sâmbătă, 24 mai 2014

CHEC CU LAMAIE DIN ALBUSURI





  •        Aveam in congelator , de la Paste , 9 albusuri , si ma tot intrebam ce sa fac din ele , am cautat pe net si am gasit pe blogul Cu Mimi in bucatarie , acest minunat chec din albusuri , aerat si delicios ! Multumesc Mimi ! Doar k la mine a fost mai mult de o cana , un borcan !
  •        Ingrediente:
  • 1 cana de albusuri (la mine a fost un borcan , asa le-am avut in congelator);
  • 1 cana de zahar;
  • 1 cana de faina;
  • coaja si zeama de la o lamaie;
  • 1/2 de cana de ulei;
  • 1 praf de copt (eu am pus unul intreg , normal trebuia 1/2 pt o cana de 250g) ;
  • 1 praf de sare;
  • 1 pliculet de zahar vanilat.
  •        Preparare:
  • punem la incalzit cuptorul , la 180°-200° , foc mediu;
  • in bolul robotului , punem albusurile cu un praf de sare si zaharul , le batem bine ca la bezea;
  • apoi adaugam uleiul ca la maioneza , mixand incontinuu , aici mie mi s-au cam lasat albusurile , dar este normal;
  • apoi adaugati coaja si zeama de lamaie si iarasi mixati ;
  • faina o amestecati cu praful de copt si o adaugati cate putina in amestec , cu o spatula , amestecand de jos in sus , pana incorporati toata faina;
  • daca aveti tava mare de cozonac , o asterneti cu hartie si puneti aluatul de chec si il puneti la cuptor pt cca.40min , faceti testul cu scobitoarea si daca iese uscata este copt;
  • daca aveti tavi mai mici ca mine , puneti in 2 tavi , eu am folosit una normala si una din silicon;
  • dupa ce se raceste il pudrati cu zahar pudra si il taiati ;
  •         Serviti cu o cana mare ce cafaea , ceai sau cu ce va place !
  •         POFTA BUNA!

marți, 20 mai 2014

CHEC CU BANANE





  •            Aveam in frigider , un stoc de 3 banane incepute , fiul meu vrea sa manance banana, ii desfac , musca o gura , apoi numai vrea , e mic si el....Si ma gandeam ce sa fac cu ele , am intrat la Lena pe blog si bine inteles ca mi-am gasit reteta ideala , chec cu banane , si m-am si apucat de treaba ! Rezultatul , unul pe masura asteptarilor ! Un chec pufos , umed si delicios !Exact cum imi place ! Merci Lena! Cu toate ca am mai adaugat si eu ceva personal la care nu pot renunta la chec : coaja de lamaie rasa si zaharul vanilat !
  •            Ingrediente:
  • 3 banane;
  • 1 cana/pahar zahar ( 1 cana de 250g);
  • 2 cani faina;
  • 2 oua;
  • 150g unt sau margarina la temp camerei (sau putin topita la micro cum am facut eu);
  • 1/3 de cana de nuci sau alune maruntite sau macinate;
  • 1 zahar vanilat;
  • coaja rasa de la 1 lamaie;
  • 1 praf de copt.
  •             Preparare:
  • incingem cuptorul la 180°;
  • pasati cu furculita cele 3 banane;
  • in bolul robotului punem margarina , zaharul si zaharul vanilat si mixam bine , apoi adaugam ouale si iarasi mixam , apoi bananele si coaja de lamaie -mixam , apoi faina amestecata cu praful de copt si mixam , apoi sfertul de cana de alune sau nuci si mixam;
  • o tava incapatoare de chec/cozonac sau rotunda , o ungem cu unt si apoi o infainam bine sau folosim hartie de copt sau folosim o tava de silicon ca in cazul meu si numai ne batem capul , apoi punem aluatul , nivelam bine si punem la copt pt cca. 1h , pana se rumeneste frumos si inmiresmati toata casa!
  • dupa ce s-a copt , il mai lasati in tava 10min , apoi il scoateti la racit pe un platou , il pudrati si il taiati rece ;
  •            Serviti alaturi de o cana cu cafea , ceai , lapte sau ca atare ! Este delicios ! Este a doua oara cand fac o prajitura cu banane , prima data am fost dejamagita , dar de data asta sunt foarte incantata ca din asa putine ingrediente a iesit un chec super delicios , ca orice reteta de pe blogul Lenei !
  •              POFTA BUNA!
  • P.S. Si o poza cu checul taiat , sa observati pufosenia !                                                                                                          

luni, 19 mai 2014

SALATA DE ROSII CU MOZZARELA (SIMPLA)




  •           Una dintre preferatele mele , la capitolul salate , este salata de rosii cu mozzarela . Simpla si rapida , fara prea multe calorii si bataie de cap ! Ideala pt un picnic , gratar sau masa familiala ! 
  •            Ingrediente:
  • 3-4 rosii ( le spalam si apoi le taiem felii , le punem pe o farfurie pe care am pus in prealabil servetele de bucatarie , pt aabsorbii sucul lasat de rosii;
  • 3 bule de mozzarela , dupa ce desfacem pungulitele , lasam putin la scurs bulele de branza intr-o sita , apoi le taiem felii , de aceeasi dimensiune ca pe rosii ;
  • ulei de masline;
  • busuioc uscat;
  • sare .
  •           Preparare:
  • intr-un recipient (cutie cu capac , pt picnic , sau platou pt acasa)  , asezam feliile de rosii intercalate cu cele de branza , deci rosie branza si tot asa pana terminam randul , si o luam de la capat pana terminam ingredientele;
  • peste rosiile si branza frumos aranjate , punem sare dupa gust si busuioc uscat , apoi adaugam ulei de masline , si gata salata !
  •          Serviti ca antreu rece !
  •          POFTA BUNA! 

