sâmbătă, 3 iunie 2017

PIEPT DE PUI LA GRATAR CU LEGUME GATITE LA VAPORI-RETETA DIETA SANATOASA



            Simplu si rapid , daca vrem sa mancam sanatos , este posibil , trebuie doar sa vrem .

  •    Ingrediente :
  • 1/2 piept de pui ;
  • 1 praf de usturoi granulat sau pudra ;
  • sare si piper ;
  • 200gr legume - mazare , pastai , brocolli si spanac (eu am cumparat saculeti congelati pregatiti deja) ;
  • zeama de lamaie ;
  • Preparare :
  • pieptul de pui il condomentam si apoi il gatim la fratar sau intro tigaie anti aderenta fara ulei ;
  • legumele le gatim la vapori , (eu amurmat instructiunile de pe ambalaj si am pus saculetul in microunde , asa s-a gatit ) ;
  • pe o farfurie , aranjati pieptul de pui si legumele asezonati cu zeama de lamaie si ........
  • POFTA BUNA!

PASTE DIN FAINA INTEGRALA CU PIEPT DE PUI LA GRATAR SI SOS PROASPAT -RETETA DIETA SANATOASA



               Sincera sa fiu , cand vedeam in raioane pastele integrale , asa urate , nici nu-mi venea sa ma           uit la ele , dar cu timpul am inteles ca tocmai ele , te ajuta sa te mentii in forma (nici nu vroiam           sa aud de ele , si acum nu pot trai fara ele ) . Si da , pastele , nu ingrasa ci sosurile cu care le                  acompaniati , daca sunt grase .


  • Ingrediente :
  • paste integrale 60gr portia pentru o persoana ;
  • 1/2 piept de pui ;
  • sare si piper ;
  • 1 rosie coapta bine ;
  • 1 catel de usturoi ;
  • condimente : cimbru sau ce va place ;
  • Preparare :
  • pastele se pun la fiert in apa cu sare , timpul indicat pe pachet ;
  • pieptul de pui se cresteaza si se condimenteaza si se gateste la gratar , cum va place ;
  • in paharul blenderului vertical puneti rosia o taiata bucati si catelul de usturoi si mixati bine si eventual condimentele ce va plac , cimbru in cazul meu ;
  • dupa ce pastele sau fiert , le scurgeti de apa si le puneti intr-o farfurie , peste ele adaugati sosul proaspat si amestecati apoi pieptul de pui taiat bucatele , ornati cu ce va place , coriandru si rosii cherry in farfuria mea ! Rapid si sanatos , fara ulei ! Dar daca doriti , puteti adauga la sos o lingurita de ulei de masline 
  • POFTA BUNA !

SMOTHIE 1 - RETETE DIETA SANATOASA

                             

               In viata , trebuie sa mai fim atenti la sanatatea noastra , si sa imbinam utilul cu placutul !                      Mai putine grasimi , si cand sunt , sa fie sanatoase , mai multe fructe si legume , fara prea               multe prelucrari termice , carne slaba , inlocuita sarea pe unde se poate cu , condimente , si                 zaharul  poate fii inlocuit cu stevia sau curmale .
               Nu ne dam seama  uneori , ca ce ni se pare foarte gustos (mancarea noastra traditionala , si             in special  preparatele de la noi ) , este foarte daunator pentru organism si pentru sanatatea                   noastra ! Si nu in ultimul rand , trebuie sa ne gandim sa facem miscare !
          ADOPTATI UN STIL DE VIATA SANATOS !
                Din puntul meu de vedere , aceste smothie's , sunt satioase si delicioase !

