1 dovleac butternut (curatat si taiat cuburi );
  • 3 cartofi ;
  • un filet de ulei de masline ;
  • 2 cepe ;
  • 200ml smantana dulce stil Dorna ;
  • sare sau kub maggi . 
  •        Preparare:
  • intr-o oala sub presiune punem un filet de ulei de masline si il incalzim , intre timp taiem marunt ceapa si o tragem putin in ulei , peste ceapa adaugam si cartofii taiati cuburi si mai lasam putin pe foc apoi adaugam dovleacul , adaugam apa pana la nivelul legumelor si un praf de sare , punem capacul si lasam la fiert , 30min dupa ce oala incepe sa cante , fluiere.
  • dupa ce legumele au fiert , le mixati cu mixerul orizontal , adaugati smantana lichida si mai potriviti de sare , si gata supica delicioasa !
  •         Serviti supa calda , cu mare pofta ! Este perfecta pentru periada asta rece !
  •         POFTA BUNA !
  • P.S.  Aceasta este dovleacul Butternut !

duminică, 31 ianuarie 2016

CLATITE DE IARNA








  •             Marti , pe data de 2 februarie este sarbatoarea clatitelor in Franta , Chandeleur , exact 40 de zile dupa Craciun , aceasta sarbatoare se pastreaza din vechi timpuri , in perioada Romanilor era tinuta in cintea Dumnezeului Pan . Din anul 472 , aceasta sarbatoare ii este dedicata lui Iisus datorita lumanarilor aprinse  : CHANDELEUR (sarbatoarea)- CHANDELLE(lumanare) , dar aceasta chestie nu prea are nici o legatura cu clatitele , mai tarziu dezvoltandu-se traditia clatitelor . Dupa o veche superstitie , credinta , cine nu face clatite de Chandeleur , o sa aiba probleme cu graul in anii ce vor venii....Dar din acele timpuri sarbatoarea se pastreaza si este momentul propice pentru a manca clatite pe saturate , francezii fiind foarte atenti la silueta lor.....
  •             Sunt foarte multe retete de clatite in Franta , atat dulci cat si sarate . 
  •             Clatite cu zahar , miere , nuttela si simple dar atata timp cat vreti sa le mancati dulci , in compozitie puneti zahar si zahar vanilat sau esenta de vanilie . 
  •             Clatitele sarate din faina fluida alba , faina din grau negru si lista continua ....  Clatite cu jambon si emental , clatite  complete cu oua , bacon si branza........  
  •             Eu le-am postat simple , fara nici o garnitura si prea multe briz brizuri , simplu si delicios !   
  •             Ce m-a atras la aceasta reteta , a fost ca nu a trebuit sa-mi mai bat capul cu unsul tigaii ,   compozitia continand  unt .

  •             Ingrediente  :
  • 4 oua ;
  • 250gr faina fluida ;
  • 1 praf de sare ;
  • 2 linguri de zahar ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 50gr de unt topit  ;
  • 500ml de lapte sau poate plus in functie de consistenta data de faina .
  •            Preparare :
  • Intr-un bol amestecam faina , praful de sare , zaharul si zaharul vanilat , si in mijloc facem o gropita  in care vom pune ouale lejer batute cu furculita si amestecam bine pentru a nu face cocoloase , dar pentru a omogeniza compozitia ;
  • Apoi turnam cate putin lapte , si amestecam incet pentru a omogeniza bine , pana il terminam (daca va convine consistenta , numai adaugati , dar daca vi se pare prea groasa consistenta mai adaugati );
  • Apoi dupa ce aluatul devine fluid , adaugam untul topit si amestecam bine ;    
  • Incalzim 2 tigai de clatite (eu cu 2 lucrez ca termin mai repede ; )  , si incepem sa facem clatitele  si le coacem pana se coloreaza pe margini , apoi le intoarcem si le mai lasam cateva secunde si gata clatita ! Si tot asa , distractie placuta , pana terminam aluatul !
  •              Le serviti ca atare , cu gem , nuttela , zahar......Cu ce va face placere ! 
  •              POFTA BUNA !