SOS DE PIZZA





  •             Cand facem pizza , un sos bun , nu prea se gaseste in comert ca cel facut de noi , in care stim ce am pus. Eu cand fac pizza , imi fac mereu sosul innainte , sa aiba timp sa se raceasca !
  •            Ingrediente: (pt.2 pizza):
  • 2 linguri de bulion;
  • 2 catei crestati de usturoi;
  • 1 lingurita de ulei de masline;
  • 1 praf de sare;
  • 2 cubulete de zahar (pt a corecta aciditatea din bulion);
  • cimbru uscat , oregano uscat si busuioc uscat , toate dupa gust.
  •           Preparare:
  • intr-o oala mica , pun uleiul de masline si cei 2 catei de usturoi , la calit putin ;
  • intr-un castronel , punem cele 2 linguri de bulion si le desfacem cu apa ( cam 1 cana) , apoi rasturnam peste cateii de usturoi , adaugam restul ingredientelor si lasam la fiert pana obtinem un sos grosut si apoi lasam la racit ;
  • dupa ce s-a racit il intindem cu o pensula sau cu o lingura pe foaia de pizza , apoi adaugam ce ne mai place , si tup la cuptor!
  •            Serviti o super delicioasa pizza casa!
  •            POFTA BUNA!

ALUAT RAPID DE PIZZA (PT 2 BUCATI)




  •          Acest aluat rapid de pizza , l-am gasit aici in franta , cand imi era pofta de pizza ,dar nu vroiam sa-mi bat capul cu un aluat care trebuie tinut mult la crescut , si apoi , cand facem pizza , crestea  foarte mult , am dat cautare la aluat rapid de pizza si am gasit aluatul visurilor mele , rapid si simplu !
  •           Ingrediente:
  • 250g faina de calitate;
  • 150 ml apa calduta;
  • 1 lingurita de sare;
  • 10g de drojdie uscata;
  • 3 linguri de ulei de masline.
  •            Preparare:
  • intr-un bol , cu o lingura de lemn , amestecam faina si sarea , apoi drojdia uscata  si turnam apa calduta , amestecam cca.1 min tot cu lingura de lemn , apoi punem cele3 linguri de ulei de masline si framantam cu mana pt cca.5min , o sa obtineti un aluat molicel dar nelipicios ;
  • il punem la crescut acoperit pt 30min ;
  • dupa acest timp , incalziti cuptorul la putere maxima timp de 10min , scoateti aluatul pe masa , il framantati 1 min, formati o bula pe care o taiati in 2 ;
  • fiecare bucata de aluat , o intindeti cu sucitorul si formati o foaie subtire pe care o puneti in tava de cuptor asternuta cu foaie de copt , apoi peste puneti ce va face placere , si coaceti pt cca.30min;
  •            Serviti o pizza delicioasa , cu aluat subtire , ca de pizza livrata acasa !
  •            POFTA BUNA!
  • P.S. Chiar si dupa cele 30min , o sa observati ca in aluat au mai ramas bilute de drojdie , este nomal , cand o coacem , dispar !

CHICKEN WINGS (ARIPIOARE DE PUI PICANTE)




  •              Cunosc aripioarele picante din romania , dar cele mai bune aripiore picante le-am mancat aici in franta , la un chicken(restaurant tinut de indieni) , cu un sos delicios picant-iute din coriandru si ardei iute , din pacate acel restaurant s-a inchis , multe altele am mai incercat dar sos asa delicios n-am mai mancat , oricum timpul a trecut si datorita unor probleme de sanatate numai pot manca asa iute , asa ca adaptez dupa gusturile  de acum. 
  •              Ingrediente:
  • 20 aripioare , le taiem in 2 si le curatam bine si le spalam , apoi le punem intr-o oala potrivit de mare (presupunand ca aripa este fara partea care trebuie aruncata, daca nu , o taiati si aruncati);
  • 2 linguri de usturoi granulat;
  • 1 lingura de ceapa granulata;
  • 1 1/2 cana jumatate de faina;
  • 2 oua;
  • 1 1/2 cana de lapte;
  • 2 linguri boia dulce;
  • 2 lingurite boia iute sau chili in pudra , sau orice altceva picant (sau cat va place de picant, variati);
  • optional eu am mai pus putin susan , asa de frumusete;
  • 2-3 lingurite delicat;
  • 1 lingura sare;
  • baie de ulei pt prajit;
  • 3 cani de apa;
  •               Preparare:
  • peste bucatile de aripi din oala , adaugati : apa , in care ati dizolvat delicatul si 1 lingura de usturoiul granulat , apoi amestecati bine sa fie arome peste tot, apoi dati la frigider pt cateva ore bune , sau cum fac eu le pregatesc , cu o zii inainte;
  • presupunand ca timpul a trecut , scoateti oala din frigider si o puneti pe foc , dupa ce incepe sa fiarba, tineti pe foc 10-15min apoi le scoateti si le lasati putin la racorit;
  • dupa ce s-au racorit putin , le tamponati cu hartie de bucatarie pt a absorbii excesul de apa;
  • pregatiti o friteoza cu ulei(baie de ulei), daca aveti si acel cos pt prajit ft bine daca nu faceti si fara si le scoateti sau le intoarceti cu o ustensila de bucatarie;
  • va pregatiti 2 recipiente : unul in care sa puneti ouale batute , peste care incorporati laptele bine si unul cu capac(cutie de pastrare alimente) in care puneti faina, boia dulce si iute, lingura de sare, ceapa granulata , susanul si amestecati bine;
  • incepem agitatia : aripioarele , cate 5-6 la numar , le trecem prin recipientul cu faina , punem capacul si le zdruncinam bine , apoi le scoatem in recipientul cu ou si lapte apoi inapoi in recipientulcu faina si iar le zdruncinam , apoi le punem in friteoza la prajit 3-4min intorcandu-le periodic , apoi le scoatem pe hartie absorbanta , apoi le pastram intr-un alt recipient, platou , si tot asa pana terminam toate aripioarele;
  •               Serviti cu cartofi prajiti si ce sosuri va plac , noi am servit cu ketckup, maioneza, sos barbeque si un sos facut si maioneza cu usturoi proaspat zdrobit , un deliciu !
  •               POFTA BUNA!