  •  Ingrediente :
  • 1/2 banana ;
  • 1/2 kiwi ;
  • 1/2 grepfruit ;
  • 1/2 portocala ;
  • 3 curmale ( fara samburi ) ;
  • apa , optional daca il vreti mai subtire , mie imi place mai dens , ca un piure ;
  • optional cuburi de gheata sau gheta zdrobita .
  •  Preparare :
  • datorita faptului ca blenderul meu si-a dat duhul , a trebuit sa folosesc blenderul vertical ( am pus ingredientele in paharul innalt de la blenderul vertical si am mixat), dar in mod obisnuit , toate ingredientele le puneti in blender si mixati bine (apoi daca vreti il diluati) , apoi savurati ! In cazul meu , din cand in cand in locul micului dejun .
  • POFTA BUNA !

duminică, 7 mai 2017

NAPOLITANE CU CREMA DE CARAMEL , NUCI SI ALUNE DE PADURE


       
               Mereu , pentru sarbatorile de iarna , mama pregatea tot felul de prajituri delicioase , printre care si napolitanele ! Stiu ca sarbatorile au trecut , dar in perioada sarbatorilor nu am timp pentru a posta , asa ca mai bine mai tarziu decat niciodata !
               Ingrediente :

  • 2 cani de zahar ;
  • 1 cana de nuci si alune zdrobite ;
  • 1 pachet de unt ;
  • 200ml lapte ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 4 linguri de faina sau amidon alimentar  ;
  • 1 pachet de foi de napolitana ;
  • coaja rasa de la o lamaie si zeama ;

               Preparare :

  • intr-un tuci (ceaun) , se pun la caramelizat cele 2 cani de zahar , dupa ce s-a caramelizat , se adauga untul taiat bucatele , si amestecam bine , pana se topeste caramelul , apoi adaugam nucile si alunele taiate ;
  • amestecam faina cu laptele , apoi adaugam in compozitia de caramel si unt ,amestecan periodic ,  si apoi lasam sa dea in clocot pana se ingroasa ;
  • dupa ce a ajuns la consistenta dorita , impartiti crema  fierbinte (in boluri) in cate straturi doriti sa aiba napolitana 3-4 straturi , in cazul meu 3 ;
  • asezati pe un platou 1 foaie de napolitana , pe care intinde-ti uniform 1 cantitate de crema , apoi presati usor cu cea de-a doua foaie de napolitana , apoi procesul se repeta pana terminati foile de napolitana ;
la sfarsit , peste napolitana , puneti un alt platou plat peste care puneti o greutate(in cazul meu platourile sunt plate din plastic) , si lasati pana a doua zii , apoi portionati si degustati ;

  •   POFTA BUNA ! 

luni, 1 mai 2017

PLACINTA CU MERE (STIL STRUDEL) 2

                                   
              

  •         Placinta cu mere , a ramas gravata in sufletul meu de cand eram mica ! Ce buna era , dupa ce o scotea mama din cuptor , cand o mancam inca putin calduta ! Un deliciu ! 
  •         Ingrediente:
  • 2.5 kg mere (le curatam si apoi le dam pe razatoarea mare sau pe cea a robotului) , sau piure de mere pe care il amestecati cu scortisoara , el deja fiind dulce nu cred ca mai trebuie adaugat zahar ;
  • zahar;
  • scortisoara;
  • 500-600 g faina (cat cuprinde);
  • 1 lingurita de sare;
  • apa calda;
  • ulei;
  • 1 ou batut;
  •         Preparare:
  • intr-o tigaie , punem un putin ulei , merele , zaharul si scortisoara si calim bine , pana se inmoaie merele si se evapora din sucul lor , apoi lasam la racit;
  • intr-un bol , punem faina si sarea , le amestecam apoi turnam apa calda si framantam un aluat mai tare dar maleabil , apoi la sfarsit punem ulei in palma si iarasi framantam putin pana nu se mai lipeste de maini;
  • impartim alutul in 3 sau 4 ;
  • fiecare bila de aluat o intindem bine pe masa unsa cu ulei , apoi punem peste merele , si le aranjam frumos in strat uniform , apoi rulam cu grija , daca ruloul este prea mare si nu incape in tava (pe lung) , o taiem in 2 si o punem (pe lat) , si tot asa pana terminam toate placintele (vorbesc de tava de cuptor cand spun lung si lat , sper ca se intelege) ;
  • apoi dam la cuptorul incins la 180° pt cca. 45min-1h;
  • dupa ce se coloreaza  frumos placinta , o scoatem din cuptor si o acoperim cu un prosop de bucatarie sa se abureasca si sa nu se usuce  ;
  • cand se mai racoreste putin , o pudrati daca vreti si o portionati ;
  •          Serviti langa o cana ce ceai sau lapte , sau cu ce va face placere !
  •          POFTA BUNA!

