vineri, 25 iulie 2014

SALATA DE VARZA ROSIE LA BORCAN




  •            Imi plac foarte mult salatele si muraturile , dar cu salata nu prea am chef mereu sa o fac , asa ca imi fac rezerve pentru acele zile , in care numai o scot in bol si pun putin ulei peste ea . Este buna si peste iarna , mama asa o facea naturala , nu folosea ea prea mult conservant .
  •            Ingrediente:
  • 1 kg varza rosie ;
  • 1 lingura de zahar ;
  • 1 lingura de sare mare ( pt muraturi) ;
  • 100 ml otet .
  •            Preparare:
  • varza rosie o taiem fideluta si o depozitam intr-un recipient mai mare ;
  • dupa ce am terminat de taiat toata varza , punem peste ea sarea si zaharul si o framantam putin apoi adaugam otetul si amestecam apoi o lasam sa-si lase zeama cca.1h-2 ;
  • dupa ce observam ca si-a lasat zeama , incepem sa punem varza in borcane sterilizate , apasand bine , ca varza sa se taseze si sa nu prinda aer , pana umplem borcanele si deasupra verzei observam ca ramane putina zeama , o lasam acolo si apoi inchidem bine borcanele si le punem in camara , beci sau un loc racoros ;
  •           Servim cu  gratar , fripturi , tocanite , cartofi prajiti sau cartofii deliciosi de pe blog  , sau cu ce va face placere !
  •            POFTA BUNA!

duminică, 20 iulie 2014

VARZA DULCE CU SUNCULITA SI CARNATI AFUMATI(fara usturoi)




  •            Dupa cum spuneam si in reteta anterioara de varza , mie imi place gustul dulceag al verzei , si sa fie zemoasa , dupa varza scazuta nu prea ma dau in vant... Dar fiecare cu gusturile lui...
  •            Ingrediente :
  • 1/2 varza alba taiata fideluta (va sfatuiesc sa o frecati bine inainte de a o gatii , sa nu aveti surprize si sa fierbeti mult , eu am uitat si am fiert-o mult );
  • 4 carnati afumati fara usturoi (400-450g) ;
  • 400g sunculita afumata taiata marunt (lardon) ;
  • ulei ;
  • 1 ardei rosu mare sau 1/2 rosu 1/2 verde taiat marunt  ;
  • 2 cepe mari taiate marunt ;
  • 2 linguri de bulion sau rosii proaspete taiate marunt(in cazul rosiilor , dupa ce se patrunde bine ceapa , o adaugati peste si o tineti putin pana se formeaza un sos );
  • sare si piper dupa gust (eu nu adaug multa sare , afumatura deja fiind deja destul de sarata).
  •            Preparare:
  • intr-o tigaie punem uleiul si il incingem bine apoi adaugam carnatii taiati dupa preferinta mai mari sau feliute si ii coloram frumos apoi ii depozitam in vasul roman ;
  • apoi in acelasi ulei coloram si sunculita afumata , apoi o depozitam si pe ea in vasul roman ;
  • adaugam in aceeasi tigaie ceapa si ardeiul taiate marunt si le patrundem putin  apoi le adaugam si pe ele in vasul roman ;
  • adaugam varza taiata , bulionul desfacut in apa piperul si amestecam , apoi mai adaugam apa dupa preferinte , de exemplu eu pun apa pana la nivelul verzei , o sa scada la cuptor , dar daca va place mai scazuta , faceti dupa reteta voastra ;
  • apoi punem capacul vasului roman si il punem in cuptorul rece , si il aprindem la jumatate din puterea lui (in cazum meu la4 , apoi il reglam pe maxim 8) , si asa pana se gateste varza , eu mai scot din cand in cand vasul si amestec varza , asa imi dau seama daca e fiarta varza sau dak a scazut apa , tinem la cuptor cca. 2h (daca varza fierbe repede , scoateti capacul vasului si lasati asa la cuptor sa se evapore lichidul in functie de preferintele voastre) ;
  •           Serviti cu ardei iute si painica proaspata !
  •           POFTA BUNA!