CIUPERCI UMPLUTE ( APERITIV)




  •         Imi plac ciupercile foarte mult si incer sa le gatesc in mai multe retete , pentru a le diversifica ! Pentru un aperitiv cald , aceste ciupercute sunt foarte nimerite ! Am vazut reteta , la emisiunea mea preferata Un Diner Presque Parfait ( Un dineu  aprope perfect), si de atunci am adoptat-o !
  •          Ingrediente:
  • 500g ciupercute albe (potrivite ca marime);
  • 250 g kaiser taiat fideluta sau sunculita afumata cu carne ( lardon in cazul meu - sunculita afumata cu carne);
  • cascaval ras sau dintr-o bucata de cascaval , taiati feliute (nu pot sa dau o cantitate anume ,sa aveti cam 250-300g) ;
  •          Preparare:
  • ciupercutele se spala , se curtata de pielite si li se desface piciorusul , curatati sporii apoi le asezati pe hartie de copt (cu gurile in sus :)) ), in tava de copt si le puneti in cuptor , le tineti 10 min la 180° , cuptorul incalzit in prealabil , apoi le scoateti si veti observa ca au lasat apa , pregatiti o farfurie cu hartie de bucatarie , si le puneti pe hartie cu gura in jos sa se scurga;
  • intre timp , intr-o tigaie antiadeziva incalzita prealabil , puneti la calit putin kaizerul lardonul , ce aveti , pana numai lasa apa , apoi stingeti focul si lasati la racit ;
  • asezati , din nou ciupercutele in tava de cuptor pe hartie de copt , si incepeti sa le umpleti : putin kaiser si  pe deasupra cascaval ras sau feliute , si asa pana terminati toate ciupercutele ;
  • le puneti in cuptorul preincalzit la 180° , pana ce se coloreaza frumos;
  • puteti sa le pregatiti din timp si le pastrati la frigider , si sa le bagati la cuptor cand v-au ajuns invitatii , pentru ca sunt cel mai bune calde!
  •            Serviti alaturi de un pahar de vin bun , si in compania familei , invitatilor!
  •            POFTA BUNA!
  • P.S. Piciorusele ciupecutelor le puteti folosii la o ciulama , sau la niste chiftelute de post , sau sarmalute de post , la ce va place!

vineri, 16 mai 2014

NEMURI (APERITIVE CHINEZESTI)



  •         Dupa cum spuneam , din toate tipurile de mancare , mancarea chinezeasca este preferata mea ! Nemurile , au fost printre primele preparate care m-au cucerit , necesita putina bataie de cap , dar rezultatul este pe masura ! Ideale cand aveti musafiri (carora le place mancarea chinezeasca)! Nemurile sunt mai mici , Pateurile imperiale mai mari , umplutura este aceeasi !
  • Tin sa mentionez ca la noi , am gasit aceasta reteta cu numele de  PACHETELE DE PRIMAVARA , ceea ce este total eronat , acele ROULEAUX DE PRINTEMS-RULOURI DE PRIMAVARA au aceeasi forma precum nemurile dar mai mari si nu se prajesc (nu au aceeasi umplutura , sunt lejere), voi posta cand voi avea timp si acea reteta . 
  •          Ingrediente:
  • foi de orez 16cm diametru ;
  • carne tocata de pui 250g (puteti folosi si porc, creveti , crab , legume ce va place);
  • 1 legatura de coriandru verde, o curatam si spalam apoi taiem marunt si o depozitam intr-un bol;
  • 1 ceapa marisoara, o curatam, spalam si taiem marunt, apoi si ea la coriandru;
  • 1 morcov mare, il curatam , spalam si il dam pe razatoarea mica, apoi tup si el in bol;
  • 2 catei de usturoi , ii curatam si zdrobim , apoi si ei in bol;
  • 12g de ciuperci negre chinezesti uscate, le punem la hidratat in apa calda, cam pt vreo 10-20min(incepem cu ele) , apoi le clatim cu apa rece si le taiem marunt , sau le trecem prin robot;
  • 50g vermicele de orez(paste de orez ft subtiri , taietei), si pe ei ii hidratam in apa calda , ca pe ciuperci , apoi le scurgem si taiem marunt , apoi si ele in bol ;
  • 100g germeni de soia , ii punem intr-un bol , si turnam apa clocotitata peste ei , apoi ii scurgem si taiem marunt , apoi si ei in bol ;
  • 1 ou , in bol;
  • 2 linguri de sos nem-uoc(chinezesc) , in bol , si pt servit;
  • 2 linguri de sos soi , in bol;
  • 1 cubulet de maggi pui , in bol;
  • ulei pt prajit , baie de ulei ;
  • salata verde, pt servit;
  • foi de menta proaspata, pt servit;
  • amestecam bine ingredientele din bol , apoi dam bolul la frigider pt 1h ;
  • ne pregatim 3 prosoape curate de bucatarie , pe unul il punem pe un tocator si pe celalalte le punem in 2 tavi de cuptor , pe ele vom pune nemurile dupa ce le rulam;
  • presupunand ca a trecut ora de stat la frigider , incepem sa preparam nemurile :
  • 1. intr-un platou rotund mare, punem apa calda , apoi o foaie de orez si o umezim bine pe ambele parti cam 3,4 sec , se inmoaie repede , cand o simtim maleabila in mana                                                                                  
                