PLACINTA CU MERE






                   Placinta cu mere , este un desert simplu si economic , dar foarte bun si parfumat !
                
                   Ingrediente :
  • 1,5 kg mere , curatate , date pe razatore si scurde de zeama ;
  • 1 cub de  unt si un strop ulei ;
  • foi de placinta cumparate (sau daca vreti sa faceti , spor la munca) ;
  • scortisoara pudra ;
  • zahar dupa gust ;
  • 1 galbenus amestecat cu 1lingura de lapte pentru uns.
                   Preparare :
  • intr-o tigaie antiaderenta , se pune untul si uleiul si se pune pe foc , apoi se adauga merele , scortisoara si zaharul , si se calesc , pana merele se inmoaie , apoi se lasa la racit ;
  • se incinge cuptorul la 180 grade ;
  • foile de placinta se scot din frigider , se intind si peste ele se pun merele calite apoi se ruleaza si se pun in tava ; 
  • se ung ruladele cu galbenusul amestecat cu lapte si apoi se pun la copt pana devin aurii , circa 30min , dupa ce se raceste se pudreaza sau nu .
  •            POFTA BUNA !

CARNE DE VITA PARFUMATA



              Din capitolul , bun si gustos , face parte si aceasta delicatesa picanta si inmiresmata ! Ce poate fii servita cu orez basmati nature , cu  Paratha sau Chapati , painite plate  indiene . 
              Ingrediente :
  • 500gr carne de vita putin grasa ;
  • 5-6 pastai cardamom drobite cu latul cutitului ;
  • 2-3 ardei iuti  rupti in bucati ;
  • 3 cepe taiate marunt ;
  • 2-3 linguri ulei ;
  • 1 baton de scortisoara zdrobit ;
  • 4-5 catei de usturoi razuiti ;
  • 1 bucata de ghimbir de 2-3 cm data pe razatoare ; 
  • 1 lingurita turmeric ;
  • 1 lingurita de garam masala ;
  • 1 lingurita de coriandru in pudra ;
  • 1 lingurita de chimen in pudra ; 
  • 1/2 lingurita de sare sau 1/2 cub Maggy cu vita.
              Preparare :
  • intr-o  tigaie innalta anti-adeziva , punem la incalzit uleiul , si adaugam peste ceapa , ghimbirul si usturoiul , le tragem bine la tigaie apoi adaugam condimentele si amestecam , apoi adaugam carnea , ardeii , amestecam , si lasam sa se gateasca cu capac in aburii sai , la foc mic ,  amestecand din cand in cand  ;
  • este gata cand carnea devine frageda si uleiul iese la suprafata .
  •       POFTA BUNA ! 

BIRYANI CU VITA





           Acest preparat delicoas , la baza avand orezul si condimente , este specific tarilor arabe si asiei , declinandu-se in mai multe retete specifice fiecarei tari . Din punctul meu de vedere , este o nebunie pentru  papilele gustative ! Il ador !

           Ingrediente :