RATATOUILLE




  •          Personal , pana acum n-am mai facut Ratatouille , cumparam gata facut sau congelat si terminam eu procedeul de gatire , dar acum , dupa ce l-am preparat , nu cred ca am sa mai cumpar vreodata . Pofta mi-a venit cand am vazut reteta pe blogul Lenei , dar avand de mai multa vreme reteta de aici din  Franta mi-am spus sa o incerc, ingredientele sunt aceleasi inafara de ierburile aromate , in reteta mea se foloseste cimbru , rozmarin si dafin ( bouquet garni) , si se fierbe mai mult , ceva in genul  zacustei .
  •          Ingrediente:
  • 2 dovlecei ;
  • 1 vanata ;
  • 3 rosii coapte bine ;
  • 2 ardei - rosu si verde ;
  • 1 ceapa mare ;
  • 3 catei de usturoi ;
  • 1 bouquet garni - cimbru , dafin si rozmarin ( acest buchet garni este de fapt un buchetel din ierburile aromate uscate , care sunt legate cu un ata de bucatarie , si se folosesc in mancare apoi se scot si se arunca ) ;
  • ulei de masline sau de care aveti ( legumele vor fii ca o sugativa cu uleiul , nu ezitati sa mai adaugati de cate ori trebuie , daca nu are destul ulei nu iese gustos , dar pt. prima data va sfatuiesc sa incercati cu ulei de masline , gustul e divin...) ;
  • sare si piper dupa gust .
  •          Preparare:
  • spalati si taiati in cubulete potrivit de mari , pe rand si separat  vanata , dovleceii  , ardeii  si rosiile(in reteta zicea ca trebuie taiate in sferturi dar mie nu-mi place sa vad bucati mari de rosie in mancare)  , ceapa o taiati marunt ;
  • intr-o tigaie , varsati putin ulei si colorati legumele pe rand timp de 5 min , incepand cu ardeii , apoi  vanata , dovleceii si la sfarsit adaugati ceapa si dupa ce se caleste singura vreo 3 min adaugati rosiile(aici iar am schimbat reteta , ceapa si rosiile trebuiau calite impreuna , dar fiecare cu gusturile lui :)) ;
  • dupa ce se calesc  putin si rosiile , adaugam restul legumelor calite inainte , amestecam adaugam bouquetul garni si saram si piperam dupa gust , punem capacul si lasam la foc mic pentru 40min ;
  • cu 10min inaite de a fii gata , adaugam si usturoiul zdrobit , amestecam si punem din noul capacul ;
  • nu ezitati sa mai asezonati dupa gust ;
  • eu dupa ce am terminat de fiert , am pus rezultatul in 2 borcane sterilizate , le-am pus capac si le-am intors cu capacul in jos :)) , si asa au stat pana s-au racit apoi le-am pus in frigider , se pastreaza mai bine ;
  •            Serviti alaturi de un gratar de vita cum imi place mie , intinsa pe paine ca zacusca sau puteti folosii ratatouille ca sos pentru paste , sau cu ce va place si va face placere !
  •            POFTA BUNA !
  • P.S. Si o poza mai de aproape , eu ador zacusca , probabil de asta imi place si ratatouille ca e fiert bine si gustos !                                                                                                                                                                                  
                  

luni, 14 iulie 2014

COVRIGI BRETZEL




  •         Fiindu-mi o pofta nebuna de covrigii de la noi , am zis sa caut pe net o reteta care sa ma apropie cat mai mult de reteta originala si am gasit pe blogul Bucatarasilor carora le multumesc pentru ca am reusit sa-mi fac pofta ! Gustul si crocantul covrigului este acelasi , doar ca sunt mult mai buni , pentru ca  stim ce am pus in ei . 
  •         Ingrediente:
  • pt covrigi :
  • 500g faina ;
  • 1 lingura de drojdie uscata ( reteta originala era cu drojdie proaspata 12g , dar eu n-am avut ca nu prea folosesc prospata cea uscata se pastreaza mai bine );
  • 1 lingurita de sare ;
  • 1 lingurita de zahar ;
  • 300ml apa ;
  • 1-2 linguri de ulei;
  • susan , mac sau granule de sare (eu ador si susanul si macul asa ca le amestec );
  • pt oparit:
  • 1l apa ;
  • 6 lingurite de bicarbonat ;
  • 2 lingurite de sare ;
  •          Preparare:
  • intr-un castronel punem apa calduta zaharul si drojdia , amestecam bine si lasam la activat drojdia aprox.10min ;
  • intr-un bol mai mare , punem faina cernuta si facem o gropita in mijloc apoi punem drojdia activata in apa si framantam putin pana se formeaza aluatul apoi adaugam si sarea si mai framantam sa sa incorporeze si aceasta ;
  • si intr-un sfarsit adaugam si uleiul si il incorporam si pe el , trebuie sa obtinem un aluat elstic care nu se lipeste de maini apoi punem bolul acoperit la cald pt. aprox. 1h la crescut , pana isi dubleaza volumul ;
  • dupa ce a crescut ( punem la fiert apa cu bicarbonatul si sarea , si incingem cuptorul la 220°) , scoatem aluatul pe masa si il impartim in 12 bucati egale sau mai putine depinde de cat de mari vreti covrigii ;
  • din fiecare bucatica formati un snur lung pe care apoi il modelati in covrig , si asa unul cate unul ii cufundati in apa ce fierbe pt. 30sec , nu mai mult , apoi ii scoateti pe o farfurie cu susan , mac sau granule de sare si apoi ii puneti in tava asternuta cu hartie de copt ( in reteta de baza se scoteau direct in tava , dar daca ii scoatem asa macul sau susanul ramane bine lipit de covrig , cum imi place mie...);
  • dupa ce ati terminat toti covrigii , ii puneti la copt pt.25-30min ;
  •           Serviti cu iaurt sau sana , daca aveti un lapte batut de casa si mai bine ! Si va aduceti aminte de copilarie....Delicios !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 13 iulie 2014