miercuri, 27 ianuarie 2016

SPAGHETE CU NOIX ST JAQUES SI CREVETI





  •           Spaghetele cu noix de st jaques si creveti sunt pur si simplu un deliciu ! Aceste delicioase crustacee se mariaza perfect cu prazul si smantana ! 
  •            Ingrediente :
  • 500gr noix st jaques (proaspete de preferinta , dar merg si congelate) ;
  • 400gr creveti decorticati congelati ;
  • 500gr smantana fermentata ;
  • piper si sare de mare (eu folosesc Herbamare ,  sare de mare cu alge si legume uscate , o sare sanatoasa !);
  • un filet de ulei de masline ;
  • spaghete proaspete 300gr sau uscate 250 gr .
  •           Preparare :
  • spalam bine noix de st jaques si prazul , pt nu a gusta niste paste crocante din cauza nisipuilui ;
  • crevetii ii decongelam;
  • punem la incalzit apa cu sare , cand clocoteste puneti pastele si fierbeti in functie de cum va plac mai al dente sau mai fierte , apoi le scurgem si le tinem la cald ;
  • incingem uleiul intr-o tigaie adank wok ;
  • noix de st jaques o taiem marunt in 4 si pastram coraiul , si crevetii ii taiem in 2 sau nu in functie de marime si le punem in wok si le gatim pana numai au lichid ;
  • prazul il taiem inele si il punem peste crustacee , amestecam si punem peste capacul sa se inabuse apoi  adaugam smantana ,piperul si sarea si lasam sa se ingroase sosul apoi amestecam cu pastele si gata mancarea !
  •            Serviti pastele calde alaturi de un vin alb sec sau rose rece ! Cu mare pofta !
  •            POFTA  BUNA !

duminică, 6 decembrie 2015

CONOPIDA LA OTET



  •             Conopida la otet , este perfecta ca pentru a acompania ce ne place dar necesita o salata acrisoara langa!
  •             Ingrediente : pentru 1 borcan :
  • conopida ;
  • boabe de piper ;
  • frunze de telina ;
  • 100ml de otet la 1l apa ;
  • 1 lingura de zahar si 1 lingurita de sare .
  •              Preparare :
  • conopida se taie buchetele si se spala bine ;
  • otetul , apa , sarea si zaharul se fierb si se lasa la racit;
  • pe fundul borcanului punem cateva frunze de telina si cateva boabe de piper apoi incepem sa punem conopida alternand cu frunzele de telina si cu boabele de piper pana se umple borcanul si terminam telina , apoi apoi apasam putin telina si punem ceva sa tina apasat in borcan in cazul meu au fost tijele de telina pune in cruce , apoi turnam peste otetul rece si apoi inchidem bine borcanul :borcanele daca faceti cantitate mai mare si le depozitai intr-un loc racoros ;
  • telina se mureaza in aproximativ o luna ;
  •            Serviti telina cu ce va place !
  •            POFTA BUNA!

MURATURI

      
  •            Dupa cativa ani buni de cand sunt in Franta , am gasit intamplator  rosii verzi sau gogonele cum le spunea mama , si am executat rapid cateva borcane , cu ce am avut la indemana , stiu ca in muraturi se pune telina si hrean dar nu am avut , asa ca am facut simplu cu usturoi , morcov  si ardei iute !
  •           Ingrediente :
  • gogonele ;
  • dizolvam 1 lingura de sare mare , gema la 1 l de apa ;
  • cativa catei de usturoi ;
  • ardei iute ;
  • morcovi curatati , spalati si taiati felii .
  •           Preparare :
  • se pregatesc borcanele strerilizate prealabil ;
  • gogonelele , usturoiul , morcovii si ardeiul iute,  le  punem amestecate in borcan apoi peste punem ceva pentru a le tine apasate , in cazul meu au fost niste bete de sushii taiate si puse in cruce , apoi peste turnam apa cu sare pana acoperim betele si apoi inchidem borcanele si le depozitam intr-un loc racoros ;
  • dupa cam 4-5zile desfacem borcanele si vanturam muraturile timp de 1 luna la fiecare 5 zile , scoatem apa si o punem inapoi de vreo cateva ori , sau daca puneti cantitate mare in butoaie  , folositi un furtun pe care in introduceti pana in fundul butoiului cu care suflati bine , pentru a evita ca muraturile sa se inmoaie .
  • in mod normal , cam intr-o luna si ceva se mureaza , la mine s-au murat intr-o luna pentru ca le-am tinut in bucatarie si a fost putin cald.
  •           Le serviti cu ce va place si va face placere !
  •           POFTA BUNA!