  • 500gr carne de vita putin grasa ;
  • 1 lingura de ghee sau unt clarificat(fara zer) dar daca nu aveti , puteti folosii doar ulei ;
  • 2 linguri ulei ;
  • 5 pastai cardamom zdrobite cu latul cutitului ;
  • 1 rulou scortisoara zdrobit ;
  • 6 cuisoare ;
  • 3 ardei iuti rupti in bucati ;
  • 1 lingurita de garam masala ;
  • 1 lingurita de coriandru in pudra ;
  • 1 lingurita de chimen in pudra ;
  • 1 lingurita de turmeric in pudra ;
  • 2 cepe mari taiate marunt ;
  • 5 catei de usturoi dati pe razatoarea mica ;
  • 1 bucata de 3 cm de ghimbir curatata si data pe razatoare ;
  • 1 cana de orez basmati TILDA , este cel mai bun orez , din cate am gustat ( cantitatea de orez , depinde de cata cantitate doriti sa faceti , sau cat de mult va place orezul , pentru mine cantitatea asta este ideala)  ;
  • 1 cana 1/2 de apa clocotita ;
  • 1 lingurita de sare sao 1 cub Maggi vita .
  • 1 lime de persoana la servire ;
  •   Preparare :
  • intr-o oala antiadeziva , adugam ghee-ul si uleiul si le punem la incalzit , apoi adaugam ceapa , usturoiul , ghimbirul si le tragem la tigaie putim apoi adaugam condimentele si amestecam , apoi adaugam carnea , sarea si ardeii iuti , amestecam , punem capacul si dam focul la mic , carnea se va gatii in sucul sau la foc mic , amestecand din cand in cand , va fii gata cand carnea va fii frageda si uleiul , grasimea va iesii la suprafata ;
  • orezul il spalam in cateva ape , apoi il punem in preparatul anterior , adaugam cana si 1/2 de apa , amestecam  si dam focul la mic pentru circa 20min , amestecam din cand in cand , dar cu atentie pentru a nu zdrobii orezul ;
  • dupa acest timp , incercati orezul si dak este fiert bine opriti focul si il nivelati cu o lingura si puneti peste el o folie de aluminiu si acoperiti oala cu capac pentru 15-20min , inainte de servire .
  •          POFTA BUNA ! 
  •          Serviti Biryni fierbinte , cu zeama de lime si rosii si castraveti taiate felii sau marunt fara ulei ! Sunt tari in care se serveste cu o salata de rosii cu castraveti ceapa si iaurt ce se numeste Raita , sincera sa fiu nu am incercat .

SALATA FRESH ( GUACAMOLE )





            Guacamole , este o pasta de avocado , aromata . Aceasta salata este aproximativ aceeasi chestie dar in bucatele. Rapida si delicioasa !

         Ingrediente :
  • 1 avocado copt ;
  • 1/2 de rosie coapte bine ;
  • 1 ceapa echalote taiata marunt  ;
  • 1 catel de usturoi zdrobit ;
  • cateva frunze de coriandru taiate marunt ;
  • 1 ardei iute taiat marunt ;
  • sare ;
  • optional 1 lingurita de ulei de masline , nu este obligatoriu ;
        Preparare :
  • pregatim o farfurie adanca sau bol ;
  • ceapa , usturoiul , ardeiul iute si coriandrul le punem in bol ;
  • rosia o taiem cubulete mici si o punem in bol si pe ea  ;
  • taiem avocado il taiem in 2 , apoi pulpa o taiem fasii , si apoi invers tot fasii , in asa fel incat sa obtinem cubulete , apoi cu o lingurita le scoatem in bol , astfel incat sa scoatem toata pulpa avocado-ului , apoi il stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida si devenii inestetic ;
  • adaugam un praf de sare ( optional uleiul de masline ) si amestecam ;
  •       POFTA BUNA!

