duminică, 21 august 2016

PULPA DE MIEL IN VASUL ROMAN (7 ORE LA CUPTOR , RETETA FRANTUZEASCA PREPARATA DE PASTE )



                        Anul aceste , de Paste am gatit o reteta tipic frantuzeasca , AGNEAU DE SEPT HEURE , sau tradus in romana mot a mot , mielul de 7 ore . Va spun cu mana pe inima ca merita sa incercati reteta , carnea se topeste in gura !
                       Ingrediente :
-1 pulpa de miel de 2,5kg ;
-250g de sorici ;
-200g de morcovi ;
-500g de ceapa verde ;
-1 legatura de usturoi verde ;
-500g de rosii ;
-1 bouquet garni (cimbru,foi de dafin,cuisoare ) ;
-300ml de supa de vita ;
-100ml ulei de masline ;
-100ml cognan ;
-500ml vin alb ;
-sare si piper dupa gust .
                       Preparare :
-sarati si piperati pulpa de miel si colorati-o frumos in uleiul cald ;
-pe fundul vasului roman , asezati soricul , cu partea cu grasime direct pe tava , apoi asezati frumos , pulpa de miel , inconjurata de rondele de morcovi , ceapa verde (partea alba o taiati in 2 si partea verde rondele ) , usturoiul taiat rondele , rosiile si restul ingredientelor , si sarati si piperati dupa gust , apoi acoperiti vasul roman
 -il punem la cuptor la 170grade (5-6termostatul) ;
-in timpul asta de 7 ore , trebuie verificat pariodic sa nu ramana fara lichid , eu nu am avut probleme ;
                       Se serveste direct din vasul roman in farfurii , aceasta reteta mai numindu-se si miel la lingurita , adica il tai cu lingura cat este de fraged . Il serviti cu orez nature , sau cartofi nature , un deliciu ! Si alaturi de un pahar  de Bordeaux de calitate !
                        POFTA BUNA !

DROB DE PUI



                 De sarbatori nu am mai avut timp sa postez reteta de drob , si tot am amanat , dar astazi mi-am facut timp sa postez si retetele de paste .
                 Ingrediente :
-6 oua fierte tari , curatate frumos ;
-10 oua crude (sau mai putin , 8 compozitie ,2 pentru uns );
- 300g ficatei de pui ;
-300g pipote de pui ;
-300g inimi de pui ;
-2 pulpe de pui ;
-1 legatura de marar proaspata , spalata si taiate marunt ;
-1 legatura de patrunjel proaspata , spalata si taiata marunt  ;
-2 cepe mari , curatate si spalate , apoi taiate marunt ;
-1 legatura de ceapa verde , spalata si taiata marunt ;
-1 legatura  usturoi  verde  , spalata si taiata marunt ;
-sare si piper ;
-ulei ;
                  Preparare :
-se pun la fiert organele de pui cu pulpele , se scoate spuma si apoi se fierb bine , si se lasa la racit ;
-dupa ce s-au racit bine , se scot oasele de la pulpe si pielea , apoi carnea se taie marunt , cat si restul organelor (mie asa imi place sa vad bucatele in drob , nu fac pateu sa le dau la robot sau masina de tocat ) ;
-intr-o tigaie punem ulei la incalzit si tragem ceapa la tigaie , apoi o lasam la racit , si apoi o punem in bolul cu maruntaiele ;
-intr-un bol incapator punem maruntaiele si carnea taiata , ceapa verde , usturoiul verde , patrunjelul si mararul , piperul si sarea dupa gust , si 8 oua crude , amestecam bine ;
-punem la incins cuptorul la 180 grade ;
-2 tavi de cozonac , le tapisam cu hartie de copt si turnam uniform si egal in ambele tavi umplutura  , si cate 3 oua fierte per tava  , le impingem frumos pentru a fii  acoperite de umplutura ;
-apoi fiecare drob , il ungem cu cate un ou batut , si apoi le punem la copt pentru cca 45 min , sau pana cand se coloreaza frumos si se simte un miros delicios in toata casa !!!!
                 Se lasa la racit , si se portioneaza cand se serveste ! Puteti servii cu piure si castraveti murati , sau de paste , alaturi de celelelte bunatati ce le faceti !
                 POFTA BUNA
                 P.S. De Paste nu am avut timp sa postez , am postat acum !