CARTOFI NOI CU BACON


  •          Mancarea de cartofi noi cu bacon este rapida si delicioasa !
  •          Ingrediente :
  • cartofi noi ;
  • bacon ;
  • 2 cepe ;
  • ulei ;
  • 1 pahar de apa ;
  • patrunjel sau marar proaspat, eu am folosit patrunjel ;
  • sare si piper .
  •          Preparare:
  • cartofii noi se spala bine si apoi se taie cubulete potrivit de mari apoi se spala ;
  • intr-o tigaie wok antiaderenta se pune putin ulei si se incinge si se mentine focul la mare  , apoi se adauga cartofii , se amesteca si se pune capacul , pentru a se gati inabusiti , amestecandu-se periodic pentru a se colora frumos pe toate partile ;
  • intre timp , baconul de taie cubulete si se coloreaza frumos intr-o alta tigaie apoi se adauga la cartofi ;
  • ceapa se taie marunt si se adauga si ea in tigaia in care a fost colorat baconul apoi se adauga si ea la cartofi , se adauga paharul de apa , sare si piper se amesteca si se pune capacul pana se evapora apa si cartofii devin fermi la exterior si moi la interior , apoi adaugam patrunjelul taiat marunt , amestecam si apoi oprim focul lasand acoperit cu capacul pentru 10min pentru a se patrunde putin patrunjelul si pentru a nu ramane crud si gata mancarea !
  •          Serviti cu muraturi , salata sau cu ce va place !
  •          POFTA BUNA!

PILAF CU SPANAC




  •       Garnitura pentru peste sau carne , dar chiar si ca fel principal , pilaful cu spanac este pefect!
  •       Ingrediente :
  • 200gr spanac proaspat spalat bine in mai multe ape si apoi taiat fasii  ;
  • 1 pahar de orez rotund pentru pilaf ;
  • 2 cepe mari curatate si spalate , apoi taiate marunt ;
  • ulei ;
  • sare si piper ;
  • 4 pahare de apa fierbinte , acelasi pahar cu care am masurat orezul  .
  •         Preparare :
  • se pune ulei intr-o oala antiaderenta si se incalzeste bine , apoi se adauga ceapa si se coloreaza putin apoi se adauga orezul si se amesteca putin pentru ca acesta sa se imbrace frumos cu ulei , apoi adaugam cele 4 pahare de apa fierbinte , sare si piper dupa gust si se pune la fiert ;
  • intr-o alta tigaie antiaderenta punem putin ulei si in incalzim apoi adaugam spanacul proaspat si il gatim cu capacul pus ;
  • observam ca in momentul in care punem spanacul la gatit  este infoiat , apoi se va lasa , trebuie tinut pana se evapora tot lichidul ce se va lasa din spanac , apoi il lasam de o parte ;
  • dupa ce orezul este aproape gata , adaugam spanacul si lasam sa fiarba impreuna pana se gateste pilaful si gata mancarea !
  •           Serviti alaturi de ce va place , cu pofta mare !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 29 noiembrie 2015

CARNE DE RATA MARINATA , LA CUPTOR



  •            Carnea de rata , este foarte sanatoasa , contine fier si multe chestii benefice sanatatii , chiar si grasimea ratei se spune ca este o grasime sanatoasa , in bucataria chinezeasca rata este folosita ca medicament pentru a trata unele boli , fiind gatita in diferite modalitati .

  •           Ingrediente :
  • carne de rata , eu am folosit pulpe , pe care le-am portionat ;
  • vin rose sau alb ;
  • foi de dafin ;
  • sare si piper ;
  • 2 catei de usturoi taiati cubulete ;
  • un pahar de apa .

  •           Preparare :
  • intr-un vas yena cu capac , se pune carnea spalata si uscata cu vinul si toate mirodeniile si se unge frumos peste tot cu baitul format si se lasa la rece pentru cateva ore sau peste noapte intorcandu-se carnea periodic ;
  • cand o gatim , punem la incalzit o tigaie antiaderenta si punem bucatile de carne cu partea cu piele in jos , pielea fiind grasa , nu folosim ulei , intorcand-o periodic pana se coloreaza frumos pe toate partile ;
  • dupa ce sau colorat frumos bucatile de carne le punem inapoi in marinata in vasul de yena si mai adaugam paharul de apa apoi punem capacul vasului si dam la cuptor , pana ce carnea se gateste bine si este frageda si dupa ce marinata se evapora ;
  •            Serviti alaturi de o garnitura cu cartofi deliciosi de pe blog , sau pastai , sau ce va face placere !
  •             POFTA BUNA! 