duminică, 16 octombrie 2016

APERITIVE CU FOIETAJ




                      Pentru aniversari , sarbatori , evenimente sau pur si simplu ca ne este pofta de ceva bun , foile de foietaj sunt un aliat de incredere . La gradinita fiului meu , in fiecare an in luna octombrie se organizeaza Saptamana gustului , si parintii duc un preparat fie dulce sau sarat , Anul trecut , am pregatit prajitura cu bananane si ciocolata alba , anul acesta , am ales aceste aperitive cu foietaj ,si tuturor le-a placut !
                      Ingrediente :
-2 foi de foietaj dreptunghiulare ;
-6 rosii uscate si scurse bine de ulei ;
-2 oua  ;
-emmental dat pe razatoare sau cascaval ;
-optional , puteti adauga sare piper ceva picantsau susan mac , eu nu am adaugat , datorita copiilor cu alergii ;
                       Preparare :
Spirale :
-se incalzeste cuptorul la 180grade ;
-intr-un bol mic , bateti 1 ou ;
-in tava cuptorului puneti foaie de copt si peste desfaceti foaia de foietaj , ungeti toata foaia de foietaj cu ou batut , si peste jumatate de foaie pe lung , puneti ementalul sau cascaval apoi , pliati foaia de foietaj si inchideti dreptunghiul , apoi taiati fasii lungi si subtiri 0,5 cm , cu un cutit bine ascutit ;
-dupa ce ati terminat de taiat toate fasiile , le rasuciti pentru a forma spiralele , le asezati in tava cu spatiu intre ele , apoi le ungeti cu ou si le puneti la cuptor , atentie ca se coc repede , durata coptului , depinde de fiecare cuptor in parte , 20-35 min ;
Melcisori :
-in timp ce spiralele se coc , pregatiti melcisorii  ;
-in paharul mixerului vertical , puneti rosiile uscate , 1 ou si emmental sau cascaval si apoi mxati pentru a obtine o compozitie omogena ;
-in tava cuptorului , puneti hartie de copt , si peste ea , desfaceti foaia de copt , o taiati pe mijloc pe lung, o sa obtineti doua dreptunghiuri alungite ;
-pe fiecare dreptunghi , etalati jumatate de compozitie uniform , pastrand 1cm pe lungime fara compozitie , apoi rulati , partea cu 1 cm fara compozitie , sprea exteror ;
-dupa ce ati rulat , taiati felute de 0,5 cm pe care le asezati in tava cu spatiu intre ele , si aceeasi procedura si cu celalalt dreptunghi ;
-dupa ce ati termnat , ungeti melcisorii cu ou batut si ii bagati la cuptor , se coc repede , asa ca atentie , durata coptului depnde de cuptor , 20-35mn.
                          Serviti cu mare pofta ! Alaturi de cei dragi !

GRIS CU LAPTE SI DULCEATA DE VISINE


                   Unul dintre deserturile copilariei , simplu si economic , grisul cu lapte , ne imbie papilele cu gustul delicios si fin !
                    Ingrediente :
-la 100ml de lapte se cantaresc 10gr de gris , 1l - 100gr ;
-zahar dupa gust ;
-zahar vanilat ;
-1 praf de sare .
                    Preparare :
-intr-un tuci sau o oala antiaderenta , se pune la fiert laptele cu un praf de sare , zaharul si zaharul vanilat , dupa ce da in clocot se adauga grisul in ploaie si amestecam ;
-lasam sa fiarba la foc mic , pana grisul este fiert bine .
                   Servim grisul atat cald cat si rece , noi l-am servit cu dulceata de visine , si ne-am amintit de copilarie ! 

duminică, 18 septembrie 2016

SALATA DE PASTE CU LEGUME SI CREVETI




                  Salata de paste este rapida si delicioasa ! Am executat-o de aceasta data cu creveti , dar se poate face si cu piept de pui la gratar sau ton in conserva .
                  Ingrediente :
-400g creveti cruzi pe care ii vom fierbe 10min in apa clocotita , apoi ii clatim cu apa rece si ii taiem bucatele ;
-1/2 ardei gras rosu , spalat si taiat cubulete ;
-1/2 castravete curatat de coaja si taiat cubulete ;
-1 rosie medie , spalata si taiata cubulete ;
-1/2 ceapa spalata si taiata marunt ;
-200g de paste , se fierb conform instructiunilor de pe pachet , apoi se clatesc si pun la scurs in strecuratoare ;
-maioneza de casa , sau cumparata ;
-zeama de lamaie ;
-sare si piper ;
                    Preparare :
-intr-un bol incapator se pun legumele , crevetii si pastele ;
-maioneza , zeama de lamaie , sarea si piperul , le veti pune dupa gust , in functie de preferintele pe care le aveti , apoi puneti salata macar 1/2 de ora la rece ;
                    Serviti alaturi de un pahar de vin alb sec ! Este perfecta pentru un picnic improvizat pe ultima suta de metrii !
                    POFTA BUNA !