                

               

POALE-N BRAU MOLDOVENESTI



              Cele mai bune poale-n brau , mama mea le facea ! Parfumate si delicioase ! Nu puteai sa te opresti la una singura , mancai vre-o doua trei si ti-o doreai si pe-a patra !!!!!
              Ingrediente :
-Aluat :
-500g faina alba de calitatate ;
-1 cana de apa calda sau lapte ;
-1 lingura de drojdie uscata ;
-2 linguri de ulei ;
-2 linguri de zahar ;
-1 praf de sare ;
-1lingurita razatura citrice .
-Umplutura :
-650g branca de vaci (mai cremoasa , nu uscata ) ;
-1 pumn de stafide ;
-100g de zahar ;
-esenta de vanilie ;
-2 oua medii sau mari ;
-1 lingurita de razatura de citrice ;

-baie de ulei pentru prajit ;
-zahar pudra ;

               Preparare :
-intr-un bol , punem cana de apa calda sau laptele , punem drojdia uscata , zaharul , si 2 linguri de faina , amestecam si punem la cald , lasam pana se activeaza drojdia si de formeaza multe balonase...... ;
-intr-un bol mai mare , punem restul fainii , un praf de sare , razatura de citrice , maiaua pregatita si lingurile de ulei si amestecam cu lingura pana se omogenizeaza aluatul , apoi framantam un aluat neted si molicel pe care il lasam la crescut 30 min la loc cald  ;
-in timp ce creste aluatul , preaparam umplutura : punem intr-un bol toate ingredientele , si le omogenizam bine , trebuie sa iasa un aluat cremos dar nu lichid ;
-punem la incalzim bine uleiul ;
-dupa ce a crescut aluatul , impartim aluatul in 14-16 bilute , pe care le aplatizam cu sucitorul formand discuri pe care punem cate o lingura bombata din umplutura de branza , apoi inchidem , formand o poala-n brau , marginile inchizandu-le apasand  bine cu o furculita   , si le punem la prajit cate 2 , sunt gata cand se coloreaza frumos , apoi se scot pe servetele de hartie la scurs si apoi se pudreaza cu zahar pudra , si tot asa pana terminati toate placintele ;
               Serviti poalele-n brau cu o POFTA MARE !

SHAORMA DE CASA SAU SANDWICHI GREC





  •         De cand ne-au invadat tara cu gustul lor delicios , shaormele si-au facut loc si in bucataria noastra ! La noi se numeste shaorma , in franta sandwich grecsau simplu grec si este de pui si miel . Dar cum ne tot este frica de ceea ce mancam prin restaurante si in plus ca pe langa  frigaruia imensa  care se prajeste frumos , tu te mai trezesti in sandwich si cu carne scoasa de prin pungi , m-am hotarat sa fac acasa shaorma , si de cativa ani , restaurantele au cu 2-3 clienti mai putin ! Dar asta este shaorma ce imi place , alias sandwichi grec de aici !
  •         Ingrediente:
  • pulpe de pui , le dezosam (in functie de cati sunteti la masa , eu pun mereu 2-3 pulpe de pers ) ;
  • condiment turcesc pentru carne de pui;
  • rosii , le spalam si taiem felii ;
  • salata verde , o spalam si taiem fidea ;
  • ceapa , o curatam si taiem felii ;
  • tortilla turcesti (cand nu vreau sa imi pestrec chiar toata ziua in bucatarie , le cumpar);
  • sosuri ; ketchup , maioneza , sos picant, sos pentru cartofi si ce sosuri va mai place in shaorma ;
  • cartofi proaspeti ( ii curatati spalati si taiati pentru cartofi prajiti) sau congelati , cum doriti ;
  •         Preparare :
  • pulpele de pui dezosate le condimentam si le punem la marinat la frigider pentru cateva ore , eu sincer le fac pregatesc , cu o zii inainte , din punctul meu de vedere , iese mai bine ;
  • inainte de masa de pranz sau seara , va apucati de pregatiri : incingeti un gratar-tigaie sau o tigaie antiaderenta si puneti pulpele cu partea cu pielea in tigaie si frigeti bine , acelasi lucru si pe cealalata parte , eu le intorc de mai multe ori pana se coloreaza frumos si pielea devine usor crocanta , apoi le scoateti si le lasati putin la racit , apoi le taiati fasiute si le asezati pe un platou ;
  • in acealasi timp cand puneti pulpele la gratar , puneti la prajit si cartofii , pentru a fii gata in acealasi timp , si dupa ce sunt frumos colorati si cartofii , ii scoatem pe hartie absorbanta si ii asezonam de sare;
  •         Servire : peste felia de tortilla ,incalzita 30sec la microunde sau in tigaie , punem sosurile ce ne plac , apoi legumele : salata verde , ceapa , rosia , apoi carnea si apoi rulam ( partea de jos o intoarcem peste ingrediente si apoi si si cele din parti una peste cealalta pentru a prinde bine umplutura din mijloc ,ca la plic; in farfuria d-stra va adaugati sosurile ce va plac pentru cartofii prajiti si degustati cu un apetit nebun!
  •          POFTA BUNA!
  • Si ingredientele delicioase si bune mai jos in poze , pas cu pas asamblarea !