PLACINTA REGILOR SAU GALETTE DE ROI




  •         Aceasta  Galette de Roi o cunosc de cand sunt in franta , se degusteaza de 6 ianuarie dupa sarbatori , de Sainte l'Epiphanie . Are o poveste lunga si foarte frumoasa ! Se face cu crema de migdale sau cu piure de mere , si se ascunde in ea o figurina din portelan , si cand se taie cine o gaseste , se spune ca acea persoana este regele si i se da o coroana facuta din hartie aurie , foarte draguta , eu nu am avut ca baietelul lea rupt pe toate , asa ca voi revenii cu alte poze dupa ! Tin sa spun ca este putin pacatoasa placinta , dar merita sa o incercati !

  •          Ingrediente:
  • 2 foi de foietaj rotunde ;
  • 200g de pudra de migdale ;
  • 150g de zahar ;
  • 2 oua si 1 galbenus cu putina apa ;
  • 1 strop de esenta de migdale ;
  • 50g unt ;
  • 1 figurina de portelan .

  •       Preparare :
  • cuptorul se pune la incalzit la 210 grade ;
  • intr-o tava de tarta se pune prima foaie de foietaj si se intinde frumos lasand marginile afara apoi o intepam cu furculita pe toata suprafata ;
  • se topeste untul si se amesteca bine cu toate ingredientele  apoi se toarna si se niveleaza frumos in tava apoi punem cealalta foaie de foietaj , lipim bine marginile si apoi taiem surplusul de foietaj ;
  • facem frumos niste taieturi si intepam foaia de deasupra pentru a evita sa se usuce inauntru si sa se coaca frumos , apoi ungem frumos cu galbenusul amestecat cu apa cu o  pensula frumos peste tot apoi punem placinta la cuptor pesntru 30-45 min pana se rumeneste frumos ;
  • dupa ce se coace se scoate pe o farfurie  , se lasa putin la racit apoi se portioneaza  ;

  •              Si acesta este rezultatul final ! Delicios si aromat ! Se serveste atat calduta cat si rece alaturi de un vin sec bun!
  •              POFTA BUNA!

PILAF CU CARNE DE VITA




  •              Dupa un timp indelungat , revin cu noi retete pe blog !

  •              Preferatul meu , la  capitolul preparate din orez  este Pilaful cu carne de vita .

  •            Ingrediente :
  • 500gr carne de vita ;
  • 3 morcovi (curatati si spalati) ;
  • 3 cepe (curatate si spalate);
  • 1 pahar de orez rotund , pentru pilaf (in functie de paharul de orez , adaugam apa , 4 pahare de apa/supa la un pahar de orez , dar cate odata , in functie de orez mai trebuie agaugata supa/apa );
  • ulei ;
  • patrunjel (spalat si taiat marunt) ;
  • sare si piper .

  •            Preparare :
  • carnea de vita o spalam si o portionam , cum ne place , eu o prefer bucati mai mici , apoi o punem in oala cu presiune , apoi punem apa peste si o ceapa taiata in 4 si un morcov taiat rondele mari si punem la fiert ;
  • dupa ce incepe sa fiarba va aparea spuma , o indepartam , si apoi punem capacul oalei si dupa ce aceasta incepe sa suiere frumos , lasam la fiert 30-45min , apoi scoatem supapa capacului si asteptam sa iasa toata presiunea ;
  • punem ulei intr-o oala antiaderenta si il punem la incalzit ;
  • intre timp , pregatim restul preparatelor , ceapa o taiem marunt si morcovul il dam pe razatoarea mica apoi le adaugam in uleiul incalzit in prealabil si le tragem putin in ulei , apoi adaugam orezul si cand devine putin transparent adaugam carnea fiarta si 4 pahare din supa in care a fiert carnea  , amestecam si punem la fiert ;
  • cand bobul de orez este aproape fiert , adaugam patrunjelul sarea si piperul si amestecam si mai lasam la fiert ;
  • dupa ce orezul este fiert in totalitate  , este gata pilaful !
  •             Servim pilaful cald , cu muraturi sau salata !
  •             POFTA BUNA!