duminică, 28 august 2016

CREIER DE PORC LA TIGAIE-APERITIV



                   Din capitolul retetelor :  prea bun ,prea ca la tara , face parte si acet aperitiv simplu si gustos .
                   Ingrediente :
-2 creierasi de porc (4 bucatele) ;
-sare si piper ;
-1 filet de ulei ;
-4 feliute de bagheta de campagne(tara, casa);
-1 castravete murat sau la otet ;
                    Preparare :
-se pune la incins tigaia cu ulei ;
-creierasii se spala bine si se curata de oase , apoi se pun frumos si incet in tigaie , intorcandu-i periodic pana se coloreaza frumos pe ambele parti , apoi se condimenteaza dupa gust ;
-pe feliutele de bagheta se scot frumos creierasii , si se aseaza frumos pe o farfurie , alaturi de castravetii murati sau la otet ;
                    Serviti alaturi de un vin alb sec .
                    POFTA BUNA !

joi, 25 august 2016

TOCANA DE LEGUME


                     
                      Tocana de legume , este o mancarica simpla si gustoasa ! In perioadele de post sau alaturi de un gratar , este pur si simplu perfecta !
                      Ingrediente :
-2 vinete medii , curatate , spalate si taiate marunt ;
-3 cepe medii , curatate spalate si taiate marunt ;
-2 ardei grasi mici curatati spalati  si taiati marunt
-1 rosie mare coapta bine ,spalata si  taiata marunt ;
-1 frunza de dafin ;
-sare si piper  dupa gust ;
- ulei .
                       Preparare :
-intr-o tigaie  adanca  , puneti uleiul la incalzit , apoi adaugati ceapa , cand devine translucida adaugati  ardeiul gras si amestecati bine  , apoi adaugati rosia(amestecati bine, si periodic pana se formeaza putin sos) , apoi adaugati vinetele si frunza de dafin (amestecati bine si puneti totul la foc mic si  acoperiti );
-nu adaugati apa !!!!! vinete au destula ! amestecati periodic !!!
-dupa ce legumele s-au gatit , e gata tocanita , adaugam sarea si piperul , si mai lasm 1 min pe foc si gata mancarica ;
                      Simplu , sanatos si bun !
                      POFTA BUNA !
                      P.S. Poza facuta rapid  direct din tigaie !

SALATA CU NAUT (DIETETICA)



                        Nu sunt adepta mancarii dietetice , dar aceasta salata colorata imi place : e gustoasa , consistenta , si fresh , fara pic de ulei ! Gustul lime-ului ii da ceva aparte , putin amertum placut ! Merita incercata ! Va va incanta papilele gustative !
                       Ingrediente : 1 portie
-1 cutie mica de naut fiert sau daca aveti fiert in casa si mai bine ;
-1 rosie ;
-1 ceapa mica  rosie sau alba ;
-1 ardei iute ;
-putina coaja de lime taiata marunt ;
-putin coriandru ;
-sare dupa gust .
                        Preparere :
-desfaceti conserva de naut , scurgeti apa si clatiti nautul , apoi il puneti la scurs intr-o sita ;
-intr-un bol micut , adaugati rosia spalata si taiata marunt , ceapa taiata pestisori sau marunt , ardeiul iute taiat rondele , coaja de lime , coriandrul spalat vine si taiat marunt , nautul , sare dupa gust si amestecati ;
                        Serviti ca atare , sau langa un piept de pui la gratar , delicios !
                        POFTA BUNA !

duminică, 21 august 2016

ULEI PICANT-PARFUMAT PENTRU PIZZA



            
                      La restaurantele unde se serveste pizza , pentru a sublima gustul acesteia  , se pune deasupra putin ulei picant-parfumat pentru pizza .
                      Ingrediente :
-2 catei de usturoi curatati si taiati feliute ;
-2 ardei iuti , taiati marunt (eu am pus ardei african );
-putin cimbru ;
-2 frunze de dafin ;
-cateva boabe de piper ;
-ulei de masline ;
                      Preparare :
-alegeti un recipient spray sau o sticla cu capac ermetic( in cazul meu un spray), in care puneti ingredientele mai sus enumerate si apoi nivelati cu ulei de masline ;
-lasati la macerat 1 luna la loc racoros si intunecat ;
                      Serviti atat cu pizza , cat si cu o carne la gratar care este putin uscata , precum vita sau pieptul de pui .
                      POFTA BUNA !
                      P.S. Acesta este ardeiul african de care spuneam in reteta , la noi nu stiu daca este si cum se numeste , cert este ca este foarte picant .