  • 2. o scoatem pe prosop si o netezim bine cu mana , prosopul trebuie sa absoarba excesul de apa                          
  • 3. apoi punem foia de orez pe o planseta de taiat(de preferat din sticla) , si incepem montarea pateului : pe 1/3 din marginea foii , punem 1 lingura de umplutura                                                                                          
  • 4. apoi peste umplutura aducem marginea de foaie si starngem putin sa aiba aparenta unui cilindru, sarmalute                                                                                                                                                          


  • 5. apoi marginile le impaturim peste el nu exagerat de strans (pt ca vor crapa la prajit)                                        
  • 6.apoi le rulam , tot la fel nu exagerat de strans                                                                                                                                                       

  •  7. apoi punem nemul in tava de cuptor tapitata cu prosopul de bucatarie ,  si tot asa pana terminam umplutura , atentie sa lasati loc intre nemuri pt ca se lipesc si le rupeti cand le dezlipiti (mai bine evitati)! o sa va iasa 20-30 nemuri , i,n functie de marimea diametrului foii de orez ;                                          
  • dupa ce ati terminat de facut toate nemurile , incingeti un wok sau tigaie mai innalta cu ulei si le puneti la prajit cate 5-6 , dar tot cu mare grija sa nu se lipesca unul de celalalt si le colorati frumos apoi le scoateti pe hartie absorbanta (daca le prajiti la tigaie in ulei mai putin , le prajiti frumos pe toate partile) , tot asa panle terminati de prajit pe toate;                                                                                                       
  • eu cand fac ,fac o cantitate mai mare si le prajesc putin(precuit cum se spune in franceza, le gatim putin ) si apoi cand vrem sa le mancam , le pun la cuptor si le rumenesc bine ;
  •            Le serviti calde : pe mijlocul unei foi de salata punem 2 frunze de menta si apoi un nem , rulam si apoi inmuiem in sosul nem-uoc si degustam cu pofta , pana mancam si degetele ! Se poate si fara salata si menta , numai cu sos ! Delicioase! 
  •           POFTA BUNA!                                                                                                      
                                                                                                                                                                                                 
            
                                                 
          



miercuri, 14 mai 2014

POGACE PAINE SARBEASCA




  •                 De cand a postat-o D-na Lena pe blogul sau , mi-a facut cu okiul ! Frumoasa dar si gustoasa ! Simplu de facut si de efect ! Singurul ingredient pe care l-am adaugat , este macul , in rest este reteta ei 100%! De mirosul din bucatarie nu pot sa va mai spun nimic ! Pur si simplu magic !
  •                 Ingrediente:
  • faina de calitate 350g (eu folosesc fluida);
  • 250ml lapte (eu am folosit de soia k l-am cumparat si tot il tineam in frigider);
  • 10g sau o lingura de drojdie uscata sau umeda 15-20g;
  • 1 lingura de zahar;
  • 1 lingurita de sare;
  • 2 linguri de susan ( sau cum am pus eu o lingura de susan si una de mac);
  • 100g unt topit sau margarina;
  • 1 galbenus amestecat cu 1 strop de lapte (Lena in reteta nu il desfacea cu lapte dar eu asa am facut sa pot unge).
  •               Preparare:
  • se incalzeste laptele si apoi punem drojdia uscata si zaharul , amestecam si lasam 15min la activat drojdia , pana face bulbucei;
  • intr-un bol , punem faina si sarea , le amestecam , apoi adaugam drojdia activata si amestecam la inceput cu lingura si apoi cu mana(asa fac eu), pana obtinem un aluat molicel dar nu lipicios(eu am mai adaugat faina) , apoi il punem la crescut acoperit sau incalzim o cana de apa in microunde si apoi punem bolul , eu asa fac , pt 1h;
  • dupa ce a crescut , scoatem pe masa aluatul (lucrati cu faina , aluatul este lipicios), il modelam intr-un baton si apoi impartim in 12 bilute
  • fiecare biluta o intindem cu facaletul sa obtinem discuri de aprox.10 cm si nu prea subtiri ;
  • apoi fiecare disc il trecem prin untul topit si apoi le asezam in tava rotunda , alternand feliile , una peste alta pt a obtine o floare , cand ajungem la ultima felie , o asezam dedesuptul primei felii (ceva putin mai complicat ca aluatul este moale, dar am reusit intr-un sfarsit);
  • o lasati la crescut 20min apoi o ungeti cu galbenusul  si apoi puneti deasupra susanul si macul in ploaie apoi  puneti la copt in cuptorul preincalzit la 180° pt 30-40min , pana se rumeneste bine ;
  • o scoteti dupa ce s-a copt si o lasati in tava la racit , apoi o scoateti pe un platou ;
  •               Serviti desfacand fiecare felie in parte , procedeu placut cum spunea Lena si avea dreptate ! 
  •               POFTA BUNA!
  • P.S. Si aici ce a mai ramas de seara , 2 felii , la cat de delicioasa a fost !                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                 