CIORBA DIN COASTA DE PORC PROASPATA CU LEGUME




  •        Ciorba de porc este buna si gustoasa ! Din cand in cand...... Calorii multe , dar placerea gustativa 100% !
  •         Ingrediente:
  • 500-700g coasta de porc proaspata ;
  • 2 felii de telina ;
  • 2 cepe ;
  • 1 ardei rosu sau 1/2 rosu 1/2 verde ;
  • 2 morcovi mici sau 1 mare ;
  • 1/2 de dovlecel ;
  • patrunjel si leaustean verde (sau la borcan cu sare , de care aveti ) ;
  • sare sau delicat ;
  • bors , bors magic sau lamaie proaspata (eu in ultima vreme folosesc lamaie proaspata , neavand bors de putina...) ;
  • 1 lingura mare de bulion , 3 rosii proaspete date pe razatoare ori taiate marunt sau 1-2 pahare de suc de rosii ;
  • taietei de casa (reteta de pe blog , sau cea care va place) ;
  •         Preparare:
  • intr-o oala incapatoare punem apa si apoi punem coasta spalata bine si portionata dupa preferinte si punem la fiert ;
  • dupa ce incepe sa fiarba , o sa iasa spuma , o indepartam bine apoi adaugam delicatul sau putina sare (in functie de carne , a mea a fiert repede , asa ca nu am mai stat sa o fierb suplimentar ) ;
  • curatam si spalam dovlecelul , telina , ceapa , ardeiul si  morcovul apoi le taiem marunt si le adaugam la fiert; 
  • dupa ce legumele sunt  fierte adaugam bulionul (sucul de rosii si 1 rosie taiata cubulete in cazul meu ) si lasam sa dea in clocot , dupa ce bulionul a dat in clocot adaugam taieteii si lasam sa fiarba cca.10min ,  apoi acrim ciorba cu ce va place , si apoi adaugam verdeata spalata bine si  taiata marunt si oprim focul si punem capacul sa se infuzeze bine verdeata;
  •           Serviti cu smantana(daca tot ne calcam pe inima si papam calorii macar sa ne satisfacem apetitul dar incercati cu un aport mai mic de grasime 5% e la fel de buna ) , ardei iute si painica prosapata ! 
  •            POFTA BUNA!

joi, 10 iulie 2014

MANCARICA DIN CARNE DE PUI CU PRAZ




  •               Inca o mancarica delicioasa din carne de pui ! Cu praz ! Sau mai bine spus varianta mea de pui cu praz !
  •               Ingrediente:
  • 2 pulpe mari  (le curatam bine , le spalam si apoi le taiem in 6 bucati ) ;
  • 3 cepe curatate spalate taiate si marunt ;
  • 1 ardei gras rosu curatat spalat si taiat marunt ;
  • 500g de praz congelat (taiat inele) , sau partea alba de la 3buc de  praz ;
  • ulei ;
  • 2 linguri de bulion desfacut in apa (250ml);
  • 2 lingurite de amidon alimentar desfacute in putina apa rece ;
  • 1 cub de maggi gaina sau sare si piper dupa gust ;
  • marar si patrunjel verde taiate marunt.
  •                 Preparare:
  • intr-o tigaie putin inalta , punem putin ulei , si cand acesta este bine incins punem bucatile de pui si le coloram frumos pe toate partile ;
  • dupa ce carnea este frumos colorata adaugam in tigaie , ceapa taiata marunt , prazul taiat inele subtiri si ardeiul gras , calim totul impreuna apoi adaugam bulionul desfacut in apa , cubuletul de maggi si piperul apoi amestecam , punem capacul si lasam la fiert pana scade bine si prazul este gatit bine ;
  • cu vreo 5 min inainte de a stinge focul , adaugati mararul si patrunjelul si amestecati apoi puneti capacul si lasati pana este fata mancarea ;
  • consistenta mancarii o reglam cu amidonul alimentar , daca vi se pare prea lichida , adaugati amidonul desfacut in putina apa rece si mai lasati sa fiarba 1min pana se leaga mancarea , daca totul este ok si va place asa cum este numai adaugati amidonul , eu de obicei folosesc atunci cand mi se pare prea lichida mancarea , nu mereu ;
  •               Serviti cu mamaliguta calda , piure , cartofi nature sau paste , cu ce va face placere !
  •               POFTA BUNA!