MACROU FILEURI LA TIGAIE



                Macroul proaspat este un peste delicios , pe care toata lumea il cunoaste . Stiu bine ca in Romania , se gaseste doar congelat si de multe ori sunt surprize la decongelare , ca nu este proaspat , aici in Franta , il cumpar proaspat , fileuri si n-am avut niciodata probleme .
                Ingrediente:
-fileuri de macrou(cu piele ) ;
-faina alba ;
-sare si piper ;
-ulei pt prajit .
                Preparare :
-se pune la incalzit uleiul ;
-se spala pestele si se pune la scurs , apoi se condimenteaza cu sare si piper , apoi se da prin faina si se pune la prajt frumos pe ambele parti  , si tot asa pana terminati toate fileurile ;
               Serviti cu mamaliguta calda si mujdei sau saramura ! Delicios !
               POFTA BUNA !

joi, 4 august 2016

SPIRALE APERITIV (CU 3 FELURI DE BRANZA SI ROSII USCATE)




       Simple si gustoase , spiralele din foietaj , sunt simplu de facut , pentru o petrecere sau pur si simplu cand va este pofta de ceva sarat si nu vreti sa apelati la varianta cumparata !
           Ingrediente :
-o foaie de foietaj dreptunghiulara ;
-2 oua ;
-150g de 3 feluri de branza rasa (maasdam , emmental si mozzarella );
-8 bucati de rosii uscate in ulei ;
            Preparare :
-se incinge cuptorul la 170grade ;
-intr-o cana incapatoare , puneti un ou , rosiile uscate scurse bine de ulei si branza rasa si cu mixerul vertical mixati totul bine pana obtineti o pasta legata , nu trebuie sa fie foarte fina ;
-in tava cuptorului , puneti hartie de copt si intindeti foaia de foietaj dreptunghiulara ;
-pe jumatate din foaie , pe lung , intindeti uniform pasta de branza si rosii , lasand 1 cm pe margine pentru a lipii foile ;
-bateti bine celalalt ou si ungeti marginile foii , si inchideti foaia obtinanad un dreptunghi lung , apasand bine pe margini ;
- cu o rola de patiserie , taiati acest dreptunghi in fasii de 1 cm grosime , pe care apoi le rasuciti , formand spirale , pe care le veti unge cu restul oului batut si apoi le puneti la cuptor , si acolo vor sta pana se vor coace frumos !
              Le puteti servii , atat putin calde cat si reci !
              POFTA BUNA !
           

SARAMURA PENTRU PESTE



               Fara prea multe comentarii , aceasta reteta de saramura intra la capitolul , super bun , ca la tara ! Deci , poza , facuta direct in recipientul in care a fost gatita saramura ! Tin sa mentionez , ca este o cantitate mica de saramura , daca vreti mai multa , mariti cantitatile ! Ii multumesc din inima cumnatei mele pentru aceasta reteta !
               Ingrediente :
-1 ardei kapia ;
-1 rosie mare coapta ;
-2 catei de usturoi ;
-sare si piper dupa gust ;
-un filet de ulei ;
-un praf de cimbru ;
-1 pahar de apa ;
                Preparare :
-se curata legumele si se spala bine , apoi se taie marunt ;
-intr-o oala mica , craticioara ,  se pun ceapa , ardeiul , rosia si apa si se pun la fiert pana ce legumele se inmoaie si se evapora apa , apoi adaugam sarea si piperul dupa gust , usturoiul zdrobit si cimbrul si mai dam intr-un clocot si gata saramura !
                Serviti cu pestele preferat , si neaparat mamaliguta calda !
                POFTA BUNA !