duminică, 21 septembrie 2014

SUPA PEKINOISE - POTAGE PEKINOISE ( 4 portii ) - RETETA CHINEZEASCA




  •             Aceasta supa super buna -Potage Pékinoise, putin exotica , am descoperit-o la restaurantele chinezesti , la inceput eram sceptica sa o gust , dar am servit-o , si am adoptat-o ! Este acruta , putin picanta si gustoasa ! Mie personal imi place foarte mult ! 
  •             Ingrediente :
  • 4 ciuperci parfumate chinezesti Shitake ;
  • 150g muguri de bambus la borcan , conserva ;
  • 120g umar de porc (carne putin grasa ) ;
  • 1l de supa de pui (daca aveti , daca nu masurati 1l de apa si 2 cuburi maggi gaina, pui ) ;
  • 2 linguri de sos soia ;
  • 1/4 lingurita de piper alb proaspat macinat ;
  • 3 linguri de otet alb (de preferat de orez dar merge si cu normal ) ;
  • 2 linguri de amidon alimentar ;
  • 1 ou ;
  • 1 lingurita de ulei de susan (puteti folosii si de floarea soarelui ) ;
  • 1 ciboule optional (este un fel de ceapa verde , la gust este intre ceapa verde si echalote ) , cred ca merge si o ceapa verde mica normala eu n-am mai folosit.
  •             Preparare:
  • intr-un bol cu apa calda , puneti pt. 15min la hidratat ciupercile , dupa acest timp , scurgetile de apa , inlaturati radacina dura si apoi taiati-le lamele  subtiri ;
  • conserva de muguri de bambus rasturnati-o intr-o strecuratoare sa se scurga bine apa , si apoi taiati mugurii in lamele subtiri ;
  • cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit , taiati carnea de porc felii subtiri , si apoi aceste felii in lamele  subtiri si lungi de cca.4 cm ( ca niste taietei de casa ) ;
  • intr-un bol amestecati amidonul alimentar cu 3 linguri de apa rece , pastrati-l deoparte ;
  • bateti lejer oul cu uleiul intr-un bol ;
  • curatati ciboule-ul (sau ceapa verde ), apoi spalati-l si lasati-l putin la scurs , apoi taiati-l marunt , rondele ;
  • intr-o oala incapatoare , amestecati supa de pui cu sosul soia , carnea de porc , ciupercile si mugurii de bambus si puneti la fiert , cand ajunge la punctul de fierbere , faceti mic focul , acoperiti si lasati sa fiarba 3min ;
  • adaugati piperul si otetul ;
  • amestecati amidonul si apoi incorporati-l si pe el in supa ;
  • amestecati supa cateva secunde si apoi adaugati si oul batut si opriti focul  ;
  •           Serviti supa imediat , fierbinte , calda ,  intr-o soupiera peste care ati pus deasupra ciboulelul  taiat marunt sau ceapa verde  si putin piper proaspat macinat ,  se serveste fiecare sau serviti  in boluri individuale ! O supa delicioasa !
  •            POFTA BUNA !  

CHIFTELE INDIENE






  •          Dupa o indelungata perioada , am revenit si eu cu o reteta care imi place foarte mult ! 
  •       Ingrediente:
  • 1 cutie de ton medie scursa de zeama sau ulei ;
  • 4-6 cartofi medii , curatati spalati si fierti ;
  • 1/2 de legatura de coriandru spalat si taiat marunt ;
  • zeama de la 1/2 de lamaie verde ;
  • 2 ardei iuti curatati de seminte si taiati marunt ;
  • 2 cepe echalote potrivite , curatate , taiate in 4 si apoi filamente subtiri ;
  • sare si piper ;
  • 2 oua ;
  • pesmet ;
  • cateva linguri de ulei pt. prajit , nu mult ;
  •         Preparare :
  • cartofii fierti si putin calduti ii zdrobim ca pt piure , peste ei adaugam conserva de ton , coriandrul taiat marunt , sare si piper , filamentele de echalote , ardeiul iute taiat marunt si zeama de lamaie si amestecam bine pana ajungem la o consistenta omogena ;
  • incingem wokul  cu ulei ;
  • cele 2 oua le batem intr-o farfurie , intr-o alta farfurie punem pesmet ;
  • din aluatul preparat , formam chiftele  pe care le dam prima data prin ouale batute apoi prin pesmet , le asezam prima data intr-o farfurie si cand avem mai multe formate le punem la prajit pana se coloreaza frumos apoi le scoatem pe o farfurie sau platou , si tot asa pana terminam aluatul !
  •         Serviti alaturi de o salata verde , lamaie verde sau ce va face placere ! Mancarea indiana este si ea printre preferatele mele , picanta si cu gusturi surprinzatoare ! Dar delicioasa ! Normal , seserveste alaturi de orez basmati si cu multe alte sosuri langa ! Am sa revin si cu alte retete !
  •          POFTA BUNA!
  • P.S. Pentru pitici nu puneti ardei iute !!!!!  

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...