marți, 8 iulie 2014

SUPA DE ROSII CU GALUSTE





  •           In copilarie , cand venea vara si incepeau sa se coaca rosiile sau iarna cu suc de rosii , mama ne rasfata cu delicioasa supa de rosii , cu sau fara galuste , taietei sau de post  , era un rasfat pentru papilele gustative ! 
  •           Ingrediente:
  • 1 ceapa mare ;
  • 2 felii mari de telina ;
  • 1 morcov mare ;
  • 750-1000g rosii coapte bine sau suc de rosii (eu am folosit suc de rosii cumparat ) ;
  • 2 l apa :
  • 1-2 oua , depinde cum va place supa , cu mai multe sau mai putine galuste ;
  • 1 praf sare ;
  • 3-6 linguri de gris ;
  • ulei ;
  • patreunjel proaspat tocat ;
  • 1-2 lingurite de zahar ;
  • sare si piper ;
  •            Preparare:
  • curatam , spalam si taiem cubulete mici telina si morcovul , ceapa o taiem marunt ;
  • intr-o oala punem ulei si legumele , si le calim putin , apoi peste punem apa si le fierbem bine ;
  • intre timp , ce legumele fierb , punem rosiile in apa clocotita pt cateva secunde , sa le putem curata bine si simplu , apoi ori le taiem cubulete mici , ori le trecem prin blender , mama le trecea prin masina de rosii , scotea si pielea si samburii ;
  • daca legumele au fiert , punem si rosiile cuburi sau transformate in suc si mai punem la fiert cam 10min ;
  • intre timp , preparam aluatul de galuste : intr-un bol , punem ouale , si un praf de sare putin ulei si batem bine pana emulsionam putin , apoi adaugam grisul in ploaie ;
  • cu lingurita pregatim galustele :  umezim lingurita in apa rece sau in supa , luam din aluat si cand punem lingurita in supa , normal ar fii ca aceasta sa se desfaca de pe lingurita :))  , dar daca se desface galusca in bucatele inseamna ca mai trebuie gris , mai adaugati , depinde de greutatea oului (pt un ou de 60g trebuie 3 linguri ) , si tot asa pana terminati galustele ;
  • lasati sa fiarba cu capac la foc mic pt cca. 20-25min , apoi incercati galustele , daca sunt fierte opriti focul si mai lasati supa acoperita pt 20 min sa se mai patrunda galustele , daca nu sunt fierte bine , le mai lasati cam 10min pe foc apoi opriti focul apoi adaugati sarea zaharul si patrunjelul dupa gust ;
  •           Serviti cu multa pofta si  mult piper , asa imi place mie !
  •           POFTA BUNA!

duminică, 6 iulie 2014

SOS DE USTUROI CU SMANTANA




  •                Acest delicios sos , l-am gustat prima data facut de cumnata mea draga ! Si de atunci il fac si eu cu mare drag si mare pofta ca tare bun este !
  •                Ingrediente:
  • usturoi zdrobit ;
  • sare ;
  • ulei ;
  • smantana.
  •                Preparare:
  • intr-un bol micut , zdrobim usturoiul , peste usturoi punem sare si amestecam bine , apoi ca la maioneza punem ulei si amestecam bine (ulei punem cat vrem sa facem de multa maioneza) , apoi punem smantana si iar amestecam bine si gata !
  •                Servim cu gratar , cartofii deliciosi de pe blog si cu ce va mai place !
  •                POFTA BUNA!

marți, 1 iulie 2014

TORT CU CACAO , MASCARPONE SI FRUCTE DE PADURE




  •         Acesta a fost tortul aniversar pentru cei 3 anisori ai fiului meu . Am vrut sa fac un tort Mikey Mouse , dar nu am vrut sa folosesc colorant alimentar , asa ca m-am reprofilat spre altceva . Am plecat de la reteta de tort Tiramisu al Lenei pe care am transformat-o in acest tort delicos ! 
  •         Ingrediente:
  • Pentru crema:
  • 400g lapte ;
  • 2 galbenusuri ;
  • 80g zahar ;
  • 50g unt sau margarina ;
  • 3 linguri de faina sau amidon alimentar ;
  • 3 linguri cacao ( in reteta Lenei , nu era ) ;
  • 500g mascarpone ;
  • 1/2 pahar de zahar pudra ;
  • 18g gelatina ;
  • frisca pt ornat si scris pe tort , eu am folosit hulala ;
  • Pentru blat:
  • 5 oua si 2 albusuri (cum mi-au ramas de la crema , am spus sa le folosesc la blat) ;
  • 180g faina si cacao (30 g pt fiecare ou , si cacao o cantarim in aceeasi cantitate );
  • 180g zahar ;
  • 1 praf de copt , pe care il amestecam cu faina ;
  • Pentru sirop :
  • apa;
  • coaja rasa de la o lamaie ;
  • zahar dupa gust ;
  • sucul de la fructele de padure;
  •          Preparare:
  • prima a fost crema , pt a se racii in voie ;
  • intr-un recipient termorezistent , punem galbenusurile si zaharul si amestecam bine pt a nu avea cocoloase , apoi faina si amestecam bine , adaugam putin lapte si apoi cacao , amestecam bine si tot asa cate putin lapte pana il incorporam pe tot apoi punem 3-4min la micronde , dar dupa fiecare minut o scoatem si amestecam bine , iar dupa cele 4 min , dupa ce s-a prins bine incorporam untul sau margarina taiate cubulete , si lasam la racit acoperita cu folie alimentara ;
  • blatul:
  • in bolul robotului punem ouale si zaharul si 1 praf de sare si batem bine pana compozitia se albeste si creste , apoi incorporam faina putin cate putin cu o spatula amestecand de jos in sus , apoi punem aluatul obtinut intr-o tava de tort de 28diametru , nivelam si o dam de masa sa iasa bulele suplimentare , apoi o punem la cuptor la 180_200° pt 40-45min , pana trece testul scobitorii , apoi il lasam la racit si il taiem in 3 foi (2 folosim , 1 ne ramane);
  • pt sirop , punem la fiert ingredientele apa , coaja si zaharul , si apoi il lasam la racit , dupa ce s-a racit adaugam sucul lasat de fructele de padure;
  • fructele de padure congelate le lasam la decongelat in voie intr-o sita deasupra unui castron pt a-si lasa sucul ;
  • crema:
  • in bolul robotulri punem mascarponele(rece din frigider) si il batem cu 1/2 de pahar de zahat pudra , apoi incorporam cate putin din crema de ciocolata preparata mai devreme , apoi adaugam gelatina dizolvata in lapte caldut , si gata crema ;
  • ansamblare:
  •  tava in care am copt blatul , o captusim cu folie alimentara , apoi punem putina crema si nivelam , apoi prima foaie de blat si insiropam , apoi iar punem crema , apoi cu o lingura fructele de padure bine scurse de zeama si apoi iarasi crema (dar mai pastrati putin pt ultimul strat ) , a doua foaie de blat si iarasi insiropam , apoi nivemlam cu restul de crema , si apoi peste punem folie alimentara , si marginile le aducem deasupra ( acelasi procedeu de la tortul diplomat cu portocale al Lenei , pe care pur si simplu il ador ) , si apoi dam la rece , pana a doua zii ;
  • a doua zii , am preparat frisca si am ornat tortul ;
  •         Serviti cu pofta alaturi de cei dragi !
  •         POFTA BUNA !                                                                           
  • P.S. Si o felie reprezentativa !                                                                                                                                                                                                                                                                            