TRANDAFIRI CU MERE (IN FOIETAJ)



              Frumosi , de efect si gustosi ! Atat pot spune despre acesti trandafiri apetisanti ! La prima vedere , nici nu-ti vine sa-i mananci de cat de frumosi sunt ! Cum am vazut ca reteta circula pe net , mi-am spus ca ar fii bine sa o incerc si asa ca m-am pus pe treaba !
              Ingrediente :
-1 foaie de foietaj dreptunghiulara  (in franta se gasete proaspata , dar daca o cumparati congelata o decongelati dupa instructiuni ;
-2 mere mari rosii (amestecata cu un praf de scortisoara ) ;
-3-4 linguri de dulceata de caise ;
-1 praf de zahar pudra pentru pudrat deasupra ;
-1 tava de silicon de briose pe care nu o ungem cu nimic , dar daca nu aveti , folositi o tava normala de briose pe care o ungeti cu putin ulei si apoi putina faina ;
               Prepapare :
-incingem cuptorul la 180 grade ;
-spalam bne merele , le taiem in 2 , le curatam cotorul si apoi le taiem in felii fine pe care le punem intr-un bol cu apa si zeama de la 1/2 de lamaie si apoi le punem in microunde 3 min pentru a inmuia putin merele si a fii maleabile , apoi se scot din microunse si se scurg bine intr-o strecuratoare ;
-foaia de foietaj se taie pe lung in 6 fasii , daca foaia este super mare apoi o taiati pe mijloc si obtineti 12 fasii(in cazul in care faceti 12 fasii , dublati cantitatea de mere si dulceata) , daca nu lasati 6 , eu pe a mea nu am masurat-o , dar am facut 6 trandafiri ;
-fiecare fasie de foietaj se unge cu dulceata amestecata cu scortisoara , apoi feliutele de mere ,se aseaza frumos , precum tigla pe casa (probabil o sa va amuzati cand cititi , dar alta explicatie nu mi-a venit pe moment in minte) , pe jumate din grosimea foii de foietaj , apoi acoperim jumatatile de feliute de mere cu cealalta jumatete apoi rulam frumos si obtinem un frumos trandafir pe care il punem frumos intr-o tava de silicon , si tot asa ii obtinem si pe restul , apoi punem la cuptor 35-45 min pana se coloreaza frumos frumos ;
-apoi , ii scoateti din cuptor si ii lasati sa se raceasca in tava , si api ii scoateti pe o farfurie sau tavita si ii pudrati  cu zahar pudra ;
               Ii puteti servii  ca desert sau mic dejun , cum va face placere ! Din punctul meu de vedere sunt deliciosi , si merita incercati !
               POFTA BUNA ! 

TARTA SOARE CU RICOTTA , PARMEZAN SI ROSII USCATE



                       

             In Franta , cand vrei sa pregatesti un aperitiv rapid si de efect , pregatesti o tarta soleil -tarta soare .
              Ingrediente :
-2 foi foietaj rotunde ;
-150g ricotta ;
-rosii uscate in ulei , si scurse bine ;
-1 ou batut ;
-parmezan .
              Preparare :
-punem la incins cuptorul la 180 grade ;
-in tava cuptorului punem 1 foaie de copt si peste ea prima foaie de foietaj , peste care adaugam ricotta si o etaland-o frumos si egal peste tot , pastrand pe margine 1cm , neatins pentru a lipii foile ;
-peste ricotta , adaugam rosiile uscate taiate marunt si pudram cu parmezan ;
- umezim marginile cu ou batut si apoi punem deasupra si  cealalta foaie de foietaj , lipind bine marginile ;
-in mijlocul tartei punem un pahar sau o cana si apoi incepem sa taiem , prima data in 4 , apoi tot asa pana obtinem 16 fasii pe care intoarcem usor pentru a nu le rupe , eu le-am intors o singura data sa fiu sigura ca nu se rupe(fiind prima data cand incercam reteteta) , apoi ungem cu oul batut si punem la cuptor pentru aproximatin 30-45min , in functie de cuptor ;
-dupa ce s-a colorat frumos , oprim cuptorul si o lasam putin la racit inauntru apoi o scoatem din cuptor la temperatura ambianta ;
               Se poate servii atat calda cat si rece !
                POFTA BUNA !