marți, 13 mai 2014

MAZARE CU PULPE DE PUI




  •                   Mazarea cu , carne de pui , este una din mancarurile mele preferate , dulceaga , cu carnea de pui frageda , din punctul meu de vedere , delicioasa !
  •                   Ingrediente:
  • 1 conserva de 850g mazare;
  • 2-3 pulpe de pui (eu am facut din 2 , nu prea sunt fan de carne in mancare , dar pt gust....);
  • 1 lingura mare bulion;
  • ardei gras si verde (cat va place , curatat spalat si taiat marunt);
  • 2 cepe , curatate spalate si taiate marunt;
  • ulei ;
  • sare si piper dupa gust;
  • marar si patrunjel (verde si dupa gust ,spalate bine si taiate marunt).
  •                  Preparare:
  • intr-o tigaie innalta , punem un filet de ulei la incins , apoi pulpele curatate, spalate bine si taiate bucati (eu tai pulpa in 3) , si le coloram frumos pe toate partile , apoi peste carne , punem la calit ceapa si ardeiul , si amestecam bine , cand ceapa devine transparenta adaugam mazarea , bulionul desfacut in apa (2 castronele), sarea , piperul , mararul si patrunjelul si punem la fiert ;
  • la fiert tinem in functie de cat de zemoasa sau scazuta vrem mazarea , mie imi place sa fie ceva in genul fasolii prajite asa k o fac putin mai scazuta , o tin mai mult la fiert;
  •                   Serviti cu salata sau cu acriturile ce va plac!
  •                   POFTA BUNA!

luni, 12 mai 2014

OREZ CANTONEZ (GARNITURA -RETETA CHINEZEASCA)




  •             Revin cu o noua reteta chinezeasca pe blog , garnitura , pe care o gatesc de cativa ani , alaturi de sosurile cu carne chinezesti , delicioase de care m-am atasat si nu pot sa ma mai despart ! 
  •             Ingrediente:
  • 1 pahar de orez thai ;(daca nu aveti thai , merge si cu basmati 250g);
  • 3 felii sunca presata , le taiem cubulete mici ;
  • 2 oua ;
  • 1 cascuta mazare congelata sau in conserva ,sau cat incape intr-un pumn ;
  • ulei ;
  • sare.
  •             Preparare:
  • punem la fiert o oala cu apa si sare , cand incepe sa clocoteasca , punem orezul si amestecam , fierbem conform instructiunilor de pe pachet , apoi il punem la scurs intr-o strecuratoare  , daca folosim mazare congelata , o punem fa fiert cu orezul;
  • intr-o tigaie antiaderenta incapatoare , punem un filet de ulei si il incingem ;
  • ouele le batem si apoi le punem in tigaia incinsa pentru a face o omleta bine colorata pe ambele parti , apoi o scoatem pe o farfurie la racit , dupa ce s-a racit o taiem cubulete ;
  • in aceeasi tigaie , mai adaugam putin ulei si punem la colorat putin cubuletele de sunca presata , si daca folosim mazare la cutie , punem si mazarea ;
  • dupa ce sunca s-a colorat putin alaturi de prietena sa mazarea , adaugam si restul ingredientelor orezul , omleta taiata cubuletesi mai tragem putin la tigaie , pentru a usca putin orezul ;
  • asezonati de sare , dar cu mare atentie , daca serviti alaturi de un sos ce contine deja sos soia, nu faceti gafe , ca o sa fie prea sarat ;
  • daca vreti sa il serviti simplu , il asezonati cu sos soia , si numai adaugati sare ;
  •            Serviti cu sosul de carne de porc de pe blog , cu frigarui yakitori , sau cu ce va face placere!  Mie imi place si ca garnitura dar si ca fel pricipal cu sos soia , servit cu bete , un deliciu !
  •            POFTA BUNA!
  • P.S. Si o poza mai de aproape !                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                  

sâmbătă, 10 mai 2014

CHEC PUFOS CU ALUNE MACINATE




  •               Desertul preferat al copilariei ! Pufos si delicios !  Simplu , sau cu cacao si nuci sau alune , sau cu alte diferite ingrediente , checul ramane gravat in inimile noastre ! Tin sa spun ca nu este reteta mea , am gasit-o pe net , dar am ramas placut impresionata de rezultat ! Seamana mult cu checul pe care il facea mama mea ! 
  •              Ingrediente:
  • 4 oua;
  • 1 cana faina;
  • 1 cana zahar;
  • 1 praf de sare;
  • 1/2 cana sau 3/4 de alune macinate;
  • 2 pliculete de zahar vanilat;
  • 1 esenta de vanilie si altele ce va plac , eu am pus si cateva picaturi de esenta de lamaie;
  • 3 linguri de lapte rece;
  • 5 linguri de ulei;
  • 1 lingura de cacao (eu am pus cu cutia si am scapat mai mult...);
  • 2 linguri de smantana sau iaurt;
  • 1 praf de copt stins cu otet sau zeama de lamaie;
  • coaja rasa de lamaie si portocala.
  •             Preparare:
  • separam albusurile de galbenusuri;
  • folositi mixerul sau robotul , eu am ales robotul , asa timpul de preparare a fost mai scurt;
  • in bolul robotului , punem albusurile , jumatate de cana de zahar si 1 praf de sare , si batem spuma tare albusurile apoi le scoatem din bolul robotului si le punem usor in alt bol;
  • in bolul robotului punem galbenusurile si cealalta jumatate de cana de zahar si le batem bine pana ajung la o consistenta cremoasa si se albesc putin , apoi adaugam esentele , zaharul vanilat , coaja de citrice rasa , uleiul , laptele si apoi amestecam bine , apoi praful de copt stins si  faina apoi amestecam , alunele macinate si  smantana sau iaurtul amestecam bine ;
  • in bolul cu albusurile batute spuma tare adaugam bolul cu galbenusurile(punem intr-o  parte toata aceasta compozitie si amestecam bine cu o spatula de jos in sus cu grija pt a nu distruge albusurile , pana incorporam bine cele 2 boluri (eu sincera sa fiu , prefer cand nu trebuie separate galbenusurile de albusuri , pt pandispan merge , dar la chec nu am incercat !) ;
  • incingem cuptorul la 180° , tapetam o tava de cozonac , cu hartie de copt , si rasturnam acest aluat spumos , pastrand putin pt aluatul colorat , si amestecam cu cacao , apoi il turnam peste aluatul din tava facand modele sau asa simplu  si il dam la cuptor pana creste frumos si se bronzeaza frumos cca. 40min sau in functie de cuptor ;
  • dupa aceast timp , incercati cu scobitoarea , daca iese uscata este copt , daca nu , il mai lasati cateva minute in cuptor 5-10 ;
  • daca este copt , il lasati la racit si apoi ii scoateti hartia de copt , il pudrati cu zahar pudra si il feliati ;
  •               Serviti alaturi de o cana cu lapte , cu ceai sau o cafeluta buna ,  sau ca atare ! Este delicios !
  •               POFTA BUNA!    