MANCARE DE FICATEI CU BACON




  •          Aceasta reteta este de pe blogul Lenei , ca de obicei , cand imi este pofta de ceva bun , pe blogul ei caut ! Mai schimb putin cate odata putin retetele sa fie exact pe gustul nostru ! Merci Lena , inca o reteta delicioasa !
  •         Ingrediente:
  • 500g ficatei de pui (eu am avut 750g) ;
  • 3 cepe , curatate spalate si taiate pestisori ;
  • 100ml ulei ;
  • 100 ml vin rosu (eu am avut alb);
  • sare si piper , si ce condimente va mai plac ;
  • 200g bacon , kaiser (taiate marunt , eu am folosit lardon );
  •         Preparare:
  • intr-o tigaie punem la incins uleiul si apoi ficateii , ii tinem pana isi schimba culoarea si se evapora apa lasata de ficatei apoi punem vinul si lasam putin la innabusit pana la evaporarea vinului ;
  • eu nu am mai lasat la colorat ficateii , asa trebuia , am pus si lardonul si ceapa impreuna (trebuiau pe rand , intai lardonul si apoi ceapa ) si le-am calit bine cu capac si apoi l-am ridicat , nu am uscat tare ficateii ca nu imi plac uscati ;
  •         Serviti cu mamaliguta si mujdei ! Sau cum spunea Lena , cu scrob si muraturi ! Sunt pur si simplu deliciosi !
  •        POFTA BUNA!

luni, 30 iunie 2014

FASOLE BATUTA




  •       Mancarea mea preferata de post , este  fasolea batuta ! Atat cand tin post , sau cand imi este pofta , fasolea batuta nu-si pierde locul din inima mea!
  •       Ingrediente:
  • fasole (eu cumpar deja fiarta in cutie sau borcan , acasa o puneam de cu seara la umflat , apoi a doua zii o fierbeam in 4 ape , acum nu-mi mai bat capul);
  • ulei;
  • usturoi( dupa gust);
  • 1 ceapa mare;
  • 1 lingura mare de bulion desfacuta in apa (pentru sos);
  • sare dupa gust.
  •         Ne apucam de treaba:
  • ceapa o curatam si o spalam, apoi o taiem marunt si o punem la prajit in ulei , cand devine bine transparenta , adaugam bulionul desfacut in apa si lasam sa fiarba impreuna pana se formeasa un sos si iese uleiul la iveala :)) ;
  • intre timp , desfacem conserva sau borcanul de fasole , il rasturnam intr-o strecuratoare si clatim bine fasolea , apoi o punem intr-o oala cu apa si o dam intr-un clocot , apoi scurgem apa intr-o cana , fasolea o punem intr-un bol , o zdrobim bine si adaugam cata putina apa din cana pana ajunge la consistenta pe care o doriti ;
  •  curatam usturoiul si il zdrobim , apoi il punem peste fasole si putina sare , apoi incet incet ,ca la maioneza , incorpoam uleiul , si acesta dupa preferinte;
  • aranjam fasolea intr-un recipient , apoi ,punem peste ea sosul de ceapa si nivelam bine ;
  •       Putem servii imediat , dar eu prefer dupa ce sta cateva ore la frigider si se patrund gusturile ! Serviti cu paine prospata si cu multa pofta! Daca nu tineti post , puteti servii si cu carnaciori prajiti sau kaiser prajit si muraturi !
  •       POFTA BUNA!

luni, 23 iunie 2014

OMLETA CU CEAPA VERDE SI SUNCULITA AFUMATA (LARDON)