CARTOFI NOI CU USTUROI SI CEAPA VERDE



            Cartofii noi , imi place sa-i gatesc simplu , fara prea multe complicatii , si alaturi de usturoi si ceapa verde , constituie o mancare de post sau o garnitura  delicioasa !
             Ingrediente :
-cartofi noi , spalati si curatati cu un burete adeziv nou de vase , sau cu un cutit , doar pentru a razui coaja fina , sau daca nu va deranjeaza coaja , doar ii spalati bine , mie nu prea imi place sa vad coaja , asa ca i-am curatat cu buretele adeziv , apoi i-am spalat bine ;
-ceapa si usturoi verde , spalate  bine si taiate rondele;
-ulei ;
-sare si piper ;
             Preparare :
-intr-o tigaie adanca se pune putin ulei si se incalzeste bine ;
-cartofii curatati se taie cuburi si se spala bine , apoi se scurg si se pun in tigaia cu ulei si se coloreaza frumos , cu capacul pus , la aburi ;
-dupa ce s-au colorat frumos , se adauga : ceapa si usturoiul , sarea si piperul , amestecam bine si mai lasam la foc 5 min acoperit , si gata mancarea
              Serviti cu ce va face placere !
              POFTA BUNA !

FASOLE BOB MARE SCAZUTA



          Fasolea bob mare , mi-a placut mereu  , din punctul meu de vedere , este cea mai delicioasa .

          Ingrediente :
-fasole bob mare , dupa preferinta , uscata sau deja fiarta ;
-2 cepe medii ;
-1 ardei kapia ;
-patrunjel verde;
-ulei ;
-cimbru dupa gust ;
-sare si piper ;
-1 catel de usturoi taiat marunt ;
-1 lingura de bulion .

          Preparare :
- fasolea bob mare uscata se spala bine si se pune la hidratat de seara in apa rece , pana a doua zii , apoi se fierbe bine ;
-fasolea bob mare fiarta la borcan se clateste in apa rece  , apoi se scurge ;
- ceapa si ardeiul , se curata si se spala , apoi se taie marunt , apoi se trag la tigaie in putin ulei , apoi adaugam usturoiul si bulionul desfacut intr-o cana de apa , adaugam fasolea , cimbrul , sarea si piperul si lasam sa fiarba , pana ce legumele se patrund bine , si scade apa , apoi adaugam patrunjelul verde si lasam putin sa se patrunda si gata mancarea .
           Noi am servit fasolea , cu o coasta de porc in stil american (barbeque ribs) si murarturi , absolut un deliciu !


           POFTA MARE !

STRUT IN SOS DE CEAPA



             Revin cu o reteta simpla si delicioasa . Cum sunt gurmanda , si imi place sa gust     noutati , am incercat si carnea de strut . Este o carne ferma si gustoasa care trebuie incercata . Am cumparat carne in vid , in sucul propiu .

            Ingrediente :
- 500g carne de strut in sucul propriu ;
-2 linguri de ulei ;
-4 cepe medii curatate , spalare si taiate marunt ;
-sare si piper dupa gust ;
            Preparare :
-intr-o tigaie anti-adeziva punem lingurile de ulei si lasam la incins , apoi adaugam  bucata de carne de strut si o coloram frumos pe ambele fete , apoi adaugam ceapa si o coloram putin si pe ea , apoi adaugam sucul de la carne , sarea si piperul dupa gust , acoperim cu un capac si lasam la foc mic pana ce se gateste ceapa , intorcand carnea periodic (aproximativ 20min)  .
            Noi am servit carnea de strut in sos de ceapa cu piure de cartofi si un vin alb sec , simplu si delicios !
             POFTA BUNA !
      

duminică, 13 martie 2016

SARMALE CU VARZA MURATA SI SUNCA AFUMATA (LA OALA MINUNE)