joi, 24 aprilie 2014

PIZZA DE CASA ( 2 BUC)





  •             Pizza mai buna ca in casa , cu ingredientele care ne plac ,  nu prea gasim , asa ca mai bine o facem decat sa avem surprize cand suntem livrati !
  •              Ingrediente:
  • aluatul de pizza rapida de pe blog;
  • sos pentru pizza de pe blog;
  • cabanosi si carnaciori picanti  , muschiulet , kaiser si tot ce va mai place taiate marunt , cantitatea care o doriti , dar nu prea mult totusi , k numai creste cum treb aluatul si ramane crud;
  • emental ras sau cascaval;
  • masline.
  •                   Preparare:
  • dupa ce am incins 10 min cuptorul , si am intins foaia de aluat de aluat in tava(o sa observati k drojdia nu s-a dizolvat complet, e normal) , ungem bine cu sos , apoi adaugam mezelurile si cascavalul sau ementalul rase , si dam la cuptor la putere maxima pt 15-30min (difera in functie de fiecare cuptor);
  •                    Serviti cu pofta si o bere rece ! 
  •                    POFTA BUNA!                                                                                             
  • P.S. Aceasta este cea de-a doua pizza , nu prea ma agit eu sa fie rotunde ci gustoase !                                                               

SUPA DE PUI FERMIER CU TAIETEI DE CASA





  •                Parca dupa atatea bunatati de sarbatori , iti mai doresti si ceva simplu si delicios , precum o supa fierbinte de pui cu taietei de casa ! 
  •                 Ingrediente:
  • 2 buc de spate de pui fermier ( voi folositi ce va place);
  • 2 morcovi , curatati, spalati si taiati marunt;
  • 3cepe, curatate, spalate si taiate marunt;
  • 2 felii de telina, curatate spalate si taiate marunt;
  • patrunjel verde, spalat si taiat marunt;
  • taietei de casa(eu am facut dintr-un ou);
  • sare sau delicat;
  • daca puiul este fermier sau de casa numai adaugati ulei , daca este din comert , cand adaugati legumele , adaugati si un filet de ulei ;
  •                 Preparare:
  • intr-o oala incapatoare , punem spatele de pui spalat bine si taiat bucati mici , apoi acoperim bine cu apa , punem capacul si punem oala pe foc;
  • dupa ce incepe sa fiarba , o sa iasa spuma , o curatati bine si apoi mai lasati putin(20min) sa fiarba carnea singura , apoi puneti o lingura de sare sau delicat si legumele taiate marunt si mai lasati la fiert vreo 20min;
  • dupa ce au fiert legumele , adaugati in ploaie taieteii amestecand bine , sa nu se lipeasca intre ei , si mai lasati la fiert vreo 10min , apoi adaugati patrunjelul taiat marunt ,, amestecati , puneti capacul si stingeti focul , mai lasati asa putin sa se patrunda putin patrunjelul apoi serviti.
  •                 Serviti cu piper prospat macinat , sau cum va place !
  •                 POFTA BUNA!

miercuri, 23 aprilie 2014

MICI DIN CARNE DE PUI





  •              Ce poate fii mai delicios la gratar , decat niste mici buni ? Si mai ales daca mai sunt si putin dietetici , din carne de pui . Reteta originala , am gasit-o undeva pe net , dar sincera sa fiu cine si cum numai stiu , dar persoana respectiva o facea din carne de porc mai grasa . Am sa va impartasesc acum  reteta care am adoptat-o de cativa ani si care nu ma dezamageste niciodata ! 
  •               Ingrediente:
  • 1 kg de carne de pui tocata (eu dezosez si toc pulpe , fara piele);
  • 3 lingurite sare (dupa gust);
  • 1 lingurita bicarbonat;
  • 1 capatana de usturoi , o curatam si zdrobim;
  • cimbru uscat dupa gust ,eu pun o lingurita;
  • 2 linguri de boia dulce;
  • 1/2 lingurita de ienibahar macinat ;
  •  apa minerala.
  •              Preparare:
  • intr-un bol incapator cu capac, punem carnea tocata , sarea si bicarbonatul si amestecam bine , apoi punem capacul si dam la frigider cateva ore bune sau mai bine pana a doua zii;
  • dupa acest timp , punem in bol si restul ingredientelor si cate putina apa minerala si framantam bine aluatul ,  in functie de consistenta aluatului mai adaugati apa sau nu ;
  • gustati si mai rectificati daca trebuie cu arome , dar nu cu sare(eu am patit-o si am pus odata sare de 2 ori , ca nu mi se parea de ajuns de sarat ) , apoi dati la frigider pentru inca 24h , eu sincer asa fac si aromele intra bine in carne , apoi inainte de folosire o mai dati odata prin masina de tocat sau robot;
  •  dupa ce astat bine in frigider , pasta de mici o puteti folosii cand doriti , se poate si congela ;
  • pentru a forma micii , va ungeti o tava cu putin ulei , si puneti putin ulei intr-o farfurie pt a va unge mainile(sa nu se lipesca pasta de maini) , si formati micii pana terminati toata pasta de mici , apoi ii puneti pe gratarul incins si ii frigeti bine pe toate partile ;
  •                 Serviti cu mustar si painica proaspata ! Si de ce nu cu o bere rece!
  •                 POFTA BUNA!