PASCA FARA ALUAT SAU CHEESECAKE



                  Vrand sa gust altceva , decat pasca normala , de vreo 3 ani , fac aceasta reteta , si de fiecare data a fost un succes , este lejera si racoritoare .
                  Ingrediente :
-450g de branza de vaci (fromage blanc);
-180g de zahar pudra ;
-5 oua ;
-50g de faina ;
-esenta de vanilie  ;
-stafide umflate in rom ;
-1 lamaie ;
-putin unt pentru tava ;
-2 prafuri de sare ;
                   Preparare :
-incalziti cuptorul la 180grade ;
- spalati bine lamaia , apoi razuiti coaja ;
-separati  galbenusurile de albusuri ;
-bateti galbenusurile cu zaharul , pana amestecul se albeste si devine ca o spuma  , apoi incorporati coaja de lamaie , faina , branza si prafurile de sare , esenta de vanilie si stafidele scurse bine  ;
- albusurile spuma tare le incorporati la amestecul anterior , incet , cu miscari de sus in jos ;
-intr-o tava cu  peretii detasabili , pe fundul acesteia , punem hartie de copt , si apoi inchidem peretii , si ungem cu unt peretii , apoi punem in tava amestecul si punem
 la copt pentru 40min ;
-dupa ce se coace , lasati-o sa se raceasca in coptor , apoi puneti-o in frigider cam pentru 4 ore .
                    Se poate servii , atat dupa cele 4 ore , sau a 2-a zii , este lejera si delicioasa . Se poate servii atat simpla cat si cu piure de zmeura sau fructe rosii .
                    POFTA BUNA !

PULPA DE MIEL IN VASUL ROMAN (7 ORE LA CUPTOR , RETETA FRANTUZEASCA PREPARATA DE PASTE )



                        Anul aceste , de Paste am gatit o reteta tipic frantuzeasca , AGNEAU DE SEPT HEURE , sau tradus in romana mot a mot , mielul de 7 ore . Va spun cu mana pe inima ca merita sa incercati reteta , carnea se topeste in gura !
                       Ingrediente :
-1 pulpa de miel de 2,5kg ;
-250g de sorici ;
-200g de morcovi ;
-500g de ceapa verde ;
-1 legatura de usturoi verde ;
-500g de rosii ;
-1 bouquet garni (cimbru,foi de dafin,cuisoare ) ;
-300ml de supa de vita ;
-100ml ulei de masline ;
-100ml cognan ;
-500ml vin alb ;
-sare si piper dupa gust .
                       Preparare :
-sarati si piperati pulpa de miel si colorati-o frumos in uleiul cald ;
-pe fundul vasului roman , asezati soricul , cu partea cu grasime direct pe tava , apoi asezati frumos , pulpa de miel , inconjurata de rondele de morcovi , ceapa verde (partea alba o taiati in 2 si partea verde rondele ) , usturoiul taiat rondele , rosiile si restul ingredientelor , si sarati si piperati dupa gust , apoi acoperiti vasul roman
 -il punem la cuptor la 170grade (5-6termostatul) ;
-in timpul asta de 7 ore , trebuie verificat pariodic sa nu ramana fara lichid , eu nu am avut probleme ;
                       Se serveste direct din vasul roman in farfurii , aceasta reteta mai numindu-se si miel la lingurita , adica il tai cu lingura cat este de fraged . Il serviti cu orez nature , sau cartofi nature , un deliciu ! Si alaturi de un pahar  de Bordeaux de calitate !
                        POFTA BUNA !