  •          Imi place foarte multe omleta , simpla sau garnisita ! Asta este una din variantele pe care o gatesc cel mai des , cu ceapa verde si sunculita afumata !
  •          Ingrediente:
  • 8 oua ;
  • sunculita afumata taiata marunt ;
  • 3 cepe verzi mari , partea alba o taiem marunt , iar cea verde inele ;
  • sare si piper ;
  • ulei ;
  •           Preparare:
  • intr-o tigaie punem la calit sunculita si partea alba de la ceapa pana se coloreaza frumos ;
  • intr-un bol , punem ouale , ceapa verde(inelele) , sarea si piperul si batem bine ;
  • dupa ce s-au colorat frumos sunculita cu ceapa le rasturnam in bol peste oua si batem bine(asa numai ramane ceapa sau sunculita care sa nu fie incorporata in omleta) , apoi rasturnam totul in tigaie si coloram frumos pe ambele parti ;
  •            Serviti cu ce va place !
  •            POFTA BUNA!

SALATA DE PASTAI




  •       Atat simpla dar si ca garnitura , salata de pastai este delicioasa si usoara !
  •       Ingrediente:
  • pastai , eu am avut haricot coco , pastai late verzi ;
  • usturoi zdrobit ;
  • ulei si otet ;
  • sare si piper ;
  • verdeata ;
  •     Preparare:
  • curatati si spalati bine pastaile , apoi le fierbeti bine si le lasati la racit ;
  • intr-un bol , puneti  toate ingredientele si amestecati bine ;
  •     Serviti alaturi de ce va place !
  •     POFTA BUNA!

MACAROANE CU BRANZA LA CUPTOR SAU BUDINCA




  •      Mama cand facea , ii spunea budinca . Eram foarte incantata cand facea pentru ca mi-a placut inca de mica aceasta bunatate , cand simteam mirosul de coptura cu branza si vanilie , un adevarat rasfat ! Imi place atat fierbinte cand o scot din cuptor , dar si rece din frigider ! Deci sunt fan declarat budinca!
  •      Ingrediente:
  • 300 melcisori ;
  • 550g branza sarata (eu cumpar de la magazinul de turci un fel de telemea la saramura, de aia folosesc);
  • 7 oua ;
  • zahar cat va place de dulce ;
  • 2 pliculete de zahar vanilat ;
  • 1/2 de esenta de vanilie ;
  • 100g margarina sau unt ;
  •      Preparare:
  • intr-o oala punem apa cu sare si dam in clocot , apoi punem melcisorii si ii fierbem bine sa fie moi nu al dente ;
  • intr-un castron , punem branza si o strivim bine cu o furculita , apoi adaugam zahar dupa gust , esenta de vanilie , zaharul vanilat si 5 oua , amestecam bine (daca vreti ca aceasta compozitie sa fie mai fina o pregatiti in blender , mie imi place asa cum o facea mama) ; 
  • dupa ce au fiert , ii rasturnam intr-o strecuratoare , si dupa ce s-a scurs bine apa ii rasturnam in oala in care i-am fiert si ii amestecam cu margarina , aceasta trebuie sa se topeasca frumos si sa imbrace bine melcisorii ;
  • peste melcisori adaugam branza preparata si amestecam bine ;
  • ne pregatim o tava , a mea a fost de yena (25-19-7) , eu am captusit-o fu folie de aluminiu , apoi am rasturnam compozitia si apoi am pus-o la cuptor la 200° cam 25min , apoi am pus pe deasupra cele 2 oua ramase batute bine si am tinut-o la cuptor pana am vazut ca e coapta bine pe deasupra , pana devine aurie ; 
  • dupa ce se coace , o scoateti din cuptor si o lasati putin la racorit si apoi o taiati ;
  •       Serviti atat calda cat si rece , daca vreti o pudrati , mie imi place asa simpla  !
  •       POFTA BUNA!   
  • P.S. Asta a fost budincuta mea !                                                                                                                          
                                                                                                                                             

joi, 19 iunie 2014

OSTROPEL DE PUI 2





  •       Dupa cum spuneam in reteta precedenta de pe blog , ostropelul de pui este una din mancarurile mele preferatele  dar cum rivalizeaza cu mancarica de pui cu praz , a rezultat acest ostropel care m-a multumit deplin ca gust si savoare !
  •       Ingrediente:
  • 2 pulpe si 2 aripioare de pui fermier ;
  • 2 cepe taiate marunt ;
  • 1 fir de praz , curatat si spalat bine , apoi taiat rondele ;
  • 1/2 ardei rosu  taiat marunt ;
  •  2 linguri de bulion ;
  • 2 cuburi maggi de pui ;
  • piper ;
  • 6 catei de usturoi zdrobiti (sau o capatana mica);
  • cimbru uscat ;
  • 1 lingura de amidon alimentar ;
  • ulei ;
  • 1 pahar de vin alb.
  •       Preparare:
  • in 2 tigai punem cate putin ulei la incins , apoi in una din tigai punem carnea si o coloram frumos pe toate partile , iar in cealalta punem ceapa , ardeiul si prazul si le tragem bine la tigaie ;
  • dupa ce carnea s-a colorat si ceapa a devenit transparenta , tigaia cu ceapa o rasturnam peste cea cu pui , amestecam si apoi stingem cu paharul de vin si acoperim sa se inabuseasca bine cam 10 min ;
  • dupa aceste 10 min , desfacem bulionul in apa si il adaugam peste carne , adaugam si cuburile de maggi , piperul si amestecam apoi punem la fiert pana carnea devine frageda ;
  • dupa ce carnea s-a fragezit si sosul a mai scazut , adaugam usturoiul si cimbrul si mai dam intr-un clocot ; 
  • daca sosul este prea lichid , adaugam 1 lingura de amidon alimentar desfacut in putina apa , si mai fierbem putin pana se leaga ;
  •         Serviti cu mamaliguta calda !
  •         POFTA BUNA!