  •            La niste sarmalute delicioase si aburinde eu nu pot spune nu , niciodata ! 
  •            Ingredinte :
  • 1,5 kg carne tocata ;
  • 2 cepe curatate , spalate si taiete marunt ;
  • 3 morcovi curatati si rasi pe razatoarea mica ;
  • ulei ;
  • 2 linguri de bulion (1 pentru umplutura si una pentru deasupra la fiert ) ;
  • 1 legatura de patrunjel spalata si taiata marunt ;
  • 1 legatura de marar spalata si taiata marunt ;
  • 1 varza murata , o punem la desarat cu o seara inainte in apa rece ;
  • 2 oua ;
  • un pumn de orez ;
  •  sare si piper ;
  • afumatura : sunca afumata sau costita ;
  • putin cimbru uscat .
  •              Preparare :
  • intr-o tigaie cu putin ulei punem la colorat putin morcovul si ceapa , apoi peste punem orezul , amestecand periodic ;
  • cand orezul devine translucid punem si bulionul amestecam si stingem cu o canita de apa si lasam sa fiarba , pana se umfla putin orezul si apoi lasam deoparte la racit ;
  • pe fundul oalei minune , sub presiune , punem o farfurie , si pe marginea ei punem varza taiata marunt ;
  • dupa ce aceasta compozitie s-a racit adaugam restul ingredientelor dupa gust formam sarmalele si le asezam frumos in oala sub forma de cerc , peste ele adaugam afumatura , putin cimbru uscat si lingura de bulion desfacuta in apa , putin ulei , apa pana la nivelul sarmaleleor ,varza taiata marunt si o farfurie deasupra , apoi punem capacul oalei , si de cand incepe sa fluiere lasam la fiert 1h ;
  • dupa aceasta ora , incercam o sarma , daca sarmalele sunt ok , opriti focul , daca mai trebuie fierte le ma puneti 10-15 min la foc ;
  •                Le serviti cu smantanica , mamaliguta si ardei iute !
  •                POFTA BUNA !

MUCENICI MOLDOVENESTI




  •           Toata lumea stie povestea mucenicilor . Am reusit sa-i fac anul acesta , dar n-am mai apucat sa-i postez , pentru ca era prea tarziu , dar mai bie mai tarziu decat niciodata ! Pentru ca nu am avut mult timp la dispozitie , am cautat o reteta simpla si rapida , si am gasit pe blogul Laurei Adamache tocmai reteta dorita , adaptata dupa preferintele mele : eu am si insiropat mucenicii , ca asa ii facea mama ! Si cu ultima cantitate de miere bio , de la unchiul meu am facut acesti mucenici deliciosi !
  •           Ingrediente :
  • 500gr faina alba ;
  • 1 lingura de drojdie uscata ;
  • 70gr ulei ;
  • 6 linguri rase de zahar ;
  • 260ml lapte sau apa , lapte de soia sau cocos, eu am folosit lapte de vaci ;
  • 1 varf de sare ;
  • 2 lingurite de coaja de portocala si lamaie ; 
  • 100-150gr nuca  macinata ;
  • 3-4 linguri de miere ;
  •           Preparare :
  • intr-o craticioara am pus apa , 1 lingura de zahar si 1 lingurita de coaja de citrice si am pus la fiert pentru sirop ;
  • incalzim laptele intr-un bol si punem peste lingura de drojdie , 1 lingurita de zahar si 1 lingurita de faina , amestecam si lasam la activat drojdia intr-un loc cald ;
  • intr-un bol punem faina si in centrul eu punem drojdia activata in lapte , uleiul , ouale  , zaharul si coaja de citrice si framantam pana ce prinde consistenta si apoi adaugam sarea si framantam pana ce obtinem un aluat elastic :
  • modelam mucenicii si ii punem intr-o tava asternuta cu hartie de copt si ii punem la crescut 1 ora (eu incalzesc putin cuptorul si apoi il inchid , apoi pun in cuptor ce trebuie sa creasca si asa cres super , fara sa-mi fac griji de curent ) ;
  • dupa acest timp , i-am scos din cuptor , am pus la incins cuptorul la 180grade , si i-am uns cu lapte , apoi i-am pus la copt , timpul variaza in functie de cuptor , 30-45min ;
  • dupa ce s-au copt , asa fierbinti ii trecem prin siropul preparat in prealabil si apoi ii punem pe un gratar sa se usuce la exterior ;
  • mierea se incalzeste intr-o craticioara sau la microunde , apoi ungem mucenicii cu o pensula si ii dam prin nuca ;
  •              Sunt deliciosi , si bine crescuti !
  •              POFTA BUNA !