marți, 22 aprilie 2014

RACITURA DIN PUI FERMIER





  •              De sarbatori , nelipsita de pe masa , este racitura ! De pui sau porc , cu gustu-i delicios de usturoi , este o nebunie pentru papilele gustative ! Eu o prefer pe cea de pui , pentru ca este mai usoara si mai dietetica !
  •             Ingrediente:
  • pulpele si aripile de la 2 pui fermier(de casa);
  • 3 morcovi mici , ii curatam si spalam;
  • 1 ceapa mare sau 2 mai mici , curatate si spalate ;
  • 1 lingura de sare sau delicat;
  • 1 frunza de dafin ;
  • 5-6 boabe de piper;
  • gelatina;
  •               Preparare:
  • in oala minune, punem carnea curatata si spalata bine si o acoperim  bine cu apa , apoi punem la fiert , scoatem bine spuma, apoi adaugam in oala : morcovul , ceapa , frunza de dafin , boabele de piper , punem capacul oalei si dupa ce incepe sa cante , dam focul la mic , si lasam la fiert 1h;
  • dupa acest timp, aprim focul si lasam putin oala pt a elibera toata presiunea , apoi o deschidem si incercam carnea , daca este fiarta cum ne place , o scoatem si o asezam in vasele dorite pt racituri , dak nu , o mai punem la fiert;
  • pt mine au fost de ajuns 60min , asa ca am asezat carnea in boluri si caserole , am ornat cu morcovel fiert si am lasat la racorit lichidul ;
  • dupa ce s-a racorit putin , am adugat usturoil zdrobit , si gelatina si am incalzit putin , am rectificat de sare, apoi am strecurat lichidul si am pus peste carne in recipiente ;
  • lasam la racit fara a le acoperii , apoi le acoperim cu capace(caserolele), si le dam la frigider pt cateva ore , ideal este sa stea pana a 2-a zii ;
  • eu nu o degresez , asa ca in poza o sa se vada ! eu o gasesc mai buna asa!
  •               Serviti cum va place ! 
  •               POFTA BUNA!

MAIONEZA DE USTUROI




  •                 Pe langa sosul de usturoi , maioneza de usturoi este in topul preferintelor mele ! Pentru gratar sau fripturi , este ideal ! Si chiar pentru cartofii deliciosi !
  •                  Ingrediente:
  • usturoi , curatat ;
  • sare;
  • ulei.
  •                   Preparare:
  • intr-un castronel , zdrobim usturoiul , punem peste el sare , il strivim putin cu lingurita si apoi incepem sa incorporam putin cate putin uleiul , pana ajungem la cantitatea dorita de maioneza de usturoi ;
  •                  Servim alaturi de gratar , fripturi , si tot ce ne place ! Este foarte gustos !
  •                  POFTA BUNA!

CIORBA DE BURTA




  •              Una din clasicile ciorbe romanesti , este ciorba de burta ! Mie mi-a placut mereu , si o gatesc mereu cu placere atat pentru mine cat si pentru cei dragi !
  •               Ingrediente:
  • 2,5kg burta de vita curatata si pre fiarta ;
  • 500g morcovi , ii curatam spalam si apoi ii dam pe razatoarea mica;
  • 1,5 capatani de usturoi , il curatam si il zdrobim ;
  • otet ;
  • 5galbenusuri crude;
  • 3 linguri de faina;
  • 500g smantana grasa ;
  • patrunjel pentrut pus deasupra;
  • sare sau cub knor de vita , eu asta folosesc.
  •                 Preparare:
  • spalam bin burta si apoi o punem in oala minune si punem apa rece peste ea , sa  acoperita bine dar sa nu depaseasca 3 sferturi in oala , apoi punem capacul si punem la fiert pentru 1h , dupa ce incepe sa fiarba si sa cante oala dam focul la mic ;
  • intre timp , punem o tigaie cu ulei la incins si punem morcovul , si il coloram bine; 
  • dupa ce s-a fiert burta , o scoateti si o taiati fideluta (daca este bucati mai mari , dar daca este fideluta deja , cu atat mai bine pt voi) ;
  • oala cu supa ramasa , o puneti pe foc si puneti in ea , morcovul calit , cubul de knor , otet dupa gust si usturoiul zdrobit si puneti sa fiarba bine ;
  • dupa ce a fiert bine lichidul , pregatiti o alta oala sau bol si puneti peste o sita , si rasturnati supa , si cu o lingura apasati morcovul si usturoiul , pt a recupera tot lichidul , apoi rasturnati din nou in oala minune si puneti la fiert ;
  • intr-un bol incapator , puneti cele 5 galbenusuri , un praf de sare si cele 3 linguri de faina , una cate una , si amestecati bine , apoi puneti smantana tot putin cate putin , luati din oala o cana de supa si turnati putin cate putin pana omogenizati bine , apoi turnati in oala , si puneti si burta taiata si lasati la fiert bine cam 20-30min , amestecand periodoc;
  • dupa acest timp , gustati si mai adaugati daca trebuie sare , dar numai puneti otet mai puneti doar in farfurie !
  •                 Serviti cu patrunjel prospat taiat , ardei iute , painica proaspata si poate usturoi zdrobit si smantana ! Un deliciu !
  •                  POFTA BUNA!

