luni, 3 martie 2014

SARMALE (in vasul roman)

                              

                                 
                               
  •         Nu stiu cine a creat reteta de sarmale,dar a reusit sa convinga multe popoare sa o adopte : la noi se numesc Sarmale, la francezi Varza umpluta(chou farcie), turcii si grecii le numesc Frunza de vie umpluta cu orez(in franceza vigne farcie avec riz)...si ...poate si la altii...atat stiu eu..
  •       Am sa va impartasesc reteta mea de sarmale, mai bine spus ce am invatat de la mama, dar adaptata dupa gustul nostru!   
  •          Ingrediente:    
  • 6 pulpe mari de pui, le dezosam si le scoatem pielea,apoi le tocam (aproximativ 1.6-2.0kg de carne tocata), si punem carnea intr-un bol mare,incapator;
  • 4 morcovi potriviti, ii curatam, apoi ii dam pe razatorea mica ,apoi ii punem intr-un castron ,de-o parte,sa astepte :))
  • 4 cepe mari, le curatam si le taiem marunt, si le punem peste morcov;        
  • 1 legatura mare de patrunjel,o curatam si o taiem marunt, apoi o punem peste carne (daca nu aveti patrunjel proaspat,merge si cu patrunjel uscat, congelat sau la sare);
  • 1 legatura mare  de marar, la fel, o curatam, taiem marunt si tup in bol peste carne (puneti de care aveti);
  • 6 linguri mari de bulion, 2 le puneti peste carne, restul le folosim mai tarziu;
  • sare dupa gust, puneti peste carne;
  • piper dupa gust ,tot peste carne;
  • 1 ou, si el peste carne;
  • varza si frunze de vie, le pregatiti din timp, eu folosesc o varza ce se numeste Chou doudou(aici in franta ei o numesc varza de salata,dar fata de varza normala e super, nu prea iti da bataie de cap), si frunze de vie la borcan, din auchan de la raionul de turci;
  • ulei , nu am o cantitate anume;
  • orez, o jumatate de pahar, sau mai bine spus un pumn, nu fac cu o cantitate masurata( nu ne plac sarmalele orezoase);
           Preparare :
  • Acum, ca avem ingredientele pregatite ne apucam de treaba :
  • intr-o tigaie punem ulei, nu prea mult, un filet, si punem ceapa si morcovul la foc mediu, amestecam si tinem pe foc pana ceapa devine transparenta;
  • dupa ce a devenit transparenta ceapa, punem orezul si asteptam de la el aceeasi chestie ca si de la ceapa, sa devina transparent;
  • dupa ce orezul e transparent, punem intr-un pahar mare 2 linguri de bulion, pe care le desfacem cu apa apoi peste legume si orez in tigaie, amestecam si asteptam sa se evapore sosul (de fapt, sosul este absorbit de orez), apoi lasam la racit aceasta compozitie ;
  • in bolul cu carne, turnam compozitia rece, precedent preparata si amestecam bine, rectificam gustul,  daca mai trebuie sare si piper ;
  • pregatim vasul roman: taiem putina varza marunt si punem pe fundul acestuia, apoi ne apucam de sarmale si sarmalute ;
  • dupa ce terminam de facut si aranjat sarmalele, peste ele in vas punem cele 2 linguri de bulion desfacute intr-un pahar mare de apa, apoi mai punem apa, pana la nivel cu sarmalele si un filet de ulei ;
  • pe deasupra sarmalelor punem varza tocata marunt sau frunze de vie, apoi punem capacul vasului roman;
  • pregatim cuptorul: tava de cuptor o asezam pe grilele cuptorul in functie de dimemensiunea vasului roman, apoi punem in ea 3 cani de apa rece apoi vasul roman;
  •  dam drumul la temperatura  maxima la cuptor si inchidem usa ;
  • tinem la cuptor pentru circa 2-3 ore, timp in care verificam din cand in cand sa fie mereu apa in tava cuptorului, cand o sa daugati, trebuie sa puneti apa calda, pentru ca vasul roman este foarte sensibil la schimbarile bruste de temperatura si se poate sparge, sa nu aveti surprize neplacute);
  • pe la jumatatea timpului, scoateti vasul roman din cuptor si intoarceti primil rand de sarmale, pentru a se face uniform pe toate partile (datorita capacului vasului roman care degaja o caldura foarte mare, sarmalele au tendinta sa se bronzeze ,asa ca pentru a le evita insolatia, trebuie intoarse).
  • dupa o perioada de asteptare interminabila, si rezultatul mult asteptat, niste sarmale super delicioase!
  • Le serviti cu smantanica, ardei iute, mamaliguta calda, sau paine! Cu ce va face placere!
  • POFTA BUNA!

Pasca fara aluat

                         De Sarbatorile Pascale ,  preferata mea din toate bunatatile pregatite , este Pasca .                       A...