miercuri, 18 iunie 2014

NUGGETS DE PUI STIL SNITEL



  •      Mancarea fast food , este gustoasa , dar nu prea sanatoasa (continutul nu prea coincide cu ce este scris la ingrediente) , asa ca m-am hotarat sa pregatesc acasa nuggets de pui in stil snitel . La nuggets se foloseste si pesmet dar noi nu ne omoram dupa el , asa ca nu am pus . La fast food , nuggets-ii sunt micuti , dar eu am ales sa ii fac precum snitelele , mai mari , de aceea spun stil snitel. 
  •       Ingrediente:
  • 500g carnee tocata de pui ;
  • 1 lingura faina ;
  • sare si piper dupa gust ;
  • 1 ou ;
  • mustar;
  • faina cat cuprinde;
  • sare;
  • pesmet optional;
  • ulei pt prajit.
  •        Preparare:
  • carnea tocata o amestecam bine cu sarea si piperul dupa gust si o lasam la marinat cam o ora fa frigider , apoi adaugam si lingura de faina si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen ;
  • batem oul cu putin mustar si un praf de sare si apoi adaugam faina si amestecam bine , trebuie sa obtinem un aluat ca o smantana groasa ;
  • punem la incins o tigaie cu ulei ;
  • din acest aluat formam niste chiftele mai subtiri si mari (ce forma doriti , eu am vrut sa arate cat de cat a snitel) pe care le trecem prin faina si apoi prin aluatul de ou ( si aici daca va place pesmetul , dupa ce ati dat snitelul prin aluatul de ou , il dati apoi prin pesmet), apoi le punem la prajit pana se coloreaza frumos pe ambele parti , apoi le scotem pe o farfurie pe care am pus in prealabil servetele de bucatarie , pt a absoarbe excesul de ulei , si tot asa pana ce terminati toate snitelele ;
  •          Serviti alaturi de cartofi pai , piure , salata ....tot ce va place ! Sunt delicioase aceste snitele nuggets , i-au placut chiar si celui mai mofturos membru al familiei caruia nu-i prea place carnea !
  •          POFTA BUNA!

sâmbătă, 14 iunie 2014

ARDEI UMPLUTI ( CU SOS )




  •            Vara , pentru a nu petrece mult timp in bucatarie , schimbam sarmalele pe ardei ! 
  •            Ingrediente:
  • umputura de sarmale (cum va place , eu o folosesc mereu pe a mea de la reteta de sarmale de pe blog);
  • ardei micuti , eu am gasit intr-un sfarsit ca la noi la magazinul de turci);
  • ulei;
  • bulion;
  • 2 linguti de faina;
  •         Preparare:
  • dupa ce am pregatit umplutura , umplem ardeii si ii asezam frumos in oala , punem apa pana la 3/4 din arrdei ,putin ulei si o lingura de bulion si punem la fiert ;
  • dupa ce au fiert , intr-o tigaie , punem putin ulei la incins si lingurile de faina , amestecam bine si apoi turnam zeama ramasa de ardei , lasam sa fiarba pana se leaga , apoi turnam totul in oala cu ardeii ;
  •         Serviti cu sos , smantanica , painica proaspata si ardei iute ! Eu in poza am uitat sa pun sos.....
  •         POFTA BUNA!  

FRUCTE DE MARE - MARINATE




  •        Fructele de mare sunt printre preferatele mele la capitolul crustacee . Sunt lejere si delicioase ! Numai bune in zilele astea toride!
  •        Ingrediente:
  • 400g fructe de mare congelate(le decongelam);
  • 3 catei de usturoi taiati marunt;
  • 3  linguri ulei de masline;
  • marar uscat;
  • sare si piper;
  • zeama de la o lamaie.
  •        Preparare:
  • intr-un bol amestecam toate ingredientele bine , apoi le de depozitam intr-o cutie cu capac si le punem la frigider pentru  24h ;
  •       Serviti rece ca aperitiv alaturi de un vin alb sec!
  •       POFTA BUNA!