PRAJITURA RAPIDA





  •           Cand vreau o prajiturica simpla si buna , si nu vreau sa stau mult in bucatarie , schimb reteta de baza a prajiturii cu banane si ciocolata alba . 
  •            Ingrediente :
  • 2 oua ;
  • 1 pliculet de praf de copt ;
  • 1 ligurita de coaja de lamaie si portocale ;
  • 150gr unt ;
  • 150gr zahar ;
  • 150ml ulei ;
  • 50gr nuca macinata ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 30gr cacao ;
  • 170 gr faina de calitate ( nuca , faina si cacao = 250gr ) ;
  •              Preparare :
  • punem la incins cuptorul la 180grade ;
  • intr-un bol punem untul si il punem in microunde pentru 1min la topit , daca nu avem microunde intr-o craticioara pe foc ;
  • peste untul caldut , punem laptele , zaharul , pliculetele de zahar vanilat , coaja rasa si ouale si amestecam cu o spatula , apoi adaugam adaugam nuca macinata , cacao , faina si praful de copt si omogenizam bine totul ;
  • intr-o tava dreptunghiulara asternuta cu hartie de copt , punem aluatul obtinut si punem la cuptor pentru 35-45 min , in functie de cuptor , faceti testul scobitorii , daca ieste uscata este coapta , daca iese umeda o mai lasati 10 min ;
  • dupa ce s-a copt , scoateti tava din cuptor si o lasati la racit ;
  • o portionati cum va place si o optional o pudrati cu zahar pudra , eu am sarit pasul asta ca am vrut o prajitura simpla !
  •              Serviti prajiturica langa o cana cu lapte , sau cu ce va face placere !
  •              POFTA BUNA !

CARTOFI CU SPANAC SI SMANTANA




  •        Cartofii cu spanac si smantana sunt o mancare deliciasa , atat ca fel principal , dar si ca garnitura , langa peste , sau carnea preferata !
  •        Ingrediente :
  • 300-400gr spanac proaspat spalat bine si taiat marunt ;
  • ulei ;
  • 4 cartofi mari , curatati , spalati si taiati cubulete ;
  • 2 linguri de smantana ;
  • sare si piper ;
  • 1 ceapa medie , cuarata si taiata marunt .
  •         Preparare :
  • intr-o tigaie , punem un filet de ulei la incins si peste el punem spanacul si putina apa , amestecam si apoi punem capacul , se va innabusi  , apoi dupa ce apa se evapora , il scoatem intr-o farfurie si il tinem la cald ;
  • intr-o tigaie innalta , sau wok , punem ulei si punem la colorat frumos cartofii , cu capacul peste tigaie , sa se gateasca innabusit ;
  • dupa ce sau colorat frumos ,adaugam ceapa taiata marunt , amestecam si lasam la patruns si ceapa , dupa ce se gateste , scurgem din surplusul de ulei si adaugam spanacul deja gatit , lingurile de smantana , sarea si piperul si amestecam totul si mai lasam cateva minute pe foc si gata mancarica !
  •         Noi i-am servit cu filet mignon de porc ! Delicios ! Si o poza mai sugestiva !
  •         POFTA BUNA !
  •         

ARIPIOARE CU SOS




  •       Cu mamaliguta sau cu o garnitura , aripioarele cu sos sunt rapide , de gatit si de mancat !
  •        Ingrediente :
  • 10 aripioare spalate si taiate in 2 ;
  • 1 ardei gras rosu curatat , spalat si taiat marunt ;
  • 1 ceapa mare , curatata , spalata si taiata marunt ;
  • 1 lingura de bulion desfacuta intr-o cana cu apa ;
  • ulei ;
  • cimbru uscat ;
  • 2 catei de usturoi curatati si taiati marunt;
  • sare si piper .
  •          Preparare :
  • punem ulei la incins intr-un woc sau tigaie adanca , si punem la colorat aripioarele putin pe ambele parti , si apoi le scoatem intr-un recipient si le tinem la cald ;
  • in aceeasi tigaie , punem ceapa si ardeiul si le tinem putin , pana se inmoaie putin , apoi adaugam bulionul desfacut in cana de apa ;
  • cand ajunge la punctul de fierbere , adaugam usturoiul , cimbrul si sarea si piperul si lasam la fiert cu capac pana se evapora apa si se ingroasa sosul , si gata mancarea !
  •           Simplu , rapid si delicios !
  •           POFTA BUNA !


duminică, 6 martie 2016

PASTE CU FRUCTE DE MARE




  •          Pentru ca imi plac mancarurile simple si gustoase , prefer sa nu adaug multe ingrediente  si sa pastrez gustul fin al fructelor de mare ! 
  •          Ingrediente :
  • 500gr fructe de mare congelete , le decongelam  ;
  • partea alba de la 1 praz, spalata si taiata rondele ;
  • un filet de ulei ;
  • 250gr smantana ;
  • sare si piper ;
  • 250gr de paste uscate ;
  •           Preparare :
  • fierbem pastele in functie de indicatiile de pe pachet , apoi le scurgem si le tinem la cald ;
  • int-un wok , punem filetul de ulei si tragem putin prazul la tigaie , apoi peste punem fructele de mare si le amestecam , vor lasa apa , dar trebuie sa se evapore toata ;
  • apoi adaugam smantana , sarea si piperul si lasam sa dea in clocot , pentru a se lega sosul , apoi adaugam pastele fierte , amestecam bine si gata delicatesa !
  •          Serviti pastele cu mare pofta , sunt delicioase ! Serviti langa un vin alb sec !
  •          POFTA BUNA !