DROB DE PUI



                 De sarbatori nu am mai avut timp sa postez reteta de drob , si tot am amanat , dar astazi mi-am facut timp sa postez si retetele de paste .
                 Ingrediente :
-6 oua fierte tari , curatate frumos ;
-10 oua crude (sau mai putin , 8 compozitie ,2 pentru uns );
- 300g ficatei de pui ;
-300g pipote de pui ;
-300g inimi de pui ;
-2 pulpe de pui ;
-1 legatura de marar proaspata , spalata si taiate marunt ;
-1 legatura de patrunjel proaspata , spalata si taiata marunt  ;
-2 cepe mari , curatate si spalate , apoi taiate marunt ;
-1 legatura de ceapa verde , spalata si taiata marunt ;
-1 legatura  usturoi  verde  , spalata si taiata marunt ;
-sare si piper ;
-ulei ;
                  Preparare :
-se pun la fiert organele de pui cu pulpele , se scoate spuma si apoi se fierb bine , si se lasa la racit ;
-dupa ce s-au racit bine , se scot oasele de la pulpe si pielea , apoi carnea se taie marunt , cat si restul organelor (mie asa imi place sa vad bucatele in drob , nu fac pateu sa le dau la robot sau masina de tocat ) ;
-intr-o tigaie punem ulei la incalzit si tragem ceapa la tigaie , apoi o lasam la racit , si apoi o punem in bolul cu maruntaiele ;
-intr-un bol incapator punem maruntaiele si carnea taiata , ceapa verde , usturoiul verde , patrunjelul si mararul , piperul si sarea dupa gust , si 8 oua crude , amestecam bine ;
-punem la incins cuptorul la 180 grade ;
-2 tavi de cozonac , le tapisam cu hartie de copt si turnam uniform si egal in ambele tavi umplutura  , si cate 3 oua fierte per tava  , le impingem frumos pentru a fii  acoperite de umplutura ;
-apoi fiecare drob , il ungem cu cate un ou batut , si apoi le punem la copt pentru cca 45 min , sau pana cand se coloreaza frumos si se simte un miros delicios in toata casa !!!!
                 Se lasa la racit , si se portioneaza cand se serveste ! Puteti servii cu piure si castraveti murati , sau de paste , alaturi de celelelte bunatati ce le faceti !
                 POFTA BUNA
                 P.S. De Paste nu am avut timp sa postez , am postat acum !

                

               

POALE-N BRAU MOLDOVENESTI



              Cele mai bune poale-n brau , mama mea le facea ! Parfumate si delicioase ! Nu puteai sa te opresti la una singura , mancai vre-o doua trei si ti-o doreai si pe-a patra !!!!!
              Ingrediente :
-Aluat :
-500g faina alba de calitatate ;
-1 cana de apa calda sau lapte ;
-1 lingura de drojdie uscata ;
-2 linguri de ulei ;
-2 linguri de zahar ;
-1 praf de sare ;
-1lingurita razatura citrice .
-Umplutura :
-650g branca de vaci (mai cremoasa , nu uscata ) ;
-1 pumn de stafide ;
-100g de zahar ;
-esenta de vanilie ;
-2 oua medii sau mari ;
-1 lingurita de razatura de citrice ;

-baie de ulei pentru prajit ;
-zahar pudra ;

               Preparare :
-intr-un bol , punem cana de apa calda sau laptele , punem drojdia uscata , zaharul , si 2 linguri de faina , amestecam si punem la cald , lasam pana se activeaza drojdia si de formeaza multe balonase...... ;
-intr-un bol mai mare , punem restul fainii , un praf de sare , razatura de citrice , maiaua pregatita si lingurile de ulei si amestecam cu lingura pana se omogenizeaza aluatul , apoi framantam un aluat neted si molicel pe care il lasam la crescut 30 min la loc cald  ;
-in timp ce creste aluatul , preaparam umplutura : punem intr-un bol toate ingredientele , si le omogenizam bine , trebuie sa iasa un aluat cremos dar nu lichid ;
-punem la incalzim bine uleiul ;
-dupa ce a crescut aluatul , impartim aluatul in 14-16 bilute , pe care le aplatizam cu sucitorul formand discuri pe care punem cate o lingura bombata din umplutura de branza , apoi inchidem , formand o poala-n brau , marginile inchizandu-le apasand  bine cu o furculita   , si le punem la prajit cate 2 , sunt gata cand se coloreaza frumos , apoi se scot pe servetele de hartie la scurs si apoi se pudreaza cu zahar pudra , si tot asa pana terminati toate placintele ;
               Serviti poalele-n brau cu o POFTA MARE !

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...