SALATA BEOUF




  •              Nu exista sarbatoare fara salata beouf ! Place tuturor ! Mai ales strainilor carora am dat sa guste , au ramas placut impresionati si m-au intrebat cand mai fac....
  •               Ingrediente:
  • 2 piepti de pui fermier ;
  • 2 pulpe fermier ;
  • cartofi , ii curatam si spalam;
  • morcov , il curatam si spalam;
  • 1/2 de telina , o curatam si spalam , apoi o taiem in 2;
  • 1 conserva de mazare ;
  • castraveti la otet ;
  •  kapia la otet ;
  • ulei pt maioneza ;
  • 4 galbenusuri fierte si 4 crude ;
  • zeama de lamaie ;
  • sare si piper dupa gust ;
  • 2 linguri de mustar iute ;
  • patrunjel pt decor ;
  •                Preparare:
  • in oala minune , punem carnea spalata si apoi punem apa rece peste ea , o punem pe foc si dupa ce incepe sa iasa spuma , o spumuim bine , apoi punem si legumele(cartofii, morcovul si telina) peste carne , putina sare sau delicat , si 4 oua crude spalate bine , apoi punem capacul si dam la fiert , dupa ce incepe sa cante oala , dam focul la mic si lasam sa fiarba intre 30-45min ;
  • dupa primele 30min, opriti focul , si asteptati vreo 10 minute pana iese presiune din oala si apoi deschideti capacul , sau stiti voi mai bine cum sunt oalele voastre , si incercati legumele si carnea , daca sunt fierte le scoateti la racit , dak nu sunt destul de fierte le mai puneti la fiert , la mine au fost de ajuns 30min;
  • in timp ce legumele si carnea se racores putin , trecem oale sub jet de apa rece , si apoi le curatam , galbenusurile le trecem prin sita de ceai , apoi peste ele punem galbenusurile crude, facem o cruce mare , amestecam si incepem sa punem ulei putin cate putin , apoi spre sfarsit punem si zeama de lamaie si sare dupa gust , facem maioneza cat ne trebuie , eu sincer am folosit 1,5l de ulei , am facut mai multa , apoi o punem la frigider pana la folosire;
  • pregatim un bol incapato in care vom pune carnea si legumele taiate cubulete mici , castravetii , si ardeii tot cubulete mici , conserva de mazare scursa si clatita bine , apoi sare si piperul dupa gust , cele 2 linguri de mustar , maioneza(atentie, nu pe toata , oprim si pentru decor!) si amestecam bine , gustam si mai adaugam ce lipseste ;
  • ne pregatim platourile sau farfuriile si ne apucam de ornat , punem salata , o nivelam frumos si apoi punem peste maio , o nivelam si apoi ornam cu ce ne place !
  •                 Aceasta este reteta cu care am crescut , si cred ca nu am s-o schimb niciodata pentru ca asa o facea mama si imi place mult !
  •                   POFTA BUNA!

CARNE DE MIEL LA BAIT PENTRU GRATAR




  •               Hristos A Inviat! Nu pot sa spun ca mi-a placut carnea de miel din totdeauna la nebunie , dar acum o ador ! Fara prea multe grasimi , la gratar , un deliciu ! Si mai ales acum , cand am incercat reteta fratelui si a cumnatei mele , carora le multumesc din toata inima ! 
  •                Ingrediente:
  • 1,5kg pulpa de miel dezosata  si degresata (cand am cumparat-o pulpa mea a avut 2kg si , dar dupa ce am scos pielea si grasimea , apoi dupa ce am dezosat-o , produsul finit a avut 1,5kg);
  • 130ml vin alb (o canita);
  • 65ml apa minerala ;
  • 65ml ulei ;
  • 3 frunze de dafin , le maruntim;
  • 6 cuisoare , si pe astea le rupem in buktele mai mici;
  • 4 catei de usturoi , curatati si taiati feliute ;
  • 2,5 lingurite de boia dulce;
  • chili sau boia iute dupa gust
  • 1 lingurita de piper proaspat macinat;
  • sare ,
  • putin patrunjel verde spalat si taiat marunt;
  • cimbru dupa gust ;
  •                   Preparare:
  • dupa ce am dezosat si degresat pulpa de miel , o taiem felii subtiri pe care le crestam putin si apoi le batem cu ciocanul de snitetele pt a fragezii carnea ;
  • intr-un bol incapator punem toate ingredientele si amestecam bine , apoi ne pregatim o caserola de plastic cu capac ;
  • trecem fiecare felie de carne prin baitul format, apoi o asezam in caserola cu capac , astfel inkt sa nu ramana aer intre bucatile de carne si tot asa pana terminam carnea , dak va mai ramane bait , il turnati peste carne , apoi puneti capacul si dati la frigider cateva zile , intorcand carnea in fiecare zii , apoi folositi carnea la gratar ;
  •                   Va spun cu mana pe inima ca ceva mai bun din carne de miel nu am mai mancat ! Am servit gratarul cu maioneza de usturoi ! Delicios , carnea frageda de se topea in gura ! Foarte buna !
  •                    POFTA BUNA!
  • P.S.    Si o portie din aceasta bunatate de carne la gratar ! O ador !                                                                                    

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...