duminică, 28 februarie 2016

CASSOULET DE NOIX DE PETONCLE






  •            Aceasta specialitate franceza , se face  de sarbatori , de obicei cu scoici- Noix de St.Jaques , servindu-se ca aperitiv cald sau ca fel principal cu garnitura de orez nature . Se poate face si cum am facut eu cu surioara mai mica , dar la fel de delicioasa , Noix de petancle, 
  •           Ingrediente :
  • 500gr noix de petoncle ;
  • 2 albituri de praz ;
  • 1 morcov potrivit ;
  • 8 ciuperci de paris proastete ;
  • 2 cepe echalote sau 1 ceapa mare rosie ;
  • 100ml de vin ;
  • 200gr smantana ;
  • unt ;
  • 1 lingura de amidon alimentar dizolvat cu putina apa ;
  • o ploaie e emental ras sau cascaval ras pt a gratina putin ;
  • sare si piper (in loc de sare , se folosete fumet de poisson , dar daca nu avem , folosim ce avem , in cazul meu Herbamare , o sare condiment ) ;
  •             Preparare :
  • ciupercile se spala bine si se taie feliute apoi de trag la tigaie cu unt pana se coloreaza frumos si se pastreaza intr-un vas la cald ;
  • morcovul se da pe razatoarea mare si se pune peste ciuperci ;
  • echalote se taie marunt ;
  • incingem cuptorul la 240-260grade ;
  • prazul bine spalat se taie inele si impreuna cu echalote se trag la tigaie pana se inmoaie putin , apoi stingem cu vinul si cand vinul ajunge la punctul de fierbere adaugam noix de petoncle si punem capacul 5 minute si lasam sa fiarba innabusit , si apoi adaugam smantana si mai dam intr-un clocot , saram si piperam apoi amestecam cu ciupercile si morcovul si lingura de amidon dizolvata prealabil in apa , apoi distibuim compozitia intr-o tava familiala sau in tavite individuale cum vedeti in poza , eu tin sa mentionez ca am facut cassouletul intr-o tava mai mare si ce a mai ramas am postat , si apoi puneti pe deasupra ementalul sau cascavalul ras si punem tava in cuptor ;
  • este gata cand se gratineaza putin pe deasupra si compozitia se leaga  , sa fie ca o ciualama la consistenta ;
  •               Serviti cassouletul cald , daca il puneti in tavite , forme individuale ca aperitiv cald sau daca il faceti in tava familiala , cum l-am servit noi cu orez basmatii nature , va asigur ca este un deliciu ce merita incercat !
  •                POFTA MARE !
  • P.S. Asa arata tava mea cand am scos-o din cuptor !  



joi, 25 februarie 2016

CIUPERCI PLEUROTUS SOTE






  •           De cand ma stiu mi-au placut ciupercile ! Mama , facea foarte multe feluri de mancare cu ciuperci , mai exact ghebe , le punea si pentru iarna la borcane cu sare , le gatea ca pe carne in perioada postului . 
  •           Ingrediente :
  • 500gr de ciuperci pleurotus ;
  • 1 ceapa alba ;
  • 1/2 de ardei rosu ;
  • un filet de ulei ;
  • sare si piper ;
  •          Preparare :
  • se pune la incins o tigaie cu un filet de ulei ;
  • se taie in julien ceapa si ardeiul si apoi se trag la tigaie bine si apoi se scot cu o spumiera pe o farfurie ;
  • se spala ciupercile pleurotus si se taie in lamele , apoi si ele se trag la tigaie , cand lichidul se evapora si se coloreaza putin se pun inapoi in tigaie ceapa si ardeiul si se mai trag putin la tigaie impreuna si apoi le condimentam dupa gust si gata mancarea !
  •          Serviti ciupercile sote in perioada postului ca fel principal , si ca garnitura langa carnea preferata , noi le-am servit alaturi de prepelite la cuptor ! Sunt pur si simplu delicioase !

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...