marți, 3 iunie 2014

SOMON IN CRUSTA DE MALAI CU OREZ BASMATI NATURE , BROCOLI SI SOS OLANDEZ





  •         Noua ne place foarte mult pestele si incercam sa mancam mai des si pentru ca este sanatos ! De data aceasta am ales sa fac somonul in crusta de malai , sa fie mai gustos! De obicei il fac la coptor cu legume sau in papiota de silicon , nature ! Incercati sa pregatiti totul in acelasi timp pt a nu se racii si a fii nevoiti sa incalziti !
  •         Ingrediente:
  • somon file dezosat si fara piele ( il taiati in cate bucati aveti nevoie , cate o buc de pers );
  • malai;
  • ulei pt prajit;
  • 500g brocolii ;
  • 1 pahar de orez basmati ;
  • sos olandez(eu l-am cumparat).
  •         Preparare:
  • puneti uleiul intr-o tigaie sau wok si puneti la incalzit , incins;
  • spalati pestele il scurgeti de apa , il sarati putin si apoi il treceti prin malai si il puneti la colorat frumos in tigaie , scoateti pestele pe un platou , pe care in prealabil ati pus hartie de bucatarie , pt a absorbii excesul de ulei ;
  • intr-o oala potrivit de mare , puneti apa si putina sare , si aduceti la punctul de fierbere , apoi adaugati paharul de orez in ploaie , amestecati si lasati sa fiarba conform intructiunilor de pe pachet , apoi il scoateti intr-o strecuratoare , dupa ce s-a scurs bine , il pastrati la cald , intr-un bol;
  • intr-o alta oala , puneti apa si sare si dupa ce incepe sa fiarba , adaugati brocoli , prealabil desfacut buchetele si spalat , il lasati sa fiarba cam 10min , eu l-am lasat mai mult si si-a pierdut din culoare si vitamine , apoi il scoateti cu o spumiera si il tineti si pe el la cald intr-un bol;
  • sosul olandez , il puneti intr-un bol mic si il incalziti la microunde sau intr-un recipient mic pe aragaz ;
  • acum ca totul este gata , aranjam pe farfurii ,sau fiecare se serveste din boluri;
  •           Serviti cu un pahar de vin bun si alaturi de cei dragi !
  •           POFTA BUNA!

PRAJITURA DELICIOASA




  •         O prajitura simpla si delicioasa ! Insiropata ! Mie asa imi plac prajiturile , sa fie umede , nu uscate ! 
  •         Ingrediente:
  • 6 oua;
  • 180g zahar;
  • 180g faina si cacao ( cand le cantaresc , pun inainte o lingura de cacao si apoi completez cu faina pana la 180g);
  • 1 praf de copt;
  • 1 crema cu cafea si brandy dk.oetker (o preparam dupa intructiuni);
  • 250g ciocolata cu lapte(am folosit niste iepurasi si oua de la paste);
  • 1 lingura de margarina;
  • 5 linguri de lapte;
  • 1 pahar de cola pt insiropat;
  • nuca maruntita sau cocos;
  •          Preparare:
  • punem la incalzit cuptorul la 180°;
  • in bolul robotului , punem ouale intregi , 1 praf de sare si zaharul si batem pana compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare;
  • amestecam bine faina cu cacao si praful de copt si incorporam cate putin , cu miscari de jos in sus , si tot asa pana terminam toata faina;
  • asternem hartie de copt intr-o tava (a mea este putin mai mica de cat cea de cuptor) , apoi punem aluatul si dam la cuptor pt 30-35min , privim prin usa cuptorului , trebuie sa creasca frumos , si va veti da seama ca este copt si de la miros , incercati cu scobitoarea , dak este copt , iese curata ; 
  • daca pandispanul este copt , intredeschideti usa cuptorului pt 10min , sa se obisnuiasca cu atmosfera din bucatarie(sa nu se lase) , apoi scoateti tava si lasati la racit ;
  • scoateti foaia de copt si taiati in 2 pandispanul pe lung pt a obtine 2 foi (pt a nu avea surprize , taiti pandispanul in 2 , apoi taiati sa obtineti 4 felii , pt ca taietura sa fie mai sigura);
  • pregatiti crema dupa intructiunile de pe plic;
  • puneti in aceaasi tava in care ati copt folie de aluminiu si apoi prima foaie de pandispan (taiata in 2) apoi insiropati si apoi puneti crema , niveland-o bine , sa fie uniforma peste tot , apoi acoperiti cu foaia de pandispan ramasa , apasand-o usor , sa faca priza cu crema , apoi o insiropati si pe aceasta , apoi acoperiti cu folie de aluminiu si puneti la rece pt cateva ore , sau cum fac eu , peste noapte ;
  • pregatim glazura : punem ciocolata , margarina si laptele , intr-un recipient mic(ibric , oala mica) si apoi punem pe foc si le amestecam bine , dupa ce da in fiert ,oprim focul si lasam putin sa se racoreasca ;
  • scoatem prajitura din frigider , o portionam , si apoi trecem fiecare bucatica de prajitura prin glazura , apoi o asezam pe un platou asternut cu hartie de copt , si tot asa pana terminam toate prajiturelele ( puteti sa le glazurati numai pe deasupra , cum vreti );
  • apoi puneti peste ele nuca maruntita sau cocos si le dati la frigider ;
  •            Serviti cu mare pofta!
  •            POFTA BUNA!

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...